Tips voor het makkelijker afkicken van suiker

Last van afkickverschijnselen bij het stoppen of minderen met suiker? Misschien helpen deze tips je, mede geput uit onze eigen ervaringen met geen suiker meer eten.

 • Eet regelmatig: ik eet zo’n zes tot zeven kleinere maaltijden per dag, waardoor ik niet urenlang met honger hoef te zitten. Dat scheelt weer een paar uurtjes neigingen om een Mars o.i.d. te verorberen.
 • Luister naar je lichaam: als bij jou de geestelijke verslaving ook met name het probleem is, leer dan luisteren naar wat je lichaam je probeert te vertellen. Wanneer dat geen behoefte meer heeft aan suiker, kan het helpen om te herkennen dat je verlangen puur een gedachte is, die waarschijnlijk voortkomt uit gewoonte of een behoefte aan troost of beloning.
 • Zorg voor steun in je omgeving: je hoeft je huisgenoten niet te dwingen om met je mee te doen, die keus maakt ieder voor zichzelf. Maar je kunt ze wel verzoeken om je te steunen in jouw keuze en verleidingen uit jouw buurt te houden waar mogelijk.
 • Vind lekkere alternatieven zonder suiker: je ontzegt jezelf iets, dus zet daar iets tegenover, zodat je niet het gevoel krijgt steeds te moeten lijden. Dit was voor mij heel belangrijk. We eten geen geraffineerde suiker meer, maar we hebben pas nog heerlijke suikervrije appeltaart, chocoladetaart met noten en koekjes op. Het is handig als je jezelf op z’n tijd ook kunt verwennen met lekker eten zonder suiker. Vergeet niet om inspiratie op te doen met onze recepten ;)
 • glanzende-appelMijd andere stimulerende zoetigheid: wij eten ook geen kunstmatige zoetstoffen en in principe ook geen honing. Dat zijn dingen die je hersenen aan suiker ‘doen denken’, waardoor het afkicken moeilijker zou kunnen zijn. Natuurlijke fruitsuikers in vruchten hebben dit probleem niet voor zover wij hebben ondervonden.
 • Stop helemaal met suiker als minderen te lastig is: minder suiker eten is een prachtig streven, maar voor sommige mensen (zoals ik) is dit niet haalbaar. Doordat ik het bij eerdere pogingen in kleine hoeveelheden bleef eten, bleef ik ernaar verlangen. Geldt dit ook voor jou, bedenk dan hoe graag je van de suiker af wilt en kies er eventueel ook voor om helemaal geen suiker meer te eten. Voor mij maakte dit het afkicken relatief gemakkelijk: ik eet al vier maanden helemaal geen suiker meer en dat is nu vanzelfsprekend en moeiteloos.
 • Gun het jezelf om te falen: als je tijdens het afkicken de fout ingaat en per ongeluk, danwel stiekem toch suiker eet, grijp dit dan niet aan als excuus om dan maar weer aan de suiker te gaan. Je verliest door zo’n slippertje helemaal niets. Fouten zijn er om van te leren, neem het dus mee als les en zet je poging met deze extra wijsheid voort.
 • Weet wat je reden is: als je om de verkeerde redenen stopt of mindert met suiker of als je niet duidelijk weet wat je motivatie precies is, maakt dat de neiging groter om bij afkickverschijnselen maar af te haken. Als je volledig overtuigd bent dat je om de goede redenen stopt (in ons geval omdat we graag gezonder wilden worden door suiker te schrappen), kan dat een sterke drijfveer zijn.

Iedereen die probeert iets aan zijn suikerinname te doen: veel succes en hopelijk ook plezier daarvan!

Gepost in rubriek Tips

26 reacties op “Tips voor het makkelijker afkicken van suiker” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Beste Marger,

  Het is inderdaad een héél goede tip om de honger steeds proberen voor te zijn. Omdat ik nog maar 5 dagen suikervrij eet heb ik van bij het opstaan al meteen hoofdpijn. De hoofdpijn ebt wel langzaam weg zo’n half uurtje na het eten. Het is voor het ogenblik héél moeilijk. Vooral fysiek, minder mentaal buiten dat ik heel emotioneel ben.
  Ik heb aan jullie site in ieder geval al veel steun!
  groetjes,
  Syl

 2. Hoi Anne & Marger,

  Wat een mooie site hebben jullie gemaakt; leuk om te lezen en gelijk een heleboel informatie waar ik naar op zoek was! Na de zoveelste plotseling opkomende hoofdpijn/migraine heb ik 10 dagen geleden besloten ook suiker-vrij (nouja, ik minder in ieder geval mijn suikergebruik, dat lukt me redelijk goed) door het leven te gaan, in de hoop dat dat een belangrijke factor is voor het triggeren van hoofdpijn/migraine. Nu al vind ik bepaalde gangen in de supermarkt een hel… maar jullie hebben goede tips, dus dat gaat wel lukken. Ik vroeg me af, heeft een van jullie ook aanleg voor hoofdpijn en merkte je na suiker-vermindering dat je er minder last van hebt? (misschien dat jullie daar al wat over geschreven hebben, maar ik heb nog niet alles gelezen)

  Succes met de site,

  Groetjes
  Lorenz

 3. Dank voor de complimenten :)

  Ik heb mijn hele leven al aanleg voor hoofdpijn, al was het in mijn jeugd veel vaker. Toch ben ik wel gewend om met enige regelmaat (elke paar weken) nog een dag hoofdpijn te hebben en als ik ziek ben komt daar meestal ook hoofdpijn bij. Ik heb er eerlijk gezegd niet echt op gelet de afgelopen maanden, maar volgens mij is dat een goed teken: als ik net zo vaak of vaker hoofdpijn had gekregen, had ik waarschijnlijk gedacht “hmm, stoppen met suiker helpt daar blijkbaar niet tegen”. Dat kan ik me niet echt herinneren. Bij het ziek worden (griep, luchtweginfectie) kreeg ik nog wel de gebruikelijke hoofdpijn.

  Ik zal het vanaf nu extra in de gaten houden, maar kan er denk ik over een paar maanden pas iets zinnigs over zeggen.

 4. Aan lorenz, bij ons helpt het wel degelijk tegen de hoofdpijnaanvallen van mijn dochter. Ze heeft nog wel zo nu en dan hoofdpijn maar sinds het suiker vrij eten. sinds oktober 2008 geen migraine aanvallen meer gehad.

 5. Zoals ik al eerder op deze site heb vermeld had ik ook regelmatig last van hoofdpijn, waaronder migraine. Bij mij is ook een duidelijke glutenintolerantie vastgesteld. Volgens mijn natuurarts heeft een groot deel van de mensen in meer of mindere mate ook last van glutenintolerantie.

  Nu ik suikervrij en glutenvrij eet heb ik veel minder last van hoofdpijn. In het begin van mijn dieet was het eerst veel erger. Ik heb goede vertrouwen dan mijn hoofdpijn straks helemaal tot het verleden behoort.

  Hebben jullie trouwens al van Stevia gehoord. Dit is een natuurlijke suikervervanger. In Nederland verboden om te verkopen voor inwendig gebruik. In de VS en Japan gebruiken de mensen het wel gewoon. Zelf heb ik Stevia aangeschaft, ik vind het niet zo lekker smaken en gebruik liever andere suikervervangers zoals rijst-, dadel- of maisstroop. Als je even op google kijkt kom je veel informatie tegen over Stevia.

 6. Ik ben nooit met mijn migraine naar de dokter geweest, maar na al mijn migraine-ervaringen weet ik wel dat ik vooral pure chocolade moet vermijden (gelukkig vind ik dat ook helemaal niet lekker, al kan dat natuurlijk zijn door de migraine-associatie). Hopelijk zal de suiker-vermindering helpen. Toevallig wel vannacht enorme hoofdpijn gehad. Misschien dat dit een soort van afkickverschijnsel is, eerst een dip voordat het straks beter gaat?

 7. Beste mensen,
  Wat fijn deze website! Na al een eerdere poging te hebben gedaan (was er toen denk ik niet klaar voor), ben ik sinds maandag gestopt met het eten van suiker. Dag drie nog maar :) Ik merk de verschillen nog niet, waarschijnlijk omdat het de derde dag nog maar is, maar ik merk rond een uur of vier al wel dat ik een beetje moe begin te worden. Zou dit een afkickverschijnsel kunnen zijn en komt dit door mijn suikerspiegel? De voornaamste reden dat ik ben gestopt met het eten van suiker is gezondheid, maar ook mijn ‘zoetverslaving’. Ik kan echt hunkeren naar chocolade bijvoorbeeld als ik me rot voel.
  Wat ik me af vraag: in hoeverre heeft alcohol invloed op je suikerspiegel en moet ik hier ook helemaal mee stoppen? Ik denk namelijk dat het me niet verschrikkelijk veel moeite kost om helemaal te stoppen met het eten van suiker, maar een wijntje (en af en toe een biertje) vind ik zo heerlijk bij het eten of als ik in het café zit. Heeft iemand hier ideeen over?
  Succes iedereen met een suikervrijleven en bedankt voor de goede tips!

  Groeten,
  Agnes

 8. Hallo Allemaal,

  Wat fijn om hier tips te vinden!

  Suikervrij eten doe ik sinds een week en dat lukt best wel al heb ik veel hoofdpijn.
  Het allergrootste probleem is dat ik geen Suiker/ Koolhydraten / Varkensvlees mag.
  Wie heeft er tips voor me of een website waar ik toch lekkere recepten kan vinden???
  Mvg nelleke

 9. Ik ben sinds een paar dagen (zo goed als) gestopt met suiker.
  Niet op eigen initiatief, het is me voorgeschreven.
  Nu heb ik alleen het ‘probleem’ dat ik ook geen desem en gist of ander rijsmiddel mag; Brood, pasta’s, bijna alle ontbijtvervangers als muesli, crackers, beschuit e.d. mogen niet meer.
  Fruit en vlees (behalve evt. blauwe bessen, frambozen en gevogelte) mag ik ook niet.
  Het verbaasde me enorm dat echt bijna overal suiker of een suikervervanger inzit.
  Wil ik een dressing voor de salade; kan niet, suiker.
  Wil ik mayonaise; kan niet, suiker.
  Wil ik mierikswortelpaste; kan niet, suiker.
  En zo nog een hele lijst.
  Ik heb de laatste jaren grote problemen gehad met eten dus echt creatief ben ik niet meer (nog niet) op dit gebied.
  Ik ben dus net als Nelleke op zoek naar een site met recepten die binnen dit dieet passen.
  En nog een vraag: ahorn-siroop, is dat wel een goede vervanger?
  Of is dat hetzelfde als bijv. de agavesiroop?

 10. Vervelend voor je Marieke dat je op zo een streng dieet bent gezet. Een website met recepten voor dit dieet bestaat naar mijn weten niet.
  In de natuurvoedingswinkel is bv wel mayonaise zonder suiker te koop (even op de etiketten kijken) Ik heb het merk Vetara. Dan zelf en lekkere dressing maken.
  Ook vind je in de natuurvoedingswinkel wel produkten om een ontbijt te maken. De mensen daar kunnen je ook helpen. Misschien mag je wel havervlokken of gierstvlokken, met wat noten erbij heb je dan een soort muesli, of de pap voor babies.
  Misschien kan je zelf eens een lekker cake bakken, het is inderdaad wel even expirimenteren. Je kunt b.v een kijken of het lukt met 150 gram meel, 150 gram boter, en 100 gram frambozen en/of bessen (ipv de suiker en te koop bij AH in de diepvries). Als rijsmiddel kan je extra eieren gebruiken (bv 5 stuks). Het is even kijken of het lukt, het beste resultaat krijg je als je alles in een siliconen bakvorm doet (dan gaat het makkelijk uit de vorm).

 11. Marieke,
  Hierboven staan al een paar tips. Ik heb er zelf ook nog een paar voor je. Dressing kan je makkelijk zelf maken. Welke soort dressing vind je lekker, een vinaigrette of meer een yoghurtdressing? Een voorbeeld van een lekkere vinaigrette is: meng 1 dessertlepel mosterd met 4 eetlepels olijfolie en 1 theelepel balsamicoazijn. Voeg wat zout en peper toe en 1 teen geperste knoflook. Goed mengen en klaar!

  Mierikswortelpasta kan je suikervrij bij de natuurvoedingswinkel vinden. Het is een kwestie van zoeken naar producten die je wel mag, maar bij de natuurvoedingswinkel denk ik dat je veel kan vinden dat toch binnen je dieet past. De mensen die daar werken willen je altijd graag helpen. Eventueel kan je advies vragen aan een natuurvoedingsdeskundige (zie deze website ).

  Voor meer informatie over ahornsiroop verwijs ik je door naar ons artikel over dit onderwerp. Hier kan je lezen waarom ik agavesiroop een veel betere suikervervanger vind dan ahornsiroop.

  Succes!

  PS
  Behalve dat het vervelend is dat je niet meer alles kan eten, kan het ook leuk zijn om uit te zoeken wat je wel mag! En als je nog meer vragen hebt, dan mag je ze natuurlijk op deze website stellen.

 12. ik ben ook absoluut iemand zoals jullie, die rigoreus moet stoppen met suiker, als ik toch kleine hoeveelheden neem wil ik meer. Bovendien wil ik het effect weten wat geheelonthouding op mijn lichaam heeft. Als ik hierachter kom verwacht ik dat ik nooit meer suiker aanraak.
  Ik voel me momenteel constant moe en down, en daarom zoek ik troost in zoete rommel, waardoor ik me weer moe en down ga voelen. Een vicieuze cirkel dus die ik per vandaag ga doorbreken…

 13. ik vind thee absoluut niet lekker zonder een beetje suiker/honing/zoetstof erin.

  Ik drink veel thee, heeft u dan een oplossing voor dit probleem?

 14. Ik zie niet direct een oplossing zoals jij die bedoelt. Mijn oplossing zou namelijk zijn om thee te leren drinken zonder zoetmiddel, of een andere drank te kiezen. Thee of koffie met suiker vind ik zelf ontzettend vies: je zit warm suikerwater te drinken en proeft alleen zoet i.p.v. de oorspronkelijke smaak van het goedje. Vrijwel iedereen die stopt met zoetmiddelen gebruiken in thee of koffie meldt dat je er even doorheen moet (1 a 2 weken), maar ze daarna niet meer gezoet wilt drinken. Dat is ook mijn ervaring. Als ik jou was zou ik dat dus eens proberen!

 15. Anna, heb je al eens zoethoutthee geprobeert?
  Waar ik tegenaan loop met suikervrij eten is dat het duur is. We zijn met z’n zessen (vier kinderen) en een beperkt budget. Gewoon brood zit suiker in, brood zonder suiker kost meteen 5x zo veel. Geld ook voor broodbeleg. eigenlijk zou ik het zelf moeten maken. Als iemand hier nog tips voor heeft, graag

 16. @ de makers van deze website: dank voor deze website.
  ik ben er heel erg blij mee.
  heb autisme en merk hoeveel invloed suiker, zoetstoffen, chocolade, koffie, alcohol en al die andere dingen invloed hebben op mijn gezondheid.
  niet alleen die dingen, maar zo zijn er ook nog eens de snacks en alle andere dingen die een mens verslaafd doen maken.
  ik ben vaak voor gek uitgemaakt maar heb toch altijd weer gelijk gekregen, hoewel de meesten het ontstrijden.

  @ Hilde: biologisch eten is duur. suikervrij eten is duur. ons leven is duur, dat maakt ook dat ik me ongelukkig voel en meer ga eten.
  als eerst wat vervangers voor zoet broodbeleg:

  1) vlees producten.
  2) melk producten zonder lactose, lactose is namelijk melksuiker wat hetzelfde werkt als gewone suikers. denk dan bijvoorbeeld aan harde kazen wat wel goed is.
  3) groentes op je brood, tomaat, komkommer, sla, paprika’s, lijnzaad, pijnboompitten en al die dingen, wortel, dit is niet duur en heel erg gezond.
  zoek bij voorbaat eens in een natuurwinkel die dingen op.
  je zult je verbazen dat een regulier supermarkt dit ook aanbiedt, en mijn inziens is het veel goedkoper dan al die zoete troep die je aan kunt schaffen.
  hageslag en pasta is bijvoorbeeld veel duurder wanneer je het in verhouding tegen elkaar afweegt.

  qua vloeistoffen kun je zelf gaan kijken wat je wilt.
  denk eens aan zoethout thee en dit af laten koelen.
  (niet warm in de koelkast leggen is niet goed voor de koelkast).
  maar de zoethout thee af laten koelen en vervolgens als frisdrank op gaan drinken.
  hetzelfde kan met brandnetel thee, rooibosthee, engelse thee, munt thee.

  Hilde, qua tuin weet ik niet hoeveel ruimte je hebt, maar je kunt ook gaan kiezen om dingen zelf te verbouwen.
  ook wanneer je een balkon hebt kun je kleine dingen gaan telen.
  het is een kwestie van uitproberen.

 17. Marieke, Anna en Hilde,

  ik ken dat. Na mijn eerste zwangerschap ook op een (in 1e instantie) zeer streng dieet gezet (waaronder geen lactose, en geen suiker) en inmiddels eten wij als gezin van 5 zonder suiker en ook zonder lactose.

  De enige manier is inderdaad om bij de biowinkel/natuurwinkel te kopen omdat je als je eenmaal alle labels gaat lezen je echt bedrogen uitkomt. Broodbeleg dat hartig lijkt, brood zelf, alles met suiker. Ongelofelijk vond ik dat.

  Goed wat voor ons gezin een uitkomst was is dat ik met een groepje vriendinnen die ook kinderen hebben bij de groothandel ben gaan bestellen. Dat was een uitkomst. Zo kopen we groot in en dus met korting.

  Ik geloof niet dat ik hier mijn sitenaam kan zetten dus dat doe ik maar niet. Je moet wel behoorlijk creatief zijn om ten eerste lekker te eten en ten tweede het ook nog betaalbaar te maken. Om over gezondheidsgevolgen op lange termijn maar niet te spreken.

  Ik las ergens dat witte suiker nog helemaal niet zo lang in voeding gebruikt wordt en dat het bij de ‘invoering’ achter slot en grendel alleen op recept bij de apotheek te krijgen was.

  Allemaal succes met zonder suiker eten, leuk om jullie reakties hier te lezen!!

 18. @ makers van deze site: superfijn om al deze info en tips te lezen! Veel dank!
  @ reageerders: heel veel succes met het volhouden van de nieuwe gewoonten! Ik hoop dat ik net als een aantal van jullie zal kunnen bereiken dat ik na een tijd (2 weken tot 3 maanden) niet meer taal naar zoetigheid.

  Vorig jaar n.a.v. overgewicht gestart met geen suikers en zo min mogelijk koolhydraten eten, en zo min mogelijk vetten. Ben erg afgevallen, en kreeg meer energie, maar kon het desondanks niet volhouden: ik zat dagenlang aan de magere kwark met wat stevia, ‘s avonds witvis met groente met wat kruiden. Veel salade en rauwkost, maar ben er na 3 maanden weer van losgekomen. Ik voelde me zo enorm beperkt. Ik was na dat dieet ook weer terug bij regelmatig emotie-eten, vooral veel chocola – ik ben van kindsaf aan altijd een heel grote zoetekauw geweest. Ben nu 27.

  Mijn moeder noemde laatst dat suiker misschien invloed heeft op mijn stemmingswisselingen, hevig geemotioneerd voelen, voortdurende vermoeidheid, slaperigheid overdag, ‘s nachts veel wakker worden. Ben deze week gaan zoeken op internet, vond een test voor hypoglycemie, en ontdekte dat ik waarschijnlijk erg veel kan bereiken in niet alleen gezonder eten, maar ook veel regelmatiger, met langzame ipv snelle koolhydraten. Komt dus neer op alle geraffineerde suiker uit de voeding weren. Maar met dit verschil: dat ik nu als tussendoortje niet slechts eiwitrijk ‘moet’ eten, maar ook een volkorencracker (zonder toegevoegde suiker) met ev. een beleg zonder suiker. En dat geeft me ademruimte, want anders zou ik het sowieso niet vol kunnen houden, als ik ook zoveel mogelijk koolhydraten moet vermijden. Volgens mij is dat ook niet gezond, want: bepaalde koolhydraten/vetten/suikers heb je gewoon nodig!

  Goed, dit is ongeveer de eerste dag dat ik zonder toegevoegde/geraffineerde suikers eet, en zonder koffie met cafeine/zwarte thee. Gisteren namelijk nog een aantal kopjes koffie gedronken.

  Ben benieuwd wanneer ik fysiek, mentaal en emotioneel effect zal hebben! In elk geval gaf het opluchting dat ik opnieuw een manier heb gevonden die wellicht veel effect zal hebben… en dan een manier die ik wél vol kan houden! Vooral met de feestdagen in aantocht..

 19. Hoi Catootje,

  waar ik zelf achter kwam is de relatie van suiker en bloedsuikerspiegelingen met hormonen en andere systemen. Ik bleek na jaren gewoon helemaal ‘in de war’ te zijn van binnen. Hormonen kunnen ook stemmingswisselingen veroorzaken en het eten van suiker kan een manier zijn die je je hebt aangeleerd, maar onbewust ontregel je daarmee je systeem nog meer (vooral op lange termijn).
  dat put je lichaam uit en op een gegeven moment ben ook heel veel, of heel snel, moe.

  Ik heb in de 1e tijd een heel streng dieet gevolgd (een combinatie van hypoglycemie dieet) waarin dus geen geraffineerde producten (je kan alle pasta’s of rijst volkoren eten, volkoren brood zonder suiker, crackers zonder suiker etc.) ook mocht ik geen zuivel omdat dat ook een enorme impact heeft en van alles verstoord. Na een tijdje heel streng voel je echt een duidelijk verschil, juist omdat je nu alles aanpakt (ik kreeg ook kruiden als ondersteuning voor bloedsuikerspiegel en hormonen). Daarna kun je alles wat laten vieren en kijken wat het beste voor je werkt. Is een kwestie van eerst terug naar een goede balans en daarvandaan gaan zoeken naar wat werkt en wat niet. dan kun je ook weleens suiker eten maar de meeste vinden dat zo heftig dat ze dat niet (meer) doen.
  Ik kan zelf zwanger wel beter tegen suiker dus toen at ik het wel (haha) maar nu alleen ongeraffineerde, als ik het al doe.
  Dus bijvoorbeeld ongeraffineerde rietsuiker (dan onttrek je je lichaam ook niet van alle mineralen!)

  N.a.v deze eetadviezen ben ik dus helemaal biologisch gaan eten omdat je anders inderdaad niets meer kan eten want in de ‘gewone’ winkel zit er in zoveel producten suiker, zoals in brood en crackers, en ik eet nu eigenlijk alles wat ik wil. Maar dat moet je leren en dat kost tijd. Ik ken nu de producten, de merken en de ingrediënten vrij goed (of ik weet waar je moet zoeken). Ik kan nu heel goed mensen helpen aan producten als ik weet wat ze niet mogen, maar dan nog, ik ben geen diëtist en dus blijft het ook zelf zoeken en altijd alle ingrediënten lezen (met of zonder diëtist).

  Volgens mij is ieder lichaam anders en reageert anders. Zo heb ik nu geconcludeerd dat 1 koffie koffie per dag voor mij oke is, en daar geniet ik van en dat is heerlijk. Meer maakt me hyper en verstoort me voor een paar dagen. Als ik op een feestje ben en taart wil, voel ik binnen in me of het ‘kan’ of niet. Op sommige momenten weet ik van te voren dat als ik het doe, het heel verkeerd zal vallen en dan kies ik er voor het niet te doen. Die lekkere trek valt zo in het niet met hoe ik me voel.
  Mijn oudste van nu 7 heb ik dit ook geleerd, dat zelf voelen en dat gaat heel goed. Hij kiest er al vanaf zijn 4e zelf voor om het niet te eten maar wil dan wel graag iets lekkers er voor in de plaats dat hij wel mag. Ik koop dus ‘gewoon’ snoep voor hem alleen is dat niet met snelle suikers, maar bv met tarwestroop of honing gemaakt. Heel soms eet hij wel snelle suikers maar dat is vrijwel nooit omdat hij er 3 dagen last van heeft. En bij kinderen is dat gevoel heel puur (d.w.z. hij eet al vanaf zijn geboorte geen geraffineerde producten i.v.m. zijn gevoeligheid, dus hij is heel puur in zijn basis).

  PS ik denk niet dat mensen hier perse alle koolhydraten uit hun voeding laten, wel suiker (dus het verschil suikers en suiker) en dan blijft er heeeleeeel veeeeeel over om te eten, gelukkig.

  Succes ermee, het is vooral in het begin lastig maar het wordt snel beter als je je weg gevonden hebt! En dan wordt het alleen maar leuke en kun je weer genieten van al het (nieuwe) lekkers dat je hebt gevonden :-)

 20. @ Elise,
  Wat leuk dat je een eigen manier gevonden hebt om voedsel te testen. Een vriendin van mij doet dat ook, en die was allergisch voor alles (behalve kool en aardappels ongeveer) en ‘testte’ van tevoren of ze een product wel of niet kon hebben. Mijn moeder heeft dit ergens anders nu ook geleerd, het is een vorm van Kinesiologie. Op een heel makkelijke manier zegt je lichaam of het goed is of niet. Ik ben echt overtuigd van kinesiologie, en denk dat het iedereen kan helpen bij het zoeken naar een eigen dieet/leefwijze.

  Ikzelf heb 4 maanden geen suiker gegeten. Ik werd toen heel ziek (niet door geen suiker eten ;) ) en kreeg pilletjes van de edukinesioloog die helaas suiker bevatten (de manier om het middel binnen te krijgen, is door het op een héél klein suikerpilletje te plaatsen) waardoor mijn hele patroon werd omgegooid. Nu ben ik weer wat beter, maar de suiker is nog niet helemaal verbannen. Wel heb ik een ontzettend goed beeld van wat de suiker met me doet als ik het neem, waardoor ik mezelf tegen kan houden als ik iets wil. Als ik iets wil maak ik vaak een van jullie heerlijke recepten, want suikerloos is absoluut niet smakeloos.

  Mijn smaak is heel erg verbeterd, en nu waardeer ik biologische producten ontzettend. Ze smaken beter, en daarom ben ik overstag gegaan. Zo ben ik helemaal verslaafd aan bio sinaasappels! Dat is écht snoep voor mij! Waar letten op suiker allemaal niet toe kan leiden!

  Ik wens jullie veel succes met de zoektocht naar het voor jullie juiste eten. En ik hoop dat er nog veel suikervrije recepten bijkomen!!!

 21. Ik reageer graag nog een keer omdat voedsel en gezondheid eigenlijk altijd in ontwikkeling zijn. Ik ben tegenwoordig weer anders aan het eten en ik volg daarin mijn lichaam en dus drink ik geen koffie meer (grappig om terug te lezen dat ik schreef dat het toen oké was, maar ik ben er inmiddels wel achter dat voor mij, koffie helemaal niet oké is – mijn vroegere verlangen naar koemelk wordt er ook door getriggerd dus ik doe er dubbel goed aan het niet meer te drinken)

  …en het kost me geen moeite! Ik denk dat dat wel een van de belangrijkste dingen is. Net als met suiker was dat ook zo, als je er beter door voelt is het al gauw makkelijk. Veel dingen zijn ook sociaal (zoals op een bepaald tijdstip, na het avondeten iets zoets zoals mijn moeder doet, bij de koffie een koekje, met een vriend snoepen, noem maar op)

  @Marjolein
  Ik ben sinds een paar jaar helemaal geen sinaasappels meer, grappig hoe we allemaal anders zijn hè. Wel veel meer fruit trouwens dan voorheen want ik was meer een groenteliefhebber (minder zoet). Ik ben een en ander op papier aan het zetten wat ook weer leerzaam is voor mijzelf (en als het af is voor anderen). Succes ook met ‘snoepen’ :)

 22. fijn om jullie website te lezen
  ik ben sinds maandag ook cold turkey gestopt met suikers te eten. Maar heb dus nu al een paar dagen hoofdpijn die steeds heviger wordt (bij de vorige keer dat ik stopte was dit ook en toen heb ik helaas na een paar dagen weer naar de suikers gegrepen). Ik ben echt een verslaafde. Ik zit overdag soms echt te hunkeren en dan zou ik de snoepjes van mijn kinderen willen opschrokken.
  Maar het moet voor mijn gezondheid, mijn gewicht en mijn klachten (vermoeidheid, vertraagd metabolisme, depressie, etc).
  Van het verleden weet ik dat als je suikers bant, de smaak van suiker nadien echt vies is maar geleidelijk wen je er weer aan naarmate je het terug meer eet. Dus ik denk dat het voor mij ook een leven zonder zal moeten worden. :(
  mijn dochtertje is ook glutenintolerant dus ik weet alles van zoeken naar voedsel wat wel kan (ni makkelijk hier in België).
  Ik lees dat velen ook zuivel laten. Ik eet nu nog wel yoghurt en platte kaas en drink wel eens een tas melk. Denk dat dat eruit bannen nog moeilijker zou zijn om het vol te houden.
  mijn ijskast zit nu vol met pure dingen en zo wil ik mijn kinderen ook opvoeden (ze eten trouwens heel graag rauwe groentjes en zijn helemaal geen moeilijke eters) maar ze vragen nog wel naar snoep, ik ga dat afbouwen of betere alternatieven zoeken daarvoor. But first things first en eerst even zorgen dat het mezelf lukt, Rome wasn’t build in one day ;)

 23. Chroom tabletjes nemen de trek in suikers gedeeltelijk weg. Ben aan het afvallen met sport voeding in de vorm van eiwitten shakes. Vele malen goedkoper dan de andere shakes in de drogist en ook nog vol met vitamine. Dat is vet verliezen zonder spierweefsel af te breken en geen honger. De geestelijke trek blijft maar dat is een mindfuck als je jezelf blijft herhalen dat je lichaam alles krijgt wat het nodig heeft stel je jouw mind gerust. Suikervrij en hoofdpijn? Yessss ik barst van de hoofdpijn totdat paracetamol het dempt. Een tijdelijke oplossing totdat de gewenning er is. Succes allemaal. Groetjes Karin

 24. Hallo iedereen,
  Ik ben sinds bijna een week aan het candida-dieet. Dit om een mogelijke schimmelinfectie uit mijn lijf te bannen. Dit houdt in dat ik geen suiker, gist en een heleboel andere zaken niet meer mag hebben.
  Nou moet ik zeggen dat dit me heel goed afgaat. Ik laat alle producten met gist achterwege, en vervang ze door zelfgemaakte producten met Natrium-Bicarbonaat (dus zelfgebakken brood bijv)
  Ontbijt is bij mij vaak een bord yoghurt met een zure appel erin. ‘s Middags eet ik 2 tortilla’s met verse vleeswaren (kip, kalkoen, etc) waar bijna geen suikers in zitten en helemaal geen gist. ‘s Avonds eten we alles wat we mogen, inclusief veel sla, komkommer en tomaten.
  Het valt me allemaal erg mee. De suikers mis ik niet. Wil alleen suikervrij snoep gaan kopen want een snoepje dat mis ik toch wel.
  De kilo’s zijn al aardig aan het verdwijnen en ik heb energie voor 10. Dit had ik van te voren nooit verwacht daar je normaal iets eet waar suiker in zit om energie te krijgen.

  Iedereen die dit lees, veel succes. Ik ga nog wel eventjes zo door!

  Groeten Davy

 25. Leuke boeiende site!

  Ik wil graag reageren op de suggestie dat je zoethoutthee kunt drinken als alternatief voor thee zonder suiker.
  Velen weten dit niet maar zoethout is niet goed als je een verhoogde bloeddruk hebt en wat ook velen niet weten is dat je er depressief van kunt worden of agressief, dit al naar gelang je er gevoelig voor bent en de mate waarin je het gebruikt.

  Als alternatief voor melk kun je sojamelk ongezoet gebruiken met 1 druppeltje stevia erin.
  Als je dit koel drinkt lijkt t heel veel op gewone melk.
  Zelf doe ik dit wel eens omdat ik van melk veel last v slijmvorming krijg.
  Succes met de site en suikervrij eten

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.