Suikervrije pepernoten (vegan & glutenvrij)

pepernoten_veganOp de valreep nog een recept voor pepernoten (kruidnoten). Deze zijn suikervrij, veganistisch (dus zonder lactose, ei en andere dierlijke producten), glutenvrij én erg lekker! Ik heb ze een paar keer gemaakt, totdat ik het ideale pepernotenrecept had, zodat mijn lieve zoon van drie jaar ook kruidnoten kan eten.

Ik maakte ze onder andere toen ik met hem en de andere kinderen van de peuterspeelzaal op de rondvaartboot ging varen,  samen met Sinterklaas en de pieten. Na afloop kreeg ieder kind een grote zak met pepernoten. Die konden we mooi samen omruilen voor de pepernoten die ik voor hem had meegenomen. Op 5 december krijgt hij natuurlijk een nieuwe lading pepernoten! Ook lekker voor mensen die geen intoleranties hebben (en gezonder dan de ‘gewone’ pepernoten!).

De kokoscream heeft geen smaak, dus wees niet bang voor een kokossmaak in je pepernoten. Je koopt het o.a. in de natuurvoedingswinkel, net als de kokosbloesemsuiker en rijststroop.

Pepernoten (suikervrij)
voor ruim een half bakblik vol

90 gram boekweitmeel
30 gram rijstemeel
10 gram maizena
60 gram kokoscream/vet
mespunt zout
1 afgestreken tl koekkruiden
1 afgestreken tl kaneelpoeder
1 afgestrelen tl bakpoeder
1 el rijststroop
20 gram kokosbloesemsuiker
1-2 el rijstemelk (indien nodig)

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Leg bakpapier op de bakplaat.
  • Meng in een grote kom de twee soorten meel, maizena, zout, bakpoeder, koekkruiden, kaneel en suiker door elkaar.
  • Voeg de kokoscream en rijststroop toe (snij het eerst in kleine stukjes) en kneed met je handen tot de stukjes vet zo klein mogelijk zijn geworden en er een deegbal ontstaat.
  • Als het deeg niet genoeg aan elkaar blijft zitten zodat je een bal krijgt, voeg dan een klein beetje melk toe (bijvoorbeeld rijstemelk), niet meer dan een halve el. Is het niet genoeg? Voeg dan nog een halve el melk toe.
  • Maak kleine balletjes van het deeg. Terwijl je ze op het bakblik legt, druk je ze een beetje plat.
  • Bak de pepernoten gedurende 6-10 minuten (bij mijn oven werkt 8 minuten het beste) tot ze een beetje gebruind zijn.
  • Haal het bakblik uit de oven. Laat even (minimaal 5 minuten) afkoelen voor je de pepernoten van het blik afhaalt.

Hulp nodig bij stoppen met suiker?

banner voor cursus 40 dagen zonder suikerDe cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie.

Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

3 reacties op “Suikervrije pepernoten (vegan & glutenvrij)” - Geef jouw reactie

  1. Hmm, klinkt lekker! Ga het vanmiddag meteen maken.
    Je kunt de kokosolie ook even verwarmen, dan is ‘ie vloeibaar en ik vind dat zelf wat makkelijker kneden.

  2. Ik heb de pepernoten net gemaakt. Terwijl ik het aan het maken was, vroeg ik me ineens af of jullie kokoscreme (santen) bedoelden of kokosolie… Is nog al een verschil. Ik deed kokoscreme, want dat staat er. Maar dat werd niets. Toen nog extra kokosolie erbij gedaan.. Kunnen jullie het recept misschien aanpassen? Het moet kokosolie zijn of niet?
    (Verder zijn jullie recepten altijd heel fijn hoor! En ben ook blij met dit recept, het is nu alleen niet duidelijk.)

  3. Hallo nog een vraagje wat is het nou pepernoten of kruidnoten zit toch aardig verschil in
    Gr Wout

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.