Bij Sinterklaas horen niet alleen kruidnoten, maar ook lekkere speculaasjes. En daarom hier een recept voor speculaasjes zonder suiker!
Ik kocht een mooi houten speculaasplankje (in de vorm van een zogenaamde ‘wipmolen’), omdat ik mijn speculaasjes op de ouderwetse manier wilde maken. Het was voor het eerst dat ik zo’n mal gebruikte om koekjes mee te maken en het bleek niet zo makkelijk als ik dacht. Het maken van de speculaasjes kostte me daardoor nogal wat tijd en moeite. De eerste paar keer dat ik het deeg in de mal duwde, kreeg ik het er niet meer uit zonder de vorm van het koekje te verpesten. Daarna ging het steeds beter en maakte ik het ene speuclaasmolentje na het andere.
Je kunt de speculaasjes ook gewoon met een mesje in vorm snijden, of met koekjesvormen uitsteken. Dat gaat een stuk sneller en levert ook heerlijke koekjes op.
Hou er wel rekening mee dat het deeg minimaal 1 uur (of liever de hele nacht) in de koelkast moet rusten voordat je de speculaasjes kunt gaan bakken.
Speculaasjes zonder suiker
(voor ongeveer 8 redelijk grote speculaasjes)
125 gram bloem of (volkoren) meel
50 gram appelstroop zonder suiker
75 gram boter
2 eetlepels melk
1/2 tl. speculaaskruiden
1/2 tl. baking soda (o.a. verkrijgbaar bij de toko)
- Meng bloem, baking soda en kruiden in een ruime kom.
- Snij de boter in stukjes en meng die samen met de appelstroop door het meelmengsel.
- Voeg de melk er aan toe en kneed tot een deegbal. Dek vervolgens de kom waar deegbal in zit af met een deksel of omwikkel de deegbal met plastic folie.
- Laat het deeg minimaal 1 uur (en het liefst de hele nacht) rusten in de koelkast.
- Bekleed je bakplaat met bakpapier of vet de bakplaat in met boter.
- Als je een houten plankje/mal gebruikt: het is nogal een werkje. Hou er in ieder geval rekening mee dat het eerste speculaasje dat je in de mal drukt niet lukt. Haal het deeg er gewoon weer uit en probeer ‘t nog een keer. Een gebruikte mal werkt blijkbaar beter dan een mal die nog helemaal schoon is.
- Bestrooi de mal met bloem. Het vraagt wat oefening met de hoeveelheid bloem die je hiervoor gebruikt. Teveel bloem zorgt er namelijk voor dat je het deeg niet goed in de mal kunt drukken en te weinig bloem leidt tot een plakkerig deeg dat je niet meer uit de mal krijgt.
- Neem een stuk deeg en duw dat in de mal. Probeer het in die mate in de mal te duwen dat het deeg niet boven de mal uitkomt. Keer de mal om en kijk of het deeg vanzelf een beetje loslaat. Trek vanaf het losgelaten deeg de rest van het speculaasje voorzichtig los.
- Leg het speculaasje op de bakplaat en ga verder met de volgende.
- Als je geen houten mal gebruikt:
- Bestrooi het aanrecht met bloem. Leg de deegbal erop. Bestrooi je roller met bloem en rol vervolgens het deeg uit tot ongeveer een halve c.m. dikte.
- Steek leuke vormpjes uit met uitsteekvormpjes, of maak zelf vormpjes met een mesje. Je kunt eventueel met een mesje voorzichtig inkepingen maken in het speculaasje om bijvoorbeeld een molentje of poppetje te maken.
- Leg de speculaasjes op de bakplaat.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bak de speculaasjes gedurende 15-20 minuten.
Variatie:
Je kunt 50 gram amandelen fijnmalen in de keukenmachine en door het deeg kneden. Of gebruik 50 gram amandelschaafsel (die hoef je niet fijn te malen) door het deeg.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Bij het maken van speculaasjes met een speculaasplank gebruik ik rijstebloem i.p.v. gewone bloem. Dat heb ik altijd in een strooibusje bij de hand. Voor het eerste speculaasje bestrooi ik de plank iets dikker; daarna klop ik de plank na het bestrooien zachtjes uit om het teveel aan bloem te verwijderen. De onderkant van de speculaasjes maak ik vlak door met een mes het teveel aan deeg weg te snijden (houd het mes plat op de plank en maak een zagende beweging). Dit moet wel voorzichtig gebeuren om te voorkomen dat de speculaasjes kapot getrokken worden.
Hallo Marger en Anna,
ik heb jullie site/blog een award gegeven. Ik vind dat jullie een heel inspirerende website hebben.
Op mijn weblog http://www.meibloempje.blogspot.com kun je hem ‘ophalen’.
Groetjes
Ulrike
Dank je, Ulrike. Wij maken zelf geen gebruik van dergelijke doorgeefacties, maar we zijn zeker gevleid :)
Hallo,
Kun je i.p.v. baking soda ook iets anders gebruiken bijv. bakpoeder? En moet je hiervan dan net zoveel gebruiken?
Kitty,
Als je geen baking soda hebt, kan je het inderdaad vervangen met bakpoeder. Gewoon dezelfde hoeveelheid!
Ik ben benieuwd naar je speculaasjes!
Wat een leuke site en lekkere recepten. Heb de digistive/havermout koekjes al geprobeert, net zoals de wraps! :)
Misschien een beetje een gekke vraag, maar ik ben nog niet zo’n bak-prinses.. Kan ik voor deze koekjes ook tarwe meel volkoren gebruiken i.p.v. bloem ?
Alvast bedankt!
Groetjes Femke
Hoi Femke,
Je kan zeker ook volkoren tarwemeel gebruiken in plaats van bloem. Dat doe ik ook vaak in recepten. Hou er dan wel rekening mee dat de speculaasjes iets droger smaken en iets kruimeliger worden.
Hoi Anna,
Wat een prachtige site, inspirerend en ik ben vooral heel blij met jullie recepten!
Ik was alleen verbaasd over de witte bloem; ik heb altijd begrepen dat geraffineerde bloem etc ook slecht voor je bloedsuikerspiegel is. Wat is jouw ervaring daarmee / je mening daarover?
Suxes verder met jullie site, ik zal nog vaak komen!
Groetjes
Joyce
Joyce,
Fijn dat je onze site goed kan gebruiken! Wij gebruiken zo min mogelijk bloem. Dit is een recept dat ik vrij lang geleden maakte, toen we nog wat meer bloem gebruikten. Het is inderdaad beter voor je bloedsuikerspiegel om volkoren producten te gebruiken in plaats van geraffineerde, witte bloem, pasta, en dergelijke.
We gebruiken eigenlijk altijd biologisch meel van de natuurvoedingswinkel, dat is nog gezonder voor je lichaam en dat merken we ook duidelijk.
hoi
als ik speculaasjes maak met dit recept dan wordt het deeg zo dun weet je mischien hoe dat komt
groetjes tamara
Tamara,
Het deeg wordt wel anders dan wanneer je een ‘normaal’ speculaasrecept volgt. Dun is het bij mij nooit geweest. Misschien helpt het als je de volgende keer wat minder melk gebruikt.
heeft speltbloem minder sterk effect op je bloedsuikerspiegel dan gewone bloem?
Hoi Roosje,
Sommige mensen verdragen tarwe niet zo goed en kunnen beter tegen spelt. Het heeft naar mijn weten niets te maken met je bloedsuikerspiegel.
Heerlijke site! Heb er sinds vorig jaar al menig recept van geprobeerd.
Vraagje: kun je ook karnemelk gebruiken ipv melk? Bij cake geeft dat een lekker frisse variant. Maar misschien niet zo passend bij speculaas?
Tussenoplossing tussen volkoren meel en bloem: speltmeel/speltbloem (dus niet volkorenspeltmeel) is toch weer wat beter voor je systeem dan ‘gewone’ bloem
@Akki Leuk dat je experimenteert met recepten. Ik zou geen karnemelk gebruiken in dit recept. Ik kan me goed voorstellen dat het in cake een lekker fris effect geeft, maar naar mijn smaak past het niet bij speculaasjes.
Je kan ook gebuild tarwemeel gebruiken in dit recept. Dat zit qua maling tussen meel en bloem in en werkt heel fijn voor baksels.
Heerlijke koekjes, bedankt weer voor dit lekkere recept.
Heb ze nu 2x gemaakt en mijn zoontje blijft erom zeuren dat ie die koekjes weer zo graag wil haha.
Ik heb ze trouwens overgoten met extra pure chocola van cavalier stevia, echt een aanrader hoor, lijkt dan beetje op choco kruidnoten smaak.
Ik heb ze overigens met volkorenspeltmeel gemaakt en gezoet met yaconsiroop en twee eetlepes stevia kristal.
@Sam Wat een goed idee om er chocolade omheen te doen! Dat doe ik een keer met de pepernoten :)
Weet iemand misschien hoeveel eetlepels 50 gram appelstroop is?
Van iemand die speculaasplankjes maakt kreeg ik de tip om de plank een nacht in de olie te leggen. Daarna heet afspoelen en bestrooien met bloem en daarna het deeg er in te doen.
Deze koekjes gemaakt maar waren vreselijk zuur door de appelstroop zonder suiker. Ze zijn in de prullebak beland. Heb ik iets verkeerd gedaan? Lijkt me niet want er zit ook geen suikervervanger in.
Als je van het deeg een rol vormt en die een nacht in de koelkast bewaart kun je er de volgende dag plakjes van snijden en heb je keurige ronde speculaasjes! Beetje geschaafde amandelen of een hele amandel erop en smullen maar!