Suikervrije pepernoten (en glutenvrij!)

Een nieuw recept voor pepernoten! Superlekker en supergezond. Met kokosolie, kokosbloesemsuiker en zonder gluten. En je hoeft echt geen glutenallergie te hebben om eens iets zonder gluten te proberen!

pepernoten_suikerwijzer

De ingrediënten die ik gebruik veranderen steeds wat in de loop van de tijd. Net als mijn manier van koken en bakken. Dat komt omdat ik nieuwe ingrediënten en recepten uitprobeer. Ook door wat ik lees over voeding. Door de gerechten en recepten die ik zie staan in kookboeken, op websites, in tijdschriften. En door wat ik zie en proef bij andere mensen, in winkels en restaurants. Inspiratie komt van vele plekken en het zorgt ervoor dat mijn kookstijl zich ontwikkelt. Dat zie je bijvoorbeeld in mijn recepten voor pepernoten. Het lijkt erop dat ik elk jaar een nieuw recept voor pepernoten maak. Dit zijn de pepernoten van 2014!

Pepernoten (zonder geraffineerde suiker)
voor ongeveer 30 pepernoten

70 gram boekweitmeel
30 gram rijstemeel
20 gram kokosbloesemsuiker
1 afgestreken tl baking soda of bakpoeder
1 afgestreken tl speculaaskruiden
halve theelepel kaneel
snufje zout

40 gram kokosolie
1 afgestreken el agave of rijststroop
ongeveer 2 el (plantaardige)melk

  • Haal de bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
  • Doe alle droge ingrediënten in een ruime kom en meng ze door elkaar.
  • Snij de kokosolie in kleine stukjes en voeg toe aan het mengsel.
  • Voeg de agave of rijststroop toe en kneed het deeg tot de kokosolie goed is gemengd met de rest van het deeg. Kneed niet langer dan nodig is.
  • Voeg 2 el (plantaardige) melk toe en kneed het tot een bal. Als het deeg daar nog te droog voor is, voeg dan nog een eetlepel melk toe.
  • Maak pepernoten van het deeg en leg ze op het bakpapier.
  • Bak in de oven gedurende ongeveer 15 minuten. Kijk na 10 minuten even in de oven. De pepernoten moeten niet te donker worden aan de onderkant.
  • Laat de pepernoten afkoelen en bewaar ze in een blikje of doosje. Of eet ze meteen met z’n allen op!

 

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.