Zonder suiker kan het ook (en beter)

Toen Anna vertelde dat ze van plan was om vanaf 1 januari 2009 geen suiker meer te eten, neigde ik sterk naar meedoen. Niet zomaar uit solidariteit: minder of geen suiker eten boeit me al jaren en ik heb eerder al een paar pogingen gewaagd.

Vorige periodes met weinig suiker

In 2005 had ik al enkele maanden weinig tot geen typische suikerproducten gegeten: denk aan snoep, koekjes, taart, drop en dat soort spul, maar ook cola en andere suikerhoudende dranken. Omdat mijn voeding buiten die dingen best gezond was, viel ik een behoorlijk aantal kilo’s af door de suiker te laten staan.

Begin 2007 raakte ik geïnteresseerd in een betere slaap: meer ritme, betere kwaliteit en vooral fris ontwaken. Ik ontdekte dat suiker daarvoor belemmerend kan werken en heb toen weer een maand of twee de suiker vrijwel geheel laten staan. Dat hielp overigens goed, want mijn slaappatroon werd veel beter in die periode.

Weet jij hoeveel suiker je eet?
Weet jij hoeveel suiker je eet?

Inmiddels is me duidelijk geworden dat suiker op allerlei manieren slecht kan zijn voor je gezondheid en aangezien het behalve verbrandingsenergie helemaal niets aan je lichaam biedt, zou suiker vermijden verstandig zijn. Alleen de praktijk nog.

Dilemma

Anna’s keuze maakt het voor mij makkelijk om de gedachtes om te zetten in daden. Ze overweegt om helemaal geen producten met geraffineerde suiker te eten, wat verder gaat dan mijn vorige pogingen. Geen snoep en andere zoetigheid eten betekent gewoon dat je een paar gangen in de supermarkt negeert. Echt helemaal geen suiker wordt lastiger: suiker zit in de gekste producten, dus zul je moeten schrappen of alternatieven vinden, wat niet altijd even makkelijk is. Kan ik zó ver gaan?

De testperiode, die we 1 december zijn begonnen, was een goede keus. Niet alleen vanwege de feestdagen en om de voorraad producten met stiekeme suiker op te maken. Vooral omdat ik nu goed kan ondervinden in welke mate ik bepaalde dingen mis en hoeveel moeite ik wil doen voor alternatieven. Ik twijfel vooral nog over brood. In de supermarkt vonden we slechts twee soorten brood zonder dextrose of andere suikervorm en ik vind ze veel minder lekker dan wat ik normaal eet.

Volg onze vorderingen

Op SuikerWijzer.nl zullen we bijhouden hoe het ons vergaat en alle kennis, die we over dit onderwerp hebben en nog gaan opdoen, delen met de lezers. Dat suiker iets is dat stilletjes knaagt aan de gezondheid van veel mensen staat voor mij vast, dus hopelijk inspireren we anderen om bewuster met suiker om te gaan.

18 reacties op “Zonder suiker kan het ook (en beter)” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Leuk!! Ik hou de site goed in de gaten. Als ik ooit de moed heb, lijkt het me ook wat! Tot die tijd…veel succes :D

 2. Hoi Anna en Marger,

  Goed initiatief!! Ik merk zelf af en toe de effecten van suiker, vooral als ik in korte tijd heel veel zoetigheid eet [bv m&m’s] Ik wordt dan na een half uur / uur heel moe en volgens mij gaat m’n concentratie ook achteruit. Interessant om te lezen dat het mogelijk ook effecten op je slaapritme kan hebben. Succes met jullie zoektocht naar suikervrije producten – als jullie een suikervrije vervanger van m&m’s hebben dan hoor ik het graag!

  Stijn

 3. Dat komt me bekend voor, Stijn: als ik een suikerdip krijg, vrij kort na het eten van een behoorlijke hoeveelheid suiker, word ik meestal ook moe. Slechtere concentratie merk ik ook, doordat ik een soort waas in mijn hoofd voel. Hoe meer suiker, hoe sterker die effecten, dus een hele zak M&M’s krijgt het wel voor elkaar. Suikervrije M&M’s zullen we niet snel tegenkomen denk ik, aangezien het buitenlaagje bijna pure suiker is en in de chocola ook veel suiker zit, maar anders melden we het hier zeker!

 4. Hi,
  Heb al ergens anders op julie site een berichtje achtergelaten
  maar wilde ff zeggen dat ik julie via hyve kookhoekje heb ontdekt omdat de eigenaresse julie ontdekt heeft, ze linkt ons naar julie toe
  Mischien idee om contact op te nemen met deze eigenaresse van deze hyve,
  ze heeft namelijk 9889 mensen in deze hyve site staan,
  mischien kunnen julie haar en andersom zij julie van dienst zijn
  http://hyves-kookhoekje.hyves.nl/
  Ik hoop dat het lukt,
  Fijne jaarwisseling:)

 5. Goed initiatief van jullie ! Ik eet al 1,5 jaar geen (of zo min mogelijk) suiker. Ben ermee begonnen na het lezen van het boek “Het lichaam is perfect” van Annemarie Postma. Veel mensen die natuurvoeding eten, eten ook geen suiker. Goede vervangers zijn o.a. agave siroop, maple siroop etc. Ik denk dat jullie ook eens een bezoekje zouden moeten brengen aan een goede natuurvoedingswinkel voor o.a. suikervervangers, maar ook voor koekjes zonder suiker, mayo en augurken zonder suiker etc. en een boekje lezen over hoe en wat, dat helpt je op de goede weg !

 6. Joyce, dank je voor de tip, we zullen het eens uit gaan zoeken! We maken deze site in de hoop dat andere mensen iets aan de informatie hebben, dus hoe meer mensen we bereiken, hoe beter.

  Jeanette, jij ook bedankt voor je tips. Ik ben nu geïnteresseerd geraakt in dat boek, ik ga het binnenkort eens opzoeken. De titel is al prikkelend in elk geval.

  We oriënteren ons nog op directe vervangers van suiker voor in zelf gebakken producten, zoals de agave- en ahornsiroop die jij al noemt. Ik heb begrepen dat ze gezonder zijn dan honing, dus ik verwacht dat we dat nog wel gaan proberen. De natuurvoedingswinkel bezoeken we al regelmatig, dat is een van je beste vrienden in een situatie als de onze :)

 7. Hallo,
  Wat ben ik super blij met jullie site!
  Ik heb afgelopen woensdag te horen gekregen dat mijn zoon van 6 een allergie voor melk én suiker heeft! Hij mag dus helemaal geen melk en suiker meer en als meelevende moeder doe ik met hem mee.
  Dus kom maar op, alle tips zijn welkom!
  Groetjes, Esther

 8. “Ze overweegt om helemaal geen producten met geraffineerde suiker te eten, wat verder gaat dan mijn vorige pogingen. Geen snoep en andere zoetigheid eten betekent gewoon dat je een paar gangen in de supermarkt negeert. “Echt helemaal geen suiker wordt lastiger: suiker zit in de gekste producten, dus zul je moeten schrappen of alternatieven vinden, wat niet altijd even makkelijk is. Kan ik zó ver gaan?”

  Inderdaad, want suiker komt van nature in veel voedingsmiddelen (fruit, melk,..) voor. Die zou je dus ook moeten schrappen. GERAFFINEERDE suiker is een andere zaak.

 9. Wordt weer eens wakker met onbehaaglijk gevoel, wat hoofdpijn, druk in hoofd, raar gevoel met bewegen ogen. Gisteren laat nog behoorlijk wat suiker genuttigd en toen lekker slapen. En jawel hoor, bij het wakker worden denk ik, shit: zit er verband tussen de opgebouwde hoge suiker en (een dip in de loop van de nacht), en vandaar de klachten?????gisting van die suiker!!!!!

 10. Dat zit er wel in, Mia. Ons lichaam reageert meestel vrij direct op wat wij ermee doen. Een van die dingen is de voeding die je kiest. Als je dit probleem bijvoorbeeld twee keer per maand ondervindt, zou je het kunnen testen door twee maanden lang geen suiker meer te eten na de avondmaaltijd. Als je het probleem dan niet hebt in die periode, lijkt de oorzaak me duidelijk!

 11. mijn zoon van 2,5 jaar oud heeft PCD lang verhaal het komt er op neer dat je trilharen in je luchtweg organen het niet doen waardoor hij altijd een snot neus heeft en altijd de kans heeft dat een gewone verkoudheid kan doorslaan in een long ontsteking , hij heeft 2 jaar elke dag (onderhouds)antibiothica gehad en vanaf december niet meer hij doet het super gelukkig, maar de antibiothica heeft zeer waarschijnlijk z’n darmen milt en maag beinvloed waardoor hij nu altijd verstopt zit en niet normaal kan poepen (hard en dik) we zijn nu op aanraden van een mesoloog(natuur arts) gestopt met suiker en melk maar wat is dat moeilijk bij een kind van 2,5 , wie heeft er tips of ideen?
  graag reacties

 12. Het lichaam vraagt om suiker, als je suiker eet. Als je na werktijd iedere dag snoep eet met veel suiker, dan zal je lichaam dus sterk reageren hierop en duik je snel de kast in. Dus met andere woorden. De eerste week zal zwaar zijn maar op een gegeven moment duik je vanzelf de kast niet meer in. Kinderen zijn energiek maar hebben suiker nodig, dus dan zou ik kiezen voor voedsel met koolhydraten, krijgt hij toch nog zn suiker binnen. Al gaat dat proces langzamer, dus zal je wekelijks om de paar dagen een bord pasta kunnen eten.

 13. Ik wilde even reageren op ‘t item: suiker.
  Hier wordt gezegd dat “natuurlijke” suiker niet slecht voor je is, maar alleen geraffineerde suiker.
  Dit is echter onwaar.
  Fructose (zit in fruit) is weliswaar ‘n natuurlijk suiker, maar is toch “gewoon” ‘n koolhydraat en dus “gewoon” ‘n suiker, met de daarbij behorende hoeveelheid calorieën.Zeker, er zitten vitaminen, mineralen en vezels in, maar OOK suiker.
  Wanneer je, bijvoorbeeld, veel fruit en -sappen drinkt krijg je heel veel suiker, dus calorieën naar binnen.Het klinkt misschien gek, maar al zit er geen vet in je voedsel of drinken, je wordt door die enorme hoeveelheid koolhydraten wél dik.En de overmatige hoeveelheid suikers, óók al zijn die natuurlijk, bezorgen je darmen veel ellende, onder andere door het produceren van zuren, wat tot gevolg heeft, maagzuur, zure oprispingen, boeren, darmkrampen, winderigheid en je niet zo goed voelen omdat je bloedsuikerspiegel stijgt, met gevolg dat de insulineproductie stijgt, wat weer ‘n lage bloedsuikergehalte tot gevolg heeft, wat weer ‘n hongergevoel geeft.
  Bovendien wordt dan ‘t teveel aan suiker opgeslagen als vet.
  Samengevat: ‘n stukje fruit is prima, maar weet:
  het zijn en blijven koolhydraten=suiker=calorieën=vet.
  Peter.

 14. Hallo, een mooie site, heb ik veel aan gehad. Ik gebruik sinds 1 jaar ook geen suiker meer. Dit omdat ik fybromyalgie heb (weke delen reuma) het laten staan van suiker is een klein stukje van het dieet, maar ik voel me veel beter hierdoor. Veel minder pijn.
  Het uitzoeken van waar geen suiker in zit en koken zonder suiker is een soort van sport geworden. Bak altijd mijn eigen koekjes(gluten vrij) en zoet ze met een suikervrije appelstroop, soms met appeldiksap (merk sdb). en soms met een paar druppels stevia. Een aanrader voor mensen met reuma. Suikervrij. doen!

 15. Ik ben nu een half jaar gestopt met suiker, in het begin had ik er totaal geen moeite mee, maar de laatste tijd wel een beetje. Niet uit mezelf, maar als ik ergens ben waar iedereen taart eet of chocolade… vooral dat laatste xD Ik neem het niet hoor, maar ik merk wel dat ik er tot wordt aangetrokken. Maar ik ben heel erg blij dat ik sterk genoeg ben om het niet te nemen. Het is ook fijn dat de mensen om heen het nu accepteren, in het begin vond iedereen nog dat ik me aanstelde, dat was niet fijn. Maar nu is het allemaal goed gekomen en ik wil echt mijn hele leven zonder suiker blijven ! Alle anderen die proberen suikerloos te leven, veel succes gewenst !

 16. Sinds twee jaar eet mijn zoontje van 7 jaar suikervrij op advies van een osteopaath.
  Dat dit in ons huidige bestaan moeilijk is hebben wij ook ondervonden. Vier maar eens een verjaardag of kinderfeestje met een 7 jarige. Ik heb het dan nog niet over de sint of de kerst. Op school heeft hij een doosje met alternatieven even zo op de bso. Als wij op visite gaan gaat er een snackbag mee voor hem. Dankzij de site suikervrij en de hulp van veel mensen lukt het goed. Het meest trots ben ik op mijn zoon. Hij slaat de lekkerste dingen zonder probleem af en is blij met zijn alternatieven. Wel merk ik dat hij het steeds moeilijker begint te vinden. Wij zijn met z’n allen heel goed geworden in het lezen van de etiketten.

 17. Ik kreeg het advies van de huisarts om suikerloos te eten van wegen mijn bloedsuiker die te veel op en neer gaat als ik suiker eet. En omdat ik gevoelig ben voor candida. Dus ik moet wel. Ben nog maar net begonnen en gaat me aardig af. Met lijnen lukte het me nooit maar nu ik weet dat ik ziek word van suiker blijf ik overal van af. Erg fijn deze site. Staat veel informatie. Heb deze gelijk bij favoriete gezet in me computer.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.