Deze suikervrije koffiebroodjes komen voort uit een van mijn bakexperimenten. Ik krijg een idee, meng wat ingrediënten door elkaar, bak het en eet het op. Marger moet natuurlijk ook proeven (en dat vindt hij geen enkel probleem!) en zijn mening geven. Deze koffiebroodjes vonden we allebei meteen erg lekker. Als zoetmiddel gebruikte ik gemalen rozijnen. De walnoten verlenen hun diensten als extra smaakmaker. Je kunt de koffiebroodjes niet vlak van tevoren maken, want ze hebben veel tijd nodig om te rijzen. Ik vind het vooral lekker om er tussen de middag eentje te eten, bij een kopje thee.
Koffiebroodjes (zonder suiker)
8 stuks
250 gram bloem
80 gram roomboter
2 dl volle melk
75 gram blanke rozijnen
25 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist
1 ei
mespunt zout
50 gram walnoten
2 tl kaneel
- Meng bloem en zout in een ruime kom.
- Verwarm de melk in een steelpannetje tot het lauw is. Voeg 40 gram van de boter toe aan de melk en laat voorzichtig smelten. Breng de melk niet aan de kook!
- Wanneer je verse gist hebt, los deze dan op in een glaasje met een beetje van de lauwe melk. Voeg dit dan toe aan de bloem. Als je gedroogde gist hebt, kun je die zo door de bloem mengen.
- Klop het ei in een bakje los met een vork en voeg het ei ook toe aan de bloem.
- Giet beetje bij beetje de melk toe bij het bloemmengsel en roer dit tussendoor goed door elkaar. Het deeg moet niet te vochtig worden, dus giet er niet meer melk bij als je het idee hebt dat het deeg de goede consistentie heeft.
- Kneed het deeg goed door tot een soepel deeg.
- Leg een vochtige schone theedoek over de kom met deeg en laat op een warme plek gedurende 1 uur rijzen.
- Was ondertussen de rozijnen en maal ze fijn met een staafmixer of in de keukenmachine.
- Smelt de andere 40 gram boter in een koekepan. Doe dit op een laag vuur, zodat de boter niet bruin wordt. Hak de walnoten redelijk fijn en voeg ze toe aan de gesmoten boter, samen met de kaneel en de rozijnen. Laat dit ongeveer 15 minuten zachtjes bakken en roer af en toe. Zet het vuur uit en laat het rozijnenmengsel afkoelen.
- Kneed het deeg weer goed door. Verdeel het deeg vervolgens in acht delen.
- Neem de helft van het rozijnenmengsel en kneed door elk stuk deeg een beetje van dit mengsel. Dat hoeft niet heel zorgvuldig, zo lang het mengsel maar een beetje gemengd is met het deeg.
- Leg de acht stukken deeg weer in de kom en laat 30 minuten rijzen onder de vochtige doek.
- Leg bakpapier op een bakplaat.
- Rol een stuk deeg uit op het overgebleven rozijnenmengsel tot je een lange strengel hebt van ongeveer anderhalve c.m. dik. Pak een uiteinde tussen duim en vinger en rol de strengel om je wijsvinger heen. Zo heb je een opgerold broodje. Doe hetzelfde met de andere stukken deeg.
- Leg de koffiebroodjes op de bakplaat. Leg er een schone plastic zak overheen, of plastic folie. Laat nogmaals 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius.
- Bak de koffiebroodjes gedurende 10 minuten tot ze lichtbruin en gaar zijn.
- De meeste broodjes zijn het lekkerste als ze net uit de oven komen, maar deze koffiebroodjes smaken het lekkerste wanneer ze afgekoeld zijn, of zelfs pas de volgende dag. Het lijkt erop dat de smaken pas na een paar uur echt goed in het deeg zijn getrokken.
Variatie:
Deze koffiebroodjes zijn extra lekker als je er suikervrije jam op smeert. Dat zie je ook op de foto. Gebruik de jam die jij het lekkerste vindt, bijvoorbeeld abrikozenjam of kersenjam. Suikervrije jam koop je bij de supermarkt (merk Zonnatura), of bij de natuurvoedingswinkel.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Dit lijkt me een verrukkelijk recept, ik ga me binnenkort eens uitleven op jullie recepten!
Ik ben zelf niet zo’n bakheld, maar weet jij misschien ook een recept voor suikervrij suikerbrood? Ik snak al weken naar suikerbrood, maar houd mezelf steeds in.
Met agavestroop is misschien dezelfde stroperige structuur te maken, dacht ik, en misschien kan het zelfs met meergranenbloem. Als ik dat zelf ga proberen ben ik over een jaar nog aan het prutsen, maar jij weet hier misschien wel raad mee?
Alvast bedankt!
Patatski,
Ohjee, suikervrij suikerbrood! Dat is een grappige vraag. Ik vond dat vroeger ook erg lekker, omdat het zo smeuiig is. Ik zal er binnenkort eens mee aan de slag gaan en laat je weten of en hoe het is gelukt!
Hee Anna,
Top, lief van je! Ik hoor het graag, ben erg benieuwd. Inmiddels heb ik mijn vriend zo gek dat hij het wil probéren (maar dan wel vanaf zondag, want zaterdag gaan we stappen en hij is dol op wodka-jus) dus ik ga zaterdag de suikervrije brownies voor hem bakken.
Groetjes!
Deze broodjes waren bij ons heel goed gelukt. De vulling vond ik zelf iets minder. Zelfs een beetje te zoet! Dat krijg je als je geen suiker meer eet he?
Wat een top site dit!!! Ik ben al uren recepten aan het lezen en aan het opslaan, zodat ik ze binnenkort kan printen en stuk voor stuk kan uitproberen! Helaas zal ik dit recept niet zo kunnen maken. Ik eet namelijk geen rozijnen en melk. En officieel ook geen witte bloem. Ik zit er dus aan te denken om de rozijnen te vervangen door gedroogde abrikozen. De melk door rijstemelk en de bloem door volkorenmeel. Een goed idee?
Voor mijn verjaardag wil ik allerlei kleine lekkernijen gaan bakken voor bij de koffie en thee. Ik heb al meerdere recepten van de site geplukt die ik hiervoor zou kunnen gebruiken. Nu ben ik nog op zoek naar een recept voor suikervrije chocolade/mueslirotsjes. zoiets: http://www.ah.nl/recepten/recept?id=113240 maar dan dus suikervrij. Iemand een recept / ideeën?
Nogmaals: ga zo door. Blijf recepten delen,
Yvonne,
Wat fijn dat je zoveel hebt aan onze site!
De rozijnen kan je prima vervangen door andere gedroogde vruchten, zoals abrikoos of pruim. Rijstemelk kan je ook gebruiken, dan worden de broodjes iets zoeter, maar smaken iets minder ‘romig’. Bloem kan je prima vervangen door tarwemeel, maar dan worden de broodjes iets droger. Ik gebruik tegenwoordig vooral gebuild tarwemeel, dat is ideaal voor het bakken. Je kan dit bij de natuurvoedingswinkels kopen en bij de molenaar.
Een recept voor suikervrije chocolade/mueslirotsjes heb ik nog niet, maar dat komt binnenkort.
Er woord broodjes is gevallen, en daarom zeg ik dit.
Ik eet geen brood meer.
Tegenwoordig eet ik wasa Knäckerbörd en dit met of
zonder beleg maar altijd zonder boter.
En Knäckerbörd dat is gezonder en lichter verteerbaar, dus beter dan gewoon brood.
Ik heb bekeken naar andere merken Knäckerbörd maar wasa,
kwam het beste uit de bus met het miste aantal suikers en vet.
—-
Vraag: Knäckerbörd is dit ook inderdaad beter dan gewoon brood of heb ik dat fout. ?
Beter is een relatief begrip, het hangt heel erg af van wat je wilt bereiken. Er zijn vele soorten brood, wij eten ook geen standaard supermarktbrood maar altijd biologisch. Dat is voor ons beter dan uit de supermarkt: lekkerder, voedzamer en suikervrij. Als jij je beter voelt bij het eten van knäckebröd, is het waarschijnlijk beter voor jou.
Hoi, deze koffiebroodjes lijken me heerlijk, alleen kan ik niet tegen gist in brood, is er een mogelijkheid dat ik hier iets anders voor kan gebruiken?
Monique,
Het zou ook moeten lukken met goede zuurdesem. Mag je dat wel gebruiken?