Suikervrije Valentijnskoekjes: chocolade met rode peper

ValentijnskoekjesHet is leuk om iets handgemaakts te geven aan degene van wie je houdt. Valentijnsdag is daar de perfecte dag voor (maar elke andere dag is natuurlijk ook geweldig). Ik maakte een recept voor Valentijnskoekjes met chocolade en rode peper, met een kokos-topping.

De cayennepeper maakt de koekjes niet heet, maar het tintelt lichtjes op je tong. Je kan hartvormpjes bij een kookwinkel kopen om de koekjes in een hartvorm te krijgen. Je kan ook zelf een hart uit dik papier knippen en dat als vorm gebruiken. Ik maakte 1 groot hart voor Marger en 6 kleinere voor ons samen. Natuurlijk kan je zelf kiezen hoe groot of klein jij ze maakt. De topping hoeft niet, maar het maakt de koekjes wel extra lekker!

Valentijnskoekjes: chocolade met pit (zonder suiker)
voor zo’n 8 koekjes

voor de koekjes:
100 gram gebuild tarwemeel (plus wat extra voor het uitrollen)
80 gram roomboter, in blokjes gesneden
40 gram cacaopoeder
6 eetlepels agavesiroop
2 eetlepels melk (rijstemelk mag ook)
1/2 theelepel kaneel
weinig heel fijn gesneden stukjes rode peper (naar smaak) OF 2 flinke mespuntjes cayennepeper
1 afgestreken theelepel bakpoeder
snufje zout
flink mespuntje vanille, of de inhoud van een halve vanillepeul (niet noodzakelijk)

voor de topping:
75 gram santen
3 afgestreken eetlepels cacaopoeder

  • Haal je bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Doe alle ingrediënten voor de koekjes in een ruime kom.
  • Kneed het goed door tot je een deegbal hebt die niet te nat en niet te droog is.
  • Rol het deeg uit met een deegroller. Besprenkel het deeg hiervoor met een beetje meel, zodat het deeg niet aan je roller blijft plakken.
  • Gebruik je vormpjes om koekjes in de vorm van hartjes te maken.
  • Leg op de bakplaat en bak. Kleine koekjes 7 minuten, middelgrote koekjes 8 minuten en grote koekjes 10 minuten.
  • Haal ze uit de oven en laat geheel afkoelen.
  • Maak de topping:
  • Zet een steelpannetje met een laagje water erin op het vuur.
  • Als het water kookt, zet je het vuur zachtjes. Zet een kommetje op het steelpannetje, zodat je de santen ‘au bain marie’ kan laten smelten.
  • Doe de santen in kleine stukjes in het kommetje en laat smelten. Niet teveel roeren.
  • Als het gesmolten is, voeg je het cacaopoeder toe. Roer goed door.
  • Haal het kommetje van het vuur en giet de topping voorzichtig met een lepeltje over de koekjes. Je kan de topping nog een beetje glad maken, door er met de bolle kant van je lepeltje overheen te strijken.
  • Laat de topping op de koekjes volledig afkoelen.

 

 

Eén reactie op “Suikervrije Valentijnskoekjes: chocolade met rode peper” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Leuk! Grappig genoeg las ik laatste ergens dat men ‘vroeger’ (ik weet helaas niet wanneer ongeveer) in plaats van suiker rode peper gebruikte om chocolade op smaak te brengen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.