Twee jaar suikervrij eten

Twee jaar SuikerWijzerRegelmatig vragen mensen ons of we nog steeds suikervrij eten, of dat we het nog steeds ‘volhouden’. Het antwoord is: jazeker, we eten gewoon suikervrij. Van volhouden is geen sprake, dat klinkt alsof we een bijzondere prestatie aan het leveren zijn. Na twee jaar suikervrij leven vraag ik me juist af hoe ik het zo lang heb volgehouden om zoveel suiker te eten tot 2009!

Gewoonte

Voor ons is het nu de normaalste zaak van de wereld om geen suiker te eten. Dat was het na een paar maanden overigens al. In het begin was het al leuk om te zoeken naar lekkere suikervrije hapjes en gerechten om zelf te maken en dat is nog steeds zo. Zoals je aan de gestaag groeiende lijst met recepten op SuikerWijzer kunt zien, komen er steeds weer nieuwe dingen op ons suikervrije menu, voornamelijk dankzij Anna’s heerlijke geëxperimenteer :) Suikervrij leven is dus een gewoonte, maar zeker niet saai.

Voor ons was de stap naar een suikervrij leven niet al te moeilijk, mede omdat we al snel voldoende suikervrije alternatieven hadden. Het is belangrijk om bij een dergelijke aanpassing in je voedingspatroon niet alleen maar dingen te schrappen, maar ook vervangers toe te voegen. Geen tomatensoep uit een zak of blik meer? Dan lekker zelf maken i.p.v. heel hard te blijven snakken naar tomatensoep. De meeste alternatieven die wij vonden zijn niet alleen gezonder, maar ook lekkerder dan wat we eerst aten. Bovendien zijn we meer gaan genieten van de smaken die vaak door suiker worden weggedrukt en smaakt normale suiker nu veel te heftig. Tja, dan is zo’n nieuwe gewoonte natuurlijk heel makkelijk te handhaven!

Twee jaar SuikerWijzer

Dat betekent dat we ook alweer twee jaar onze ervaringen, kennis en recepten met jullie delen op deze website. We waarderen het nog steeds enorm dat er zoveel mensen geïnteresseerd zijn in wat wij hier publiceren! Het aantal bezoekers is in een jaar meer dan verdubbeld en al ruim 300 mensen ontvangen onze nieuwste artikelen automatisch, via RSS of per e-mail. Dankzij jullie leuke en nuttige reacties weten wij hoezeer dit onderwerp leeft. Ga vooral zo door!

49 reacties op “Twee jaar suikervrij eten” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Proficiat met jullie 2 jaar. Ik eet nog steeds suiker maar door blogs als deze kan ik het teveel toch ferm beperken. Bedankt voor alle mooie en lekkere gerechten.

 2. Ik ben een van de RSS-volgers ;-)
  Ik waardeer jullie site enorm. Niet alleen door de recepten en de informatie, maar ook omdat het een houvast biedt (‘als zij het kunnen, kan ik het ook’) Ik eet nog niet lang suikervrij (sinds de zomer van 2010), maar ik heb er enorm veel baat bij. Na een terugval in het begin van de winter opnieuw de rem er op, en ik voel me beter dan in jaren. Voor het eerst in 15 jaar (!) voel ik me niet down in de winter (heb last van een hevige winterdip, waar de huisarts zelfs al lichttherapie op wilde loslaten… dit jaar dus NIETS van dit alles!!). Ik kan nog niet zeggen dat dit door het suikervrij eten komt, maar ik hoop van wel.
  Bedankt voor jullie tips en recepten.

 3. Gefeliciteerd! Ik heb een jaar geleden besloten geen suiker meer te eten. Het eerste half jaar heb ik eerst goed moeten uitzoeken waar suiker in zit en waar ik wel en niet op reageer (bloedsuikerspiegelschommelingen). Sinds een half jaar eet ik echt geen suiker meer (at al niet veel suiker). Een probleem is wel uit eten gaan, ondanks dat ik om iets suikervrijs vraag, zit er altijd nog wel iets van in. Ook is het lastig dat ik vrijwel (lees: zo min mogelijk) wit meel eet en ik ben vegetariër. Het houdt dan niet over ;)

  Verder voel ik me heel goed, veel beter dan toen ik nog ‘normaal’ suiker at.
  Ik vind jullie blogs erg leuk en interessant, bedankt!

 4. Fantastisch! Jullie zijn echt een voorbeeld voor mij. Marger, waar ik ook benieuwd naar ben is hoe het nu staat met jouw gewichtsverlies?

 5. Bedankt voor de felicitaties en complimenten! Eveline, mooi die successen, hou dat vast.

  Leuk om te lezen, Sarah! We hopen natuurlijk dat je zoveel mogelijk aan onze site hebt.

  Sinds de laatste update (al een hele tijd terug) ben ik niet verder afgevallen. Ik weeg nu 101,8, maar wat me meer zegt: mijn buikomtrek is 99cm. In de anderhalf jaar sinds de laatste update in onze rubriek Afvallen heb ik wel lichte schommelingen gezien, maar per saldo is mijn buikomtrek dus nog hetzelfde. Het verdwenen vet is weggebleven!

 6. Hoi hoi,

  Leuke, interessante site.
  Fijn om hier lekker rond te neuzen.
  Heb het meeste schrijven inmiddels gelezen, maar wat ik mis en erg op prijs zo stellen :D is een overzicht van suikervrije producten, die jullie dagelijks gebruiken en/of errug lekker vinden.
  Dat scheelt anderen een hoop etiketten lezen (hoezo lui?).
  Heb in ieder geval meteen de noten ingeslagen en zal hier zeker nog eens terug komen om inspiratie op te doen.
  Bedankt voor alle info!

  Leonie

 7. Ik vind jullie site super :)! Sinds 1 januari ben ik begonnen met het schrappen van sapjes en frisdranken , snoep, koek en gebak en ik voel me nu al een stuk fitter en het mooie is dat mijn schildklier ook eindelijk normaal werkt :D!

  Maar ga zo door :D!!

  groetjes simone

 8. Wat een leuke website! Ik eet al geruime tijd bewust geen geraffineerde suiker. Mijn zoontje van net 3 krijgt in principe ook geen geraffineerde suikers. Het is inderdaad soms even zoeken maar echt niet zo moeilijk als de meeste mensen denken. De vruchtensappen van AH bijvoorbeeld zijn volledig suikervrij en ook vrij van aspartaam e.d. Alleen natuurlijke vruchtensuikers. En inderdaad is zelf tomatensoep (of wat voor soep dan ook) veel lekkerder. Dat geldt voor mij ook voor pastasauzen, rijstgerechten, noem het allemaal maar op. En je kunt dan vaak gewoon recepten van bijvoorbeeld Jamie Oliver volgen hoor! In al die kant en klaar pakjes zit echt bijna altijd suiker. Ik sta op het punt een cake te bakken en dacht laat ik op internet eens zoeken naar een recept. Zo kwam ik op jullie website terecht. Ik ga me nu even verdiepen in jullie recepten! Leuk!

  Nog een tip; Boekje “Smullen met gebak. Bakrecepten natuurlijk gezoet.” van de Iris reeks. Schrijvers: Ineke Janssen en Jan Stevens. ISBN 9071062147

  Hartelijke groet,

  Marjel

 9. Wat een fijne site, hier ga ik vast nog vaker komen. Ik kwam er vandaag per toeval op terecht toen ik zocht naar manieren om te zoeten zonder suiker èn zonder zoetstof, want ik heb besloten om ook mijn kleine beetje aspertaam voortaan te willen laten staan.

  Hoe meer ik lees, hoe meer ik er ook van overtuigd raak dat ik mijn suikerinname wil minderen. Genoteerd heb ik nu: palmsuiker, rijststroop, rijstemelk en agavestroop.

  Het is in mijn geval voorlopig niet verstandig volledig suikerloos te gaan leven, maar kleine aanpassingen lijken me zeker zinvol. Dank dus voor deze site!

 10. Bedankt voor alle mooie woorden!

  @Leonie: Je vindt hier af en toe wel een artikel over een product waar we enthousiast over zijn, zoals de rijstwafels met carobe, maar inderdaad geen uitgebreide lijst. We zullen daar nog eens over nadenken. Zoiets blijft wel lastig omdat fabrikanten nogal eens hun receptuur aanpassen en wij dat dan zouden moeten blijven onderhouden.

  @simone: ik hoop dat het nog steeds goed gaat, heel mooi dat je zo’n positief verschil ondervindt!

  @Marjel: bedankt voor de boekentip! Die zijn altijd welkom hier :)

  @Marleen: Graag gedaan en succes!

 11. hallo,

  Proficiat met jullie 2 jaar suikervrij eten. Ik probeer ook suikervrij te eten en vind dit niet gemakkelijk omdat in de meeste produkten toch een beetje suiker zit. Eten jullie nooit iets waar een heel klein beetje suiker in zit en hoe zit het met alcohol.

  Groetjes

 12. Beste Marger,

  Ik heb met veel interesse deze pagina doorgekeken. Ik ben al meer dan een jaar erg moe en slaap heel slecht. Ik heb ook steeds vaker trillende/moeie benen als ik ga dansen of fitnessen en ben regelmatig draaierig. Ook mijn concentratievermogen is zeer laag. Mijn leven lijdt hier onder: mijn werk maar ook mijn privéleven (vooral dansen gaat minder als je moe en draaierig bent).

  Na 3 huisartsbezoeken en 3 slaappilkuren ben ik zelf gaan zoeken. Nu las ik dat suiker een grote reden is voor moeheid en slapeloosheid, vandaar dat ik erg gemotiveerd ben om grof te minderen met suiker. Ik at heel erg veel suiker (veel chocola, appelmoes, ranja etc).

  Mijn concrete vraag aan jullie is: wanneer kan ik verschil merken? Is dat na 2 weken of bij wijze van pas na een jaar? Aangezien ik nu 2 weken erg geminderd ben (nog niet zoveel als ik zou willen, je moet je behoorlijk aanpassen met boodschappen doen enzo, heb vaak niet meer suikervrij spul in huis) maar merk nog niets. Ik lig nog altijd een paar uur wakker, alvorens ik in slaap val. En met grote regelmaat wordt ik `s nachts weer wakker tussen 4 en 6. En ik ben nog altijd doodmoe, draaierig, geen concentratie en moeie benen.

  Ik denk zelf, gezien alles wat ik gelezen heb, dat ik misschien wel hypoglycemie kan hebben. Die klachten komen het best overeen. Maar ik heb een tijd lang mijn bloedsuiker gemeten, en dat was prima in orde.

  Ik ben dus behoorlijk radeloos. Ik heb ook melatonine met magnesiumpillen gekocht (3mg), die ga ik ook proberen.

  Ik hoop dat ik een beetje advies kan krijgen, ik weet het niet helemaal meer.

  Vriendelijke groet,
  Wim te Groen

 13. wil graag reageren op Wim zijn mail.
  Je moet nog even geduld hebben, als je alle suiker producten laat staan, gaan er nog enkele weken over heen voor dat je enig verschil merkt.
  maar als je niet veel verbetering voelt misschien kun je dan eens met je klachten naar deze site gaan PBG.Home via Google. ik heb zelf fibromyalgie , syndroom van Tietze en spastische darm, hier kamp ik al jaren mee, jaren van veel pijn. uiteindelijk ben ik bij deze arts terecht gekomen en ben nu “bijna” pijn vrij. ze doen een allergie onderzoek via het bloed. ben nu 3.5 mnd bezig en heb een nieuw leven. voor mij vooral geen suiker, melk en gist. Ik wens je veel sterkte gr Tineke
  p.s deze suikerwijzer is een geweldige site

 14. Wim, op je concrete vraag kan ik geen eenduidig antwoord geven. De verhalen die wij horen van lezers van deze site en mijn eigen ervaring wijzen erop, dat het minimaal kan variëren van een tot enkele weken. Langer is wellicht ook mogelijk. Blijf wel opletten dat je door het schrappen van suiker wel de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt: zowel voldoenden bouwstoffen als calorieën zijn noodzakelijk om goed te functioneren. Als je twijfelt, overleg dan met een diëtist.

  Wij zijn geen medische professionals, dus ik kan je hooguit van goedbedoeld advies voorzien. Als ik jouw probleem van slapeloosheid had, zou ik zelf deze stappen ondernemen:

  – voldoende calorieën en bouwstoffen
  – geen caffeïne en andere stimulerende middelen nuttigen, dus geen koffie, thee (uitgezonder kruidenthee), cacao en energiedrankjes
  – geen andere stimulerende middelen, geen nicotine en geen alcohol
  – Geen televisie/beeldschermwerk het laatste uur voor het naar bed gaan
  – Ritme inbouwen door altijd dezelfde slaaptijden aan te houden

  Als dat dan na een paar weken ook nog geen resultaat opleverde, zou ik het nog in de psychische hoek zoeken. Succes met je zoektocht!

 15. Hier nog een reactie op Wim, van iemand met hypoglycemie:

  Ik heb nog 12 jaar na mijn diagnose ‘gewoon’ gegeten omdat ik het allemaal wel best vond. Hoe sterk je bloedsuikerspiegel schommelt is afhankelijk van hoe je het op probeert te lossen: ik at om het half uur maaltijden waar een compleet kinderweeshuis van kon eten. Daarnaast had ik altijd cola bij me en Mentos Fruit, voor als ik iets van flauwte op voelde komen. Wist niet beter dan dat ik nou eenmaal veel moest eten en door zulke rigoureuze middelen blijft je bloedsuikerspiegel inderdaad constant. Ik weet niet precies hoe jij je flauwte op probeert te lossen, maar neem maar van mij aan dat dit sowieso niet werkt! Hierdoor heb je ook een heel groot risico om suikerziekte te ontwikkelen.

  Na een poos (12 jaar dus) kon ik er niet meer tegenop eten en had ik een soort permanente flauwte. Toen ben ik van de ene op de andere dag gestopt met het eten van dingen die grote invloed hebben op je bloedsuikerspiegel, en dit is veel meer dan suikers alleen:

  Suikers, zoetmiddelen, witmeelproducten (witte rijst, witte pasta, wit brood enz), varkensvlees, alcohol, caffeïne, vloeibare bakboters en margarine. Er zijn er nog een paar, maar google weet veel over hypoglycemiediëten.

  De eerste paar weken voelde ik me nóg slechter. Ik eet nu al een jaar op deze manier en ik heb geen flauwtes meer, ben niet meer moe en voel me beter dan ooit. Overleg het eens met je huisarts, maar probeer écht 100% ervoor te gaan. Een beetje diëten werkt namelijk niet!

 16. Hallo,

  Sinds een paar maanden weet ik dat ik hyperglikemie heb. Bij mijn huisarts kan ik daar niet meer voor terecht. Na een periode van psychologen e.d omdat de huisarts dacht ik paniekaanvallen had…blijkt dat ik hyperglikemie heb. Zelfdiagnose. Wil binnenkort een orthomoleculair natuurarts bezoeken. Is er trouwens hier iemand die me een voorbeeld kan geven van een suikervrij dieet. Ik heb m.n s’nachts erg veel moeite om door te slapen. Vaak begint het beroerd voelen, hartkloppingen, misselijk en duizelig al rond een uur of tien sávonds en ben dan eigenlijk al te laat met eten. Ik word er in ieder geval wanhopig van en functioneer erg slecht hierdoor en lig halve nacjten wakker van de trillerigheid etc… Wie kan me helpen?

  Hartelijke groet, Yvonne

 17. Ik wordt steeds enthousiaster over suikervrij eten. Ik baalde er alleen nogal van dat ik dan niet meer met Worcestershire Sauce zou kunnen koken. Daar ben ik namelijk dol op! Nu heb ik gelukkig een recept voor zelfgemaakte worcerstershire sauce (corn syrup vervangen door agave of rijststroop) gevonden. Die ga ik maandag meten proberen! http://homecooking.about.com/od/condimentrecipes/r/blcon84.htm

  En ik heb ook recepten gevonden om zelf suikervrije curry en mayonaise te maken dus kan ik alsnog af en toe een patatje speciaal eten, hoera!

  Ook gevonden hoe ik zelf suikervrije jam kan maken, jam maken deed ik al veel met geleisuiker dus ben benieuwd hoe het nu met arrowroot en marmellow wordt.

  Jullie zijn een inspiratie! heel erg bedankt voor deze site en de recepten en weetjes!

  Rachèl

 18. Weet je wat ook zo raar is? Van veel is er ook suiker- en zoetstoefvrij spul te vinden. Van appelmoes en jam bijvoorbeeld, en van drinken (roosvicee 50/50) is het zelfs niet eens duurder dan normaal sap. Zelfs goedkoper dan de normale versie van roosvicee sap. Dat is toch bizar? Ze kunnen het wel, maar alleen om dat stomme geld.
  Nouja ik haal altijd deze suiker- en zoetstofvrije versies :D

  Verder denk ik er veel om nu, maar eet nog wel her en der wat suiker. Een broodje hagelslag hou ik er gewoon in. Maar ik ben misschien wel 80% minder suiker gaan eten, dus altijd goed.

  Ook slaap ik beter na een hele lange tijd!! Nog niet zoals het zou moeten, maar mij hoor je niet meer klagen :D

 19. Ik kan het niet laten om nogmaals mijn enthousiasme met jullie te delen.
  Ik ben nu zo’n dikke anderhalve maand suikervrij.
  Het is een openbaring waarvan ik spijt heb als haren op mijn hoofd, dat niet eerder aangepakt te hebben.
  Alles in mijn lichaam en de geest loopt beter.
  Spieren voelen beter aan,hongergevoel op tijden dat je geen honger kon hebben blijft weg.Gewoonweg niet hoeven te denken aan snoep en zoet!!!
  De gevoeligheid voor depressieachtige stemmingen is stukken staieler.Ik kan nu vrolijk zijn zonder suiker!
  Ik wil nogmaals dank uitspreken naar de makers van de site, echt jullie doe geweldig werk, en ik volg…Heb de dietiste van mijn huisarts verteld over de site, want
  haar kennis is toch ook maar zeer beperkt, en veel te bestraffend naar b.v oudere mensen die opeens nauwelijks meer mogen genieten van hun hapjes en snapjes..

  De bloedsuikerprikjes die elke maand worden gedaan uit voorzorg diabetes 2, waren binnen 2 weken gedaald van 7.1 naar 5.4.
  Is dit bericht niet ook geweldig stimulerend?
  Ik heb jaren lang zoveel manieren gezocht en uitgeprobeerd om het verbeteren van mijn niet slechte, maar ook niet optimale gezondheid voor elkaar te kunnen krijgen,en nu blijkt dus, aan mijn hele conditie te merken dat het de suikers waren die me mateloos in de weg hebben gezeten.
  Greotjes! Chinta Koster

 20. Hallo
  Ik lees deze berichten per toeval om dat ik de laatste jaren steeds vaker last krijg na het eten van gebak koekjes enz na ongeveer half a een uur heel moe word en dat wordt allen maar erger en als ik op bed ga en soms ook maar zo overdag mijn hard extra begint te kloppen en ik mijn ademen goed moet doen ik herken hier eigenlijk alles in de verhalen die ik lees in van mij zelf zoals gisteravond ben ik uit geweest te eten naar de chinees met de fam na die tijd ben ik ontzettend moe en niet in slaap komen enz.Ik ben heel blij om dit te lezen want ik zorgde zelf er wel al vaak voor om maar zo veel mogelijk geen koekjes enz dingen niet te nemen waar suiker in zit maar ik kon het niet goed verklaren ook niet naar anderen toe dus ga ik nu kijken naar een goed uitgebalanceerd dieet voor mezelf en ik ben al jaren vegetarier misschien kunnen jullie me ook nog tips geven of in het begin mij helpen alvast heel erg bedankt dat ik dit kon lezen op de site
  Met hartelijke groet Tini Oudman

 21. Hey Tini, ik had die symptomen vroeger ook. Blijkt dat ik coeliakie heb, glutenvrij en (zo goed als) suikervrij dieet en problemen waren opgelost! Je kan altijd eens jezelf laten testen,

  groetjes

 22. Ik wil ook even reageren op al die mensen die allemaal vage klachten hebben, ik ken nog een boek om uit tezoeken waar je precies niet tegen kunt (van een dietist moest ik zelf kijken waar ik last van kreeg, maar dat kan dan nog een van de vele ingrediënten zijn die je op een dag eet). Het heet Het energieherstelplan, ze zeggen alleen dat je geen suiker mag eten verder niets (beetje te veels korte uitleg niet eens wat daar allemaal ondervalt) en de recepten voor de hoofdgerechten vindt ik niks (maar daar kan je met de tip voor je persoonstype zelf wat mee maken) maar de ontbijt recepten zijn lekker en ik wil nog steeds een soep van hun uitproberen. Je moet een aantal vragen lijsten invullen en daar komt dus een persoonstype en nog een paar dingen uit. Hierna ga je een stappenplan volgen. Aan de hand daarvan blijkt dat ik dus ook beter niet te vaak koolsoorten en rozijnen kan eten maar dat druiven wel goed gaan. Ik weet nu ook dat mijn klachten bleven ondanks dat ik suikervrij at (inmiddels is het helaas wat versloft) omdat mijn relatie met mijn ouders niet goed zit, maar er kunnen ook heel andere dingen uit komen. Je komt ook te weten welke graan soorten er goed voor jouw zijn. (als je er dus achter komt dat het bij jouw volledig daar aan ligt kan je ook nog richter gaan zoeken naar glutenintolerantie en heb je iets om bij de huisarts mee aan te komen).

  Verder weet ik nog een boekje wat ik zelf nog steeds niet heb, omdat ik het voorbeeld recept nog niet heb uitgeprobeerd ik kan je hier niks over vertellen maar het ziet er lekker uit
  http://www.dezoetetuin.nl/Suikervrij%20Bakken.htm

  Ik kan ook nog een website waar iedereen eigengemaakte kookboekjes op kan zetten daar staan ook suikervrij bakken (ik heb de abrikozen muffins gemaakt die zijn lekker) de honing kan je 1:1 vervangen door agavesiroop.
  http://www.mijnkookboek.net/ak/
  en ook de recepten in toetjes zonder zuivel zijn makkelijk aan te passen (ik heb hier nog niks van uitgeprobeerd. Die kan je vinden door in de hoofdpagina (http://www.mijnkookboek.net/) de categorie nagerechten te selecteren en dan verder te bladeren anders kan je moeilijk iets specifieks vinden op deze site.

  Ik feliciteer jullie alvast met jullie derde jaar zonder suiker.

 23. Ik heb geen aandelen in het energieherstelplan het is ook geen geweldig boek maar ik heb er wel wat aan gehad.

 24. Hallo Karin
  Mensen met vage klachten heb je het over, uitzoeken door middel van een boek waar je niet tegen kunt, wist je dat er ook een bloedonderzoek gedaan kan worden, dan weet je binnen drie weken waar je intolerant of allergie,s voor bent. heeft mij enorm geholpen, Ik ben allergie,s voor o.a.suiker gist en melk produkten en voor 80% van mijn klachten. lees meer op deze site pbg.home
  gr Tineke

 25. Hallo, Tineke,

  Heb ik ook gedaan maar daar is niks uit gekomen zegt de huisarts. Ik ben ook naar een natuur dietist geweest (die had opdracht gegeven tot die test bij de huisarts) en ik heb een dieet gevolgd waar uit zijn moeten komen waar je niet tegen kan. Maar hier kwam allemaal niks uit. Het boek zegt ook dat je voor allergieën naar een arts moet (ik zeg ook in mijn verhaal dat je dan wat gerichts hebt, daar kunnen ze wat meer mee). Het boek helpt je ook alleen maar van vage klachten af als je geen allergie hebt. En ik haal er ook alleen maar uit wat ik merk dat helpt en wat me aan staat en ik volg het niet strikt (en zoals ik al schreef de recepten ook niet). Maar ik weet nu waar ik heftiger op reageer (ze zeggen ook dat je het niet helemaal meer mag eten)

 26. ik ben hier voor niet naar de huisarts geweest, daar kom ik niet verder.
  ben bij een biologische arts in arnhem geweest. PBG.home . zoek deze site maar eens op, als je belangstelling hebt. gr Tineke

 27. Ik merk dat ook met suiker. Ik drink nu ook al nergens meer suiker in.

  En ben er achter gekomen dat sausjes zelf maken veel lekkerder is dan ze kopen. Kom op zeg… Knoflooksaus met suiker… Hoe verzin je het… dat is gewoon echt niet lekker.

  Ik vroeg me het volgende af:
  Hoe ga je om met bijvoorbeeld een verjaardag bij iemand anders thuis? Dan staat daar zo’n lekkere appeltaart. Zeg je dan gewoon altijd “Nee dankje” en voel je je dan niet bezwaard om altijd “Nee” te zeggen tegen iemand anders ?(bijvoorbeeld je beste vriend die zich helemaal heeft uitgesloofd om een appeltaart te bakken).

  … of maak je toch voor deze gelegenheid 1 keer een uitzondering ?

  Ik ben benieuwd.

  Groetjes,
  Joost

 28. Hallo Joost
  Ik zeg altijd nee. Het gaat om mijn gezondheid en die vind ik belangrijk. Als ik iets eet waar ik allergisch voor ben krijg ik pijn, dus heb ik mijn familie en vrienden op de hoogte gebracht en het uitgelegd, wat zij daar mee doen is voor hen. Sommige vragen mij wat ik kan eten en die zetten dan iets speciaal voor mij op tafel.
  Een appelflap van bladerdeeg, witte chips, komkommer, of olijven dat is een klein moeite. Maar de meesten laten het zo.
  Ik heb er weinig moeite mee.
  gr Tineke Bosgra

 29. Ik heb met veel intresse informatie opgezocht op internet betreft ”suikerloos eten” ik zit er zelf ook aan te denken om hier binnenkort mee te starten. Ik lijd 6 jaar aan exzeem en het gaat op en af. Heeft iemand hier ervaring mee dat het door geen suiker meer te eten minder is geworden of helemaal weg is gegaan?

  groetjes Sanne

 30. Sanne, het is niet van tevoren te zeggen of een suikervrij dieet je eczeem doet verminderen of volledig doet verdwijnen. Het is een kwestie van uitproberen. Geef het een eerlijke kans, laat je lichaam wennen aan je nieuwe eetpatroon.

  Succes!

 31. Hallo, ik heb net gehoord dat onze kindjes van de suiker af moeten, ik begin te Google-en en kom direct bij jullie, ik ben heel benieuwd wat ik hier kan vinden!!

 32. Super! Ik zelf eet nu bijna een half jaar lang suikervrij (vanaf 14 juni 2012). Als je geen suiker meer eet heb je er eigenlijk ook geen behoefte meer naar. En als ik het nu binnen krijg ben ik er de volgende dag behoorlijk ziek van. Het is eigenlijk gewoon rotzooi!

 33. Even een tip (wellicht al eerder gepost, ik heb het overzicht niet): wij eten al jaren Ton’s majoneis, suikervrije mayo (zoals mayo bedoeld is) gemaakt door een vriendelijke Zeeuw met eigen teksten op het potje. Ik koop het bij de Jumbo, maar je kunt hem ook wel googelen. Ook nog lekker duurzaam. Te herkennen aan het rood-wit geblokte dekseltje.
  Ik verklaar hierbij geen enkel aandeel of belang te hebben in Ton’s productie, ik ben gewoon voor minder suiker en voor authentieke mensen met een eenduidig talent.
  Jullie site volg ik stiekempjes al een poos: hoera voor jullie!

 34. 2 januari ga ik ook beginnen! vooral de alcohol mijden zal ik lastig vinden. Een alternatief heb ik nog niet gevonden. Maar de gedachte dat ik geen suiker meer binnenkrijg is me meer waard dan een paar glazen alcohol. Ben al een paar maanden bezig met lezen van etiketten. En ik vind het erg leuk dat er best veel kookboeken en bakboekjes zijn zonder suiker. Dat maakt het toch een stuk leuker en makkelijker! ik heb er zin in!

 35. Hallo Iris
  Ik ben al meer dan 3 jaar zonder suiker omdat ik daar allergisch voor bleek te zijn.
  Maar toch krijg ik wel alcohol. Ik neem een droge witte wijn of een droge rosé.
  3×1 glaasje in het weekend. En dat op aanraden van een biologische arts, dus moet kunnen.

 36. Suikervrij eten is wennen. Maar daarna, als je gewend bent, wil en kun je bijna niet meer anders. Tenminste, zo heb ik het ervaren.
  Inmiddels ben ik 19 jaar suikervrij (en zuivelvrij). Bleek allergisch te zijn. En missen? Nee, bijna nooit. En de laatste jaren komt er zoveel meer op de markt. En als het er niet is, dan zijn de websites er wel waar van alles te vinden is om zelf iets te maken.

  De laatste keer dat ik een check-up kreeg waren de uitslagen van bloedwaarden fantastisch. Het heeft dus alleen maar voordelen.
  Heel veel succes aan iedereen die ook gaat beginnen. Geloof me, je krijgt er geen spijt van!

 37. Hoi Tineke, maar alchol bestaat van zichzelf toch al uit suiker? Of zeg ik nu iets heel doms? Voor de zekerheid heb ik maar geen bier genomen. Groetjes

 38. Hallo Iris
  Het enige wat ik mag hebben is een witte droge wijn of een droge rosé. En dan 3 x 1 glaasje in het weekend. Verdeeld over 2 a 3 dagen. Als ik te veel neem voel ik dit direct aan mijn darmen. Moest wel wennen want ik hield erg van zoete wijn, maar nu moet ik niet denken aan een zoete wijn zelf de geur vind ik al niet lekker meer.
  in een zoete wijn zit natuurlijk meer suiker in.
  Hoeveel suikers er in bier zit weet ik niet. Hier zit weer gist in en ook daarvoor ben ik allergisch. je kunt vast wel informatie hierover vinden op google.
  gr Tineke

 39. hallo,

  Ik heb diabetes type 1 en ben me aan t orienteren om suikervrij te eten. Zijn er hier misschien diabeten (type 1) die hier ervaring mee hebben???

  groetjes Corrien

 40. Naar aanleiding van de petitie stop suiker reclames voor kinderen ben ik mij gaan verdiepen in mindere met foute suikers.
  Wat een fijne website!
  Heeft iemand tips om je kinderen suikervrij te laten snoepen?
  We gaan ervoor!

 41. Ik zou het erg op prijs stellen als ik wat recepten kan krijgen over koek cake taart etc. zonder suiker.

  Bij voorbaat dank,

  Met vriendelijke groeten, Ria

 42. Vanaf morgen starten met minder suiker en langzaamaan bestaande produkten vervangen voor suikervrij. Ik hoop minder moe te worden en minder onrustig in mijn jacht naar zoetigheid. Ben wel bang voor “afkickverschijnselen”. Heb wel eens meer geprobeerd minder suiker te nemen, maar na een paar dagen riep mijn hele lijf om cola, terwijl ik daar niet eens fan van ben. Maar na alle berichten op deze site wil ik er echt voor gaan.

 43. @Yolanda. Je lijf riep om cola? Je bent suikerverslaafd en dat wordt afkicken dan. Heel veel succes.
  Het is echt beter je hebt nergens cola voor nodig.

 44. Sinds ik candida heb gehad ben ik steeds bewuster gaan eten.
  Verse biologische groenten en fruit. Speltbrood. Gierst, gerst, boekweitmeel, roggevlokken, linzen etc.

  We groeien allemaal op met producten uit de supermarkt wat gewoon vol met gif zit. Ook in een potje groenten zit suiker.

  Het is in het begin wennen en extra werk om alles klaar te maken het kost ook meer geld en het is een enorme verademing voor mijn lichaam. Ondertussen geen candida meer weinig last van mijn darmen. Veel ziekteverschijnselen komen o.a. door verkeerde en bewerkte voeding. Het is eigenlijk niet gek dat steeds meer mensen en zeker de kinderen allergisch zijn voor zoveel producten. Ze horen gewoonweg niet thuis in ons voedingspatroon. Het is de voedselindustrie die enkel aan zakken vullen denkt en niet wat goed is voor de mens! Vanaf morgen ga ik eten volgens mijn bloedgroep. Dat zal zeer waarschijnlijk ook weer baat hebben op mijn lichaam.

  Bedankt voor de suikervrije recepten ik ga ze snel uitproberen.

 45. Hallo,

  Ik eet nu sinds 2,5 jaar helemaal geen suiker meer en het bevalt me heel erg goed. Ik had precies dezelfde klachten als Yvonne na een paar dagen suikervrij eten voelde ik me al een heel ander mens. wat psychologen e.d. niet voor elkaar krijgen lost het stoppen met suiker eten in een paar dagen op. Als ik nu per ongeluk geraffineerde suiker eet krijg ik hier binnen een paar uur last van en komen de symptomen die Yvonne beschrijft meteen terug. Voor mij is dus het stoppen met suiker eten echt geen moeite omdat ik er zoveel baat bij heb.

  Ik ben heel erg benieuwd of de orthomoleculair natuurarts Yvonne goed heeft kunnen helpen?

  M.v.g. Dimitri

  Yvonne reactielink

  Hallo,

  Sinds een paar maanden weet ik dat ik hyperglikemie heb. Bij mijn huisarts kan ik daar niet meer voor terecht. Na een periode van psychologen e.d omdat de huisarts dacht ik paniekaanvallen had…blijkt dat ik hyperglikemie heb. Zelfdiagnose. Wil binnenkort een orthomoleculair natuurarts bezoeken. Is er trouwens hier iemand die me een voorbeeld kan geven van een suikervrij dieet. Ik heb m.n s’nachts erg veel moeite om door te slapen. Vaak begint het beroerd voelen, hartkloppingen, misselijk en duizelig al rond een uur of tien sávonds en ben dan eigenlijk al te laat met eten. Ik word er in ieder geval wanhopig van en functioneer erg slecht hierdoor en lig halve nacjten wakker van de trillerigheid etc… Wie kan me helpen?

  Hartelijke groet, Yvonne

 46. Dat had ik veel eerder moeten weten, heerlijk zoals ik mij nu voel, veel meer energie en 18 kilo lichter in half jaar tijd zonder moeite. Soms lukt het om in de gewone supermarkt iets zonder suiker te vinden en dan ben ik blij verrast.

 47. Hoi allemaal, ik ben nog maar een paar dagen op zoek naar heerlijke recepten/gerechten zonder suiker, ik ben erachter gekomen dat ik van suiker hoofdpijn krijg en wil daar graag vanaf. Ik hoop op wat sites waar ik aan recepten kan komen zonder suiker, ik vind koken leuk en vind het dus ook geen probleem om bepaalde sauzen, gerechten etc zelf te maken.
  Ik hoop van jullie te horen.

  Gr. Esther

 48. Ik probeer sinds kort veel zelf te maken om de suikers te beperken, nu ben ik op zoek naar een recept voor suikervrije curry. Suikervrije ketchup heb ik al gevonden, maar mijn kids zijn dol op curry. Hopelijk kan je mij helpen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.