Suikervrije opgerolde chocoladecake

Deze opgerolde chocoladecake (met vulling!) maakte ik met kerstmis. Het was een erg goede afsluiter van het suikervrije menu dat ik op tafel had gezet. Het is niet een specifiek kerstdessert, maar kost wel iets meer tijd dan een gemiddelde taart.

Ik vond deze opgerolde cake nogal een uitdaging. Vooral omdat ik er chocolade voor moest ‘namaken’. Dit deed ik door een mengsel te maken van cacaopoeder, boter en agavesiroop. Ik was erg benieuwd hoe de opgerolde cake zou uitpakken: iedereen vond ‘m heerlijk! Gelukkig was er nog wat over, dus konden Marger en ik de volgende dag nóg een stukje eten!

Opgerolde chocoladecake (zonder suiker)
voor 6 personen

voor de cake
20 gram cacaopoeder
65 gram boter
klein kopje vers gemaakte espresso (gebruik eventueel instantpoeder)
3 eieren, gesplitst
1/4 theelepel cream of tartar (eventueel vervangen door bakpoeder)
3-4 eetlepels agavesiroop (te koop bij natuurvoedingswinkel)

voor de vulling
200 ml slagroom
10 gram cacaopoeder
1-2 eetlepels agavesiroop

 • Smelt de boter met het cacaopoeder en de espresso au bain marie (in een bakje boven een pannetje waarin een laagje water zacht kookt). Terwijl het smelt af en toe roeren.
 • Als het helemaal gesmolten is en goed gemengd, haal je het bakje van de pan af en laat een minuutje afkoelen. Voeg dan 1-2 eetlepels agavesiroop (naar smaak) toe en roer dit goed door het mengsel.
 • Leg bakpapier op je bakplaat.
 • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
 • Pak een droge, schone kom. Doe hierin de eiwitten en het cream of tartar. Mix met de electrische mixer op medium snelheid tot je zachte pieken krijgt.
 • Voeg 2 eetlepels agavesiroop toe aan de eiwitten en mix nog wat langer met de mixer, tot de pieken redelijk sterk zijn. De eiwitpieken blijven dan makkelijk overeind staan.
 • Roer het eigeel door het cacao-botermengsel.
 • Spatel een kwart van het eiwitmengsel door het cacaomengsel tot het goed is gemengd. Voeg dan de rest van het eiwitmengsel toe en spatel het voorzichtig, maar goed door elkaar.
 • Giet het mengsel op de bakplaat en verdeel, zodat je een soort (zachte) plak krijgt.
 • Bak gedurende 8-10 minuten in de oven. De cake is gaar wanneer je er een prikker insteekt en deze er droog uitkomt (zo niet, bak dan nog een paar minuten langer).
 • Laat volledig afkoelen op de bakplaat.

Nu gaan we de vulling maken:

 • Klop de slagroom op met 1-2 eetlepels agavesiroop (naar smaak), tot de slagroompieken zelf rechtop blijven staan.
 • Spatel de cacaopoeder er voorzichtig, maar goed doorheen.
 • Verspreid het slagroommengsel over de afgekoelde cake, zodat je een mooie laag krijgt die overal ongeveer even dik is.

Nu komt het moeilijkste deel: de cake oprollen

 • Haal een korte zijde van de cake voorzichtig los van het bakpapier en begin de cake op te rollen. Vooral in het begin zal de cake op allerlei plekken breken. Raak niet in paniek, maar blijf voorzichtig doorgaan met het oprollen van de cake. Hoe verder je de cake oprolt, hoe minder die zal barsten.
 • Pak de opgerolde cake stevig in plastic folie in en zet ‘m in de koelkast. Laat paar uur tot een hele dag afkoelen.
 • Om de cake op te dienen, haal je het plastic folie eraf. Leg de cake voorzichtig op een mooi bord of plaat met de naad naar beneden. Strooi er met een zeef eventueel nog een beetje cacaopoeder overheen.
 • Snij de cake voorzichtig met een scherp mes in plakjes, zodat je zes porties hebt.
 • Eet smakelijk!
Gepost in rubriek Taart

31 reacties op “Suikervrije opgerolde chocoladecake” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hoi!

  Ik wil dit vrijdag proberen te maken. Alleen vraag ik mij af of ik geen (cake)meel ofzo moet gebruiken, anders wordt het toch niet een cake? Ook wordt er espresso aangegeven bij de ingredienten voor de cake. Bij welke stap moet ik dat toevoegen? Ik zie het nergens meer vermeld staan. Ik hoor graag van je.

  Het lijkt me een lekker recept!

 2. Hallo Joyce,
  Dat zijn goede vragen! De espresso ben ik gewoonweg vergeten te vermelden in het recept (stom!). Ik heb het er nu bijgezet. Je hebt geen meel nodig voor deze cake. Hierdoor is het een vrij machtige cake (vooral vanwege de vulling) die toch niet zwaar op de maag ligt.

  Ik ben benieuwd wat je van de opgerolde cake vindt. Laat het vooral weten!

 3. Wij vonden het hier (op de jongste twee na) heel erg lekker! En inderdaad machtig, na 1 stukje had ik genoeg. De volgende keer ga ik ‘m misschien zonder de espresso maken (vanwege de jongste twee), maar dan kom ik wellicht vloeistof tekort? Of zal dat niet uitmaken?

  Ik wilde ook de monchoutaart gaan maken, maar monchou kan ik hier niet krijgen (UK). Misschien dat ik het probeer met cream cheese…..

 4. Hallo Mirjam,
  Leuk om te lezen dat de opgerolde chocoladecake goed in de smaak valt! Je kan de espresso vervangen door een klein kopje water (de hoeveelheid van een half espressokopje).

  Weet je wel welke structuur MonChou heeft? Je kan het makkelijk vervangen door cream cheese, zolang deze -net als MonChou- niet te zacht is. Ik denk dat je kinderen deze taart evenveel zullen waarderen als de volwassenen!

 5. cream of tartar = wijnsteenzuur in het nederlands.
  Super site trouwens. Heb de appeltaart al geprobeerd, die was erg lekker. Dit recept ziet er ook erg smakelijk uit.
  Als alternatief op de appeltaart heb ik nu ook onderstaand recept geprobeert, met abrikozenjam ipv kersen. Ook erg lekker:
  Kersenmuffins

  Ingrediënten (voor een dozijn grote muffins)

  2 koppen licht volkoren bloem
  2 tl bakpoeder
  ½ tl zeezout
  1 ei, geklopt
  ¼ kop maïsolie
  ¼-½ kop kersenjam of kersenfruitbeleg
  1½ kop water of (soya)melk

  Bereiding

  Voeg de droge ingrediënten samen, evenals de vloeibare. Roer het door elkaar tot de bloem net vochtig is. Giet het in met olie ingesmeerde taartvormpjes of in een echt muffin blik en bak ze ongeveer 20 minuten bij 200°C. Laat ze afkoelen en smullen maar!

 6. Hoi Anna,

  Gisteren deze opgerolde choc.cake gemaakt. Ik hoopte dat het zo lekker was als het recept deed vermoeden. Maarrrrrr. het overtrof mijn verwachtingen. Helemaal geweldig!!!!!!! Wat heerlijk. Voordat ik de slagroom op de cake smeerde heb ik er eerst nog een laagje suikervrij abrikoze jam opgesmeerd en daarna de slagroom en opgerold. Vrienden die ik liet proeven waren ook helemaal enthousiast. Helaas is de cake nu op.Ik moet me bedwingen op het morgen weer te maken, De boterkoek en de tompoes ga ik eerst proberen.
  Bedankt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Groetjes Han

 7. Hallo allemaal,

  Ik lees allemaal zulke positieve berichten over de opgerolde chocolade cake dat ik hem deze week wil gaan maken moet eerst alles gaan halen, want ben deze week begonnen met de suiker te laten staan zo veel mogelijk dan hé

  Het bevalt me goed moet ik zeggen voel me beter en nu wil ik de recepten hier gaan uitproberen, heb wel een vraagje over de wijnsteenzuur waar kan ik dat krijgen had er nog nooit van gehoord, hebben ze dat ook in een natuurwinkel?

  Ik zal jullie op de hoogte houden als ik hem heb gemaakt en heb gegeten

  groetjes Ina

 8. Hallo Ina,
  Wijnsteenzuur is inderdaad te koop bij de natuurvoedingswinkel. Indien je het niet in huis wil halen, kan je het vervangen met bakpoeder.

  Groet!
  Anna

 9. Hallo Anna,

  Dank je ik ga het morgen halen en ga het vrijdag maken heb er erg veel zin in lijkt me echt erg lekker, na al die verhalen hier en heb al andere lekkere dingen gezien die ik ook zeker wil gaan maken, maar dat horen jullie wel.

  groetjes Ina

 10. Ik heb de cake gemaakt en vind hem heerlijk alleen voor mij een beetje te sterk misschien door de koffie of te veel cacao, maar wel heel erg jammieeeee
  Heb hem met stevia gemaakt inplaats van agavesiroop volgende keer ga ik hem daar mee maken kijken of hij dan anders smaakt maar dat horen jullie dan wel bedankt voor dit heerlijk recept

 11. Nou ik heb hem ook direct maar met agave siroop gemaakt en met 9 gram cacao en iets minder koffie en nou nu is hij lekker veel TE lekker want kan er niet af blijven hoor, heb hem even in de vriezer gelegd om dat ik hem wilde proeven en hij is gewoon zo lekker heb de buurvrouw ook laten proeven en die vond hem ook heerlijk

  Anna bedankt voor dit heerlijke recept, en morgen ga ik de brownies maken en ik vind de agave siroop echt heerlijk ook lekker om zo ergens in te doen echt heerlijk en hier in de gezondheidswinkel in 4 soorten te krijgen dus keuze zat

 12. Ina,
  Wat goed dat je het recept nu helemaal naar je eigen smaak hebt gemaakt! Ik vind de opgerolde chocoladecake ook bijna té lekker hoor!

  Fijn dat ze wel vier soorten agavesiroop bij jouw winkel hebben, dat is meer keus dan bij de natuurvoedingswinkels hier in Utrecht. Vind je de agavesiroop lekkerder bij dit recept dan stevia, wat je de vorige keer probeerde?

 13. Hallo Anna,

  Ja hij is TE lekker hé is niet goed voor de lijn hoor hahaha
  Ja ik vind hem met agavesiroop lekkerder dan met stevia dan heb je toch een bijsmaak, al gebruik ik wel altijd zoetjes van stevia in de koffie en dan heb ik dat helemaal niet.

  Maar ik vind hem echt heerlijk zo en zo naar mijn eigen smaak ja voor hehaling vatbaar en nu morgen de brownies proberen die lijken me ook zalig.

  Ja hier in Assen hebben ze een hele leuke winkel en heel veel verschillende producten, was er wel al eens geweest maar zal er nu zeker vaker komen

 14. Ina,
  Wat ik nog vergeten was te schrijven: als je de hoeveelheid cacao van het recept voor opgerolde cake te sterk vindt, dan heb je waarschijnlijk hetzelfde met de brownies. Ik raad je daarom aan daar ook wat minder cacao te gebruiken.

  Zelf vind ik het heerlijk zoals ‘t in het recept is aangegeven, maar ik kan me voorstellen dat jij ze lekkerder vindt met wat minder cacao.

 15. Hallo Anna,

  Ja dat was ik ook al van plan hoor, je hoort wel hoe het is geworden

  fijne zaterdag

 16. Beste Anna/Marger,

  Ben gister op zoek geweest naar een recept voor gewone naturel cake (zoals je die in de supermarkt kan kopen) zonder suiker en zelfrijzend bakmeel. Dit is echter nergens te vinden!

  Hebben jullie daar een recept voor? (wijnsteenzuurbakpoeder mag er wel in)

  Heb het al is eerder gezegd, maar jullie site vind ik echt heel tof! Super lekkere en leuke recepten, die het een stuk makkelijker maken om lekkers te eten zonder toevoeging van suikers :)

  Groet,
  Hanne

 17. hallo allemaal een tijdje niet geweest hier wil hem nu weer eens gaan maken want ik gebruik bijna helemaal geen suiker meer en dat bevalt me prima,ik ga nu rauwe cacao gebruken inplaats van gewone cacao, ben ook groene smoothies gaan drinken 3 glazen per dag en voel me nu veel beter.
  Ik heb fibromyalgie en artrose en voel me nu stukken beter en heb ook minder pijn dus daarom alleen al gebruik ik bijna geen suiker meer.

 18. Ik heb dit recept eens gemaakt, maar de cake was helemaal niet gerezen. Het leek meer op een cacao-omelet. Heb je tips om het deeg toch luchtiger te houden, en te laten rijzen? Op de foto ziet het er heerlijk uit, maar mijn eerste poging was jammer genoeg tegengevallen. De vulling daarentegen was superlekker en die gebruik ik nu ook bij andere dingen.

 19. Nele,
  Het belangrijkste om een luchtig gebak te krijgen, is om zo min mogelijk te roeren. Vooral als je de opgeklopte eiwitten door de rest heen spatelt. Verder de oven niet open maken tijdens het bakken. En heb je precies de ingrediënten gebruikt als in het recept? Zo niet, dan zou het daar nog mee te maken kunnen hebben. Hopelijk heb ik je zo kunnen helpen!

 20. Het recept ziet er heerlijk uit, alleen vraag ik me af is agavesiroop ook niet gemaakt met suiker?
  Samen met mijn schoonzus en broer volgen wij een strikt suikervrij dieet via een arts en mag er nergens een ingredient van suiker in bevatten kan de cake ook gemaakt worden zonder de siroop?

  graag horen wij het per mail van je!

  Groetjes!

 21. Met het lezen kan ik de cacao/chocoladecake al ruiken! Heerlijk, ik ga m vanmiddag samen met de kindjes maken!

 22. Ik heb volgens mij het cake gedeelte te dun gemaakt. Wel gewoon opgerold
  en in de koelkast gezet. Hopelijk word het alsnog een mooi geheel als ik het er morgen weer uit haal.

 23. Deze was zo goed gelukt gisteren!!
  Zelfs met het oprollen brak de cake niet!
  Wel een extra lepel agavesiroop toegevoegd :)
  Ga hem met mijn verjaardag nog eens maken

 24. Ik heb vandaag met succes de cakerol gemaakt. Helaas ben ik zelf niet zo’n cacao-liefhebber. Hoe zou ik het recept voor de cake aan kunnen passen voor een naturel cake? Die wil ik dan vullen met slagroom en fruit o.i.d.

 25. Ester, ik heb de cake zelf nog niet geprobeerd met iets anders dan cacao. Je zou er wat vanille (peul of poeder) doorheen kunnen doen en wat extra meel (anders wordt het deeg te plakkerig, omdat de cacao er niet doorheen zit).

 26. Hoe groot moet de bakplaat wezen voor de cake om hem het mooist uit te laten komen? kan ik de cake van te voren bakken en in de vriezer doen voor over 2 weken???

 27. Petra,
  Het makkelijkste is een standaard bakplaat, maar ik heb de opgerolde cake ook weleens in een klein oventje gemaakt en dat ging ook. Ik heb de cake nog nooit ingevroren, dus ik kan je niet met zekerheid zeggen dat ‘ie nog even lekker is als de cake uit de vriezer komt. Maar ik gok van wel.

 28. Beste Anna,

  Ik ga voor het eerst suikervrije verjaardagstaart maken voor het kinderfeestje van mijn zoon. Hij is gek op chocola.
  Nu heb ik op een kinderfeestjes website een leuke taart gezien in de vorm van een piraten schatkist.
  Ik wil graag proberen om deze taart te maken in plaats van de suiker volle taart. Op het einde van het suiker recept staat dat ik de taart kan bedeken met chocola en bruine fondant om de strepen van de kist te maken. Heb je misschien een tip voor mij waarmee ik de fondant strepen kan vervangen? Deze taart is al bruin dus de chocola laten we weg. ;-)

  Groetjes Astrid

 29. Hoi Astrid,
  Wat leuk dat je een suikervrije taart gaat maken voor je zoon! Je zou de strepen kunnen maken van suikervrije chocola (bijvoorbeeld gezoet met kokosbloesemsuiker, te koop bij natuurvoedingswinkels en online). Die kan je au bain marie smelten (een pan met een laagje water op het vuur zetten, aan de kook brengen, een bakje erin zetten die het water niet raakt en daar de chocolade in stukjes langzaam in laten smelten zonder teveel roeren). Als de chocolade gesmolten is, kan je die in strepen voorzichtig gieten (het liefst met een spuitzak, als je die hebt) over de taart. Voordat je dat doet, moet de taart wel helemaal afgekoeld zijn en het liefst even gekoeld.

  Als je een makkelijkere manier wilt, kan je ook strepen maken met rijtjes rozijnen of stukjes dadel, of cacao nibs. Die blijven vast goed plakken als je er een beetje rijststroop onder doet!

 30. Hi Anna,

  Tot 2 keer aan toe geprobeerd de chocolade rol te maken maar de cake wordt geen cake, hoe groot is de bakplaat die jij gebruikt? Bij mij blijft er namelijk een plat dun plakkerig cacao laag over ipv een luchtige cake.. heb het idee dat er iets van bloem mist, maar las dat iemand anders dat ook al gevraagd had.. in de oven is het mooi gerezen maar is bij het afkoelen helemaal ingezakt .. help??

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.