Suikervrije gevulde speculaas (en glutenvrije versie) met walnotenspijs

gevuldespeculaas1

Deze gevulde speculaas is superlekker en heel snel op! Daarbij is ‘ie suikervrij én vegan. Ik heb ook een even lekkere glutenvrije versie gemaakt! Ik was zo blij dat ook de glutenvrije versie zo lekker is. Nu kan mijn zoon er ook van smullen. En dat doet hij!

Je kan alle kanten op met dit recept. Je kan bijvoorbeeld de speltbloem vervangen door speltmeel, of door gebuild tarwemeel. Je kan de kokosolie vervangen door roomboter. Je kan walnotenspijs maken, zoals ik deed, maar je kan ook de walnoten vervangen door blanke amandelen.

Gevulde speculaas (suikervrij)
voor ongeveer 6 grote stukken

Voor het deeg:

150 speltbloem OF 100 gram boekweitmeel en 50 gram rijstemeel
30 gram kokosbloesemsuiker
1 grote, volle eetlepel rijststroop
1-2 el speculaaskruiden (naar smaak)
1 kleine afgestreken tl baking soda (bakpoeder mag ook, maar dat vind ik minder lekker)
snufje zout
90 gram kokosolie
1-2 el (rijste)melk

Voor de spijs:

120 gram walnoten
2 el agave of rijststroop (naar smaak)
1 kleine tl citroensap of limoensap

 • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 • Meng in een ruime kom de bloem, kokosbloesemsuiker, rijststroop, speculaaskruiden, baking soda en zout door elkaar.
 • Voeg kokosolie toe en 1 el (rijste)melk. Snij de kokosolie in kleine stukjes en kneed door het deeg.
 • Vorm een bal van het deeg. Als het deeg nog te droog is om een bal te vormen, doe er dan nog 1 el (rijste)melk doorheen.
 • Laat het deeg in de kom en doe er een deksel op, of doe plastic folie om de bal heen. Zet het deeg in de koelkast terwijl je het spijs maakt. Laat het deeg niet al te lang in de koelkast liggen, dan wordt de kokosolie namelijk te hard en kan je het deeg niet goed uitrollen. Als je roomboter gebruikt in plaats van kokosolie, kan je het deeg juist beter wat langer (ongeveer 1 uur) in de koelkast laten rusten om het wat harder te laten worden).
 • Maak de spijs. Maal de walnoten tot kleine stukjes. Ik doe dat met een vijzel. Je kan het ook in de keukenmachine doen, maar let wel goed op dat je de walnoten niet al te fijn maalt. Het moet geen poeder worden.
 • Voeg citroen- of limoensap en agave of rijststroop toe naar smaak. Ik gebruik ongeveer 2 eetlepels.
 • Haal het deeg uit de koelkast.
 • Rol het deeg op een vel bakpapier uit tot een dikte van ruim 1 c.m. Bestuif het deeg een beetje met speltbloem (of boekweitmeel) voor dat je het uitrolt. Anders blijft de deegroller aan je deeg plakken.
 • Schuif het bakpapier met het deeg erop op de bakplaat.
 • Snij het deeg in tweeën.
 • Verdeel de spijs over een van de plakken deeg. Hou de randen vrij van spijs. Ik hou meestal zo’n 2 eetlepels spijs over. Niet erg, dat kan je lekker zo opeten!
 • Leg de andere plak deeg er voorzichtig over heen en druk de randen aan, zodat je een mooi dicht pakketje krijgt.
 • Bak in de oven gedurende ongeveer 20 minuten. Controleer na 15 minuten voor de zekerheid even of het goed gaat in je oven.
 • Laat de gevulde speculaas afkoelen en snij in stukken.

 

 

7 reacties op “Suikervrije gevulde speculaas (en glutenvrije versie) met walnotenspijs” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Beste,

  enkele maanden geleden, heb ik jullie ontdekt…. Ik ben begonnen met het inlassen van een fruitontbijt, een 10 uur fruit-moment en s middags bij mijn eten een fruit – moment. Wat voelde ik me goed! na een 2 tal maanden ben ik ermee gestopt, mijn lichaam is nu woest! Dus vanaf vandaag start ik terug en ga in de winkel op zoek naar suikervrije producten. Zelf ben ik er al achter gekomen dat ik na het eten van boterhammen met kaas, boterhammen met dikke frikandellen, belegde broodjes, s morgens boterham met choco,…. Een hele grote dip krijg, heel moe word, hartkloppingen, als ik dan heel veel water drink, gaat het na een tijdje wel beter, ik ga beginnen met suikervrij brood en beleg.

  Ik heb er zin in!
  Jullie site is een grote bron van inspiratie!

 2. Beste Anne,

  Ik heb vandaag dit recept gemaakt en qua smaak is hij heerlijk.
  De buitenkant is alleen erg droog.
  Ik heb i.p.v rijststroop ahornsiroop gebruikt. Kan dit de oorzaak zijn?
  Verder heb ik mij aan alle ingrediënten gehouden.

  Groetjes Luus

 3. Luus, als je het recept verandert, dan heb je altijd kans dat het resultaat anders is dan de bedoeling. Het zou inderdaad kunnen liggen aan de ahornsiroop. Maar het kan ook zijn dat je oven anders werkt en je ‘m op een iets minder hoge temperatuur moet zetten voor deze speculaas.

  Deze speculaas is wel altijd iets brokkeliger dan de speculaas die je in de winkel koopt. Daar gebruiken ze andere ingrediënten die ervoor zorgen dat het wat vaster is, maar ook minder gezond.

 4. de recepten zien er smaakvol uit ,alleen ik mag geen kokosolie, wat kan ik dan gebruiken.

  groetjes willemijn

 5. In verband met een suikervrij dieet, eet ik dus ook geen “andere” suikers, zoals honing of bloesemsuiker.
  Suiker, in welke vorm dan ook, blijft suiker. Ik was erg blij dit recept te zien, maar het viel dus toch wat
  tegen. Wel maak ik gebruik van diverse zoetstoffen, maar die “binden” weer niet, en dat is dan weer een
  probleem. Fruit eet ik met mate, maar diksap is dan weer geen optie door het geconcentreerde zoet.
  Vloeibare Natrena of een alternatief daarvan heeft het voordeel dat het wel tegen een hoge baktemp. kan.
  Zoetpoeders verliezen hun smaak meestal bij 160-170 gr. C.
  Wie heeft hier een oplossing voor?

 6. Als je bijv. appelstroop of kokossuiker of ik noem maar wat combineert met een verzadigd vet, blijft de glychemische waarde laag…is dit nog een tip? Wellicht komen er dan wat meer opties vrij? Van zoetstoffen worden je darmen niet blij…chemische troep vaak…

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.