Wind Afval Methode

 

Om inspiratie op te doen en meer te leren over suikervrij eten, krijg ik graag ideeën en tips van anderen. Een van de manieren om deze te krijgen, is het lezen van boeken over gezond eten.

WAM omslag defWAM – wind afval methode- (2005)
Pierre Wind

De kok Pierre Wind kennen veel mensen van zijn dropijs en zijn hyperactieve gedrag op televisieprogramma’s als De Eetfabriek.

Pierre Wind werd te dik en moest afvallen. Hij ging naar specialisten, maar de voedingsadviezen die hij daar kreeg waren naar zijn idee onvolledig of niet helemaal juist. Daarom ontwikkelde hij zijn eigen afvalmethode: WAM, de wind afval methode. Hij viel er zo makkelijk door af, dat hij zijn methode graag wilde delen en er een boek over schreef. De methode heeft drie regels:

  1. Consumeer alleen producten waarin geen toegevoegde suikers zitten.
  2. Gebruik geen lightproducten en ook geen producten met kunstmatige zoetstoffen.
  3. Verorber dagelijks drie maaltijden en maximaal vier tussendoortjes.

Deze regels komen erg overeen met hoe Marger en ik eten. Ook wij eten geen suiker en geen kunstmatige zoetstoffen. Ook ben ik het helemaal met Pierre Wind eens dat teveel tussendoortjes ervoor kunnen zorgen dat je ongemerkt aankomt. Te weinig tussendoortjes eten is ook weer niet goed, want dan gaat je stofwisseling namelijk op een (te) laag pitje draaien.

PRESSLINK - OERBROOD - BIOLOGISCHGeen toegevoegde suiker

Het belangrijkste voor ons is natuurlijk het weglaten van geraffineerde suiker. Ook Pierre Wind vindt dat suiker niet goed voor je lichaam is: ‘Geraffineerde suiker bevat geen gezonde voedingsstoffen. Suikerrijk voedsel wordt ook wel ‘lege’ calorieën genoemd: rijk aan energie en arm aan nuttige voedingsstoffen. Het beste is om alle geraffineerde suikers te vervangen door vezelrijk voesel zonder toegevoegde suikers. Daarmee houd je de bloedglucose zo stabiel mogelijk. Ook vetten hebben een stabiliserende werking op de bloedglucosespiegel, omdat het de vertering vertraagt. Bijvoorbeeld bruinbrood met olijfolie is een ideale combinatie.’.

Geen lightproducten

Volgens de WAM eet je geen geraffineerde suiker, maar ook geen kunstmatige suikers. Deze zoetstoffen zijn namelijk ongezond en kunnen ziektes veroorzaken. Kunstmatige zoetstoffen moeten zeker niet gebruikt worden om te koken en bakken, want dan zijn ze nog onveiliger. Pierre Wind eet als suikervervangers onder andere fruit, tosti’s met bijvoorbeeld kaas en ananas, maar ook muesli met gedroogde vruchten.

Suikerverslaving en afvallen
Toen Pierre gestopt was met het eten van toegevoegde suiker, had hij twee weken nodig om van zijn suikerverslaving af te komen. Daarna taalde hij niet meer naar suiker én hij viel er zonder moeite van af. Geen enge diëten waar je je zelf moet uithongeren en de hele dag chagrijnig bent omdat je trek hebt. Stoppen met het eten van suiker en niet teveel tussendoortjes is genoeg.

6 reacties op “Wind Afval Methode” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Hallo,
    Allereerst mijn complimenten voor jullie site. Mijn man en ik zijn ons aan het voorbereiden om zonder suiker door het leven te gaan. a.s. maandag gaat het echt beginnen.
    Nu heb ik een vraagje over toegevoegde suikers.
    Ik heb bij de Aldi zakjes suikervrije drop gekocht. Er staat op geen toegevoegde suikers. Maar als je dan in de ingredientenlijst kijkt, staat er koolhydraten, waarvan suikers. Hoe zit dit?
    Alvast bedankt voor jullie antwoord en ga zo door met jullie site.
    Groetjes Joke

  2. Ik heb het boek van Pierre Wind ook aangeschaft en ben er mee bezig. SUPER dit boek, had ik het maar eerder ontdekt, net al deze website: mijn comlimenten hoor, ik heb er heel veel aan! Ik ben nog wel zoekende naar een vervanger, nu heb ik bij de bio-natuurvoedingswinkel een potje stevia zoetpoeder gekocht (ingredienten:inuline, steviolglycosiden>95%) Heeft iemand er ervaring mee? Hoe is dit product om mee te bakken bijvoorbeeld? Mijn kinderen bakken graag koekjes, maar hoeveel gebruik je hiervan? Wat is het verschil met dit potje en een plantje stevia of maakt dat weinig verschil. Heeft stevia nog iets te maken met de glychemische index en waar plaats je stevia dan met waardes?

    Ik ben benieuwd naar ervaringen met stevia want ik heb nog niet zo’n idee wat beter is qua gezondheid als suikervervanger voor het bakken van koekjes en taartjes, want dat is wat we hier in huis graag doen! Want als ik het potje witte stevia poeder bekijk, denk ik: hmmm ziet er vrij chemisch uit, maar schijnt natuurlijk te zijn. Maar bijvoorbeeld appelstroop van de biologisch(-dynamische) winkel, of iets dergelijks kan je er toch ook prima voor gebruiken?

    Al laatste: keep up the good work :)!!!

  3. Trudie, heb je dit en dit artikel al gelezen? Daar vind je een hoop informatie over en ervaringen met stevia. Als je stevija hebt gekocht, staat op het potje hoe het in verhouding staat tot suiker. Op deze site vind je een hoop recepten van lekkere dingen met alternatieve zoetmiddelen, ook met appelstroop.

    Ik ben zelf nog aan het experimenteren met steviapoeder. Poeder is anders dan de blaadjes van het plantje. Het poeder kan je inderdaad voor baksels gebruiken, maar het is niet altijd lekker, vanwege de nasmaak. Het schijnt dat het ene merk meer nasmaak heeft dan het andere merk. In sommige baksels kan het prima en gebruik ik het graag.

  4. Anna, dank voor je reactie. Ik had de stukken inderdaad gelezen. Ik heb afgelopen weekend gebakken met stevia, maar dat was niet zo’n succes. Ik denk dat ik er te weinig in had gedaan. Het schijnt dat 1 theelepel steviapoeder gelijk staat aan 16 eetlepels (200gr.) suiker. Ik had een halve theelepel genomen. Ik heb ook speltmeel gebruikt ipv tarwebloem, dus wellicht dat daar ook het resultaat door veranderde. Maar ondanks dat ik het potje stevia in een biologische natuurvoedingswinkel heb gekocht, waardoor ik overtuigd was dat het ‘goed’ zou zijn, stuitte ik op dit onderstaande via een website, ik heb nu weer mijn bedenkingen…..misschien zelf gaan kweken?
    (Ik blijf zoeken, misschien eens kokosbloesemsuiker proberen?)

    “When you find a stevia product in white color, you should not be fooled. Since, this kind of stevia is more prevalent and easy to find, this may be the item that you will first find out that comes in the form of sun crystals, truvia, and stevia. However, you should not allow yourself to be misled by the statements that say it contains no calories and carbohydrates. The truth is white colored stevia is actually processed chemically. This means that a white stevia product is a chemical sugar substitute. There is nothing natural about it. If you have already tried tasting it, you would feel a distinct chemical-flavor after taste.

    The important deal is that you should stay away from this kind of chemically made stevia sweetener because it is basically a toxin that your body cannot metabolize well. When you intake chemical sweeteners, you will actually gain weight and actually prevent losing weight. Thus, if you see that it says, that it has zero carb and calorie, don’t believe it firsthand. Even if this statement is true, this kind of product will still have a direct correlation on your weight loss outcome. Remember that any kind of sweetener will still give an effect that can increase your weight and prevent losing weight. Just stay away from it, if you really want to lose your weight.”

  5. @Trudie Bedankt voor die informatie. Dat vraagt om nader onderzoek. Ik vind het steviapoeder er ook zo ontzettend wit uitzien, dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat het een puur product is. Ik zou zeker met kokosbloesemsuiker gaan experimenteren, dat bevalt ons goed! Verder ook gewoon mindere zoetmiddel gebruiken, je smaak went daaraan en dan heb je steeds minder nodig om een koekje lekker zoet te vinden.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.