Suikervrije kokosmakronen

Ik ben gek op kokos. Kokosmakronen waren dan ook altijd een lekkernij die aan mij wel besteed was. Sinds wij bijna twee jaar geleden stopten met geraffineerde suiker eten, had ik ze niet meer gegeten, want tja, ook aan kokosmakronen wordt suiker toegevoegd. Onlangs kreeg ik er weer zin in en besloot ik eens een poging te wagen om ze zelf te maken. Die poging is naar mijn smaak goed gelukt en het recept is supersimpel met weinig ingrediënten. Overigens staan er vier makronen op de foto terwijl het recept voor drie stuks is. Dat komt omdat ik het recept dubbel had gemaakt en al twee makronen had opgegeten voordat ik bij mijn camera was aangekomen ;)

Je krijgt wel vieze handen bij het maken hiervan, dus goed de eierresten eraf wassen!

Kokosmakronen (zonder suiker)
3 stuks

Ingrediënten:
1 ei
50 gram gemalen/geraspte kokos
1 eetlepel agavesiroop

  • Leg vast een bakplaat klaar en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Klop het ei goed door in een kom.
  • Voeg de agavesiroop toe en meng deze door het geklopte ei heen.
  • Voeg de kokos toe en meng deze erdoor tot het geheel een stevige massa is.
  • Schep steeds een handvol van het mengsel uit de kom, druk het zachtjes samen en druk het een beetje plat op de bakplaat. Maak de hoopjes ongeveer 2cm hoog.
  • Bak de kokosmakronen 20 minuten in de oven. Ze zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn met hier en daar wat donkerdere vlekjes.

42 reacties op “Suikervrije kokosmakronen” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. hoi Marger,

    Ik heb geprobeerd om via de link “mail dit art. aan een vriend” door te sturen. Helaas gaf hij telkens de melding dat de ferificatiecode niet juist was, hoewel ik die toch goed had ingetikt! Verder heb ik de makroontjes ook zelf gemaakt. En die zijn goed gelukt! Heerlijk.

    Bedankt, Irene

  2. Klinkt heerlijk! Ik ga ze dit weekend proberen te maken. Ik wil eigenlijk ook wat citroen rasp/sap toevoegen, want de combinatie kokos met citroen vind ik heel fijn!

  3. Ik heb een vraagje mijn oven is kapot nu wil ik ze in de combimagnetron maken weet iemand op welke temperatuur ik ze dan moet maken heb daar nog nooit iets in gebakken maar wil ze wel graag een keertje maken ben gek op cocos?

  4. Hoi Ina,

    zelf maak ik ze ook in een combimagnetron, die zet ik dan op 170 graden. Voor de meeste recepten houden wij aan dat een combimagnetron (heteluchtoven dus) 10 á 15 graden lager gezet wordt dan een gasoven.

  5. Hallo Marger,

    Bedankt voor je antwoord dan ga ik deze ook weer eens uitproberen want ben gek op cocosmakronen echt heerlijk maar dan wel zonder suiker en de agavesiroop is heerlijk

  6. Hoi Kitty,
    Appelstroop zou ik niet gebruiken voor dit recept, vanwege de smaak. Eigenlijk geldt hetzelfde voor honing. Beiden hebben een hele duidelijke smaak en dat heeft agave niet. Als ik moet kiezen tussen appelstroop en honing, neem dan de honing. Kies dan wel voor een biologische honing van bijen die in de winter niet zijn bijgevoed met suiker.

    Rijststroop is wel een goede vervanger van agavesiroop voor dit recept. Neem dan anderhalve eetlepel. Rijststroop heeft namelijk een wat minder grote zoetkracht dan agavesiroop.

  7. Ik heb ze gemaakt en ze waren heeerlijk! Bedankt voor dit heerlijke recept! En ook zo makkelijk en snel bereid :-D
    Ben wel even nieuwsgierig en vraag me af hoe jullie toch steeds op de recepten komen. Gaan jullie zelf aan de slag of doen jullie ergens anders inspiratie op?

    Groetjes Janneke

  8. Ik heb ze gemaakt met abrikozenjam als zoetmiddel en heb er samen met de kids van genoten!

  9. Hoi Janneke,
    Fijn dat je het recept zo lekker vindt! Dat heeft Marger toch goed gedaan ;-)

    De recepten maak ik zelf. De ene keer heb ik zin in iets specifieks (zoals pepernoten rond Sinterklaastijd) en ga ik experimenteren om een lekkere suikervrije versie te maken. De andere keer ga ik gewoon aan de slag met een paar ingrediënten om er iets lekkers van te maken. Dat kan in een keer goed gaan, maar soms moet ik het nog een keer maken met wat andere ingedriënten of een wat andere samenstelling. Ik vind het hartstikke leuk om zo bezig te zijn met bakken en experimenteren!

  10. Tip: doe een heel klein beetje kaneel doorheen als je toch heftig reageert op de agavestroop of rijststroop (goede tip!) dan blijft je bloedsuikerspiegel stabieler.

    Ik ga dit zeker uitproberen, eerst kokos kopen :-)

  11. Bedankt voor dit geweldig heerlijke, simpele en snelle recept!
    Weet iemand of deze koekjes in te vriezen zijn?? Kokos en ei lijken me geen probleem maar heb geen idee of agavesiroop hier geschikt voor is…

  12. Ik vond ze erg lekker!
    De 2e keer heb ik ze gebakken met honing, dadelsiroop en citroensap.
    Ook heb ik er muesli, rozijnen en stukjes appel aan toegevoegd!

  13. Oh my.. IK had geen agave siroop, dus maar een eetlepel bruine basterdsuiker er door heen gedaan. Niet suikervrij dus, maar desalniettemin… wow. Ben niet een fan van suiker en erg zoet hoeft het ook niet, dus dit zal wel een blijvertje worden :)

  14. Ik was op zoek naar een glutenvrij/suikervrij/zuivelvrij lekkernijtje. En die heb ik gevonden. Bedankt voor het recept, ze zijn overheerlijk!

  15. Wat me opvalt is dat sommige lezers/lezeressen er honing aan toe voegen. Nu heb ik gehoord dat als je honing verwarmd het een giftige reactie in je lichaam kan geven. Weten jullie hoe dit werkt?

  16. Heb ze zojuist gebakken en ze zijn héérlijk!

    Tip: als je het mengsel op een eetlepel schept kun je het goed aandrukken met een tweede eetlepel (ook met de holle kant) en dan kun je het zo met je vinger eraf schuiven op de bakplaat, krijg je mooie ovale koekjes :)

  17. hoi marger

    ik ben 13 jaar en ik mag geen suiker,dus ik ga aan mijn moeder vragen of ik ook deze suikervrije kokosmakronen mag maken:D

  18. Dit lijkt mij alvast een heerlijk recept te zijn, want ik ben dol op kokos. Aangezien ik (als diabeet) echt zoveel mogelijk koolhydraten wil vermijden, vroeg ik mij af of ik de agavesiroop niet gewoon kan vervangen door steviapoeder. En zo ja, hebben jullie enig idee met hoeveel steviapoeder één eetlepel agavesiroop overeenkomt?

  19. Kelly,
    Mooi dat je wat hebt aan dit recept! Met het inwisselen van zoetmiddelen is het altijd een kwestie van uitproberen en proeven. Steviapoeder is in sommige recepten lekker en in andere niet (dan overheerst de bijsmaak van stevia teveel). Bovendien is het anders als je steviapoeder gebruikt dan wanneer je agavesiroop gebruikt, want agave heeft ‘inhoud’/’body’ en stevia niet. Stevia heeft een sterkere zoetkracht van agave. Wat ik zou doe als ik jou was, is in plaats van 1 eetlepel agave, 1 theelepel gebruiken en proeven of je het zo ook lekker vindt. Ik gebruik zelf steeds minder zoetmiddel en dat smaakt ook heerlijk. Je moet wel even wennen aan een minder zoete smaak.

  20. Bedankt voor jouw reactie, Anne. Ik ga eens een en ander uitproberen en goed noteren hoeveel stevia/andere zoetstof ik juist heb toegevoegd. Mijn eerste versie (met één eetlepel stevia) bleek toch wel iets te weinig gezoet te zijn, zeker voor mijn familieleden (die gelukkig geen diabetes hebben).
    Stevia heeft een veel sterkere zoetkracht dan suiker, maar qua volume komt het normaal gezien wel redelijk overeen, dacht ik. Eén eetlepel suiker weegt tienmaal zoveel als één eetlepel stevia, maar het zou even zoet moeten zijn. Zoeken en uitproberen dus :)

  21. Ik heb ze net volgens recept gemaakt en we vonden ze erg smakelijk. Ik bak niet zo vaak en we gebruiken eigenlijk nooit zoetende middelen dus ik had juist bij dit recept beetje het gevoel van “dat is nog best veel agavesiroop”. Maar qua smaak vond ik het juist erg prettig. Wel gezoet, maar niet in- en inzoet zoals kokosmacronen toch erg vaak zijn. Het is me nu wel duidelijk dat daar normaliter dus flink wat zoetigheid ingaat. Leuk recept en vooral erg makkelijk.

  22. Kan ik ook dadelsiroop gebruiken ipv agavve? En hoeveel moet ik dan gebruiken?

  23. Sindskort probeer ik (zoveel mogelijk) zonder suiker te eten. Ik heb door mijn broer nu net palmsuiker ontdekt. Heerlijk! Ook lekker over pannenkoeken (van speltbeslag) smullen. Maar nu vroeg ik me af of palmsuiker in dit recept ook mogelijk was, aangezien dat je suikerspiegel ook lekker laag houdt!

    Ik hoop dat iemand kan antwoorden!
    Groetjes Hanneke

  24. @Sam: ik kan het niet met zekerheid zeggen, maar mij is geen reden bekend waarom het niet zou kunnen. Wel heeft dadelsiroop volgens mij een hoger GI dan agavesiroop en zou je bloedsuikerspiegel er dus sneller door stijgen. Ik zou zeggen, test het een keer en laat hier weten hoe het ging!

    @Hanneke: over palmsuiker zijn de meningen verdeeld, het is niet zeker dat de GI inderdaad zo laag is, zie ook https://suikerwijzer.nl/ervaringen-met-palmsuiker/. In dit recept denk ik dat het de koekjes een stuk droger zal maken, dus ik zou het niet aanraden zonder verdere aanpassingen. Agavesiroop heeft overigens juist een lage GI, dus om die reden hoef je het recept niet aan te passen.

  25. Ik zou graag willen weten waar je agavesiroop koopt. En andere voedingsmiddelen kun je toch niet in de supermarkt krijgen of wel?

  26. Wat een fijn recept! Ik heb overigens agavesiroop bij de AH xl gevonden. Wat vinden jullie trouwens.van ahorn siroop?

  27. Ik wil ze ook graag eens maken. Ik vroeg me af (misschien domme vraag, omdat niemand die vraag stelt :) ) Kun je gedroogde kokos uit een zakje gebruiken, of moet je verse kokos zelf raspen?
    Agavesiroop kun je ook gewoon bij de jumbo kopen trouwens.

  28. Heb ze ook tijdje terug gemaakt, sorry vond ze echt niet te pruimen! Veel te sterke ei smaak,helemaal niet zoet genoeg. Eerste recept van suikerwijzer waar ik niet positief over ben maar de rest is gelukkig wel erg lekker wat ik heb uitgeprobeerd dat zeg ik er wel even bij ;-)

  29. Ik heb deze koekjes dit weekend gemaakt, en het was een groot succes! Ook mijn kinderen (10 en 12 jaar), die verder niet meedoen met mijn ‘zonder-suiker-eten’, vonden ze heerlijk. Ik moest moeite doen om er nog een paar voor mij over te houden! Ik heb dubbele hoeveelheden gebruikt en daar 6 koeken uit gemaakt. Ook een dag later nog erg smakelijk. En wat ook erg leuk was: ze zien er gewoon heel erg mooi uit! Leuk om op een verjaardag te serveren en niet te vertellen dat het zonder echte suiker is gemaakt.

  30. Ik weet niet wat ik verkeerd doe, maar bij mij blijft het beslag niet plakken, alles valt uit elkaar……

  31. @mar: het klopt dat het niet plakt. Daarom de instructie “Schep steeds een handvol van het mengsel uit de kom, druk het zachtjes samen en druk het een beetje plat op de bakplaat.”

    Het blijft dan wel aardig op een hoopje liggen en in de oven wordt het dan wel samenhangend.

  32. Ik heb ze vorige week gemaakt maar ik vond ze heel droog.
    plus dat ze na 12 min in de oven donker bruin waren.
    Me oven had ik expres op 170 gezet omdat kokos snel verbrand.

    Wat doe ik niet goed?

  33. @Rosan: Ze zijn wel wat droger dan sommige smeuiige merken uit de supermarkt. Donkerbruin na 12 minuten is zeker niet goed. Omdat ovens aardig kunnen verschillen, zou je het eens kunnen proberen op 150 graden Celcius. Bij mij zijn ze na 20 minuten de kleur die je op de foto’s ziet, ik denk dat ze nog een stuk droger smaken als ze donkerbruin zijn geworden.

  34. Heb ze net gemaakt en echt…. ze zijn heerlijk. Ik had geen agavesiroop meer, maar heb er een beetje stevia poeder bij gedaan. En dat is goed gegaan, moet ik er bij zeggen, dat ik niet zo’n heel erge zoutekauw ben. Het mengsel heb ik in een ijslepel gedaan, beetje “proppen” met je vingers, niet helemaal vol doen. Het wordt zo een wat steviger mengsel. Klein stukje boven de bakplaat uit de ijslepel laten vallen. Ze vallen ondersteboven, maar omdraaien is een makkie. Zonder al te veel moeite mooie koekjes kunnen maken.
    Ben benieuwd wat manlief (oud banketbakker) er van vindt als hij thuis komt.

    Bedankt voor dit recept!

  35. Ha Marger,

    Lekker, ik heb ze net (in een handomdraai) gemaakt. Ze moesten na 15 min. wel snel de oven uit, maar ik ben tevreden over het resultaat. Al eet ik niet suikervrij, de kokosmakronen uit de winkel vind ik echt te zoet. Wist niet dat jij ook van de recepten was : )

  36. Ze staan in de oven! Ik zag dit recent staan en sprong gelijk overeind! Ik heb het wel iets aangepast, we hebben geen agavesiroop in huis. Dus ik heb voor zoetmiddel en een klein beetje biologische kokos olie gekozen (geen idee of het werkt, haha!) Maar ze staan in de oven en het hele huis ruikt heerlijk naar kokos! Hmmm!! Super bedankt voor dit idee! Ons mam gaat dit heerlijk vinden! Sommige ga ik versieren met een laagje suikervrije chocolade, denk ik :) Helemaal toppie! ~ Amber 15 jaar

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.