Update afvallen: het effect van extra beweging

De afgelopen tijd blijf ik gestaag vet en kilo’s verliezen. De laatste keer dat ik de cijfers meldde was op 1 maart jl. Ook meld ik hieronder de cijfers van 28 maart: alle voortgang tot die tijd was puur te danken aan het stoppen met suiker eten, de voortgang daarna zal minimaal mede te danken zijn aan de extra beweging die ik neem.

Natuurlijk helpt het nog wel enorm dat ik geen suiker eet: daardoor heb ik niet meer de neiging tot overeten en zo de winst die mijn lichaam pakt teniet te doen. Ik eet als vanzelf dagelijks evenveel calorieën of minder dan ik verbrand. Mijn eetpatroon is stabiel en ik geniet ervan; een jaar geleden dacht ik regelmatig aan zoetigheid of aan lekkers dat ik zou missen, nu helemaal niet. Bovendien heb ik nu door de dag heen voldoende energie, waardoor ik vaak ook echt zin heb om te gaan bewegen, zodat dat bepaald geen straf is, maar een prettige keuze. Ik heb dus nog steeds het gevoel dat ik afval zonder er moeite voor te doen en dat hou ik graag zo.

De cijfers 

Geslacht: man.
Leeftijd: 33 jaar.
Lengte: 1m92.

 • 15 november 2008: 112 kg (startgewicht)
 • 6 december 2008: 110,6 kg (eerste meting proefperiode)
 • 3 januari 2009: 106,5 kg (eerste meting na start project)
 • 1 maart 2009: 102,5 kg
 • 28 maart 2009: 101,5 kg
 • 13 juni 2009: 99 kg

Dat is een totaal gewichtsverlies van 13 kilo tussen 1 december 2008 en 13 juni 2009, waarvan in elk geval 10,5 kilo verdween doordat ik alleen maar geen suiker meer eet.

Dan mijn buikomtrek:

 • 6 december: 108 cm
 • 3 januari: 106 cm
 • 1 maart 2009: 103,5 cm
 • 28 maart 2009: 102 cm
 • 13 juni 2009: 99 cm

In dezelfde periode ben ik dus 9 cm buikomtrek kwijtgeraakt, waarvan in elk geval 6 cm puur door het geen suiker meer eten. Zowel mijn gewicht als buikomtrek zijn dus onder de 100 gedoken. Toch een leuke psychologische grens om te doorbreken, zeker als het zo gemakkelijk gebeurt.

Waarschijnlijk verdwijnen de kilo’s tussen eind maart en nu minder snel dan in het begin vanwege het kweken van extra spierweefsel (zwaarder van vet), ook een van de redenen dat de weegschaal niet betrouwbaar vetverlies meet. Mijn buikomtrek is vrij constant afgenomen, waardoor ik wist dat ik vet bleef verliezen ook al schommelde het gewicht soms een paar weken.

Vooruitzicht

Ik had bij de eerste meting eind vorig jaar een BMI van 30,38. Op dit moment heb ik een BMI van 26,9. Qua BMI wordt aangeraden niet boven de 25 te zitten, dat zou dus een aardig richtpunt kunnen zijn. Ook BMI vind ik echter niet bepaald zaligmakend, ik kijk dus meer naar mijn buikomtrek: onder de 94 cm schijn je als man wel goed te zitten, ik ben benieuwd of ik dat kan bereiken. Ik ga me er zeker niet blind op staren, want het belangrijkste is dat ik gezond ben. Maar met ons eetpatroon zonder geraffineerde suiker en mijn huidige bewegingspatroon weet ik in elk geval dat ik steeds gezonder wordt en het zou me verbazen als dat niet gepaard gaat met nog wat vetverlies.

14 reacties op “Update afvallen: het effect van extra beweging” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. He Marger,
  Knap, knap,knap!! Goed gedaan hoor, en dat je nu ook wat meer bent gaan bewegen is heel goed. Toen ik begon met het suikerwvrije leven( oktober 2008) was ik al jaren hardloopster, toch ben ik door suikervrij te eten nog eens 12 kilo kwijt geraakt, Die waren dus echt wel teveel en het lopen gaat nu ook veel lekkerder. hou vol. groetjes

 2. Leuk dat je informeert :) Het gaat prima, ik val al een tijdje niet meer af, maar kom ook al tijden niet meer aan. Misschien schrijf ik er binnenkort nog eens een artikel over, maar ik hang al een hele tijd stabiel rond de 98 kilo en 98 cm (buikomtrek).

  Wij gaan absoluut door. In de proefperiode (de maand december van 2008) bekeken we nog of het haalbaar was om lekker te leven zonder suiker, daarna is onze insteek geweest om het een permanente aanpassing in ons voedingspatroon te maken. We zien het dan ook niet als iets met een einddatum, maar voortaan is dit gewoon onze levensstijl. Voortschrijdend inzicht voorbehouden natuurlijk.

 3. Arnoud, ik neem aan dat je mijn resultaat bedoelt, aangezien Anna absoluut niet teveel woog.

  In de reactie boven die van jou schreef ik al hoe het er voor mij voorstaat, dat is in anderhalve week niet echt veranderd :) 14 kilo kwijt en 10cm buikomtrek minder is dus het resultaat na een jaar. Beantwoordt dat je vraag of doelde je op iets anders?

 4. ik vind jullie site echt superleuk en krijg inspiratie van jullie recepten! Misschien in het verlengde van geen suiker meer eten ligt het bekijken van de glycemische index, google er maar eens naar (als je het niet al kon), is ook erg leuk om uit te proberen. Het gaat met name om wat voedsel met je bloedsuikerspiegel doet. Ik ben het ook aan het uitproberen en de suiker/snoepbehoefte daalt er zeker van!
  groetjes, Mascha

 5. Wij kennen het begrip glycemische index/waarde inderdaad ook, Mascha (o.a. in het artikel over ahornsiroop refereren we er ook aan). Ik denk dat het het een goede indicatie is om je bloedsuikerspiegel mee onder controle te houden. Wij eten dan ook vrijwel niets dat een hoge glycemische waarde heeft, maar bijvoorbeeld een banaan ‘s ochtends kan in mijn ogen geen kwaad. Als je wakker wordt, is je bloedsuikerspiegel van nature extra laag, dus brengt ontbijten met fruit (ook als het een hoge GI heeft) hem weer mooi op peil.

 6. ja, dat is waar, dat heb ik wel gelezen op je site. Overigens negeer ik de GI ook als het fruit of groenten betreft ;o)

 7. Hallo,

  Ik moet zeggen vind dit verhaal niet zo heel boeiend moet ik zeggen.
  Ik zelf ben ik ook te zwaar geweest, 115 kg (en nog steeds een beetje, 98 kg).
  Ik ben echter alleen meer gaan sporten en ben in ongeveer 1 jaar tijd 15 kg kwijt geraakt. Ik ben daarnaast gewoon (bijna) alles blijven eten, incl suikers.
  Wel ben ik gestopt met het snacken na het avondeten. Dit deed ik dagelijks, nu doe ik dit nog maar 1 tot 2 keer in de week.
  Momenteel heb ik niet de tijd om het extra sporten te blijven doen, en was zeer bang dat het gewicht er weer aan zou komen.
  Dit bleek echter niet het geval! Nu een half jaar na dat ik gestopt ben met het extra sporten ben ik nog zo’n 2 kg afgevallen.
  Straks breekt er weer een rustigere periode aan en ga ik weer meer sporten en gaat er hopelijk nog zo’n 10 kilo vanaf!

  Groeten

 8. Het is alweer even geleden dat hier voor het laatst gepost is.
  Hoe gaat het nu? Lukt het nog steeds goed om suikervrij te leven?
  Ik ben zelf in mei 2011 begonnen met een suikervrij leven, wel met wat steun van een diëtiste.
  Ik ben een vrouw van 43 jaar met een lengte van 1.79m
  Ik sport gemiddeld 2 à 3 keer in de week en verder doe ik zoveel mogelijk dingen op de fiets of lopend.
  Véél meer energie nu en inmiddels 20 kilo lichter (ben van 114 kilo naar 93 kilo gegaan)
  Vetpercentage is nu goed volgens mijn diëtiste (terwijl volgens de BMI ik nog “overgewicht” heb)
  In tegenstelling tot veel vrouwen beschik ik over veel spiermassa (heb een mannenbouw, breed van boven, smal van onderen), ook dit heeft de diëtiste op gemeten.
  Ik voel me goed nu, opperbest en blijf nog steeds afvallen, zelfs al ik het maar 1 kilo per maand.
  Ik vraag me af hoe het suikerloze leven iedereen bevalt en of dat (blijvend) is vol te houden. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om weer producten te gaan eten waar suiker in zit. Ik mis het absoluut niet, maar heb nog wel moeite met reacties van de omgeving. Veel uitleg moeten geven als men bijv. tijdens een verjaardag aandringt op koek en gebak etc.
  Ik zeg dan altijd : Een alcoholist geef je toch ook geen biertje??!!
  Staan ze je schaapachtig aan te kijken……
  Na verloop van tijd zal het toch wel een keertje tot ze door moeten dringen, zeer zeker als ik dit leefpatroon de rest van mijn leven vol ga houden.
  Leuke site en ik ga zeker met regelmaat terug komen, staan goede adviezen in.
  Groetjes Tine

 9. Hallo,

  Rokers zijn onafscheidelijk van hun sigaretten en aansteker, ik heb altijd suikerzakjes bij me in een speciaal etuitje in mijn tas, zodat ik nooit zonder zit.
  Is de suiker thuis op? Zal nooit gebeuren want dat zou rampzalig zijn.
  Suiker is mijn valkuil, zeg maar: verslaving. Mijn motto is: niemand heeft er last van en ik doe er niemand kwaad mee (behalve mijzelf).
  Wegens mijn te hoge gewicht van 93 kilo en een BMI van 33 heb ik nu besloten met de tips en recepten van deze website te minderen met suiker en daarna hopelijk ook te stoppen. De dietiste waar ik nu één gesprek mee heb gehad kwam tot de conclusie dat ik te weinig at. Mmmhhh, klinkt leuk maar zelf denk ik dat het overgewicht écht door mijn suikergebruik komt. Gelukkig drink ik geen cola of andere koolzuurhoudende dranken en ook geen alcohol. Wel veel water, dus dat scheelt. Ik weet niet of het me gaat lukken maar na het lezen van deze website ben ik gemotiveerder dan ooit.

  Groetjes, Jeanet

 10. Hallo iedereen,

  Ik ben sinds ruim een maand maand ook bij een diëtiste en op basis van mijn bloedwaarden concludeerde ze dat ik op het randje van diabetes type II zat (zit). Dat heeft me wakker geschud en van de ene op de andere dag heb ik suiker gebannen. De eerste vijf dagen had ik echt afkickverschijnselen maar daarna ging het wel. Ik moet zeggen: helemaal suikervrij ben ik niet, maar toch zeker suikerarm. Ik gebruik bijv. nog bouillonblokjes en op een verjaardagsfeestje eet ik één stukje taart. Het bevalt me echt prima. Ik ben van 98 naar 94 kg gegaan. Alleen door het suiker drastisch te minderen. Ik kan het iedereen aanraden. Ik voel me ook veel fitter.

  Groeten,

  Katleen

 11. ook ik heb me aangesloten bij het immer groeiende leger van niet-suikereters ‘
  een opmerkelijk resultaat
  ik consumeer 2000+ calorien per dag en ben ik nog geen 2 weken 8 kilo kwijt (wow)
  (terwijl ik na 3 maanden dieten 1 kilo aangekomen ben)
  ik moet wel zeggen dat ik erg moe ben (drink ook geen koffie meer) en ‘s nachts veel beter slaap en veel sneller in slaap van
  mijn huisarts vind het zo interessant dat ik de komende maanden elke maand gewogen word en bloed moet geven
  ik zeg maar zo ik staar me niet blind op de weegschaal en ben toch op weg naar een gezond gewicht
  en eerlijk gezegd het was me nooit opgevallen dat echt bijna overal suiker in zit

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.