Tarte Tatin (zonder suiker)

tarte-tatin2Marger en ik hadden iets te vieren en daarom maakte ik een suikervrije tarte tatin. De tarte tatin is een omgekeerde appeltaart, waarbij je het deeg over de appels heen legt en dan bakt.

In het originele recept heeft deze taart een caramellaagje, wat van suiker wordt gemaakt. Ik heb die karamel natuurlijk niet gemaakt en die is ook helemaal niet nodig. De appels geven genoeg zoete smaak. Omdat ze langzaam gestoofd worden, smaken ze extra zoet.

We vonden deze tarte tatin erg lekker. De volgende dag was er nog wat over en de tarte tatin bleek even 4 minuten opgewarmd in een voorverwamde oven (200 graden Celsius) evengoed heerlijk.

Tarte Tatin (zonder suiker)
voor 4 personen

voor het deeg:

  • 220 gram bloem
  • mespunt zout
  • 150 gram boter
  • 50 ml. koud water

voor de vulling:

  • 2 grote appels (Jonagold is erg geschikt)
  • sap van halve citroen
  • 60 gram boter
  • kaneel

Doe bloem en zout in een grote kom en meng goed. Voeg dan de boter toe en kneed met je handen tot een kruimelig deeg. Voeg dan het koude water toe tot je een samenhangende deegbal kunt vormen die niet te nat is.

Wikkel de deegbal in plastic folie en laat de deegbal minstens 30 minuten in de koelkast rusten.

Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze dwars in drieën, zodat je van elke appel drie dikke plakken hebt. Leg de appelplakken naast elkaar in een ruime koekenpan. Besprenkel de appel met het citroensap. Strooi er wat kaneel overheen.

Snijd de boter in blokjes en verdeel ze over de appels. Verhit tot de appels zachtjes pruttelen. Leg een grote deksel op de koekenpan, zodat de appels bedekt zijn. Laat dit 30 minuten pruttelen. Draai af en toe de appels om. Strooi nog wat kaneel over de appel wanneer je ze de eerste keer hebt omgedraaid.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een cirkel die net iets groter is dan je ronde bakvorm van ongeveer 30 c.m. doorsnede.

Leg de appels naast elkaar in je bakvorm en begiet met het vocht dat nog in de koekenpan zit.

Leg de uitgerolde lap deeg over de appels heen en vouw langs de randen naar binnen.

Bak de tarte tatin 20 minuten tot goudbruin. Laat een paar minuten afkoelen. Leg een groot vuurvast bord of schaal op de vorm en stort de tarte tatin voorzichtig, zodat de taart op het bord/schaal ligt met de appels bovenop.

Serveer de tarte tatin warm.

Gepost in rubriek Taart

Hulp nodig bij stoppen met suiker?

banner voor cursus 40 dagen zonder suikerDe cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie.

Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

4 reacties op “Tarte Tatin (zonder suiker)” - Geef jouw reactie

  1. Ha Anna en Marger,
    Wat goed om te zien dat jullie nog steeds suikervrij door het leven gaan! De recepten zien er goed uit, en de site is leuk om te lezen. Ga zo door!
    Groet,
    Marjolein

  2. Ik volg jullie site sinds ik zelf ben gestopt met suikers, nu ruim een maand geleden, en heb bij het kerst diner bovenstaande taart gemaakt als toetje. Hij was echt verrukkelijk! De appels zelf waren wel dusdanig gestoofd dat het meer appelmoes was geworden maar dat deed niets af aan de smaak. Ik hoop nog lang inspiratie te kunnen op doen op jullie site…

  3. Mjammie!
    Wel gesmokkeld met 1 vanillesuiker door deeg, idem door appelen. Volgende keer ga ik ‘gewoon’ vanillepoeder (biologische winkel) gebruiken.
    Taart was groot succes.
    Dat terwijl wij echte zoetekauwen zijn. We hebben gesmuld.
    Ga zo door!
    (ook de worteltaart (het witte toppinglaagje was ons te zuur, bijgezoet met stevia)en appeltaart al geprobeerd, ook erg lekker.)
    Gaan nog heel veel experimenteren met de recepten op deze site.
    Vriendelijke groeten,
    Renate.

  4. je kan ook om een soort caramellaagje te maken 25 gram boter met twee eetlepels honing kunnen mixen en die op de bodem van je vorm uit kunnen smeren. Dit is een erg lekkere combinatie al vind ik het zelf.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.