Versieren zonder suiker

pindacacaoenkokos

jam

pindacacao

yoghurtennootjes

Een lezer vroeg me hoe je koekjes versiert zonder suiker. Ik vind dat een erg leuke vraag, vooral omdat het leuk is om naar het antwoord te zoeken. Het is namelijk een goede gelegenheid om aan de slag te gaan met het versieren van koekjes, iets wat ik graag doe!

Kun je versieren zonder suiker?

Iedereen kent wel versieringen die met veel suiker zijn gemaakt, zoals een mooie gekleurde icing op cupcakes, schattige suikerbloemetjes en een dikke laag marsepein over een verjaardagstaart. Als je er geen probleem in ziet om suiker te eten, zijn er volop recepten om je koekjes en cakejes te versieren. Ook is er veel in de winkel te koop. Maar wanneer je geen suiker wilt eten, zijn er ook vele mogelijkheden om je verwennerijen extra mooi te maken.

Toppings

Ik heb mijn koekjes versierd met de volgende verschillende ‘toppings’:

 • een mengsel van pindakaas zonder suiker (natuurwinkel) met cacaopoeder
 • hetzelfde mengsel, met daarop wat kokosrasp
 • Griekse yoghurt en kleine stukjes pecannoten
 • aardbeienjam zonder suiker (Zonnatura)
 • appelstroop zonder suiker (Zonnatura)
 • verse kaas (mon chou of philadelphia) gemengd met vanille-essence

Het is afhankelijk van het soort koekje welke topping er het beste bij smaakt. De topping van jam op kokoskoekjes is een goede aanrader gebleken! Het mengsel van pindakaas en cacao heeft nogal een overheersende pindakaassmaak, daarom is deze topping vooral lekker op pindakoekjes.

Als jij nog meer leuke en mooie ideeën hebt om te versieren zonder suiker, dan hoor ik ze graag!

10 reacties op “Versieren zonder suiker” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik heb ook weleens taartjes gemaakt van: suikervrije mariakoekjes (of zo) van zonnatura, gestapeld met een laagje suikervrije jam ertussen voor de smaak en het plakken. Om ze net zo mooi af te maken als de taart die ik met marsepein had gemaakt (voor de wel-suiker-eters) heb ik het rondom ingesmeerd met gekleurde kokos.
  Ik had het een dag voor het feest gemaakt dus was de jam helemaal in de koekjes getrokken.

  Dat was lekker en mooi!

  Andere prachtige taartjes:
  een plakje kruidkoek of ontbijtkoek zonder suiker, daarover een laagje marscapone met eroverheen verse aardbeien… Super!!!

 2. en toppings voor cupcakes die een beetje stevig zijn kunnen jullie mij hierin ook adviseren. het liefst wil ik een topping met een kleurtje. Ik dacht zelf aan bietensap of wortelsap,maar wil niet dat het te dun wordt.

 3. Annemarieke,
  Wie weet maak ik nog eens andere toppings. Als dat het geval is, zal ik de recepten op deze site zetten.

 4. Ja, ziet er lekker uit…
  Alleen zoek ik toch echt iets waarmee ik koekjes zo kan versieren zoals je met icing doet. Soort glazuur. Daarmee kan je echt vormpjes spuiten enzo. Bijvoorbeeld een aardbei inkleuren als aardbei en dat droogt hard en glanzend op.

  Dus ik blijf nog voorlopig verder zoeken!

 5. Ik weet niet of je het met marsepein zou kunnen bereiken, want dat is namelijk wel suikervrij te maken.
  Mij is het gelukt om het zo te maken, dat het practisch het zelfde smaakt als gewone marsepein.
  Als je wilt kan ik je er wel een uitleg van geven, hoewel ik vooral “1 op oog” werk.
  Groetjes Josien

 6. Hai Josien,

  ik heb al een keer geprobeerd om marsepein te maken. Ik wil wel jouw recept ook eens proberen. Dat kan wel op koekjes geplakt worden. (weet ik onwijs veel leuke dingen mee te doen!)

  groetjes Jessica

 7. Hoi Jessica,

  Ik gebruik amandelmeel, meng dit met een lepel agavesiroop, beetje lastig om verhoudingen te vertellen, want ik probeer gewoon uit. eerst een beetje en dan steeds maar blijven kneden, tot het goed gemengt is. eventueel kun je er natuurlijk wel wat bij doen, maar niet wat uit halen. Wanneer ik een goede bal gekneed heb, kneed ik er snel een of iets meer druppel(s) amandelessence door. Hierdoor krijgt het product een betere marsepein smaak, want de agave siroop geeft toch een iets andere smaak dan suiker hè. Even proeven, of het goed is, maar bedenk dat ,marsepein snel (zweet) dus probeer zo min mogelijk te kneden, want hierdoor gaat het sneller zweten en zweten kun je niet zonder poeder suiker opheffen, zover ik weet. Suikervrije marsepein is niet lang houdbaar, dus niet te veel ineens maken.
  Ik hoop dat het duidelijk genoeg omschreven is, anders moet je het maar zeggen,dan zal ik eens weer wat maken, zodat ik meer over verhoudingen kan zeggen. Ik maak zeer binnenkort een taart voor de verjaardag van mijn zoontje, dus dan gebruik ik het weer en heb ik ook wat meer nodig, zodat verhoudingen iets duidelijker zijn.

  Groetjes Josien

 8. Dank je voor het idee. Ik had dit idee ook al gehad. Had het alleen nog maar gebruikt voor vulling van een paas / kerststol. (toen nog met honing) Nog geen kleur toegevoegd.
  Misschien kan het zweten opgeheft worden door wat maiszetmeel of aardappelzetmeel toe te voegen. Of gewone meel. Even uitproberen.

  Maar iemand een idee voor Royal Icing??? Op koekjes! Dat het hard word en smeerbaar en spuitbaar is. En knisperend word…. (hahaha, veel eisen!) daar ben ik voornamelijk naar op zoek.

  groetjes Jessica

 9. Zou icing niet kunnen werken als je bijvoorbeeld iets gebruikt wat hard wordt nadat je het gekoeld hebt? Zoals bijvoorbeeld kokosolie door mascarpone heen of roomboter. Als je een reep chocolade laat smelten erop smeert en vervolgens koelt, wordt het ook hard…

 10. Bedankt voor het idee. Jammer dat koekjes in de koelkast slap worden. En het opgeharde koude word weer zacht zodra je het uit de koelkast haalt.
  Taart blijft met visite ook nogal lang uit de koelkast. Als je een damask op een taart maakt dan druipt het erlangs tegen de tijd dat je het wilt serveren ;)) hahaha

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.