Tomatensoep (zonder suiker)

tomatensoep1Suiker zit in veel producten die je in de supermarkt koopt, ook in voedingsmiddelen waarvan je het niet verwacht. Een voorbeeld is soep. In vrijwel alle blikjes, pakjes en zakjes soep is suiker toegevoegd. Marger en ik wilden graag een lekkere, snelle en niet te dure tomatensoep maken. Dat werd deze tomatensoep zonder suiker. We hebben het al vele malen gegeten en de soep valt ook bij anderen goed in de smaak.

Tomatensoep (zonder suiker)
voor 2 grote soepkommen

  • scheutje olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, in dunne plakjes
  • 1 pak gezeefde tomaten (AH eigen merk. Als je een ander merk koopt, kijk dan op het ingrediëntenlijstje van de verpakking of er suiker in zit)
  • half glas water
  • gedroogde oregano, tijm en basilicum (totaal 1 eetlepel)
  • snufje biologische bouillionpoeder of scheutje tamari

Schenk de olijfolie in een soeppan en zet op het vuur. Fruit de ui en knoflook tot ze lichtbruin zijn geworden.

Voeg de gezeefde tomaten en het water toe en roer het goed door. Het moet niet de substantie van tomatensaus krijgen, maar iets dunner. Breng het aan de kook.

Doe de kruiden en het bouillonpoeder of tamari erbij. Roer door.

Haal de pan van het vuur en mix de soep voorzichtig met een staafmixer tot het redelijk glad is geworden.

Variaties:
Eventueel kun je een rode paprika of een aantal rijpe tomaten in stukjes snijden en aan de soep toevoegen wanneer deze kookt. Laat de soep dan 5 minuten zachtjes pruttelen, voeg de kruiden en bouillonpoeder/tamari toe en mix dan pas met de staafmixer.

Als je de soep in kommen hebt gegoten om op te eten, kun je er eventueel een schepje créme fraîche aan toevoegen.

Gepost in rubriek Lunch

Hulp nodig bij stoppen met suiker?

banner voor cursus 40 dagen zonder suikerDe cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie.

Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

18 reacties op “Tomatensoep (zonder suiker)” - Geef jouw reactie

  1. Hoi Hoi, wat een leuke site! Kwam bij jullie terecht toen ik bij Google “Agavesiroop” zocht. Heb gelijk al jullie suikervrije recepten uitgeprint om ze stuk voor stuk te gaan proberen. Ik heb net de tomatensoep gemaakt en die was fantastisch! Grappig want ik hou helemaal niet zo van tomatensoep maar dit was de lekkerste ooit. Ik heb niet de staafmixer erin gezet en verse basilicum erdoor gedaan, alleen de creme fraiche zou ik er de volgende keer niet meer indoen (ging wat schiften)
    Ik ben zelf vanaf november 2008 suiker (en gist) vrij vanwege het candida dieet en het bevalt me heel goed, allerlei andere klachten verdwenen ook. Het bewijs voor mij dat suiker slecht is!!! Vandaag wezen winkelen in ALkmaar en daar op de markt stond een kraam met enorm veel gist/suikervrije koek, onwijs….
    Maar nogmaals…hele goede site, ik wordt vaste bezoekster!
    groetjes Hesther

  2. Welkom, nieuwe vaste bezoekster :) Leuk om te lezen dat de soep in de smaak valt! Ik heb hem vanochtend ook weer gegeten en hij blijft heerlijk.

    De creme fraiche is natuurlijk helemaal optioneel. Als je hem er pas in de soepkom doorheen roert, valt het schiften bij mij wel mee. Dat gebeurt wel als ik die er tijdens het bereiden van de soep al in doe. Je kunt kookroom in plaats van creme fraiche gebruiken, die zou dat effect helemaal niet moeten hebben.

    Leuk om weer van iemand te lezen dat het stoppen met suiker zoveel positieve invloed heeft, zeg!

  3. Hallo,

    Ik kwam op jullie site terecht omdat ik op zoek ben naar suikervrije recepten. Ik gebruik sinds een half jaar geen geraffineerde suikers meer. Dit omdat ik last heb van het prikkelbare darmsyndroom en ik moet zeggen dat ik sindsdien veel minder last heb. Een prettige bijkomstigheid is dat ik door suikervrij (suikerarm is beter uitgedrukt omdat je er toch niet helemaal aan ontkomt), al bijna 15 kilo ben afgevallen. Suiker is puur gif. Ik wil wel graag waarschuwen tegen suikervervangers zoals aspartaam. Ik heb er veel over gelezen en ben tot de conclusie gekomen dat het een nog groter gif is dan witte suiker. En voor mij is het nog niet duidelijk wat ‘waarvan suikers’ betekent in de lijst voedingswaarde bij koolhydraten. Deze suikers zijn in mijn geval vaak vruchtensuikers maar kunnen het ook minder gezonde suikers zijn?

  4. Beste Gonny,
    Het antwoord op je vraag over de ‘waarvan suikers’ op ingrediëntenlijstjes vind je in ons artikel Suikers, koolhydraten en volgorde op de ingrediëntenlijst.

    Binnenkort schrijven we een artikel over chemische zoetstoffen. Ik heb het idee dat nog niet iedereen weet dat deze zoetstoffen niet goed voor je zijn. Je hebt helemaal gelijk om deze niet te gebruiken.

  5. Ik heb vandaag de soep gemaakt. En hij is heerlijk. En zo snel klaar.
    Ik ga binnenkort een ander gerecht proberen.
    Bedankt.

  6. Lekkere tomatensoep is dit!
    Ik heb alleen nog een vraagje aan de websitebeheerders over bouillonblokjes. Welke gebruiken jullie/waar zijn suikervrije bouillonblokjes te koop?
    Alvast bedankt voor het antwoord!

  7. Janneke,
    Wij kopen bouillonpoeder bij de natuurvoedingswinkel. Dat is ongeveer de enige waar geen suiker aan is toegevoegd. Het is sowieso goed om zo min mogelijk bouillon te gebruiken.

  8. Wat een leuke website! Hier nog een lekker recept van tomatensoep zonder suiker (en vegetarisch!). Komt uit een oud kookboekje van een vriendin van de huishoudschool.
    Bak in 40 gram margarine een gesnipperd uitje totdat het glazig ziet.
    Voeg twee laurierblaadjes en evt. wat foelie aan toe en bak het even mee.
    Daarna 500 ml gezeefde tomaten (Heinz), 1 liter groentebouillon en een klein blikje tomatenpuree. Een minuutje of 10 laten doorkoken en als laatste een scheutje kookroom (of koffiemelk) erdoor.
    Eenvoudig en super lekker!
    Groetjes!

  9. Hoihoi..

    Ik kwam ‘toe-vallig’ op deze site terecht..;-)
    Er worden steeds meer artikelen gepubliceerd omtrent de schadelijke stoffen in onze toch al ”gemanipuleerde voeding”. Niet alleen suiker, maar ook de kankerverwekkende zoetstof Aspartaam en Fluor plus alle aanverwante produkten.
    Veel produkten (ook vlees) zijn inmiddels chemisch behandeld en zitten bomvol schadelijke toevoegingen die tot allerlei ziektes lijden,oa parkinson en alzheimer etc..etc..mijd ook zoveel mogenlijk voeding in blik!

    Ik heb even wat recepten bekeken die ik zeker ga proberen..maar wel met produkten uit de Biowinkel, gelukkig komen er inmiddels wel steeds meer Bioprodukten in de supermarkten.

    ”Weet wat je eet”!
    Lilian

  10. Ik kwam op deze website terecht toen ik zocht naar de betekenis van geraffineerde suikers. Er komt nl iemand eten die aangeeft dat niet te mogen hebben.
    Jullie hebben veel leuke recepten op de site staan, maar als ik zelf tomatensoep maak dan doe ik daar nooit suiker bij. Dus tomatensoep zonder suiker is voor mij niet nieuw.

  11. Leuke site inderdaad, ik ga de linzensoep zeker maken. Tomatensoep maak ik zelf ook al maar gebruik dan gewoon verse tomaten. Deze even weken in heet water om de schil te verwijderen en vervolgens in blokjes snijden en toevoegen. Het enige nadeel is dat je de soep zeven moet aan het einde om de zaakjes eruit te halen.
    Veel succes

  12. Hoi, ik heb de tomatensoep gemaakt met 500 ml suikervrijegezeefde tomaten. Hierop een half glas water, dan wordt se soep wel erg dik. Dus ik heb meer water gebruikt. Van 500 gram kun je volgens de verpakking 1 liter sope maken. Wat is de inhoud van het AH merk?
    Groet geke

  13. Beste Anne en Marger, Wat een heerlijke soep! Mag ik jullie recept overnemen op mijn blog? Uiteraard zal ik teruglinken naar deze site! Mijn site is op het moment dat ik dit schrijf nog niet actief, maar ik ben wel al bezig deze te vullen met content. Ik hoor het graag, alvast bedankt!

    Groetjes Chantal

  14. Ik wil suikervrij gaan proberen. Nu heb ik een recept waar ook crème fraice in moet.
    Als ik op de verpakking kijk zie ik dat er suiker in zit. Mag je dit?
    Dacht dat je helemaal suikervrije producten moet gebruiken.

  15. Susan, er staat waarschijnlijk ‘suikers’ op de verpakking. In zuivel zitten altijd (van nature aanwezige) suikers, dat is geen toegevoegde suiker. Als er suiker (of andere benaming) bij de ingrediënten staat, dan is het er wel aan toegevoegd.

  16. hallo !! Mijn vraag is weer omdat bouillon ook weer niet goed voor je is of he dat weg kan laten!?
    Ik mag bv geen gistextract aspartaam 621
    Dus is het ook erg lastig want overal zitten kleurstoffen of smaakstoffen enz in
    Dus dat is mijn vraag zit dat wel weer in die pakjes?
    Groetjes

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.