Zoetstoffen van de natuurvoedingswinkel

Als je stopt met het eten van (geraffineerde) suiker, kom je al vrij snel terecht bij de natuurvoedingswinkel. Daar hebben ze namelijk veel producten die je ook bij de reguliere supermarkt kan kopen, maar met minder toegevoegde ingrediënten, zoals geraffineerde suiker. De zoete producten uit de natuurvoedingswinkel (koekjes, cake en dergelijke) zijn gezoet met andere zoetstoffen. Dit zijn over het algemeen minder geraffineerde zoetstoffen dan witte suiker. Bijvoorbeeld honing, tarwestroop (wheat syrup), speltstroop, en mais(mout)stroop, dadelstroop, ruwe rietsuiker en rijststroop. Marger en ik eten geen van de producten waarin deze zoetstoffen zitten. Waarom? Ze zijn weliswaar meestal minder geraffineerd, maar zorgen voor een onstabiel energieniveau, net als geraffineerde suiker. En dat vermijden we het liefst zoveel mogelijk.

Snelle en langzame suikers
De verschillende suikers zijn in te delen in snelle en langzame suikers. Langzame suikers worden langzaam door je lichaam opgenomen, waardoor je energieniveau (bloedsuikerspiegel) stabiel blijft. Een langzame ‘suiker’ is bijvoorbeeld fructose (wat in vruchten zit), agavesiroop en ook o.a. de meeste groenten, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Snelle suikers worden razendsnel door het lichaam opgenomen en zorgen voor een flinke stijging in je bloedsuikerspiegel en daarmee in je energieniveau. Vervolgens daalt het energieniveau tot onder het punt waar je zat toen je de snelle suikers nog niet had gegeten. Deze schommeling is niet goed voor je humeur en je lichaam. Dit gebeurt onder andere wanneer je geraffineerde (witte) suiker eet, maar geldt bijvoorbeeld ook voor moutsuiker/maltose. Snelle suikers vind je ook in witte pasta en witbrood. Producten die de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen, noemt men producten met een hoge glycemische waarde.

Glycemische index
De glycemische index is de reactie van je bloedsuikerspiegel op 50 gram koolhydraten van een specifiek product. Deze index is een handig, maar lastig instrument. Zo hebben sommige zoetstoffen een lage glycemische waarde maar ook een zwakke zoetkracht. Dan heb je meer van die zoetstof nodig om een product even zoet te maken dan wanneer je bijvoorbeeld geraffineerde suiker gebruikt. Hierdoor kan je bloedsuikerspiegel vergelijkbaar stijgen van een koekje met geraffineerde suiker als van een koekje met bijvoorbeeld rijststroop. Het koekje bevat dan namelijk weliswaar een zoetstof met een lage glycemische waarde, maar je krijgt er meer van binnen.

‘Zonder toevoeging van suiker’
Het is mogelijk dat je bij de natuurvoedingswinkel op een pak koekjes of iets dergelijks de vermelding ‘zonder toevoeging van suiker’ ziet staan. Op zich klopt dat, omdat er geen sacharose (=witte suiker) in zit. Maar de stropen die ze als zoetstof gebruiken, bevatten toch suikers die de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen en zijn naar mijn idee daarom geen goede vervanger voor geraffineerde suiker. Ik behandel hieronder de meest voorkomende zoetstoffen van de natuurvoedingswinkel. Over honing en maltose (moutstroop) kan je nog meer lezen in artikelen die al eerder op deze website zijn gepubliceerd.

Maltose (moutstropen)
In de natuurvoedingswinkel vind je veel koekjes en dergelijke gezoet met maltose (moutstroop). Het voordeel van de moutstropen is dat er meer voedingsstoffen inzitten dan in witte suiker. Het nadeel is, dat ze de bloedsuikerspiegel sterk doen stijgen. Voorbeelden van moutstropen zijn tarwestroop en maisstroop.

Tarwestroop
Deze stroop wordt gemaakt door aan het zetmeel van tarwe enzymen en water toe te voegen. Het geheel wordt gekookt tot een stroperige massa. Het voordeel van tarwestroop, is dat er meer lange suikers inzitten. Maar tarwestroop bevat ook korte (snelle) suikers waardoor je bloedsuikerspiegel evengoed meteen stijgt. De glycemische index van tarwestroop is even hoog als die van suiker. Speltstroop is een vergelijkbare zoetstof.

Maismoutstroop/ maisstroop
Gemaakt van het zetmeel van mais. Ook deze stroop heeft een hoge glycemische waarde, deze waarde ligt zelfs wat hoger dan die van witte suiker. Daar komt bij dat maisstroop minder zoetkracht heeft dan witte suiker. Om deze redenen is maisstroop ook geen goede zoetstof, vooral niet voor mensen met een gevoelige bloedsuikerspiegel.

Dadelstroop
Dadelstroop is het geconcentreerde sap van dadels en heeft een hoge glycemische waarde. Hiervan schiet je bloedsuikerspiegel dus snel omhoog en dit is niet aan te raden.

Ruwe rietsuiker
Het productieproces van rietsuiker is dezelfde als die van geraffineerde witte suiker, alleen worden er een of meerdere onderdelen overgeslagen, afhankelijk van de mate van geraffineerdheid van de rietsuiker. Rietsuiker kan net zo gebleekt zijn als gewone witte suiker, maar dan is er simpelweg wat melasse aan toegevoegd om het een bruine kleur en aparte smaak te geven. Bij andere rietsuikersoorten, zoals ruwe rietsuiker, sucanat of oerzoet gebeurt dat niet. In deze soorten zijn meer van de natuurlijke voedingsstoffen nog aanwezig. Toch doet het de bloedsuikerspiegel vrij snel stijgen.

Rijststroop
Rijststroop wordt wel gebruikt als zoetstof voor koekjes. De meeste rijststropen die je in Nederland kan kopen heeft een hoge glycemische index. De bruine rijststroop heeft echter een vrij lage index. Dit is op zich positief, maar bruine rijststroop is veel minder zoet dan bijvoorbeeld geraffineerde suiker. Hierdoor heb je meer rijststroop nodig voor een product met een vergelijkbare zoete smaak. Met andere woorden: bruine rijststroop is een goede zoetstof als je het met mate gebruikt. En op zich is er niets mis mee om koekjes te maken die minder zoet zijn dan die je in de winkel koopt! Je went er snel aan. De producten uit de natuurvoedingswinkel gezoet met rijststroop raad ik niet aan, omdat deze over het algemeen gezoet zijn naar de gemiddelde Nederlandse maatstaven.

65 reacties op “Zoetstoffen van de natuurvoedingswinkel” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Hallo daar,
    Helemaal mee eens, ook de zoetstoffen van de natuurwinkel geven reaktie, heel duidelijk. Wat ik ervaar en misschien jullie ook wel, is dat ik ook veel gevoeliger ben geworden voor verborgen suiker of suikervervangers. Als ik iets gewoon ben te eten en ze veranderen ineens de ingredienten (dit gebeurt), reageert mijn lichaam zeer snel. Zelfs mijn omgeving merkt aan mij dat ik iets gegeten heb wat niet zou moeten.

  2. Ik ben ook weer begonnen ‘zonder suiker’ en heb vandaag jullie opgrolde ongezoete chocolatecake gemaakt. Het grappige was dat ik na 1 stuk genoeg had. Dat gebeurt eigenlijk nooit! Die agavestroop is echt super! Duidelijk anders dan suiker en toch onwijs zoet!

  3. Heeft iemand van jullie wel eens Stevia geprobeerd?
    Ik vind het een heel fijn goedje!

  4. Ik ben sinds 3 weken suikerloos. En ik wil het minstens een jaar volhouden. Erg boeiend om te zien in de supermarkt en in de eetwereld waar overal (een vorm van) suiker in zit.
    Bovenstaand lees ik veel over wat niet te doen. Waar ik behoefte aan heb is: “wat wél te doen…”
    Dus geef mij vooral tips wat ik als vervangende zoetstof kan gebruiken zonder dat het een snelle suiker is. Wie tipt?

  5. Hugo, ik vind stevia een heel fijn goedje! Het is een kruidje en, volgens mij, geen ‘snelle suiker’. Als je even googled, krijg je vanzelf genoeg info erover!

  6. Dank,

    Maar over de veiligheid van stevia wordt aardig dubbel gedaan. Desalniettemin, ik zal eens aan de plaatselijke reform vragen of ze het hebben.
    Kan ik als suikervervanger wel aan de diksap overigens? Dat is toch 100% fruit? En is dus een langzame suiker?. Ik ga er van uit dat ik wel langzame suikers kan nuttigen.

  7. Beste Hugo,
    Op onze website vind je artikelen over allerlei zoetstoffen, ook over stevia. Wellicht heb je daar wat aan. De meningen over stevia zijn verdeeld. Wij gebruiken het niet.

    Diksap is over het algemeen 100% fruit. Kijk voor de zekerheid nog wel even op het etiket.

    Goede suikervervangers zijn vooral agavesiroop, fruit (vers en gedroogd), suikervrije jam en appelstroop, diksap en rijststroop.

  8. Hoi Peggy,
    We hebben wel bekeken wat tagatose is en wat het met je lichaam doet en besloten vervolgens het niet te gebruiken. Marger en ik eten namelijk graag zo natuurlijk mogelijk, vooral wat betreft de zoete producten. Tagatose past daar voor ons niet tussen.

  9. hallo Anna,

    Interessant en leerzaam artikel! Ik vroeg me af of de rijststroop die je afbeeldt wel een bruine rijststroop is? In de fudge gebruik je namelijk rijststroop toch?
    IK wil liever ook geen zoetstoffen gebruiken die ofwel chemisch zijn ofwel mijn suikelspiegel teveel beinvloeden. Maar die fudge lonkt enorm :)
    De brownies waren trouwens een groot succes! Mijn zoetekauw wederhelft en broertje zijn allebei verkocht!

    Groetjes, WIllemijn

  10. Willemijn,
    Dat is een goede vraag! Bij navraag blijkt de rijststroop op de afbeelding gemaakt van witte rijst. Ik ging er ten onrechte vanuit dat ze deze van bruine rijst maken.

    Daarom ging ik verder op onderzoek uit. Natuurvoedingswinkel De Groene Luifel in Sluis heeft me daarbij geweldig geholpen! Zij vertelden mij het volgende:

    De rijststroop van firma Horizon wordt bereid van witte rijst, net als die van de Terassana. Firma Natudis heeft rijststroop van het merk Fertilia en Lima, maar ook bij deze twee merken is het niet echt duidelijk of het van volle rijst word gemaakt. De afdeling voorlichting van Natudis stelde vervolgens de vraag: waarom dient het van volle rijst te zijn? Volgens deze firma is de bereiding zo complex en lang, dat als er al gebruik gemaakt wordt van volle rijst,
    de voedingswaarde toch niet meer is terug te vinden in de stroop die ze ervan maken.

    Zij zeggen dus dat het qua voedingswaarde niet uitmaakt of je bruine (volle) of witte rijst gebruikt voor de rijststroop. Dit omdat het productieproces zo gecompliceerd is dat de extra voedingswaarde van bruine rijst toch verloren gaat.

    Nu blijft de vraag of de glycemische waarde verschilt. En daar kan ik je het antwoord nog niet op geven. Ik ga het nog verder onderzoeken!

    Wat ik je ondertussen nog wel kan doorgeven, is dat ik nog niet heb gemerkt dat mijn energieniveau (bloedsuikerspiegel) daalt na het eten van bijvoorbeeld de fudge, waar ik nu de rijststroop van Horizon (dus van witte rijst) voor gebruik. Dus je zou het kunnen proberen om te erachter te komen hoe jouw lichaam erop reageert.

  11. Hoi,

    Na een maand zonder suiker ben ik 5 kilo afgevallen. Ik ben ook begonnen aan het schrappen van de suiker om af te vallen. Het leek me een doeltreffende manier, die ik kan onthouden (in tegenstelling tot dieten). Ik heb wisselende ervaringen (voel me goed, voel me lekker, voel me rustig, voel me slap, voel me apathisch, voel me goed… etc. De sleutel tot gelijkmatigheid zit in regelmatig eten) en ben op zoek naar tips over stabiliteit in energie kunnen geven. Zo heb ik zelf ontdekt dat een wortel op de middag me overeind houdt tov fruithappen…

    Ik vervang de suiker niet (muv cola light, wat zou ik zijn zonder cola light!) maar kook ‘s avonds pittiger dan voorheen: ik ontwikkel een nieuwe smaakbehoefte. Ook heb ik minder trek in vlees. Omdat ik zie dat ik minder afval produceer (fruit is niet verpakt per stuk, koekjes soms wel), heb ik als bijeffect een bewustwording met betrekking tot duurzaamheid en ecologie tov economie…

    Hoe dan ook, ik lees dit blog met belangstelling.

  12. Ik heb mail gestuurd naar naar Lima om ik wou weten of het gemaakt wordt en of het hoge glymische index had ik kreeg dit gestuurd Gedurende het productieproces van Rijststroop worden alle onoplosbare delen van de rijst verwijderd.
    Waardoor het grootste deel van het rijstvliesje van bruine rijst (grootste onderscheid met witte rijst, waar dit verwijderd is) verloren gaat.
    Gedurende de productie wordt ernaar gewerkt om zoveel mogelijk mineralen te behouden.

    De glycemische index van deze stroop hebben wij nooit bepaald.
    Volgens gegevens uit de literatuur kunnen wij zeggen: de GI zal hoog zijn.

    duss het is niet handig om het veel te gebruiken als je niet wil dat je veel insuline aan maakt.

    ik had nog een vraag over geraffineerde) we weten dat toegevoegde suikers met de hand slecht is en dat de vitamine en sow er uit zijn gehaald maar ruwe rietsuiker is dat ook geraffineerde suiker of moet er dan ongeraffineerde ruwe rietersuiker op staan?

  13. hallo
    Even laten weten dat Stevia sinds kort volgens Europese wetgeving is toegelaten als INGREDIËNT!! een hele stap vooruit op een natuurlijk zoetmiddel die al eeuwen bestaat.

    Een klein detail: let ook op verborgen vetten, zitten in koek en andere producten, gevaar voor hart- en vaatziekten die je pas merkt als je ouder wordt.

  14. Hallo,

    Heel fijn dat jullie een site hebben opgericht om jullie ervaringen te delen!
    Ik probeer sinds twee maanden geen suiker meer te eten omdat ik merk dat ik me energieker voel als ik het laat staan. Voorheen was ik een enorme snoepkont en het is dus wel erg lastig om sommige dingen te laten staan, vooral omdat er verder nog vijf andere mensen thuis rondlopen die wel allemaal lekkere (zoete) dingen eten. Het is dus erg fijn om af en toe ter motivatie jullie artikelen te lezen!

    Nu heb ik een vraag: ik zie dat Sucanat maar één keer genoemd wordt, maar volgens de site voedingswaar.nl zou dit een heel goed en gezond alternatief zijn voor suiker, aangezien het ongeraffineerde rietsuiker is waar alle gezonde stoffen nog in zitten.
    Ik zie ook dat het niet bij de recepten gebruikt wordt, wat ik de reden dat jullie hier niet mee werken?

    Groeten,

  15. beste Laurine

    Ik ben van mening dat ruwe rietsuiker ook suiker is, dwz dat het een significante invloed heeft op de bloedsuikerspiegel
    weliswaar iets minder sterk (en dat is nog niet het goede woord) maar toch
    je kunt zeggen dat er meer mineralen in zitten (minder bewerkt) maar dit mag je niet om die reden gebruiken, er zijn betere alternatieven van suiker. daarbovenop haal je mineralen beter uit andere voedingsmiddelen zoals groenten.

  16. Ik wil jullie laten weten dat er weer wat nieuws op de markt is Yacon Nectar.

    dat toch héél zoet is en toch geen of weing effect heeft op de bloedsuikerspiegel! Yacon bevat ongeveer 30% FOS (fructoolisachariden) en zeer weing glucose, sucrose en fructose. Mensen hebben geen enzyme die FOS kan verteren zodat het niet kan worden opgenomen en dus weing effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Ondertussen dient yacon – FOS als voeding voor goede bacteriën die zich zo kunnen vermeerderen. Zuiver gabaseerd op de glycemische index is yacon veel beter dan honing en zelfs beter dan Agave nectar. Het is ook een betere keuze voor mensen met bloedsuikerproblemen, diabetes en candida.

    Nog enkele eigenschappen:

    •Aangename smaak= niet onbelangrijk!
    •Yacon vermeerdert de goeie bacteriën terwijl het de slechte vermindert = prebioticum
    •Verbeterde absorptie van vitaminen
    •Helpt het vetmetabolisme
    •Rijk in Kalium
    •Rijk in antioxidanten
    •verbeterde opname van calcium en magnesium
    •Betere stoelgang
    •En meer!
    Hoe Yacon gebruiken? Gebruik het zoals je honing, ahornsiroop, agave in voeding, recepten en dranken.

    Ik kwam het tegen toen ik online rauwe cacao wou bestellen mischien hebben jullie er iets aan GR.

  17. Yacon ook wel appelwortel genoemd se zeggen vaak de nadelen maar is ook belangrijk om te weten hoe het gemaakt wordt http://www.marktnet.nl/Yacon-Appelwortel-5146283.htm

    Ik ken iemand die van stevia lucide dromen van heb gekregen voor mensen die gevoellig zijn daarom heb ik stevia weg gegooid ik zeg dit mischien zijn er meer mensen die gevoellig er voor zijn Gr roxanne

  18. Na een acute opname in het ziekenhuis is helaas vastgesteld dat ik diabetes heb. Naar alle waarschijnlijkheid een erfenis van moeders kant. Ik heb geen diabetes gekregen wegens overgewicht. Ook gebruikte ik amper suiker en mijn eten (biologisch) is en was altijd gezond.
    Omdat ikzelf bak en ijs maak zou ik heel graag willen weten wat ik als vervangende zoetstof kan gebruiken.
    Wie kan mij hierin adviseren.

    groet, Astrid

  19. yacon siroop is heel erg gezond en natuurlijk en en word niet in menselijk lichaam verwerkt of opgeslage het word van een appelwortel gemaakt en plaats daar van voed het de darmflora en het komt van de korte keten en heb speciale klydraat die toch zoet is Fructo-Oligo-Sacchariden (FOS.en is een ongraffineerde stroop met lage glymisch index en de meeste stropen bevatten fructose glucose surose deze niet en is ongeraffineerd en is nog gezonder dan agave honing of ahornsiroop hier kan je lezen wat voor klydraat het is . http://www.royalcanin.nl/ioh/voedingb2.php?s=FOS

  20. mischien wel maar ik ken iemand die er lucide dromen van heb gekregen om die rede gebruik ik het liever niet se noemen vaak alleen de nadelen maar niet de bijwerkingen voor een product op

  21. Rijststroop is niet hetzelfde als amasake. Kijk op http://www.amazake.nl om te zien wat het is. In de beschrijving worden de twee ook door elkaar gehaald. Amazake krijg je door fermentatie. Rijststroop krijg je doordat enzymen het zetmeel afbreken tot suikers.
    Jammer van deze fout. De rest van de website is wel leuk om te lezen.

  22. Hallo, omdat ik graag bak en gek ben op koekjes maar graag wel “zonder suiker” ben ik op zoek naar een verantwoorde zoetstof. Maismoutstroop staat in een recept voor pepernoten en speculaas, maar die wordt snel bitter als de koek maar even langer in de oven ligt. Is er een vervanger voor? Agavesiroop??
    Bedankt alvast.
    p.s. ik ben nog wel een beginneling “zonder suiker”.

  23. Hoi Thea,
    Heb je ons recept voor pepernoten en speculaas al op de website gezien? Deze maak je met appelstroop (zonder suiker) als zoetmiddel.

    Agavesiroop is ook een prima zoetmiddel, maar gebruik er niet teveel van.

  24. Annemarie,
    Ik heb je link gelezen en geleerd dat Amasake een soort rijststroop is, maar niet hetzelfde als rijststroop. Ik heb de tekst wat aangepast. Bedankt voor de informatie!

  25. Ik heb een tijdje geen suiker gebruikt, maar wel dingen van de biowinkel gezoet met maismoutstroop en tarwestroop en ik gebuik thuis oerzoet in plaats van suiker. Hierbij heb ik totaal geen last gehad van mijn bloedsuikerspiegel, terwijl ik dat met geraffineerde suiker wel had. Mijn ervaring is dus dat oerzoet en maismoutstroop enzo wel kan. Volgens de natuurgeneeskundige waar ik de tips van had is rietsuiker net zo slecht als geraffineerde suiker en alle chemische zoetstoffen zijn slecht. Fructose was ook niet goed, maar de oerzoet en maismoutstroop en tarwestroop rijststroop kunnen/mogen wel!~
    Wil je weten hoe het zit? Koop dan het boekje Candida van Edith van Blijdesteijn, of hypoglykemie van Edith van Blijdesteijn.

  26. @ Ineke; Het klopt inderdaad dat maismoutstroop en tarwestroop weinig tot geen effect op de bloedsuikerspiegel hebben. Het wordt zelfs aangeraden door medewerkers van de Natuurwinkels voor mensen met Diabetes en Hypoglycemie (dat laatste heb ik zelf). En het klopt, want ik heb er totaal geen last van als ik producten van bv. Molenaartje eet. Rietsuiker is inderdaad niet goed voor de bloedsuikerspiegel, ik kan er niet goed tegen. Net als honing, dat gebruik ik zo min mogelijk.

    Verder is het wel leuk om de recepten en alle informatie te lezen. Maar pas op wat je schrijft, want je kan mensen zo ook verkeerde informatie geven en dat is zonde. Je moet wel weten waar je over schrijft.

  27. Ik heb een fructose en glucose intolerantie… er blijft dus weinig te kiezen over. Het is geen absolute intolerantie, ik kan nog wel tegen kleine hoeveelheden, maar het is moeilijk aan te geven wanneer het “teveel” is. Helemaal absoluut suikervrij is onmogelijk, tegen zoetstoffen type aspartaam kan ik ook niet. Enige tips?

  28. Maaike,
    Wat lastig, een glucose en fructose-intolerantie. Heeft degene die de diagnose stelde je geen informatie gegeven over welke zoetmiddelen je kan gebruiken? Zo niet, dan zou ik het alsnog aan hem of haar vragen. Anders kan je altijd bij een (natuur)diëtist terecht.

    Ik denk dat stevia een handig product voor je kan zijn. Succes!

  29. Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de zoetstof mais-glucose fructose stroop ook wel bekend als fructose-glucose siroop, glucose stroop, fructosesiroop, maissiroop, isoglucose of high-fructose corn syrup (HFCS). Het wordt gebruikt in duizenden voedingsproducten zoals frisdranken, vruchtensappen, ijs, snoep, gebak, koekjes,ketchup, soepen, dressings, brood, crackers, etc. Glucose-fructosestroop, een zoetstof gewonnen uit mais, is een mengsel van fructose en glucose en wordt door voedingsfabrikanten gebruikt omdat het veel goedkoper en langer houdbaar is dan suiker. Glucose-fructosestroop is verantwoordelijk voor vele gezondheidsproblemen zoals obesitas, hoge cholesterol, insuline problemen, diabetes type 2, kanker, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, beschadiging van de lever, stress, migraines, ADHD, etc.
    Maar ook in veel biologische producten zit deze stof, bv in chocoreale natural sweet pasta, en in veel snoep zonder suiker. Ik vraag me nu af of er nog een verschil is tussen de zoetstof in de supermarktproducten en de zoetstof in de biologische producten (behalve dan dat de mais biologisch geteeld is)? En is de maismoutstroop van horizon dan eigenlijk ook fructose-glucosestroop? Soms lijkt het erop dat je nog het beste rietsuiker kan eten, daar wordt niet zo mee gerommeld.

  30. mais-glucose fructose stroop fructose-glucose siroop, glucose stroop, fructosesiroop, maissiroop, isoglucose of high-fructose corn syrup (HFCSdaar word je heel snel dik van en een grote kans op buivet en die kwalen die je noemt en agavestroop met fructose van 93 % en je heb ook de blauwe agave stroop met fructose gehalte van 85 en bevat ook kwik en je heb nieuwe een nieuwe agave met fructose gehalte tussen 48-50 de glymische index van agave stroop maak je blind om je gefokst bent op de glymisch index maar een product moetje geheel bekijken rietsuiker heb glymische index tussen 61-68 ook niet ideaal en de fructose gehalte is 50% fructose en 50% glucose. ik zelf koop liever rauwe honing met 32 % fructose en extra vetten toevoegen dat ik de glymisch index van honing iets kan verlagen of palmsuiker die 89 % uit surose bestaat en nauwelijks fructose ik koop ook stroop wat van de sap van de palmbomen is gemaakt en waar goeie bacteriën!aan toegevoegd is voor glycine is de vloeistof van de palmbomen of de koosnootbomen en bevat geen klydraten maar wel kcal je kan je fructose beter uit fruit halen want anders krijg al gauw te veel naar binnen.

  31. Hallo,
    Voor mijn profielwerkstuk ga ik chocolade onderzoeken.
    Heeft iemand een recept van chocolade, MET cacao!?

    Telkens kom ik op suikervervangende stoffen..

    bedankt!

  32. Hoi Maike,
    Ik snap niet helemaal waar je naar op zoek bent. Kan je het wat duidelijker uitleggen? In chocolade zit als het goed is altijd cacao. En wil je zelf chocolade maken? Met suiker, of juist zonder?

  33. Hoi Anna,

    Bestaat er een vast alternatief voor suiker in recepten,
    dan bedoel ik bijvoorbeeld; rijsstroop gebruik je i.p.v. suiker voor zoetigheid wat gebakken wordt (koekjes, e.d.), enz.
    Begrijp je wat ik bedoel?
    Ik wil graag suiker volledig weglaten, maar vind het moeilijk welke “zoetstof” ik waarbij kan gebruiken i.p.v. gewone suiker.

    Alvast bedankt voor jouw reactie! Groetjes

  34. D.S.,
    Ik begrijp wat je bedoelt. Daar zijn helaas geen hele duidelijke dingen over te zeggen. Het is eigenlijk vooral een kwestie van uitproberen en proeven.

    Ik kan je wel een paar tips geven: Gebruik agavesiroop niet voor al te hoge temperaturen. Agavesiroop heeft een sterke zoetkracht, rijststroop een matige zoetkracht. Palmsuiker is vergelijkbaar met basterdsuiker. Als je veel met agave wilt doen, is dit een handig artikel om te lezen.

  35. Hoi Anna, bedankt voor jouw reactie. Het blijft een complex leerproces.
    Wat moet je geloven, het ene artikel noemt bijv. agavesiroop gezondheidschadend, het volgende artikel raadt het weer aan als alternatief voor suiker.
    We zijn (gelukkig) helemaal niet zoet-minded, maar in sommige gerechten moet gewoon een “zoetstof”, bijvoorbeeld in de tomatensaus om de zuurte eraf te krijgen.
    We blijven experimenteren, ook met jullie recepten (bedankt hiervoor!).
    Gebruiken jullie zelf ook stevia? Zo ja, welk merk kun je aanraden?

  36. D.S.,
    We gebruiken nog geen stevia, maar zijn van plan dat binnenkort te doen! Ik kan je nu dus helaas nog geen merk aanraden.

    Aanvulling april 2012: Ik kan je Stevija aanraden. Dit is een goed product, zonder slechte toevoegingen.

  37. Er bestaan 2 soorten Stevia.Wit poeder daar is iets mee gedaan en de ruwe vorm die is grijzig.Kan iemand mij het verschil vertellen.Ik houd er niet van als de fabrikant aan een voedingsmiddel knoeit of iets toevoegt.hartelijk dank voor eventuele aanvullingen Marianne

  38. Ik heb de poeder gebruikt en de druppels, maar nu heb ik gewoon een zak gedroogde blaadjes gekocht bij De Tuinen. Het is even proberen, maar bv. in de yoghurtshakes met fruit heb ik gewoon de blaadjes (zonder nerven) in de blender gegooid en: perfecte shake!
    Ik ben de grijze vorm nog niet tegengekomen. Waar heb je die gezien, Marianne?

  39. Hoi Anne Marie. Leuk dat je meldt dat de Tuinen de blaadjes heeft. Wist ik niet. In de yoghurt hoef je eigenlijk helemaal geen suiker toe te voegen. Als je de Alpro bio yoghurt neemt heb je dat alles niet nodig. Zelfs mijn pietepeuteriger kleindochter qua eten vind deze yoghurt het einde.

    Vriendelijke groet, Astrid

  40. Hoi Astrid, omdat ik nogal moeite heb met zuivelproducten en dus ook yoghurt maar ook geen suiker gebruik ben ik benieuwd waar je deze yoghurt kunt kopen. De alpro producten die ik tot nu toe gevonden heb zit allemaal suiker in…..??
    groetjes

  41. Hallo!

    Weten jullie misschien meer over yacon siroop? Het zou een goed alternatief zijn voor suiker maar ik hoor er eigenlijk heel weinig over.

  42. Emilie,
    Ik weet nog erg weinig van Yacon, dus ik kan je er helaas nog niets over zeggen. Wie weet in de toekomst wel!

  43. Top artikel en geweldige site! Dit bewijst maar weer eens dat zelfs biologische dingen slecht voor je kunnen zijn, iets waar veel mensen overheen kijken. Alleen een puntje van kritiek: fructose is helemaal geen langzame suiker, maar een snelle, want het is (net zoals glucose) een monosaccharide. Dus waar komt dat idee vandaan als ik vragen mag?

  44. D.S.,

    Voor het eerst las ik deze website.
    Het volgende komt uit de professionele keuken!
    Ontzuren van een tomatensaus gemaakt met o.a. tomatenpuree uit blik:
    Begin met het in een koekenpan verhitten van de tomatenpuree uit blik. De zure substantie (ik denk toegevoegd als conserveringsmiddel) verdampt dan al voor een heel groot deel. Dan hoef je al veel minder zoetstof toe te voegen.

  45. Cloudy,
    Er bestaan verschillende meningen over hoe snel fructose door je bloed wordt opgenomen. De meest algemene mening is dat het langzaam wordt opgenomen. Ik zal er opnieuw een keer naar kijken.

  46. Producten met een hoog fructose gehalte zoals Agavesiroop of wat regulier gebruikt wordt glucose-fructosestroop kan je beter vermijden, want is zeer belastend voor de lever.Het is jammer dat palmsuiker niet genoemd wordt in het artikel ivm de lage glycemische index.

  47. Ik neem daarom 2 eetlepels honing per dag en soms kokosbloemsemsuiker want daar zit weinig fructose in daarom neem ik ook geen mango of een banaan om de fructose gehalte heel hoog is. En van beetje honing sow heus niet gelijk je suikerspiegel om hoog gaan wel als je 50 of 100 gram honing neemt fructose is misleidend vanwege de lage gymisch index fructose is schadelijker dan dat fructose langzaam bloedbaan in komt en ik heb geen behoefte aan veel suiker dus hoef ik ook geen vervanger voor te hebben

  48. Wat ik nou zo altijd zo jammer vind aan deze artikelen is dat je altijd alleen maar leest wat niet ‘mag’.
    Ik wil graag gezond leven, maar het moet wel leuk blijven.
    Heeft er iemand gezonde alternatieven voor een zoetekauw?

  49. vraagje ik zoek een suiker/zoetstofvervanger voor iemand die geen suiker en zoutstoffen mag en het moet gluten vrij zijn help…

  50. @Erique zie onze artikelen over agave
    @I love sugar bijna deze hele website gaat over alternatieve zoetmiddelen! Ik hoop dat je er wat aan hebt.
    @ ingrid Het ligt er helemaal aan of diegene geen (witte) suiker mag, of ook andere zoetmiddelen niet (zoals rijststroop, agave, kokosbloesemsuiker). Er zijn veel mogelijkheden. Je zou ook naar de natuurvoedingswinkel kunnen gaan en daar vragen naar een geschikte suikervervanger.

  51. Gula Djawah (Javaanse suiker oftewel (kokosbloesem)palmsuiker) wordt in de Indonesische en Indische keuken al sinds eeuwen gebruikt. Ik ben er mee opgegroeid.
    De palmsuiker staat bekend om zijn lage Glycemische Index en is tegenwoordig verkrijgbaar in blokken en in losse vorm in potten. Laatstgenoemde lijkt op bruine rietsuiker. Verkrijgbaar in gezondheidswinkels en toko’s.
    Ik gebruik het zowel in koude als warme gerechten. Ik bak er graag mee (ontbijtkoek, cake e.d.) en hoewel ik weinig suiker gebruik, is het een goede vervanger van gewone geraffineerde suiker. Het heeft een delicate smaak, die niet dominant aanwezig is.

  52. Ik zou graag nog wat willen weten over rijstsuiker. Ik heb organische “ongezoete” rijst-kokosnoot melk van Provamel gekocht omdat ik van kokos houd en omdat ik suikervrij probeer te eten. Dat drankje bleek mierzoet te zijn. In 100 ml zit 12,5 gram koolhydraten (dat begrijp ik), waarvan 6,5 gram suikers. Dat laatste begrijp ik niet. Ik heb gemaild met de fabrikant, en die geeft als antwoord: “Rijst bevat van nature uit vrij veel suikers, voornamelijk onder de vorm van zetmelen. Dat is ook meteen de verklaring voor de aanwezige suikers in de drink en de zoete smaak”. Alle taalfouten in de tekst van de fabrikant geven geen goed gevoel. Maar belangrijker is: klopt die redenering of is het klinkklare onzin? Als het onzin is, is er dan een instantie die een klacht over misleidende verpakking serieus behandelt?

  53. Joost, in veel producten zitten natuurlijke suikers. Dat is wat bijvoorbeeld melk of rijst zoet doet smaken. Het zit in de melk en is er niet aan toegevoegd. Ik heb het product voor je opgezocht en naar het ingrediëntenlijstje gekeken (Water, Italiaanse rijst (17%), kokosmelk (4%), zeezout, natuurlijk kokosnootaroma). Daar staat inderdaad geen toegevoegd zoetmiddel bij. Het klopt wat de fabrikant zegt.

    Wel zijn dit soort drankjes gemaakt via allerlei ingewikkelde procedures die het niet heel gezond maken. Je kan ook zelf rijstemelk maken en daar kokosmelk aan toevoegen. Ook zou je eens in de natuurvoedingswinkel kunnen kijken of je daar een soortgelijk drankje kan vinden. Kokoswater is ook erg lekker en supergezond (kijk op het ingrediëntenlijstje of er suiker of iets dergelijks aan is toegevoegd). Wij kopen af en toe het kokoswater van Terrasana. Kokoswater is helaas wel prijzig, daarom drinken we het niet zo vaak.

  54. Ik ben sinds gister gestopt met het eten van suiker, oftewel producten waar suiker in zit. Ik zit dus nog in de onderzoeksfase en lees van alles en nog wat. Ik wil eten zonder toegevoegde suikers, smaakversterkers etc. Zijn ongeraffineerde suikers wel toegestaan? En omdat ik praktisch geen enkele vorm van suiker wil eten, maar andere kant wel zo nu en dan trek heb in iets lekkers, zijn je recepten dan wel voor mij van toepassing?

  55. Amal, wat je wel en niet wilt eten is je eigen keuze. Wij eten vrijwel geen geraffineerde suiker en andere zoetmiddelen die je bloedsuikerspiegel sterk doen stijgen. Ook nemen we geen chemische zoetstoffen. Ik zou er zeker voor zorgen dat je ‘lekkere’ dingen hebt, voor als je daar zin in hebt. Suikervrij eten is naar mijn idee geen dieet (dus niet iets dat moet, of wat je moet volhouden), maar een keuze om gezonder te leven.

  56. Is er ook iemand die ervaring heeft met kokosbloesem suiker ?

    Ik bedoel geen palmsuiker.

  57. Jenny,
    Wij gebruiken al best een tijd kokosbloesemsuiker in plaats van palmsuiker. Het bevalt erg goed, alleen is het nogal prijzig.

  58. Ik wil jullie uitdagen om nog eens na te denken over die zogenaamde g index. Hebben jullie weleens benzine met water gemengd of wat voor brandstof met een ander goedje. De g index verandert enorm kan ik je verzekeren. Daarom als je suikers in combinatie met ander voedsel eet, zeggen die waardes niets meer! Minderen van suiker ben ik voorstander van hoor, maar luister vooral naar je lichaam. En al dit zogenaamd onderzoeken lijkt mij zinloos. Zelfs schadelijk want mensen geloven het. En wat je gelooft is je waarheid! Daar reageert het lichaam op. Namaste

  59. Hallo, wie kan mij vertellen wat de beste zoetstof is om jam te maken. Het moet alleen geen bijsmaak geven.

  60. ‘Een langzame ‘suiker’ is bijvoorbeeld fructose’?
    Sorry maar deze informatie klopt niet. Fructoe is een enkelvoudig molecuul (een monosachharide) en wordt heel snel door het lichaam opgenomen, en veroorzaakt een sterke verandering in de bloedsuikerspiegel. Het is echter wel een stuk zoeter dan sucrose, dus minder slecht omdat je minder nodig hebt om iets net zo zoet te krijgen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.