Enkele dagen geleden vierde de koningin haar verjaardag. Veel mensen gaan die dag naar de vrijmarkt om wat leuke rommel te kopen. Ze komen voldaan maar hongerig thuis en eten dan een lekkere tompoes! Het is een typisch Nederlands gebakje dat normaal een roze glazuurlaagje heeft, maar met Koninginnedag kan de oranjeglazuur niet ontbreken!
Ik hou van tompoezen en voordat ik stopte met het eten van suiker, at ik er dan ook heel af en toe een. Eigenlijk is zo’n ding op geen enkele manier netjes te eten. Dat moet je dan ook vooral niet proberen. Eet een tompoes gewoon lekker met je handen en klieder de boel onder. Af en toe mag dat. Ik eet een tompoes meestal door eerst het onderste deeglaagje samen met de banketbakkersroom op te eten en vervolgens gaat het bovenste deeglaagje met de glazuur er achteraan. Hmmm!
Die tompoezen zitten natuurlijk vol met suiker en daarom at ik ze nooit meer. Geïnspireerd door alle oranjetompoezen om mij heen, ging ik aan de slag om suikervrije tompoezen te maken. En dat is gelukt. Ik vond ‘m erg smakelijk. De vulling maakte ik met custard. Het is natuurlijk wat chiquer om echte banketbakkersroom te maken, maar ik vind deze custard met banaan eigenlijk wel goed passen bij een tompoes.
Marger houdt niet van tompoezen, dus deze keer heb ik lekker in m’n eentje een tompoes opgesmikkeld. :-) Die van mij had een roze glazuurlaagje, het is immers geen Koninginnedag meer.
Tompoes (zonder suiker)
voor 2 tompoezen
4 plakjes roomboter bladerdeeg
200 ml. melk
3 volle el. custardpoeder
1 goed rijpe banaan
2 el. rijststroop (te koop bij natuurvoedingswinkel)
1 afgestreken tl. voedingskleurstof (te koop bij winkels gespecialiseerd in keukenbenodigdheden)
- Verwarm de oven voor op 210 graden Celcius.
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snij van elk plakje zoveel van de rand af dat je een rechthoek krijgt met een breedte van 6 c.m. Je moet nu 4 rechthoekige plakjes hebben.
- Prik met een vork gaatjes in elk plakje bladerdeeg. Doe dit over het hele plakje en een beetje netjes. Hierdoor stijgt de bladerdeeg tijdens het bakken niet teveel in de hoogte.
- Leg de bladerdeegplakjes op bakpapier en bak ze gedurende 10 minuten tot ze lichtbruin zijn.
- Haal de plakjes uit de oven, leg ze op een rooster om af te koelen.
- Verwarm 150 ml. van de melk in een steelpannetje op laag vuur tot het bijna kookt.
- Vermeng de overgebleven 50 ml. melk met de custard in een bakje. Goed roeren.
- Haal het steelpannetje met melk van het vuur als de melk voldoende is verwarmd. Vermeng de custard met de verwarmde melk in het steelpannetje. Goed roeren, zodat de klontjes zoveel mogelijk verdwijnen.
- Ze het steelpannetje weer op laag vuur en laat 3 minuten heel zachtjes pruttelen.
- Laat custardmengsel 10 minuten afkoelen in het steelpannetje. Roer af en toe zodat je geen vel op je custard krijgt.
- Zet het steelpannetje minstens 15 minuten in de koelkast om verder te laten afkoelen.
- Meng in een klein schaaltje de rijststroop met de voedingskleurstof tot een gekleurd glazuur. Zet dit in koelkast.
- Schil de banaan en snij in plakjes. Mix de banaan met behulp van een staafmixer of in de keukenmachine samen met het custardmengsel tot een glad, geel mengsel.
- Maak de tompoezen vlak voor opdienen. Doe dat als volgt:
- Leg een plakje bladerdeeg met de onderkant naar boven. Schep de helft van het custardmengsel erop en verspreid goed, maar voorzichtig.
- Leg een tweede plakje bladerdeeg er bovenop, met de onderkant naar beneden.
- Verspreid met een kleine lepel de helft van het glazuur over de bovenkant van de tompoes.
- Maak de tweede tompoes op dezelfde manier.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
ziet er heerlijk uit, nu kan ik niet tegen rijststroop en ook die andere moutstropen niet, maar zou agavestroop ook een optie zijn? Ik wil nog even zeggen dat ik erg blij ben met al je recepten.
Hoi Dirkje,
Agavesiroop is zeker een optie. Gebruik dan wel minder, want agavesiroop heeft een veel sterkere zoetkracht dan rijststroop. Ik zou de helft minder gebruiken (dus voor twee tompoezen 1 eetlepel agavesiroop).
Fijn dat ik je blij maak met mijn recepten!
M’n bladerdeeg ligt al in de oven… Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!
Maar wat ik niet begrijp, is dat je kleurstof gebruikt. De meeste kleurstoffen zijn zó slecht dat ze in sommige landen zelfs verboden zijn. De meeste zijn zelfs kankerverwekkend…
Zou daarom aardbeiendiksap geen optie zijn? Ik ga ‘t eens proberen!
Beste Catharina,
Dat voedingskleurstoffen niet goed voor je kunnen zijn, wist ik nog niet. Dus dat ga ik uitzoeken!
Ik ben benieuwd wat je van de tompoezen vindt! Leuk dat je gaat experimenteren met diksap. Ik hoor graag of het werkt. Je kan het ook proberen met een klein beetje bietensap.
Het maakt niet zo heel veel uit welke kleur het laagje op de tompoezen heeft. Zonder kleur zijn ze eigenlijk even lekker;-)
De tompoezen waren héérlijk! Ik moet wel zeggen dat ik zelf de vanillepudding heb gemaakt van melk, maizena, eieren en een beetje stevia. Maar zó knapperig heb ik een tompouce nog niet gegeten! Ik had geen rode diksap meer, dus het is gebleven bij het blanke laagje van de rijststroop! Maar het was heerlijk! Rijststroop is echt heel lekker om gebak en koekjes mee te zoeten!
Ik kijk weer uit naar je volgende recept!
O! Tompoucen! Ik vind je site geweldig. Nu 9 jaar geleden ben ik begonnen met een suikervrij dieet. In het begin absoluut helemaal niets, inmiddels eet ik bijvoorbeeld wel weer eens een kant en klare pizza of mayonaise waar suiker in zit. Koekjes, snoepjes en toetjes eet ik niet. Als iemand voor mijn neus een tompouce op eet, krijg ik water in mijn mond… Nu ga ik ze zelf maken!
Wieneke,
Wat leuk dat ik je blij kan maken met mijn recept(en)!
Waarom ben je destijds gestopt met suiker, om medische redenen of uit eigen beweging? En hoe bevalt het nu je weer af en toe producten eet waar een beetje suiker in zit?
Veel plezier met het maken en eten van de tompoucen!
Dag Anna,
Nu 10 jaar geleden (ik was toen net 17) kreeg ik ernstige vermoeidheidsklachten en pijnen. Een jaar later ben ik na wat omzwervingen bij een reguliere arts met een natuurgeneeskundige praktijk terecht gekomen en die heeft mij een dieet aangeraden. Niet alleen geen suiker, maar ook geen gist, geen champignons, varkensvlees; kort gezegd: het Candida dieet. Drie maanden moest ik het heel streng volgen, daarna kon ik dingen toevoegen.
Tja, ik heb nog steeds vermoeidheidsklachten, al gaat het wel stukken beter dan 10 jaar geleden! Ik eet eigenlijk heel puur: biologische groenten en (soms) vlees, geen pakjes of sauzen en kant-en-klare producten. Alleen heel soms en ja, dan merk ik wel dat vooral mijn buik dat moeilijk vind.
Ik ga zo naar de winkel om custard te kopen en hopelijk vanavond aan de bakkerij!
oh wat zou ik zo’n tompoes graag eten…..
maar helaas… ook dit recept is voor mij niet goed…
Heb onlangs de diagnose diabetici 2 gekregen en veel ingredienten die in dit recept zitten doen mijn suikerspiegel stijgen als een gek…
banaan, melk, rijst-stroop, bladerdeeg… het zijn allemaal produkten die bomvol kolhydraten of vet zitten…. en daar stijgt mijn suikerspiegel ontzettend door….
Je kunt dus niet echt praten over een suikervrije tompoes….
is er een andere mogelijkheid????
Wat wij onder suikervrij verstaan, zie je duidelijk terug op onze site. Het betekent zonder (geraffineerde) suiker. Bovendien gebruiken we geen kunstmatige zoetstoffen.
Voor jou gelden andere regels over wat goed en minder goed voor je is om te eten. Omdat er zoveel ingrediënten in een tompouce zitten die je niet mag, raad ik je aan andere recepten te proberen die je suikerspiegel niet zo laten stijgen. Er staan een hoop recepten op onze site en daar zit vast het een en ander voor je bij!
Waaraan kan je zien wat de boven- en onderkant van bladerdeeg is? Is er een verschil tussen die twee kanten?
Hoi Rianne,
Bladerdeeg heeft op zich geen onder- of bovenkant. Als je een plakje bladerdeeg in de oven bakt, dan rijst het deeg. De onderkant van zo’n plakje is dan nog plat, maar de bovenkant is wat bobbelig geworden door het rijzen. Daarom heb ik het over de onder- en bovenkant van het bladerdeeg.
Hoi Anna,
Ik heb ook wat vraagjes achter gelaten bij 2 andere recepten die ik graag wil maken binnenkort, ben toch eenmaal bezig, dus stel hier ook meteen m’n laatste vraag voor voorlopig. Dan ben ik met de antwoorden/advies voor deze recepten er meteen een tijdje zoet mee (letterlijk en figuurlijk, haha).
Is het mogelijk om de bladerdeeg te vervangen door een zelfgemaakt deeg (die je dan ook eerst in de oven bakt?) Hoe zou je die deeg dan het beste kunnen maken? En zou je dezelfde zelfgemaakt deeg voor dit recept dan ook kunnen gebruiken als vervanging voor de bladerdeeg voor de appelflappen?
Heel erg bedankt alvast voor je antwoorden en alle lekkere recepten! :)
Groetjes Liyana
Hallo Liyana,
Vragen mag altijd!
Waarom wil je het bladerdeeg vervangen door zelfgemaakt deeg? Het (roomboter bladerdeeg) is nou juist zo makkelijk (en suikervrij) om het te kopen. Je kan het bladerdeeg vervangen door zelfgemaakt bladerdeeg. Dat is nog lekkerder, maar wel veel werk. Ik kan je er een recept van doormailen als je wilt. Dat kan je ook voor de appelflappen gebruiken. Of wil je graag heel ander deeg gebruiken?
Hoi Anna,
Ik wil het graag vervangen omdat er melk in zit: (room)boter. Niet iedereen bij mij thuis mag (koe-, geiten- of soya) melk. Vandaar dat ik een zelfgemaakt deeg wilde maken voor de tompoezen en de appelflappen.
Maar ik zie net staan dat er 200ml melk in het recept zit, dus dan kan niet iedereen mee eten, tenzij ik een pudding op een of ander manier kan maken met rijstmelk of kokosmelk? Rijstmelk is wel dunner.. Extra banaan en custardpoeder/maizena dan? Of gaat het niet lukken.. Ik kan het natuurlijk gewoon proberen, maar misschien dan jij ooit wat hebt uitgeprobeerd met rijstmelk en goed advies hebt?
Het deeg zou ik wel willen proberen te maken voor de appelflap en voor andere gerechten waar bladerdeeg gebruikt wordt. Zou je me het recept daarvoor kunnen mailen?
Erg bedankt alvast!
Bladerdeeg van de AH van het merk euroshopper is met plantaardig vet.
Ook erg lekker en het scheelt veel werk, Liyana!
Bedankt voor je tip, Dirkje! :) Helaas zitten er ook andere bestandsdelen in bladerdeeg die sommige thuis niet mogen. Daarom zou ik het toch graag zelf willen maken, zodat ik ook echt precies weet wat er allemaal inzit. Wel meer werk idd, maar ik vind het de moeite wel waard. Ik wacht Anna’s deeg recept even rustig af.
Maar ik zal het zeker doorgeven aan anderen die ik ken die alleen niet tegen melk kunnen! :)
Ook deze waren weer heerlijk. Ik heb op de bovenkant een beetje aardbeienjam gesmeerd en kleine stukjes aardbeien bovenop de room. lekker fris!
Hoi mensen ziet er leuk recept uit maar waar halen jullie die custard poeder zonder suiker van daan,want ik zou dit ook eens willen proberen vooor de verjaardag van mijn vader .
Ik woon wel in Belgie,maar al jullie me de supermarkt zeggen ,waar ik dit kan krijgen kom ik wel eens af naar Nederland.
Groeten
Tony
Hoi Tony,
Ik koop custardpoeder gewoon bij de Albert Heijn. Het zou me best verbazen als er in België geen custardpoeder verkrijgbaar is zonder toegevoegde suiker, maar anders kan je die dus makkelijk in Nederland kopen. Succes!
Iemand een idee voor de topping zodat het er echt uitziet als een originele tompoes? Ik vind het het leukst om mensen echt te verrassen als ik zeg dat ik het zonder suiker heb gemaakt ;). En ik vond ook zelf het smeuige op een originele tompoes erg lekker…
groetjes, Ilona