Werk in een uitnodigende keuken

snijplankDeze week besefte ik weer hoe belangrijk het is om in je eigen keuken goed uit de voeten te kunnen, als je suikervrij en bewust wilt eten. We kochten twee kleinigheden waar ik al meteen erg veel plezier van heb gehad. Een grote snijplank en een ruime, afsluitbare bak voor op het aanrecht om al het GFT-afval direct in te gooien. Dat bakje legen we dan een of twee keer per dag in de kliko. Het houdt de keuken opgeruimd op een simpele en laagdrempelige manier. Een ruime snijplank nodigt enorm uit om lekker aan de slag te gaan met groente en fruit.

Remmende factoren

Jaren geleden woonde ik in een studentenhuis waar zeven anderen gebruik maakten van de keuken. Als ik het dan in mijn hoofd haalde om gezonder te gaan eten, zorgde die keuken ervoor dat de uitdaging groter was dan nodig. De verleidingen waren groot. Huisgenoten stonden tijdens het koken chips te eten, snoepgoed slingerde op verschillende plekken in de keuken en een enkeling maakte schampere opmerkingen over mijn groentekeuzes.

Het was altijd te druk in de keuken rond etenstijd. Meestal waren de spullen die je wilde gebruiken vies en moest je ze eerst afwassen. Dat waren dan vaak ook botte messen, volledig uitgewoonde pannen en meer van dat soort troep.

De aanwezige apparatuur was, zoals een echt studentenhuis betaamt, crisis. Twee gasfornuizen uit de Middeleeuwen, waarvan de ene oven niet werkte en de andere met gevaar voor eigen leven moest worden aangestoken door minstens drie pogingen te wagen met een brandende lucifer diep in de oven.

Maak jouw keuken naar je zin

Het idee is wel duidelijk. Die keuken stimuleerde mij niet om gezond te koken en eten, maar maakte het alleen maar moeilijker. Zorg er daarom voor dat jouw keuken geen bron van ergernis vormt, maar jou verwelkomt en je bijna smeekt om er uitsluitend gezond, lekker voedsel in te bereiden!

 • Verwijder alle voedingsmiddelen met suiker uit je keuken en huis. Geef weg wat je kunt en dropkick de rest je kliko in (wel netjes je afval scheiden natuurlijk).
 • Koop dus ook geen nieuwe troep in de supermarkt om in een onbewaakt moment verleid te kunnen worden. Wat je niet hebt, kun je nooit opeten.
 • Zorg voor degelijke apparatuur en keukengerei: ga niet los bij de keukenboer en de witgoedwinkel om vervolgens achterover te leunen met een pak koekjes op schoot. Wel is het verstandig om kritisch te kijken naar de apparatuur die je hebt. Als iets echt ontbreekt of je pogingen dwarsboomt, koop of vervang het dan. Wij hebben de afgelopen jaren een keukenmachine en blender vervangen door ├ęcht goede apparaten en zijn daar dagelijks heel blij mee.
 • Ook goede pannen, scherpe messen en natuurlijk schone spullen maken het koken veel aangenamer.
 • Poeier mensen met commentaar af. Als je mensen in huis hebt die het nodig vinden om te zeuren over jouw pogingen tot suikervrij eten, zeg dan dat ze buiten tegen een boom gaan staan blaten. Je hoeft huisgenoten niet te dwingen om mee te doen met suikervrij eten, maar zij hoeven jou ook niet af te leiden van jouw eigen streven.
 • Zorg dat je de ruimte hebt om je eten te bereiden. Houd gezinsleden, katten, goudvissen en desnoods de postbode uit de buurt zolang jij met het maken van eten bezig bent.

Maak met relatief kleine ingrepen van je keuken een inspirerende omgeving waar jij met plezier zorgt dat je suikervrij kunt eten. Wie weet inspireer je mokkende gezinsleden dan wel vanzelf om het ook eens te proberen.

Gepost in rubriek Tips

3 reacties op “Werk in een uitnodigende keuken” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ha,ha, ik dacht al dat dit artikel door Marger geschreven was en niet door Anna! Gebeurt het echt dat mensen in je eigen huis durven te mekkeren over suikervrij eten? Gelukkig heb ik dat nog niet meegemaakt. (Misschien dat ze achter mijn rug wel op hun voorhoofd wijzen…?!)

 2. Dan ben ik natuurlijk heel benieuwd welke goeie vervangers voor een blender etc. jullie hebben. Wij gaan verhuizen met een nieuwe keuken en ik wil echt goeie apparatuur aanschaffen. Dus welke keukenmachine hebben jullie dan?

 3. Super tip om een afvalbakje op het aanrecht te plaatsen! Dat ik daar zelf nooit aan heb gedacht…..

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.