Zwangerschapsdiabetes

Ik eet al een flinke tijd geen geraffineerde suiker meer. Een van de redenen daarvoor is dat mijn bloedsuikerspiegel dan niet zo schommelt en ik me daardoor minder vaak moe voel. Het voelt niet alleen beter, het is ook gezonder voor mijn lichaam als mijn bloedsuiker redelijk stabiel is. Ik ben nu 27 weken zwanger en wat ik eet heeft nu niet meer alleen invloed op mijn eigen lichaam, maar ook op dat van de baby. Naar mijn idee is het voor het kind ook goed als mijn bloedsuikerspiegel niet zo sterk schommelt.

Sommige zwangere vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes. Dit veroorzaakt juist van die grote schommelingen en een verhoogde bloedsuiker. Dit is niet goed voor de moeder en ook niet voor het ongeboren kind. Deze vrouwen moeten een speciaal dieet volgen.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

1 tot 2 % van de zwangere vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes (ik heb dit zelf gelukkig niet). Meestal begint dit in de tweede helft van de zwangerschap.

Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel met het hormoon insuline. Bij diabetes kan het lichaam deze bloedsuikerspiegel niet meer goed in evenwicht houden doordat het geen insuline meer aanmaakt of er niet meer op reageert. Wanneer dit gebeurt, wordt de bloedsuikerspiegel veel te hoog en dat is niet goed voor je lichaam. Tijdens de zwangerschap worden bepaalde hormonen aangemaakt waardoor het lichaam minder goed reageert op insuline. Bij de meeste zwangere vrouwen maakt het lichaam daarom gewoonweg extra insuline aan, maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet of niet genoeg.

Diabetes en suikerinname

Diabetes hoeft niets te maken te hebben met hoeveel of wat je eet, maar overgewicht en het eten van veel producten met een hoge glycemische waarde (zoals witbrood en snoep) kunnen wel invloed hebben op zwangerschapsdiabetes. Vaak denken mensen dat iemand met diabetes geen suiker mag eten, maar dat is niet waar. Producten als brood en aardappels worden namelijk in het lichaam ook gedeeltelijk omgezet tot glucose (suiker). Het is wel van belang dat iemand met diabetes de suikerproducten (of producten die in lichaam omgezet worden tot suiker) met mate eet.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen die kunnen wijzen op zwangerschapsdiabetes zijn: veel dorst, veel urineren en een ongeboren kind dat een stuk groter is dan gemiddeld op dat punt in de zwangerschap. Maar vaak merkt de zwangere vrouw niet of nauwelijks dat er iets aan de hand is.

Mogelijke gevolgen zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes kan gevolgen hebben voor zowel de moeder als het kind. Meestal verdwijnt de zwangerschapsdiabetes een paar dagen na de bevalling, maar de moeder heeft wel een verhoogde kans om ‘gewone’ diabetes te krijgen na de geboorte.  Zwangerschapsdiabetes heeft ook invloed op het kind. Zo is het risico op een voortijdige bevalling is groter en het kind heeft zelf ook grotere kans om later diabetes te ontwikkelen. Uit Deens onderzoek (American Diabetes Association, augustus 2009) blijkt dat kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap een hoge bloedsuiker hadden, later meer kans hebben op overgewicht en hart- en vaatziekten. Dit is een bevestiging van de theorie dat de stofwisseling van het ongeboren kind deels bepaald wordt in de baarmoeder.

Behandeling

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes moeten een te hoge bloedsuiker vermijden door middel van een dieet. Dit dieet schrijft voor om de maaltijden meer over de dag te verspreiden en een beperkte hoeveelheid snelle suikers (zoals snoep), koolhydraten (brood, rijst, aardappels e.d.) en vet te nuttigen. Meestal is het dieet voldoende om de zwangerschapsdiabetes genoeg af te remmen. Zo niet, dan wordt tijdens de rest van de zwangerschap extra insuline toegediend.

Als je zwangerschapsdiabetes hebt of denkt dat je dit hebt, vraag er dan over bij de verloskundige. Ik ben geen medisch specialist. Wil je meer lezen over diabetes? Kijk dan eens op de website van het diabetesfonds.

6 reacties op “Zwangerschapsdiabetes” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. gefeliciteerd met je zwangerschap!! gaat het allemaal goed?
  groet dirkje

 2. Bedankt voor jullie reacties en felicitaties! Het gaat allemaal goed met mijn zwangerschap. Ik heb weinig zwangerschapskwaaltjes, wie komt dat onder andere doordat ik geen geraffineerde suiker eet!

 3. Ik ben toevallig 1 van de ongelukkigen met zwangerschapsdiabetes.Het valt mij op hoeveel onwetendheid er bestaat over voeding,ik eet al geen geraffineerde suikers en bij onze kinderen haal ik het ook langzaam uit de voeding,helaas kan je het niet altijd tegenhouden als ze bij vriendjes aan het spelen zijn.

  Ik wil even mn complimenten geven aan de site.Om als ondersteuning te hebben is dat heel erg leuk om te lezen en evt recepten uit te proberen!…

  Echt heel erg leuk!

 4. Francien,
  Dankjewel voor je complimenten. Dat vind ik leuk om te lezen. Ik vind het ook fijn dat je veel hebt aan onze site. Succes met de zwangerschapsdiabetes!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.