Suikervrije mango blueberry muffins (glutenvrij, zuivelvrij, zonder ei)

MangoblueberrymuffinsOnze oudste zoon (3 jaar), reageert op een aantal voedingsmiddelen niet goed (huiduitslag), waaronder gluten, zuivel en ei. Daarom maak ik voor hem lekkere dingen zonder die voedingsmiddelen én zonder suiker. Voor mij een leuke uitdaging! Laatst maakte ik deze mango blueberry muffins. Ze zijn voor iedereen lekker, ook voor mensen die geen voedingsintoleranties hebben. Er wordt geen vet gebruikt in dit recept. Voel je vrij om er ander fruit in te doen. Je kan bijvoorbeeld de mango vervangen door appel.

Mango blueberry muffins (zonder suiker, gluten, zuivel en ei)
ongeveer 10 muffins

120 gram boekweitmeel
85 gram rijstemeel
20 gram rijstebloem (ik gebruikte rijstebloem voor babypapjes, te koop in de supermarkt)
1 theelepel baking soda

150 ml rijstmelk (of andere zuivelvrije melk, zoals amandelmelk)
3 druppels witte wijnazijn of appelazijn
2 eetlepels agave
1 eetlepel rijststroop

90 gram verse blauwe bessen
150 gram mango (ik gebruikte bevroren stukjes mango van de AH, dat is minder vochtig dan verse mango)

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Meng de droge ingredienten in een ruime kom.
  • Meng rijstemelk, azijn, agave, rijststroop en mangostukjes in een aparte kom.
  • Voeg het natte mengsel aan het meelmengsel toe en meng het met zo min mogelijk roeren tot het net gemengd is. Als je teveel roert, rijzen de muffins niet goed.
  • Meng dan met een paar mengbewegingen de blauwe bessen door het mengsel.
  • Doe het mengsel in een siliconenmuffinvorm. Als je zo’n vorm niet hebt, zorg er dan voor dat je andere vormpjes goed invet met wat olie of zuivelvrije boter.
  • Bak in de oven gedurende 20-25 minuten tot ze heel licht gebruind en gaar zijn. Ze zijn gaar als je er een sateprikker insteekt en deze er zo goed als droog uitkomt.
  • Laat zoveel mogelijk afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt. Als ze nog warm zijn, kunnen ze namelijk wat uit elkaar vallen.

Hulp nodig bij stoppen met suiker?

banner voor cursus 40 dagen zonder suikerDe cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie.

Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

8 reacties op “Suikervrije mango blueberry muffins (glutenvrij, zuivelvrij, zonder ei)” - Geef jouw reactie

  1. lieve anna ,ik heb je recept overgenomen,maar ipv agave heb ik stevia gebruikt.
    dat omdat ik ervan overtuigd ben dat agave nog slechter is dan suiker.
    je zou denken dat het 100 procent natuurlijk is omdat het van de agave plant komt (een soort cactus). maar het punt is dat agave-siroop ontstaat na een chemisch proces van filtering en bewerking. waardoor alle voedingsstoffen er uit zijn ,en er een vorm van fructose ontstaat die slechter voor je is dan suiker. ( geraffineerde fructose.)op de site van inge van haselen lees je er meer over.
    ik weet niet of je dit kunt waarderen,maar wilde dit toch met je delen.
    de muffins waren overigens erg lekker.
    groetjes sandra.

  2. Ik weet het allemaal niet meer met alle tegenstrijdige berichten over zowel stevia als agavestroop. Kijk… Teveel zoet in welke vorm dan ook is natuurlijk niet goed, maar kan me niet voorstellen dat de productie van agave zo ontzettend chemisch is aangezien vrijwel alle verkrijgbare agavestroop biologisch is. Over stevia heb ik zelf meer twijfels. Het proces van een groene plant naar wit poeder waar in de meeste gevallen slechte zoet en vulstoffen aan zijn toegevoegd. En ook qua smaak… En dosering…Ik kies dan toch liever voor agave (met mate) honing (met mate) en het liefst palm of kokosbloesemsuiker (maar bij laatste 2 is dit vanwege smaak niet overal voor geschikt)

  3. de reden dat agavestroop biologisch genoemd mag worden is omdat de plant die ze daarvoor gebruiken biologisch word geteeld. en wat betreft de stevia ,ben ik ook zeker geen voorstander van,maar ook die kun je als groene poeder of groen vloeibaar krijgen. het is weliswaar moeilijker te vinden,maar is er wel. de reden dat het meestal wit is ,is omdat dat gebleekt word. ook niet echt biologisch ,maar wel van de plant die biologisch is verbouwd. als je goed naar de etiketten kijkt zul je inderdaad vaak aantreffen dat er meer andere dingen in zitten en uiteindelijk maar weinig stevia. daarom zeg ik altijd,als iets (wat dan ook)uit een fabriek komt altijd goed de ingredienten lezen en voor jezelf bepalen wat je wel en niet in je lijf wilt stoppen.zelf ben ik er van overtuigt dat je beter kan wennen aan de niet zoette smaak zodat je zoals je zelf ook al zegt er zo min mogenlijk van toevoegt . er zit in de natuurlijke producten overigens al voldoende suikers .zolang we maar gevarieerd eten. en honing is voor mij toch wel de gezonde zoetmaker bij uitstek. daar zitten namelijk ook andere voedingsstoffen in die van nut zijn voor ons lichaam zeker als je rouwe honing neemt die min of meer zo van de raat in de pot beland (mijn schoonvader heeft namelijk zelf bijen,dus dat is wel luxe) maar ook in de reform winkel kunnen ze je dat uitleggen. groetjes sandra.

  4. Ik heb ze net geprobeerd en het viel me tegen. Ik was al verbaasd dat het mengsel zo droog was en vroeg me af of er geen vetstof of iets vloeibaars bij moest. Nu ze klaar zijn, zijn ze inderdaad erg droog en vast, de buitenknat is een droge krokante korst terwijl het deeg binnenin na 25 minuten nog niet echt gebakken lijkt (de tandenstoker kwam er wel droog uit) en ze smaken ook niet zoet, eerder naar brood.
    Ontbreekt er iets in het recept of heb ik iets fout gedaan ?

  5. @Christine en Anneke Jullie hebben helemaal gelijk. De rijstemelk ontbrak in het recept. Sorry, wat stom van mij! Ik heb het er nu wel bijgezet.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.