Weet wat je eet!

Om inspiratie op te doen en meer te leren over suikervrij eten, krijg ik graag ideeën en tips van anderen. Een van de manieren om deze te krijgen, is het lezen van boeken over gezond eten.

Boekomslag Weet wat je eetWeet wat je eet! (2009)
Piet Duizer (tekst) en Annette Fienieg (illustraties)

Dit is een kinderboek voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Het is een uitgebreide introductie over gezonde voeding, waaronder het mijden van (geraffineerde) suiker. De illustraties zijn leuk en voegen iets toe aan het boek. Dus als een kind iets wil leren over voeding en gezond eten, dan is dit boek een aanrader!

Veel informatie
Weet wat je eet! bevat veel informatie: het gaat over gezonde voeding, voedselproductie, biologische voeding en het milieu. Ook staan er een aantal leuke opdrachten in (zoals een smaaktest) en een paar bijzondere recepten, zoals madeliefjessoep en drop. Onder gezonde voeding verstaat de schrijver het mijden van toevoegingen (zoals kleur- en smaakstoffen), minder suiker, zout en vet.

Suiker
Een deel van het boek gaat over suiker. De schrijver legt uit waarom (geraffineerde) suiker niet goed voor je is en dat er twee soorten suiker bestaan: suiker die van nature in een gezond product voorkomt, zoals fruit en groente, en suiker gemaakt uit suikerriet of suikerbiet. Ook noemt hij de vele benamingen die suikers en zoetstoffen op de etiketten van producten krijgen. Als je je suikerinname wil verminderen, moet je namelijk ook weten waar je op moet letten als je de etiketten van voedingsmiddelen leest. Daar schreven we op suikerwijzer ook een artikel over.

Snoep
Vroeger was er geen snoep. Toen waren de mensen blij als ze een zoete vrucht tegenkwamen. Later ging men ook honing eten van de bijenkorven en zo’n 400 jaar geleden werd het snoep uitgevonden, in België! Dit waren snoepjes van rietsuiker.

Conclusie
Weet wat je eet! is een boek over gezond eten met respect voor de natuur. Er staat van alles en nog wat in en bevat leuke opdrachten om het onderwerp wat levendiger te maken. Kinderen worden zo meer bewust van hun voeding, waaronder de effecten van suiker op je lichaam. Misschien wil de auteur wel teveel behandelen in het boek, waardoor hij niet echt de diepte in kan. Toch vind ik het een goed boek. Als een kind meer wil weten over een specifiek onderdeel van het boek, kan hij/zij zelf op zoek naar meer informatie uit andere bronnen.

Koop ‘Weet Wat Je Eet !’ online

Eén reactie op “Weet wat je eet!” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Beste Anna en Marger,

    Van harte gefeliciteerd met jullie zoon Tebbe. Het is in ieder geval een wolk van een baby. Hij ziet er super goed en knap uit!!! Geniet er met volle teugen van en dan maar gewoon wat minder erbij op jullie fantastische site. Dat komt t.z.t. wel weer. Alle goeds toegewenst voor jullie drietjes.

    Groetjes, Anita de jonge

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.