Suikervrije linzensoep

linzensoepEr zit bijna altijd suiker in de soep uit blik, zak of pakje die je in de winkel koopt. Dat is nergens voor nodig! Deze suikervrije linzensoep (of erwtensoep) is heerlijk als lunch, met een broodje erbij. Erg makkelijk te maken, gezond en gewoon erg lekker.

Linzen: he bah?
Als kind vond ik linzen vies, maar toen kende ik ze alleen nog als kaal hoopje op mijn bord naast de rest van het avondeten. Dan zijn linzen inderdaad echt niet lekker. Toen ik steeds meer zelf ging koken, kwam ik recepten tegen waar linzen in verwerkt zijn. Met wat tegenzin probeerde ik er wat van en met verbazing at ik al smullend alles op. Daarnaast zijn linzen (en ook spliterwten) erg gezond, voedzaam (vooral handig voor mensen die geen vlees eten) en in veel verschillende gerechten te gebruiken.

Linzensoep (zonder suiker)
voor 2 personen

100 gram rode linzen (of spliterwten)
halve liter water
1 theelepel bouillonpoeder (suikervrij)
1 middelgrote ui
1 teen knoflook
2 stengels bleekselderij (liefst met blad)
peper en zout
eventueel een scheut goede extra virgine olijfolie

  • Breng het water met de bouillonpoeder aan de kook in een ruime pan.
  • Was de linzen in een vergiet.
  • Voeg de linzen aan het water toe en laat 15 minuten zacht pruttelen terwijl je de rest van de ingrediĆ«nten snijdt en toevoegt.
  • Snipper de ui en knoflook.
  • Als je blad aan je bleekselderij hebt: haal het blad van de stengels bleekselderij, snij het grof en leg het apart.
  • Snij de stengels bleekselderij in stukjes.
  • Voeg ui, knoflook en bleekselderij toe aan de linzen. Laat geheel nog 15 minuten zacht pruttelen.
  • Zet dan het vuur uit.
  • Pak de staafmixer en mix de soep kort. Zorg dat de staafmixer goed in de soep staat, zodat het niet zo spettert.
  • Doe de soep in twee kommen.
  • Besprenkel de soep eventueel met wat goede olijfolie (ik gebruik die van Bertoli) en met het blad van de bleekselderij.
  • Eet smakelijk! De soep is erg lekker met een vers broodje erbij!
Gepost in rubriek Lunch

7 reacties op “Suikervrije linzensoep” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Klinkt heerlijk!
    Sinds ik geen bouillon met enorme smaakversterkers meer gebruik, vind ik het moeilijk om lekkere bouillonblokjes/poeder te vinden.
    Mag ik vragen, welke jij gebruik?

  2. Maureen,
    Ik gebruik bouillonpoeder van de natuurvoedingswinkel. Ik heb van veel bouillonblokjes in de supermarkt de ingrediƫnten bekeken er zit suiker in alle blokjes die ik bekeek. Zo kwam ik bij die bouillonpoeder van de natuurvoedingswinkel uit.

  3. Heerlijke soep! Heb hem zojuist gemaakt. Idd met bouillon uit de natuurvoedingswinkel.

  4. Ik maak soep altijd zonder suiker…ik snapte het idee achter het recept op deze site dan ook niet helemaal. ;-)

    Maar inderdaad, in blik/pak soep zit wel suiker.

  5. Ik had dezelfde reactie. Recepten voor brownies, koekjes, taarten, toetjes enz. zonder suiker, laat maar komen! Maar ik heb nog nooit een recept van linzensoep MET suiker gezien :-). Als je pakjes en blikjes als criterium gebruikt, kun je zo’n beetje al het niet-zoete eten dat je zelf maakt in de categorie “zonder suiker” stoppen ;-).

  6. Denize,
    Als je geen behoefte hebt aan een recept voor linzensoep, hoef je deze niet te gebruiken. Wij krijgen van lezers regelmatig de vraag of we meer hartige, maar suikervrije, recepten op de website willen publiceren. Daar geven wij graag gehoor aan.

  7. Heerlijk soepje hoor! Makkelijk ook. Ik had nog een halve aubergine over, die heb ik er ook doorheen gedaan. En nog een beetje kaas eroverheen. Goed basisrecept! Dank jullie!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.