Suikervrije ontbijtkoek/ kruidkoek (+ glutenvrije versie)

ontbijtkoekToen we begonnen met suikervrij eten, gingen we alle etiketten lezen. Een van de dingen waar ik me toen erg over verbaasde, was hoeveel suiker (voornamelijk fructose-glucosestroop) er in ontbijtkoek zit en dat er geen ontbijtkoek te vinden is zonder suiker of honing.

Een van de lezers van suikerwijzer.nl stuurde ons een recept voor suikervrije ontbijtkoek. Dit recept gebruikte ik als basis om mijn eigen recept van te maken, zonder geraffineerde suiker, zuivel en ei. Het is lekker makkelijk en echt heerlijk! De ontbijtkoek was erg snel op! Ik ga snel nieuwe maken!

Onderaan het artikel (bij ‘variatie’) staat een glutenvrije versie van deze ontbijtkoek. Ook erg lekker!

Omdat dit recept bij een aantal mensen niet goed lukte, hebben we een filmpje van de bereiding gemaakt. Daar zie je hoe wij onderstaande handelingen uitvoeren.

– Dit recept is in 09/2015 een beetje aangepast –

Ontbijtkoek (zonder suiker)
voor ongeveer 8 plakken

150 gram gebuild tarwemeel
2 theelepels wijnsteenbakpoeder
1/2 theelepel baking soda (evt. vervangen door wijnsteenbakpoeder)
10 gram kokosbloesemsuiker
1 theelepel koekkruiden
1 theelepel kaneel
4 eetlepels diksap (zonder suiker)
2 afgestreken eetlepels appelstroop of perenappelstroop (zonder suiker)
100 ml plantaardige melk (zoals rijstemelk of havermelk, evt. koemelk)

 • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
 • Vet een vorm heel licht in met wat boter of zonnebloemolie.
 • Meng de droge ingrediënten in een ruime kom.
 • Voeg de diksap en appelstroop toe. Roer het goed door.
 • Voeg de melk toe en roer tot alles goed gemengd is. Roer het niet te lang.
 • Doe het mengsel in de vorm.
 • Bak gedurende 35-45 minuten tot de ontbijtkoek gaar is. Als je een prikker in het midden van de ontbijtkoek steekt, moet deze er droog uitkomen.

Variatie: wil je liever een glutenvrije ontbijtkoek maken? Dat kan. Vervang de tarwemeel door 75 gram boekweitmeel en 75 gram rijstemeel (beide o.a. te koop bij de natuurvoedingswinkels of een molen). Volg verder gewoon het recept. Let goed op of je ingrediënten echt glutenvrij zijn voor mensen die streng glutenvrij moeten eten!

Save

72 reacties op “Suikervrije ontbijtkoek/ kruidkoek (+ glutenvrije versie)” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hoi,

  Oehhh dit klinkt lekker! Ik ga deze zeker snel een keer maken, ben ook altijd erg fan van ontbijtkoek geweest maarja al die suikers maakt dat ik ermee gestopt ben.
  Het eerste ingrediënt is ‘gebuild tarwemeel’ , maar wat is dat ‘gebuild’??

  Alvast bedankt!

 2. Erg lekker! Veel lekkerder dan het recept dat ik al had. Ik heb, bij gebrek aan gebuild tarwemeel, een combinatie gebruikt van 100 gram volkorentarwemeel en 50 gram roggemeel. Verder de palmsuiker vervangen door 1/2 tl agavesiroop. Ben benieuwd hoe het recept gaat smaken als ik het met de “goede” ingredienten ga maken!

 3. Jippie!!! Ik hoopte al zo dat er een keer een recept van ontbijtkoek op deze site ging verschijnen want ik ben er ook werkelijk dol op maar het is gewoon nergens te vinden zonder geraffineerde suiker of t is onbetaalbaar of niet te eten.
  En dat het ook nog lekker is; geweldig!
  Ik heb ipv gebuild tarwemeel, volkoren speltmeel genomen. Daarnaast was hier ook geen palmsuiker verkrijgbaar dus daarvoor heb ik maar fructose genomen.
  Ik weet niet of er express geen zout in het recept vermeld staat? Ik heb wel een snufje toegevoegd; dat versterkt ook de smaak van de kruiden.
  Het is nog even uitvogelen met die rottige combi oven van mij wat het beste resultaat geeft…maar ik maak het graag nog heel vaak :)

  Dank voor t recept plaatsen!

 4. Klinkt heel lekker! Ik zat ook al te wachten op suikervrije ontbijtkoek.
  Ook mijn dank voor jullie recept!

 5. @Marleen: baking soda is al zout, dat is namelijk ‘zuiveringszout’, te koop bij de drogist.

 6. @ Eveline: Ik koop t altijd bij de Toko maar volgens mij heeft het geen zoute smaak ;)

 7. Wouw, deze is echt lekker. zelfs mensen die suiker eten vinden deze koek lekker.

  bedankt voor het recept

  Geertje

 8. Ben op zoek naar glutenvrije en suikervrije (arme) recepten, zou ik de tarwebloem kunnen vervangen door boekweitmeel?

 9. Jeandrine,
  Om de ontbijtkoek/kruidkoek glutenvrij te maken, raad ik je aan niet alleen boekweitmeel te gebruiken. Ik zou een mengsel proberen van bijvoorbeeld boekweit, rijstemeel en maismeel. Ik weet niet hoezeer je houdt van experimenteren met bakken. Als je zelf houdt van experimenteren met bakken, dan kan je het meteen zelf proberen. Als je er erg tegenop ziet, wil ik dit recept wel maken met glutenvrije alternatieven, zodat ik je daarna een specifieker recept kan bieden.

 10. Ik vind het recept briljant! Het is ook makkelijk glutenvrij en/of zuivelvrij te maken.
  Voor de variatie heb ik nu speculaaskruiden gebruikt en rozijnen toegevoegd.
  Ik ben erg te spreken over het resultaat!

 11. ik wil de ontbijtkoek ook maken ik vroeg me af wat voor soort diksap doen jullie erdoor.

  bedankt.

 12. Grietje,
  Op zich kan je de meeste soorten diksap wel gebruiken voor dit recept, maar appeldiksap vind ik er het beste bij passen.

 13. dank je wel voor je reactie, die van mij was best wel droog en viel uit elkaar,
  wat kan ik dan nog toevoegen.

 14. Grietje,
  Wat gek dat je ontbijtkoek uit elkaar viel. Dat is niet de bedoeling. Heb je je precies aan het recept gehouden? Anders een beetje extra melk erdoor doen de volgende keer. Je kan de meel + bakpoeder iut het recept vervangen door zelfrijzend bakmeel. Voor zover ik weet is zelfrijzend bakmeel altijd wit en niet volkoren en (witte) bloem is geraffineerd. Daarom gebruik ik het liever niet.

 15. ik heb het gedaan zo als hier boven staat, en ik heb als meel speltmeel gebruikt misschien ligt het daar aan, oh ja mijn ontbijtkoek was ook best wel laag ik heb geen oven wie je op 160 graden kan zetten zou daar ook aan liggen.

 16. Ik heb de ontbijtkoek gemaakt volgens het recept hierboven met de rijstmeel en boekweitmeel en hij is heerlijk! Ik heb de palmsuiker vervangen door honing en dat ging prima. Voor de koekkruiden heb ik speculaaskruiden gebruikt: erg lekker!

 17. Mijn man en ik eten sinds vijf dagen suikervrij en ik heb me toevallig gisteren een hoedje gezocht naar suikervrije ontbijtkoek… en niet gevonden. Het is het favoriete tussendoortje van mijn man, dus ik ga dit recept vandaag nog uitproberen! Top, bedankt!

 18. Ik heb de ontbijtkoek inmiddels gebakken, mmm! We vinden ‘m heel lekker! Toch doet-ie me meer aan kruidkoek denken, maar goed, dat staat natuurlijk ook in de titel boven het recept. Verder heb ik 2,5 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder gebruikt, verder geen gist of ander bakpoeder, en ik vraag me af of dat te weinig is. De koek is namelijk vrij plat geworden. De palmsuiker had ik niet in huis, is dat vervangen door oerzoet? Ik heb het nu vervangen door biologische honing, omdat ik dat hier las. Nog één vraagje tenslotte: hoe krijg je er zo’n mooi glimmend laagje op? :)

 19. Dille,
  Wijnsteenzuur werkt anders dan bakpoeder en gist werkt ook weer anders. Als je de koek precies volgens het recept maakt, is ‘ie vrij luchtig en niet plat. Daaruit blijkt dat de wijnsteenzuur niet helemaal werkt zoals je zou willen. Ook heeft de palmsuiker invloed op het resultaat. Als je dat vervangt door honing, wordt de kruidkoek ook anders. Als je geen palmsuiker hebt, kan je dit vervangen door oerzoet (dat verhoogt wel snel je bloedsuikerspiegel en palmsuiker doet dat veel minder). Het glimmende laagje krijg je -voor zover ik weet- door de palmsuiker (dat zou met oerzoet ook moeten lukken).

  Als je graag wijnsteenzuur wilt gebruiken, probeer het recept dan eerst met oerzoet i.p.v. honing en kijk wat het resultaat is. Als het dan nog niet luchtig is, probeer het dan nog eens met wat meer wijnsteenzuurpoeder.

 20. Ik heb nu 2 x de ontbijtkoek gemaakt. De koek is heerlijk, ik maak hem met speltmeel volkoren zonder suiker. De eerste keer zonder baking soda en met wijn steen zuurbakpoeder. 2X wel met baking soda en met bakpoeder Het resultaat bleef hetzelfde. De koek blijft te plat.
  Kan dit komen doordat ik 160 graden heteluchtoven gebruik?
  Of misschien te lang mix?

 21. Joke, het is belangrijk om zo weinig mogelijk te mengen en het mengen te doen met een pollepel (niet met een mixer of een ander apparaat). Verder is speltmeel meestal iets zwaarder dan tarwe, dat zou ook een factor kunnen zijn. Ik denk dat het niet aan je oven ligt, maar wie weet. Hopelijk rijst de ontbijtkoek bij je volgende poging wel goed door minder lang te mengen!

 22. Moet die 10 gram palmsuiker geen 100 gram zijn? Vraag me af of hij anders wel zoet genoeg is? Ik ga hem zo proberen :-) groetjes Esther

 23. Esther,
  Die 10 gram palmsuiker klopt hoor. Er zitten nog meer zoetmiddelen in: diksap en appelstroop. Dat maakt de ontbijtkoek samen zoet genoeg!

 24. Heb net de gluten vrije gemaakt. Ben bang dat er iets mis gegaan is. Appelstroop mengde niet, koek kruimelt heel erg. Ook vind ik m veel te zoet, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Heb nog tips om m te verbeteren? Ook bij mij erg plat.

 25. Ik heb een filmpje gemaakt waarin je kan zien hoe ik de glutenvrije ontbijtkoek maakt, in de hoop dat ‘ie bij jullie daardoor ook goed rijst en lekker smaakt. We hebben nog even tijd nodig om het filmpje te editen voordat we het op suikerwijzer.nl kunnen zetten.

 26. Het ziet er lekker uit, alleen jammer van de diksap en appelstroop. Dit is natuurlijk ook een suiker/fructose (fructose bevordert de groei van kankercellen en aangroei van candida, plus het heeft een hoge GI, wat eenzelfde soort effect heeft als suiker), weglaten levert waarschijnlijk een heel ander eindresultaat op, vervangen door yacon misschien (bestaat voornamelijk uit fructo-oligosaccharides heb ik me laten vertellen die grotendeels niet worden opgenomen in het lichaam, maar wat wel een prebiotische werking heeft).

 27. Servien,

  als je degelijke bronnen hebt voor je beweringen over fructose, dan horen we die graag. Nu komt het namelijk vooral over alsof je belang hebt bij het aanprijzen van yacon. Zoals jij het stelt, lijkt het gevaarlijk om een appel te eten. Daar geloven wij niet in. We maken wel eens gebruik van diksap en suikervrije appelstroop omdat die producten weinig geraffineerd zijn (dus zeker geen pure fructose) en in onze ogen minder slecht dan geraffineerde suiker. Overmatig gebruik van fructoserijke producten adviseren wij ook zeker niet. In elk geval wijzen vele bronnen een zeer lage GI van 15-20 toe aan fructose.

  Daarentegen staat glucose-fructosestroop (ook bekend als high fructose corn syrup) bekend als een grote (zeer geraffineerde) boosdoener, juist omdat het aan glucose gekoppeld wordt. Het lijkt erop dat dit goedje wel een erg slechte naam geeft aan producten die van zichzelf fructose bevatten. Ik verwijs maar weer naar de gewone appel en ander fruit.

  Dit heeft echter verder niet zoveel te maken met het recept op deze pagina, dus laten we het daar verder bij houden.

 28. Dag Marger,

  Belang heb ik er zeker niet bij, het zou in principe het best zijn om van alle zoetmiddelen te ontwennen, maar ja af en toe wil je toch wat zoets wat niet al te slecht is voor je uiteraard. :-) Fructose in kleine hoeveelheden is niet zo schadelijk, maar wel in hogere hoeveelheden (dus een appel is prima, mits je er niet allergisch of intolerant voor bent, maar dat lijkt me nogal wiedes!).

  Enkele bronnen:
  Hormoonbalansdieet / De hormoonfactor
  http://www.livestrong.com/article/530230-the-harms-of-fructose/
  http://www.dieetvandaag.nl/1460/2012/04/28/fructose-een-sluipmoordenaar/

  Appelsap en diksap zijn sterk geconcentreerd en laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen (beter is zelf appelsap maken, en niet te veel), appelstroop wordt vaak bereid met suiker, en heeft sowieso een hoge glykemische index wat de aanmaak van het dikmaakhormoon insuline bevordert.

  Las tot mijn grote teleurstelling vanmorgen dat palmsuiker dezelfde glykemische index heeft als suiker, (blijkt uit: https://voedingsonderzoek.wur.nl/lips/informatiebrochure.pdf) dit onderzoek is helaas nog nergens gepubliceerd, vernam het via een kennis die hier z’n werk van heeft gemaakt. Voordeel is wel dat het vezels en voedingsstoffen bevat, dus altijd nog beter dan suiker.

  Ik vind Suikerwijzer overigens een erg goede site, met leuke/lekkere recepten! Maar goed, het ging over de ontbijtkoek. Zonder kun je het niet maken ben ik bang (ja of met een andere stroopsubstantie die iets beter is), maar ja voor een keer is het niet zo’n punt natuurlijk.

 29. Wij zijn het zeker met je eens dat zo weinig mogelijk zoeten het streven moet zijn. We geloven ook wel dat te grote hoeveelheden fructose schadelijk zijn. De vele recepten op onze site zijn ook bedoeld voor áls je dan eens zoet wilt, om het dan zo gezond mogelijk te doen i.p.v. met geraffineerde suiker. Lekker voor af en toe inderdaad, en zonder enige vorm van stroop zul je geen ontbijtkoek krijgen denk ik. Ik ga ervan uit dat men niet dagelijks een complete ontbijtkoek naar binnen gaat werken en ook mét onze recepten niet zomaar aan een structureel hoge dosis fructose komt.

  De hoge concentratie van iets als diksap wordt natuurlijk weer verlaagd als je het gebruikt in combinatie met allerlei andere ingrediënten. Over fructose: de links die je geeft bevestigen precies wat ik hierboven schreef. Puur fruit is niet de boosdoener, geraffineerde suiker (dus ook HFCS) wel. Fructoserijke stropen als agavesiroop zijn voor ons zeker niet heilig zoals je in ons artikel ziet, maar omdat we het inschatten als minder erg dan pure suiker/HFCS (vanwege eigenschappen als lage GI), gebruiken we het soms. Daarbij adviseren we ook om het maar met mate te nemen. We blijven echter ook kritisch naar dergelijke middelen kijken en zouden zelf het liefst uitsluitend werken met zoetmiddelen recht uit de natuur!

  Wij zijn ook al op zoek naar de onderzoeksresultaten van de WUR m.b.t. de GI van palmsuiker, vanwege onze ervaringen met palmsuiker. Mail ons als je ze alsnog achterhaalt!

 30. Heb inmiddels zoveel gelezen over vervangers voor suiker en heb een enorme hoeveelheid pagina’s over “gezonde” voeding gelezen dat ik door de bomen het bos niet meer zie.
  Al die onderzoeken en meningen die elkaar tegenspreken doen je twijfelen of het wel mogelijk is om gezond te eten.En dan alle reacties van mensen die het altijd beter denken te weten….Zoals met alles in het leven; overal waar TE voor staat is niet goed voor een mens!!En niemand is gelijk dus wat voor de één goed is zal voor de ander niet altijd werken.Dus ik zou zeggen,lees de recepten,probeer ze uit en kijk verder op het internet naar informatie.Vorm vervolgens je eigen mening en haal de inspanningen van iemand die je tips geeft over wat wel of niet goed is niet steeds onderuit.Het is een leuke en informatieve site en lees duidelijk: wat minder slecht is voor je!Jouw eetpatroon heb je tenslotte nog altijd zelf in de hand

 31. PS. Dit slaat natuurlijk op de reactie van 13 juni 2012
  Gelukkig zijn er ook leuke en positieve reacties…

 32. Hallo,

  Helemaal happy heb ik vanmi het recept uitgeprobeerd, ik hoop mijn zoontje weer eens ‘echte’ ontbijtkoek voor te kunnen zetten.
  Maar hij is volgens mij niet helemaal geworden zoals de bedoeling is, hij smaakt wat zurig, de korst meer dan de binnenkant en hij is heel erg droog geworden. Ik heb de stappen hierboven gevolgd, hem gemaakt met speltmeel en de suiker vervangen door honing. Bak je hem in een heteluchtoven ook op 160 graden vraag ik me nu af?? Misschien had ik hem lager moeten zetten?? Het beslag heeft een kwartiertje in de vorm gestaan voor het de oven in ging……….kan dit effect hebben?
  Iemand tips??

  groetjes diana

 33. Ik heb de koek volgens bovenstaand recept gemaakt. Ik heb er als extraatje nog wat rozijnen doorgedaan. De koek smaakt prima, ik vraag me alleen af hoe ik hem iets luchtiger kan krijgen. In de oven is het deeg nauwelijks gerezen, dus de koek is bijzonder compact. Heeft iemand tips?

 34. Huib en Diana, we hebben een filmpje van de bereiding gemaakt, misschien helpt dat jullie ook.

  Diana, als je het recept zelf aanpast, is het altijd mogelijk dat je een ander resultaat krijgt. Ons recept is op de genoemde ingrediënten afgestemd.

 35. De ontbijtkoek zonder suiker is echt heerlijk!
  Ik heb zelf hem twee x gebakken. Een keer met tarwemeel en 1x met bloem.
  Als je hem met bloem bakt is hij wel een stuk droger maar toch wel smakelijk

 36. Mijn dochter heeft fructose intolerantie, sinds kort en ik ben dus op zoek naar fructose vrije producten en baksels. Deze ontbijtkoek lijkt me heerlijk, maar hoe kan ik het fructose vrij maken?

  Met vriendelijke groet, Hanneke

 37. Hanneke,
  Je kan de ontbijtkoek eens maken met (extra) kokosbloesemsuiker in plaats van appelstroop & diksap. Dat mag je dochter wel hebben, denk ik. Ik heb de ontbijtkoek nog niet met kokosbloesemsuiker gemaakt, maar weet vrijwel zeker dat dit ook werkt. De hoeveelheid is zo even moeilijk in te schatten. Ik zou er totaal 30 gram in doen en het beslag dan proeven. Als het niet zoet genoeg smaakt, kan je er nog snel wat extra doorheen roeren. Hopelijk kan je hiermee uit de voeten!

 38. Voor wie i.v.m. en hoge GI geen diksap en/of appel- of perenstroop wil gebruiken, er is ook palmstroop te krijgen in iedere toko.
  Veel toko’s verkopen ook de palmsuiker. Je kunt deze anders zelf maken door de blokjes palmsuiker te verkruimelen, bv in de blender. Deze palmstroop (gula djawa) heeft, net als de palmsuiker een GI van 30-35.
  Tevens kun je ook gula kelapa gebruiken (suiker van kokosbloesem). Ook deze is er in stroop en bij veel toko’s te verkrijgen.

  Ook wil ik nog opmerken dat maïsmeel een zeer hoge GI heeft, nog hoger dan geraffineerde suiker. Niet aan te bevelen dus als je om ie reden suikervrij/suikerarm wil eten.

  Ik ga hem zelf proberen te maken van volkoren speltmeel en gula kelapa, deze stroop heeft een licht caramelachtige smaak.

 39. Ik heb dit recept vanmorgen gemaakt, en wat was het simpel, en ontzettend lekker! Bij mij was de koek prima gerezen! De appelstroop was wat lastig er door heen te mengen, maar de aanhouder wint ;). Tevens heb ik 100 gr speltmeel, en 50 gram roggemeel gebruikt.

  Ontzettend bedankt voor dit heerlijke recept!

 40. Een toko is een aziatisch winkeltjes waar je aziatische producten kan kopen. Ik kan het niet anders uitleggen. Een toko is gewoon een toko.

 41. Ben nu een tijdje bezig met de voorbereidingen op een suikervrij leven. Vandaag de laatste dingen in huis gehaald en de laatste suiker het huis uit gegooid. Heb er zin in, vind het spannend en ben benieuwd of het gaat lukken. Heb de laatste weken oa jullie site helemaal uitgekamd. De ontbijtkoek is zojuist uit de oven gekomen en eerlijk gezegd vind ik deze veel lekkerder dan die van de winkel. Met deze heerlijke alternatieven zie ik het helemaal zitten. Binnenkort al die andere lekkere recepten uitproberen. Bedankt voor al deze informatie!

 42. Hoi! Bedankt voor het recept! het ziet er erg lekker uit. Vraagje: ik woon in het buitenland en hier is geen palmsuiker te vinden. De rest van de ingrediënten is geen probleem. Zou het ook zonder lukken, denk je? Of zou ik het recept dan best aanpassen? Ik kan het natuurlijk gewoon proberen, maar eten weggooien is uiteraard zonde, dus als je denkt dat het zonder de palmsuiker kan, zou dat fantastisch zijn! Groetjes

 43. @Chris
  Misschien zoeten met kokosbloesemsuiker, als dat daar wel verkrijgbaar is? Dat is wat lichter dan palmsuiker en lijkt er qua smaak wel wat op. Het wordt ook wel Gula Java genoemd.

 44. Heerlijk recept.
  Ik heb de palmsuiker achterwege gelaten, aangezien ik vanwege intolerantie geen suiker, maar ook geen suikervervangers kan verdragen. Zelfs dan is het nog lekker zoet! Ook heb ik wat haverzemelen toegevoegd voor extra vezels.
  Groetjes Linda

 45. Wat is basterdsuiker? is dat die suiker waar op de verpzkking een kindje staat die iets aan het eten is met zijn 2 handjes?
  de witte basterdsuiker , is dat witte bloemsuiker?

 46. Dit is de 2e keer dat ik deze kruidkoek maak. De eerste keer was hij nogal massief… Kwam erachter (toen ik het filmpje keek) dat ik waarschijnlijk wat weinig bakpoeder in had gedaan. En mijn bakpoeder was behoorlijk over datum. Hopelijk is hij nu wat luchtiger, want de smaak was al goed!

  Bedankt voor al jullie recepten. Fijn om zo inspiratie te krijgen voor suikervrij eten. Enneh, niet alleen ik vind het lekker, ook de rest van de familie!

 47. Nog maar heel kort op weg naar een suiker vrij bestaan. ook heel erg gek op ontbijtkoek, dus deze wil ik graag uitproberen. maar wat is gebuild tarwemeel? kan ik ook gewoon tarwemeel gebruiken? kun je de koek ook invriezen?

 48. Lisette, gebuild tarwemeel kan je onder andere kopen bij de natuurvoedingswinkels. Het is gezeefd, maar niet 100% zoals bij tarwebloem.

  Je kan ook gewoon tarwemeel gebruiken, dan smaakt het iets meer volkoren en kan ietsje droger smaken. Ik heb niet geprobeerd de koek in te vriezen (die is bij ons altijd snel op!). Je kan het gewoon proberen.

 49. Is de appelstroop van de Aldi, Jopie, suikervrij? Deze eet/gebruik ik namelijk altijd. Lijkt me een lekker recept!

 50. @Lianne Dat weet ik niet. Welke ingrediënten staan er op de lijst van het potje?

 51. Hai, ik had even een vraag, ik ga binnenkort beginnen met veel zelf te bakken en koken omdat ik ook suikervrij en meer glutenvrij wil gaan eten.
  Heb dus nog veel te leren ;-) Ben niet zo’n keukenprinses.

  Ik heb alleen nog een kleine oven, maar ik wil een nieuw gasfornuis kopen, is de hete luchtoven die daarin zit goed genoeg voor brood, taart, pizza etc

  Of geven jullie mij een andere tip, nu nog niks gekocht… ideeen zijn welkom.

  Thanks! Groetjes Saskia

 52. Saskia, ik kan je daar niet zo goed in adviseren. Ik zou naar een goede keukenwinkel gaan als ik jou was, om je te laten adviseren. Ik heb zelf een kleine electrische oven.

 53. Hai Anna, als jou het daarin lukt zal een oven ook vast wel goed genoeg zijn.
  Bedankt voor je reactie.

 54. Kan dit recept ook met speltbloem? Of werkt de bloem anders dan meel?

  groetjes Ilse

 55. Dag, ik heb deze ontbijtkoek al vaak gemaakt, mijn dochtertje is er gek op! Gewoon met tarwebloem (of meel), biologisch van Koopmans. Gaat prima! Voor de melk heb ik deze varianten gehad: kokosmelk, havermelk, rijstmelk, gaat allemaal goed.
  Ik had nog wel een vraag: als ik de koek groter wil hebben en de ingredienten verdubbel, blijft de oventijd dan dezelfde?? Alvast dank voor je reactie. Groeten, Marijke

 56. Marijke, fijn dat jullie zoveel hebben aan dit recept. Je kan de ingrediënten verdubbelen en de baktijd + oventemperatuur hetzelfde houden als in het recept staat. Ik heb het voor je uitgeprobeerd. De ontbijtkoek ging even snel op als wanneer ik een kleinere versie maak ;)

 57. Ilse, je kan ook prima speltbloem gebruiken. Het resultaat zal ietsje kruimeliger zijn dan met tarwemeel of -bloem.

 58. Hoi, kan dit recept ook met volkorenmeel gemaakt worden, wij zijn begonnen om suikervrij en tarwevrij te eten. Ik begreep dat gebuild meel een tarwe variant is? Eerste dagen suikervrij en tarwevrij is overigens wel een hele uitdaging, maar we gaan ervoor.
  Groetjes Jeanine

 59. appelstroop is dat ” poepgelei” zoals ze het zeggen, of is dat kartonnen verpakking met appelsap ?

 60. Ik heb de koek vandaag gemaakt (niet de glutenvrije maar de gewone) en hierbij je hele recept met 1,5 vermenigvuldigd.
  Hij is héérlijk! Supersimpel te maken, heel makkelijk uit te storten en zeer smakelijk.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.