Waarom iemand geen groenten lust

spruitjesIk was als kind een moeilijke eter. Er waren vrij weinig dingen die ik lustte en vooral veel groenten kreeg ik maar met moeite weg. Bij sommige groenten draait mijn maag nog steeds om als ik er alleen maar aan denk. Toch geloof ik niet in het niet lusten van groenten. Ik lust tegenwoordig niet alleen méér soorten groenten dan vroeger, van veel soorten geniet ik ook echt en ik voel me er goed bij als ik veel groenten eet.

Groenten zijn van levensbelang voor je lichaam. Ik weet dat er mensen zijn die zichzelf vertellen dat het al jaren goed gaat zonder groenten, eventueel door flinke hoeveelheden vitaminepillen te slikken. Hoewel bij een echt tekort vitaminepillen soms een oplossing kunnen zijn, zou ik nooit erop vertrouwen dat mijn lichaam alle nodige stoffen haalt uit pilletjes, waar het juist ontworpen is om die stoffen uit complete voeding uit de natuur te halen.

Maar als het eigenlijk niet zou bestaan dat iemand geen groenten lust, wat is er dan wél aan de hand?

Smaken verschillen

Het is een enorm cliché, maar van mij hoeft niet iedereen alle groenten te lusten. Zoals ik schreef, er zijn er ook een aantal die ik niet wegkrijg. Maar het moet geen excuus worden om je lichaam al die nodige voedingsstoffen te ontzeggen. Meestal is het voedsel dat je in plaats van groenten eet niet al te gezond, zoals eten vol met geraffineerde suiker. Niet iedereen vindt hetzelfde lekker. Houd ook gerust ruimte om een paar groenten aan te wijzen die je niet eet, als je maar veel verschillende groenten wel veelvuldig eet.

Bereidingstechniek

Vrijwel elke groente kan op verschillende manieren worden gegeten. Zoek op internet op ‘recept met spinazie’ en je zult duizenden varianten tegenkomen. Ik zei vroeger dat ik spinazie vies vond. Dat was spinazie a la creme, zo’n blok uit de diepvries dat je als een muf prutje uit de pan op je bord kunt kwakken. Daar ga je hard voor lopen! Weg van je bord, wel te verstaan. Nu geniet ik volop van een spinaziequiche, spinaziesmoothie, varianten van pasta met spinazie en nog veel meer. De manier van klaarmaken bepaalt in veel gevallen zoveel van de smaak. Zelfs eenvoudig spinazie een paar minuten roerbakken in wat olie en besprenkelen met zwarte peper levert al een smaakvolle hap op.

De meeste groenten smaken het lekkerst als ze niet te lang verhit worden en nog wat van hun natuurlijke knapperigheid hebben. Als je gewend bent kapotgekookte groenten te krijgen (denk aan het restaurant bij een zekere meubelgigant) en het gek vindt dat je ze niet lekker vindt, begin dan eens met uitzoeken hoe kort een groente eigenlijk gekookt of gebakken kan worden.

Goede producten

Je hebt groente en je hebt groente. In het voorbeeld hierboven noem ik al een diepvriesproduct dat me niet zo aanstaat. De varianten van spinazie eten die ik daarna beschreef, maken we allemaal met verse spinazie. Als backup is bladspinazie die vers is ingevroren zonder toevoeging ook prima te doen, maar verse (liefst biologische) spinazie is heerlijk en gezond.

Zo kun je van iedere groente lage kwaliteit krijgen, te slap, niet rijp, al rot of wat dan ook, allemaal redenen om ze niet lekker te vinden. Goede biologische groente bevat de meeste voedingsstoffen en meestal ook de meeste smaak, maar in de supermarkt en bij de groenteboer is ook best nog groente te vinden van behoorlijke kwaliteit. Je moet wel met zorg kiezen en weten wanneer het wel of niet in orde is. Een slappe komkommer bijvoorbeeld kun je thuis al bijna meteen weggooien.

De juiste smaakmakers

Sommige groenten smaken waanzinnig lekker op zichzelf, maar anderen hebben juist veel profijt van het toevoegen van wat smaakmakers. Omdat we het op deze site hebben over eten zonder geraffineerde suiker, doel ik dan niet op allerlei samengestelde, suikerrijke sauzen uit potjes, flesjes, zakjes en pakjes. Smaakmakers zijn voor mij bij voorkeur een simpel product dat zo direct mogelijk uit de natuur komt.

Met een beetje gebakken knoflook worden veel groenten al direct enorm opgefleurd. Goede kwaliteit olijfolie kan ook veel smaak geven aan bijvoorbeeld salades. Limoen- of citroensap kunnen eenvoudig een zoetzure wending geven. Zwarte peper (met mate) geeft heel veel pit. Als je experimenteert met een gerecht en het dreigt echt te mislukken, dan willen tahin of tamari nog wel eens de redding zijn om het toch nog goed te krijgen.

Negatieve ervaringen loslaten

De reden dat ik bepaalde groenten niet wegkrijg is vrijwel altijd een negatieve ervaring met dat product. Als je beseft dat die ene ervaring echt niet bepalend hoeft te zijn, kun je gaan verkennen of er manieren zijn waarop je dezelfde groente wel kunt eten en er misschien zelfs van kunt gaan genieten. Ik heb de hoop dat ook de groenten die ik 25 jaar niet heb gegeten nog eens tot de mogelijkheden gaan horen voor mij.

Groenten leren eten is dus vooral een kwestie van durven: durven om je vooroordelen aan de kant te zetten, je niet te bedienen van smoesjes en gewoon op onderzoek uit te gaan.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.