Suikervrije, snelle pindakaaskoekjes (glutenvrij)

pindakaaskoekjesOmdat ons zoontje een voedingsallergie heeft en hij nog borstvoeding krijgt, ben ik op ‘dieet’. Dat wil zeggen dat ik tijdelijk voedingsmiddelen weglaat die vaak een allergische reactie oproepen (zuivel, ei, tarwe en spelt, soja en cacao), in de hoop dat zijn symptomen daardoor afnemen. We weten namelijk nog niet waarvoor hij allergisch is. Dit is best lastig, maar het is ook een uitdaging.

Nu ben ik bezig om lekkere recepten te vinden én maken die ik wel kan eten. Op bittersweetblog vond ik een heerlijk en supersnel recept (erg handig voor een drukke moeder!). Hierop baseerde ik mijn eigen recept voor deze heerlijke, suikervrije pindakaaskoekjes. Gebruik pindakaas zonder toegevoegde olie, anders worden de koekjes te zacht.

Pindakaaskoekjes (suikervrij)
voor 6 stuks

175 gram pindakaas (zonder suiker en zout en zonder toegevoegde olie, o.a. te koop in natuurvoedingswinkel)
40 gram kokosbloesemsuiker
30 gram gebroken lijnzaad (bijvoorbeeld van Zonnatura, te koop in de supermarkt)

 • Meng het gebroken lijnzaad en de kokosbloesemsuiker in een ruime kom met de pindakaas.
 • Maak ongeveer 7 koekjes van dit deeg.
 • Bak in een oven op 175 graden Celsius, gedurende 8 minuten tot ze lichtbruin zijn.

8 reacties op “Suikervrije, snelle pindakaaskoekjes (glutenvrij)” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hmmm, die zien er heerlijk uit, die ga ik zeker eens proberen! Wel moeilijk voor jou zeg, Anna, maar ja, voor je kind heb je nu eenmaal alles over *zei zij, sprekende uit ervaring* … Ik had nog een vraagje voor jullie: wat is jullie oordeel over maïsglucosestroop? Als ik het google staat overal wel dat het een natuurlijke zoetstof is en ben ik geneigd het gewoon te gebruiken (het zit bijvoorbeeld onder andere in de Carobella chocolade van Molenaartje). Maar van fructose-glucosestroop blijf ik af, dus het woord glucosestroop schrikt mij af. Wat denken jullie?

  Alvast bedankt en groetjes,
  Sarah.

 2. Lekker zeg! Onwijs simpel ook!
  Maar jullie zoontje zou toch ook allergisch kunnen zijn voor pinda’s (en/of noten/zaden)? Dan zou je die producten in principe toch ook niet “mogen” eten? Sorry hoor, maar ik vroeg het mij gewoon af! Hoop dat jullie snel weten wat het is.
  Fijne dag!

 3. Ik ben voor het eerst op deze website en ik vind het hier erg leuk. Leuk recept, alhoewel ik me afvraag in hoeverre palmsuiker een hele gezonde vervanging is van gewone suiker. Zelf zoet ik alles met rozijnen, dadels of ander fruit. Ik denk dat ik je recept met geweekte fijngehakte rozijntjes ga proberen ipv palmsuiker.

 4. Bedankt voor jullie reacties! Ik probeer jullie vragen te beantwoorden:
  – voor zover ik weet is maisglucosestroop een geraffineerd product, daarom gebruiken wij het niet. Dat geldt voor wel meer zoete producten van de natuurvoedingswinkel.
  – ik heb een aantal dagen geen noten/zaden/pinda gegeten en dat leek niets uit te maken. Omdat ik al op zo’n streng dieet bent, vind ik het niet verantwoord de noten langer dan een paar dagen weg te laten. Hetzelfde geldt voor vis/schaaldieren.
  – op suikerwijzer.nl vindt je een artikel over palmsuiker. Het ligt eraan hoe streng je wilt zijn met het gebruik van zoetmiddelen, of je het al dan niet gebruikt. Het is in elk geval een van de betere zoetmiddelen die je kan vinden. Goed dat je de koekjes op je eigen manier probeert!

 5. Bedankt Anna. Jammer, ik was er al bang voor. Nou ja, geeft niets, in dat geval mag mijn vriend de chocoladereep opeten, vindt-ie vast niet erg! Succes nog met het volgen van je strenge dieet, ik hoop dat gauw duidelijk wordt waar het ‘m in zit.

  Hartelijke groet,
  Sarah.

 6. Wij hebben de koekjes al twee keer gemaakt, maar bij ons werden ze jammer genoeg niet hard. Wij vermoeden dat het aan de soort palmsuiker ligt. Wij hadden palmsuiker uit de toko genomen (schijven). We blijven proberen, want de smaak was heerlijk!!!

 7. Anneke,
  De koekjes worden niet echt hard hoor en ze zijn ook een klein beetje brokkelig. Ik gebruik een zakje palmsuiker (dat ziet er ongeveer zo uit als basterdsuiker), ook van de Toko. Succes!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.