Wie bepaalt er wat jij eet?

Afwijkend etenEet je wat jouw lichaam nodig heeft, of wat iemand anders wil dat jij eet?

Suikervrij eten kan om verschillende redenen heel moeilijk zijn. Ik spreek regelmatig mensen die verwachten dat het moeilijk is om ander voedsel te eten dan de meeste mensen om je heen. Ik denk dat dat inderdaad een belemmering is die heel vaak voorkomt. Je bent bijvoorbeeld de enige:

  • in je gezin die andere dingen wil eten dan de rest
  • op je werk die niet mee wil doen met vette vrijdaghap
  • tussen je vrienden die iets gezonds wil als jullie samen eten
  • in je familie die op dat verjaardagsfeest geen taart wil
  • in het restaurant die wil dat de kok iets afwijkends kookt
  • in de supermarkt die geen ongezonde rommel in het wagentje stort

Als we denken dat we de enige zijn die voor gezond kiest, voelen we ons bezwaard. We gaan denken dat we lastig zijn, moeilijk doen en weet ik wat nog meer.

Dat is vreselijke onzin!

Iedereen doet het anders

Geen mens eet hetzelfde diëet. Zelfs in een huishouden waar iedereen uit dezelfde pot eet, verschilt het altijd hoeveel iemand eet, wat diegene tussen de maaltijden door eet of wat diegene eet als hij of zij eens niet thuis eet. Dat is ook logisch: al onze lichamen zijn verschillend en hebben verschillende eetbehoeftes. Elke poging die je doet om hetzelfde te eten als ‘de rest’ mislukt, omdat mensen daar niet op gebouwd zijn.

Anderen willen stiekem ook afwijken

Zelfs als het lijkt alsof iedereen om je heen hetzelfde wil eten, is de kans groot dat minstens één andere persoon in de groep hetzelfde wil als jij: afwijken van wat de groep eet. Als je met zijn zessen afspreekt om pizza te bestellen, is het echt niet zo dat toevallig zes mensen op diezelfde plek op dat moment het allerliefst van alles pizza zouden eten. De groep kiest meestal voor gemak en dat betekent iets eten uit dezelfde bron (vers gevangen wilde pizza in dit geval) en waar niemand echt een probleem mee heeft. Dat is dus niet hetzelfde als zes mensen die dolenthousiast worden van pizza eten. Als je individueel aan de vijf anderen zou vragen wat ze het allerliefst nu zouden eten vóórdat iemand pizza voorstelt, is het antwoord misschien zelfs bij niemand van hen pizza. Mensen laten vaak hun eigen voorkeur varen ten faveure van de groep, dus jij bent niet de enige die iets anders liever wil.

Jij bepaalt wat je met jouw lichaam doet

We vinden het allemaal logisch dat er strenge wetten zijn tegen slavernij, lichamelijk misbruik en andere vormen van misbruik waarbij de ene persoon beslist over het lichaam van een ander. Maar als het om eten gaat, lijken we het opeens de normaalste zaak van de wereld te vinden dat we niet 100% van de tijd eten wat we zelf kiezen, maar dit door een ander laten bepalen.

Steeds als je er tóch nog maar een neemt omdat iemand aandringt, je voorkeur voor gezond avondeten laat varen omdat (je denkt dat) een ander dat onhandig vindt, gratis monsters eet in de supermarkt van junkfood waarmee ze je willen verleiden of die meuk uit het bedrijfsrestaurant eet i.p.v. die zelfgemaakte salade die je had mee willen nemen van thuis, onderwerp je je lichaam aan andermans wil.

Als jij van jezelf weet dat je graag zo gezond mogelijk eet, besef dan goed dat dat véél gezonder kan zijn dan jij denkt. Als je in geen enkele situatie door een ander laat bepalen wat je in je mond stopt, ben jij de grote baas over je lichaam en bepaal je 100% zelf hoe gezond dat lichaam is.

Ieder zijn voorkeuren uiteraard: als je ervan geniet om je aan anderen te onderwerpen, dan zal ik je niet tegenhouden. Zelf zal ik geen familielid, collega, vriend, verkoper of willekeurige wildvreemde invloed laten uitoefenen op wat ik eet. Als jij het gevoel hebt dat het moeilijk is om gezond te eten omdat je daardoor afwijkt, vraag je dan eens ernstig af waarom anderen voor jou wél mogen bepalen wat er met jouw lichaam gebeurt.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.