Vegetarische burgers

maandag-vegaburger_suikerwijzer
Ik houd niet van vleesvervangers uit de supermarkt. Er zit meestal suiker in en andere ingrediënten die ik niet hoef (zoals gist en soja), ze zijn meestal niet lekker, ze zijn erg duur en ze zijn verpakt in een grote plastic bak (milieuvervuiling). Ik vind het genoeg reden om de vleevervangers niet te kopen. Maar wat eet je dan bij je avondmaaltijd? Ik maakte een week lang elke dag een eigen recept voor suikervrije vegetarische burgers. Een van de recepten staat onderaan dit artikel. Ik zal later nog meer van de recepten met jullie delen.

Natuurlijk zijn vegaburgers niet de enige optie om genoeg eiwitten bij je avondmaaltijd binnen te krijgen. Ik zal later met andere mogelijkheden gaan experimenteren in de keuken. Hieronder een beschrijving van mijn vegetarische burger-avontuur.

Maandag maakte ik courgette-noten burgers. Onze zoon van vijf vindt ze heerlijk, hij had ze het liefst allemaal zelf opgegeten. De rest van het gezin vind ze ook heel lekker en at er wel twee op. Dinsdag waren het een pompoen-kikkererwten burgers. Wij vonden ze prima. Onze jongste zoon vond deze erg lekker. Woensdag werden het een oosterse kikkererwten burgers. Die vonden we allemaal heel lekker. Meer, meer! Het recept voor deze burgers staat onderaan dit artikel.

bietensalade

Donderdag wilde ik bietenburgers maken. Toen ik mijn ingrediënten bij elkaar had gedaan, vond ik het eigenlijk lekkerder zo, als salade. Dus deze burger werd geen burger, maar een bietenslaatje. Ik hou ervan, de andere gezinsleden hier houden niet van bietjes. Dus was er meer voor mij! Vrijdag maakte ik een rösti-feta burgers. Deze werden ook vooral door mijzelf gewaardeerd, omdat aardappel ook een ingrediënt is wat de andere gezinsleden eigenlijk alleen lekker vinden als ik er frietjes van maak… Zaterdag was het een erg lekkere burger. Deze leek het meeste op een ‘echte’ hamburger. Zondag was de laastste burger-dag. Het werden champignon-zwarte bonen burgers. Marger en ik vonden die lekker, de kinderen niet. Die houden niet zo van champignons.

vegaburger_suikerwijzer (2)

Oosterse kikkererwten burgers (suikervrij)
4 stuks

100 gram kikkererwten (uit blik of zelf gekookt)
1 klein uitje, in dunne reepjes en gebakken
1 el cashewpasta
1-2 tl tamari (naar smaak)
beetje meel  (ik gebruikte kamutmeel, maar bijvoorbeeld tarwemeel is ook prima)

  • Doe alle ingrediënten (behalve het meel) bij elkaar in een kom en meng goed. Plet daarbij de kikkererwten een beetje.
  • Maak er met je handen 4 burgers van.
  • Sprenkel het meel over de burgers, zodat aan beide kanten meel zit.
  • Maak de pan goed warm en doe wat olijfolie of kokosolie in de pan.
  • Bak de burgers tot de ene kant licht gebruind is, keer ze om en bak de andere kant.

Eén reactie op “Vegetarische burgers” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.