Wraps (zonder suiker)

In veel gerechten zit geraffineerde suiker, zo ook in de meeste wraps én in de sausjes die je erbij eet. Ik ben weinig wraps in de winkel tegengekomen waar geen suiker in zit en daarom maak ik zowel de wraps als de saus liever zelf. Dan zijn de wraps suikervrij, lekkerder én gezonder. Het is niet moelijk om ze te maken en ze zijn lekker gevuld met een pittig mengsel van gehakt en groenten.

Dit recept is voor 2 personen, maar het is een vrij stevige hoeveelheid. De ene keer is het teveel voor mij, de andere keer (als ik veel trek heb) kan ik het makkelijk op.

wrapsWraps (zonder suiker)

voor 2 personen

voor de wraps:
100 gram bloem (gewone bloem of volkoren bloem)
50 gram maismeel
25 gram boter
snufje zout

voor de vulling:
scheutje olijfolie
1 kleine prei (gesneden in ringen)
1 rode of gele paprika (gesneden in reepjes)
200 gram gehakt (eventueel vegetarisch gehakt)
groene pepertjes uit pot (naar smaak)
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel komijn
snufje cayennepeper
1 theelepel oregano
zeezout en peper (naar smaak)

1 zakje gemengde sla
bekertje créme fraîche
50 gram geraspte kaas

 • In kom bloem mengen met zout en boter tot kruimelig mengsel.
 • Voeg warm water toe terwijl je met je handen mengt, tot het een deeg is dat makkelijk een bol vormt. Het moet niet teveel aan je vingers blijven plakken, dan is het te nat (in dat geval kan je een beetje bloem toevoegen).
 • Deeg in 4 gelijke porties verdelen en rollen tot balletjes. Leg de balletjes in de kom en bedek de kom (met een deksel of plastic folie) en zet deze in de koelkast om het deeg te laten rusten.
 • Giet wat olijfolie in een wok of grote koekepan en verhit.
 • Bak het gehakt op middelmatig vuur tot het gaar is.
 • Voeg de prei toe en bak tot deze zacht begint te worden. Voeg de paprika toe en laat ongeveer 2 minuten meebakken.
 • Hak de groene pepertjes in kleine stukjes en voeg toe. Voeg de kruiden (paprikapoeder, komijn, cayennepeper, oregano, zeezout en peper) ook toe. Laat dit zachtjes doorbakken terwijl je de wraps maakt.
 • Haal de deegballetjes uit de koelkast.
 • Verhit een koekepan met dikke bodem.
 • Aanrecht bestuiven met wat bloem en rol daarop een deegballetje uit tot dunne ronde wrap van ongeveer 1 m.m. dik. Bak de wrap in de koekepan door deze 30-40 seconden aan elke kant te bakken. Leg de gebakken wrap op een bord en leg daar een grote deksel bovenop.
 • Doe vervolgens hetzelfde met het volgende bolletje deeg, tot je ze alle vier hebt gebakken.
 • Leg een wrap op een bord. Vul met sla en créme fraîche naar smaak, door dit op een helft van de wrap te leggen. Doe 1/4 van het gehakt/groentenmengsel er bovenop. Strooi dan 1/4 van de geraspte kaas eroverheen en vouw de wrap dicht.
 • Leg de tweede wrap ernaast en vul deze op dezelfde manier.
 • Doe hetzelfde voor het tweede bord, zodat op beide borden twee gevulde wraps liggen.
 • Eet smakelijk!
Gepost in rubriek Diner

20 reacties op “Wraps (zonder suiker)” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hallo dames (toch?)

  Goede site dit! Ik heb nog niet alles gelezen maar het ziet er zeer gedegen uit.
  Ik ben onlangs ook gestopt met suiker eten. Eerder ook al wel eens, maar ja… Inmiddels ben ik erachter dat het net zo werkt als voor een alcoholist…je moet niet ‘één koekje’ of ‘één hapje vla’ willen nemen, want gegarandeerd zit je dan weer helemaal fout.
  En ook mij valt het op hoe smerig het is als je dan iets gezoets binnen krijgt. waarom we het dan eten? Geen idee…

  Op de site http://www.fonteine.com (of tegenwoordig: http://www.leefbewust.com) vind je veel info over voeding, ook over suiker. En ken je de lijst van Nancy Appleton al? 146 redenen waarom suiker schadelijk is? http://www.nancyappleton.com/NA144reasons.html

  Verder zou ik graag weten waar jullie je maismeel voor de wraps kopen. Ik maak namelijk elke dag wraps met groente of fruit klaar voor de kinderen om mee naar school te nemen, maar het zou fijn zijn als ik ook de tortilla´s zelf kan maken. En wat voor maismeel is het? Fijn, grof, gemiddeld??

  Enniewee, ga zo door. Ik ga jullie site bij de favorieten zetten.

 2. Oeps, sorry

  nu lees ik net ergens een verhaaltje waardoor ik me realiseer dat éen van jullie een man is. Excuses… Ik heb me verkeken op de naam.

 3. Ulrike, bedankt voor je leuke en enthousiaste woorden!

  Het maismeel koop ik bij de toko of bij de Turkse winkel en dan kies ik altijd de meest fijne soort die ze hebben.

  De zelfgemaakte wraps zijn iets breekbaarder dan de wraps die je in de supermarkt koopt. Dus hou daar rekening mee als je ze aan de kinderen meegeeft naar school. Als je ze te breekbaar vindt, kun je eventueel overwegen om het maismeel te vervangen door gewone bloem. Dan zijn ze iets flexibeler. Maar het lekkerst zijn ze met maismeel.

 4. Bedankt voor dit heerlijke recept! En dan ook nog zonder enig opgeblazen gevoel na de maaltijd maar wel prettig verzadigd..heel fijn!
  Vond het leuk de wraps is zelf te maken maar ze worden idd wel heel stevig en zijn niet geschikt om op te rollen; heb ze dus een beetje als een belegde pizza gegeten maar dat is ook prima :)

 5. hallo!

  Ik heb gister dit recept gemaakt en ik vond het erg lekker :-) Ik woon bij mijn vader en hoewel ik de enige ben die suiker-vrij eet, eet hij regelmatig met mij mee (bij het avondeten). Hij vond het jammer dat de wraps zo droog waren. Heeft u misschien een tip om ze iets minder droog te maken? Is er een sausje wat je erbij kunt maken bijvoorbeeld ook zonder suiker?

  Groeten,
  Evi

 6. Hoi Evi,
  Fijn dat je het zo lekker vond! Wat ik weleens doe, is een blikje of potje kidneybonen door de vulling heen doen, inclusief het vocht (of een deel ervan als er veel vocht bijzit). Ook kan je er een blikje of potje tomatenblokjes (incl. een deel van het vocht) bijdoen. Dat maakt het een stuk minder droog!

  Wat ook erg lekker is om erbij te geven, is geprakte avocado. Eventueel met een beetje komijnpoeder en citroensap erdoorheen. Hopelijk vindt je vader het zo een stuk lekkerder!

 7. bedankt voor de tips, ik ga het zeker nog een keer uitproberen!
  Eten jullie ook geen zetmeel, aangezien dit omgezet wordt in suikers door het lichaam?
  En waarom geen zoetstoffen?
  Ik vind het moeilijk om helemaal niet meer te snoepen, daarom eet ik af en toe een suikervrij dropje.. Hier zitten wel zoetstoffen in. Ook lukt het mij niet helemaal me aan het suikervrije dieet te houden omdat ik best vaak uit eten ga en ik dan niet kan controleren wat er in het eten zit.. Gaan jullie helemaal niet uit eten?

 8. Hoi Evi,
  We eten wel zetmeel en andere producten die in het lichaam worden omgezet in suikers. Het gaat ons erom geen geraffineerde suiker (en zo min mogelijk geraffineerde andere producten) te eten. Wij snoepen als we daar zin in hebben, maar maken dan meestal zelf iets (zie de recepten op deze website) met natuurlijke suikers. Waarom we geen zoetstoffen gebruiken, lees je in dit artikel.

  We gaan soms uit eten. Ook hier hebben we een aantal artikelen over geplaatst op deze website. Meestal vragen we van tevoren aan de chefkok of het mogelijk is suikervrij te eten. Meestal vindt de chef het een leuke uitdaging om het eten suikervrij te bereiden. De meeste kans maak je bij restaurants die biologische producten gebruiken, omdat zij toch al veel bewuster bezig zijn met wat ze je voorschotelen.

 9. Bedankt voor het recept van de wraps, ik ga ze zeker eens proberen te maken! De kant-en-klare wraps uit de winkel ruiken/smaken n.m.m. vaak ook wat fabriek-achtig, hoog tijd om zelf eens (suikervrij) aan de slag te gaan.

  Wat ook lekker is, is zelfgemaakte guacamole op de wrap doen, dat maakt het ook iets smeuïger. Daarnaast voeg ik ook altijd wat stukjes walnoot toe aan de vulling, heerlijk!

 10. Misschien een hele stomme vraag maar wil het nu wel graag weten. Ik kan alleen maar gewone tarwebloem vinden en nooit volkoren bloem. Alleen volkoren meel, maar dat is iets anders dan bloem neem ik aan…
  Alvast bedankt voor het antwoord :).
  Groet, Marisa

 11. Marisa, als het volkoren is dan heet het meel en als het niet volkoren is (en wit) dan heet het bloem. Snap je?

 12. Bedankt! Ik begrijp het. Dus gewoon tarwe meel/volkoren meel gebruiken in recepten dit kan dus ook voor cake of koekjes.

 13. Tof recept en toffe site. Ik probeer zoveel mogelijk zuivel te mijden, dus vroeg me af of ik de boter zou kunnen vervangen door iets anders (gezonder), olie ofzo?
  Alvast bedankt!

 14. Charlotte, dat kan inderdaad! Tenminste, dat heb ik in andere wraps-recepten wel gezien.

 15. Hallo!
  Wat leuk om een recept voor wraps te vinden, ipv die suikergevallen uit de supermarkt!! Ik las dat deze wel redelijk “breekbaar” waren; is het een mogelijkheid om wat olie aan het recept toe te voegen om ze wat meer flexibel te maken? Of opper ik nu iets heel doms? Geen idee hoor, haha, ik bedacht het me gewoon :)

  Ik ga het recept snel eens zelf uit proberen!

  Groetjes Nathalie

 16. @Nathalie Ik heb verschillende dingen geprobeerd, maar het blijft breekbaar. Als je het met meel met gluten (zoals tarwemeel) maakt, zorgen de gluten ervoor dat ze niet breekbaar en soepel worden.

  @M Je kan andere meelsoorten gebruiken, maar de originele versie van wraps worden met maismeel gemaakt. Met ander meel wordt de smaak en textuur anders.

 17. Hoi ik gebruik boekweitmeel voor het maken van wraps, deze zijn wel flexibeler om te rollen. Glutenvrij en uiteraard suikervrij. Als ik er pannenkoekjes van maak dan doe ik er een schepje kokosbloesemsuiker door heen of een schepje stevia. Ik koop dit bij de ekoplaza maar volgens mij kun je die bij nog veel meer winkels krijgen. Als je ze vind hoor ik het graag. Groetjes Bianca. Oja nu een maand aan het afbouwen en kijken hoe of wat maar voel me nu al beter en 6.5 kg kwijt. suiker moest verboden worden.;-)

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.