Weten is de basis voor gezond eten

Suikervrij en gezond eten is niet iets waar je heel makkelijk even aan begint. Veel mensen hebben geen besef van wat gezond is: als ze een salade nemen bij hun dubbele hamburger met extra grote portie friet, is hun gezonde plicht weer vervuld, bij wijze van spreken. Een appel per dag houdt de dokter echt niet weg als die appel ingeklemd zitten tussen junkfood en zoetigheid.

Voedingskennis kun je kweken

Jaren geleden wist ik het zelf ook niet zo precies. Ja, dat groenten en fruit gezond zijn was duidelijk. Maar hoe dan? Telt een blik tomatensoep als gezonde groente? Dat zit toch boordevol tomaten volgens het etiket? Een maaltijdsalade uit de supermarkt met een mooi ‘gezonde keuze’-logo erop? En aardappelen zijn toch het toppunt van gezondheid, dus waarom is elke dag friet dan een probleem? Eet ik suikervrij als ik alle soorten ‘light’-producten gebruik?

Er valt onzettend veel te weten over voeding. Ik zal niet doen alsof ik nu wel alles weet, maar door veel te leren ben ik daar nu een stuk verder in gekomen. Toen ik eenmaal bewust ging leren en ontdekken, kreeg ik er steeds meer plezier in om meer te weten te komen. Ik ontdekte dat ik nog steeds geraffineerde suiker binnenkreeg als ik geen snoep meer at. Ik begon te begrijpen dat een dagje zonder suiker in het niet valt tegenover al die dagen mét suiker.

Suikervrij, en dan?

Suikervrij eten is op zich niet per se hetzelfde als gezond eten. Het kan er een onderdeel van zijn. Over dat onderdeel alleen al valt heel veel te leren. Ik raad je van harte aan om het daar niet bij te laten, maar ook verder te kijken. Als je denkt dat je suikervrij eet, maar je je toch lichamelijk niet top voelt, heb je misschien toch ongezonde eetgewoontes. Dat kan komen omdat je niet goed genoeg op de hoogte bent van welke voedingsmiddelen gezond zijn, welke eetpatronen goed zijn en wat er voor jouw lichaam wel en niet goed werkt.

Op SuikerWijzer doen wij ons best om je zoveel mogelijk mee te geven over suikervrij eten, maar af en toe maken we ook een uitstapje naar andere ‘gezond eten’-onderwerpen. We hebben ook al een aantal boeken gerecenseerd waar gezond eten centraal in staat.

6 reacties op “Weten is de basis voor gezond eten” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik lees regelmatig de etiketten en schrik soms wat er op staat. Mijn man was een tijdje “verslaafd” aan de quaker cruesli en moest elke ochtend een schaal yoghurt met dat spul erin. Tot overmaat van ramp ging er ook nog een flinke scheut gele vla erbij. Dit hield hij welgeteld een week vol en toen gingen zijn darmen protesteren. We hebben onlangs allebei een darmonderzoek laten doen, ik vanwege familliaire belasting en er was niets gevonden. Ik zei dat die troep niet meer in huis komt omdat het letterlijk uit zijn voegen barst van de suiker en de reactie van zijn darmen al genoeg zei. Nu heb ik even een flinke schoonmaak gemaakt in mijn voorraadkast en koelkast. Ben geschrokken van de hoeveelheid levensmiddelen met verborgen suikers. Zelf ben ik begonnen met het bannen van de suikers en voel me al niet meer zo opgeblazen. Manlief wil er nog niet aan maar ik hoop toch het bewijs te leveren dat het gewoon veel beter is zonder suikers…

 2. Hallo Marger,

  Ik ben nu een tweetal weken me aan het voorbereiden op volledig suikervrij gaan eten. Ik lees vooral veel op internet en probeer voldoende recepten te vinden en alvast te maken. Dit zodat ik straks niet bij een maaltijd of tussendoortje denk “en wat kan ik nu eten?” Jullie blog heeft me van superveel informatie voorzien en lekkere recepten, dank je wel! Nu zie ik ook dat je veel hebt gelezen, is er een boek wat je voor een ‘beginner’ aanraadt? Het liefst een boek dat in voldoende mate ingaat op de achtergronden en wat recepten bevat.

  Fijne jaarwisseling gewenst,

  Noreen

 3. Noreen, wij zijn nog geen boek tegengekomen dat ons echt aanspreekt en heel geschikt is voor beginners. De boeken die zich daarop richten zijn naar onze smaak erg commerciëel opgezet en doorspekt met hippe kreten.

  We hebben al een tijd het plan om zelf dan maar zo’n boek te schrijven, maar helaas is dat er nog niet van gekomen. Hopelijk vind je zoveel mogelijk wat je zoekt in onze artikelen. Als je onderwerpen mist, kun je dat aangeven via het contactformulier, wie weet kunnen we er dan binnenkort over schrijven!

 4. Bedankt Marger voor je reactie, ik sta als eerste in de winkel als dat boek er ooit komt. In de tussentijd zoek ik zelf verder.

 5. Hi Marger,

  Ik ben mij net aan het verdiepen in suikervrij en probeer al wat dagen daarin aanpassingen te doen. Nu merk ik dat ik het op zich niet heel lastig vind lekkere en gezonden recepten te maken voor mijzelf. Als ik even op het internet zoek kom je genoeg tegen. Ik heb alleen een zoon van 10 die ook graag mee wil doen en voor hem vind ik het lastiger omdat hij veel dingen niet lekker vindt. Hij is houdt enorm van brood en vleeswaren maar tja dat is niet suikervrij. Met salades, avocado, geiten kaas e.d. Hoef ik bij hem niet aan te komen. Heb je misschien wat tips voor mij wat ik mijn kinderen kan voorschotelen?

  Gr. Corrie

 6. Aangezien ze hun eetpatroon heel erg gewend zijn, is het moeilijk om ze ineens een omslag te laten maken. Ik zou ze geleidelijk aan wat dingen laten proeven, zelf steeds laten zien hoe je geniet van de gezonden recepten, ze erbij betrekken als je het gaat maken en gericht zoeken wat ze lekker vinden aan de dingen die ze nu eten. Brood kan natuurlijk wel suikervrij als je het bij de biologische winkel koopt en echt suikervrije soorten beleg zijn daar ook wel te vinden. Hier doen de biologisch cashewpasta, de hazelnoot-rozijnenpasta en de pindakaas met stukjes het erg goed (merken Horizon en Monki in ons geval). Biologisch brood is meestal ook nog eens veel lekkerder dan supermarktbrood.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.