Suikervrije pindakaas

pindakaas Zelf pindakaas maken is heel makkelijk. Bovendien weet je dan precies wat er (niet) in zit en het is erg lekker! Je kan ook suikervrije pindakaas kopen. Wij kopen altijd Monki pindakaas crunchy bij de natuurvoedingswinkel.

Pindakaas (zonder suiker)
Voor een grote pot pindakaas (ongeveer 600 gram)
600 gram pinda’s
halve tot 1 afgestreken theelepel zeezout
eventueel 2 el olie (bijvoorbeeld extra vergine olijfolie of pindaolie)

Als je rauwe pinda’s gebruikt: rooster ze dan eerst 25 minuten op 170 graden Celcius in de oven. Gebruik het liefst twee bakblikken tegelijk boven elkaar en verwissel die na 15 minuten met elkaar. Roer de pinda’s om de zoveel tijd om. Laat ze na het roosteren afkoelen.

 • Doe de pinda’s in de keukenmachine en zet deze 8 minuten aan. Zet de keukenmachine wel om de paar minuten even uit. Dat is beter voor je machine en dan kan je het mengsel doorroeren. Eerst wordt het een soort poeder en langzaam wordt het mengsel steeds smeuiiger.
 • Voeg na 6 minuten het zeezout toe.
 • Proef of het mengsel smeuiig genoeg is. Zo niet, voeg dan eventueel 1-2 el olie toe en zet de keukenmachine nog een minuut aan.
 • Doe de pindakaas in een schone pot die je goed kan afsluiten.
 • Je kan de pindakaas ongeveer een maand in de koelkast bewaren. Het kan zijn dat je de pindakaas soms even moet dooroeren, omdat de olie bovenop het mengsel is gaan liggen. Dat heb je bij pindakaas van de natuurvoedingswinkel ook.

8 reacties op “Suikervrije pindakaas” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Inderdaad goed idee om het eens zelf te maken.
  De gewone pindakaas van Calvé is ook suikervrij trouwens!

 2. De pindakaas van Calvé is inderdaad vrij van suiker en andere kunstmatige zoetstoffen. Echter alleen de gewone pindakaas. Aan de variant met nootjes (en laat ik die nou net het lekkerst vinden) is dextrose toegevoegd. Dus….twijfel-de-twijfel in de winkel. Toch voor de variant met nootjes gekozen. Die enkele keer dat ik pindakaas eet, wil ik er ook van genieten :)

 3. Helaas, ook de gewone pindakaas van Calvé bevat suiker, er is nl. glucose-fructosestroop aan toegevoegd om het smeuig te maken, nog erger dus. Heb jaren Calvé gebruikt en vond het opeens zoetig! Ben gaan zoeken op internet en vond een verhaal van iemand die contact op had genomen met Calvé en daar werd met trots verteld dat ze dat hadden gedaan om het smeuiger te maken…… :(
  De beste (bio)pindakaas is die van Krekeltje, o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza (nee, geen aandelen!) Marqt schijnt ook een goeie (bio) te hebben en ik vond laatst pindakaas bij de Aldi, Helaes Pindakaas (serieus) met alleen pinda’s, zout, zonnebloemolie en gehard palmvet (ook niet ideaal en niet bio)! Maar deze smaakt iig niet zoet, ik gebruik ‘m om pindasaus van te maken!

 4. Nee hoor, niet waar. Waarschijnlijk heeft de dame van de klantenservice zich vergist. De andere varianten van Calvé bevatten nml. wel suiker/glucose/e.d.
  Ik heb hier de pot van Calvé normale pindakaas staan. Ingredienten:
  Pinda (85%), plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout.

 5. Hoi Anna en andere lezers,

  Leuk om eens zelf pindakaas te maken! Ik heb rauwe pinda’s in huis gehaald en ga het snel eens proberen.

  Overigens zit in pindakaas uit de supermarkt vaak heel erg ongezond vet, transvet. Dat is plantaardige olie die zo is verwerkt, dat het harder is geworden. Dit maakt dat de pindakaas smeuïger wordt en dat de olie niet meer bovenop komt drijven. Het kan in allerlei variaties op het etiket staan, van ‘geharde palmolie’ tot ‘plantaardige olie’. Helaas ook bij Calvé dus…

  Groetjes Hanna

 6. De pindakaas van de lidl en jumbo huismerk (ook alleen de gewone) bevatten ook geen suikers

 7. Hallo, pinda’s bevatten van nature suiker. Suikervrij pindakaas bestaat dus niet. Wel pindakaas zonder éxtra toegevoegde suiker. Een belangrijk verschil.

 8. Heb een maagverkleining en mag ik dan wel pindakaas zonder suiker en zout gebruiken op de boterham?

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.