Suikervrije kerstkoekjes

Wat is jouw favoriete kerstkoekje? Voor mij zijn het de koekjes die ik als kind met mijn moeder maakte en versierde met glazuur. Maar daar zit veel geraffineerde suiker in en ik heb nog nooit een recept voor kerstkoekjes gevonden die suikervrij zijn en even lekker (of lekkerder, dat mag ook!). Ik geloofde ook niet dat ik een recept zou kunnen maken om dat voor elkaar te krijgen. Maar de kerstelf kwam blijkbaar langs, want ik heb het toch voor elkaar. Hier zijn superlekkere kerstkoekjes waar je niet vanaf kunt blijven! Je kan ze versieren met mijn glazuur-recept (zie hieronder) én je kan ze ook in de kerstboom hangen!

Kerstkoekjes (zonder suiker)
Voor een bakplaat vol koekjes

200 gram speltbloem
50 gram roomboter
50 gram kokosolie
50 gram tahin
70 gram rijststroop
30 gram kokosbloesemsuiker
1 theelepel kaneel (optioneel)
snuf zout

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
  • Smelt de kokosolie op heel laag vuur.
  • Doe de roomboter in een ruime kom en snij het in kleine stukjes
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed met je handen door elkaar tot een bal
  • Doe het deeg in een bakje en laat het ongeveer 30 minuten in de koelkast wat harder worden. Het deeg moet nog wel goed kneedbaar zijn.
  • Je kan er een rol van maken en daar koekjes (plakjes) van snijden of je kan de bal uitrollen en met vormpjes koekjes maken. Voor het uitrollen wat speltbloem op het aanrecht uitspreiden en wat speltbloem op de deegroller. Het deeg uitrollen tot de plak ongeveer 1 c.m. dik is.
  • Leg de koekjes op het bakpapier op de bakplaat. Leg ze een stukje (minimaal 1 c.m.) van elkaar af.
  • Als je de koekjes in de kerstboom wilt hangen, prik er dan nu een gaatje in dat ruim genoeg is om er na het bakken en afkoelen een draadje doorheen te kunnen rijgen.
  • Bak de koekjes gedurende 12-15 minuten tot ze licht gebruind zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen tot je ze van de bakplaat afhaalt.
  • Je kan de koekjes in een trommel bewaren of versieren met glazuur (zie recept hieronder) en eventueel in de kerstboom ophangen aan een leuk draadje.

Variatie: als je de koekjes wat witter wilt, gebruik dan geen kaneel. Op die manier kan je het glazuur beter zien op de koekjes.

Glazuur (zonder suiker)
Voor een bakplaat vol koekjes

2 eetlepels rijststroop
2 afgestreken theelepels arrowroot
voedingskleurstof of een natuurlijk kleurmiddel (bijvoorbeeld bietensap of -poeder voor roodroze)

  • Meng alles goed door elkaar
  • Versier er de koekjes mee, bijvoorbeeld met een spuitje. Dat kan je ook zelf maken.

Save

Save

Save

Save

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.