Suikervrije fudge!

Tijdens mijn suikervrije kook- en bakexperimenten gebeurt het soms. Dat ‘soms’ gebeurde kort geleden weer: ik wilde een bepaald product maken, maar er kwam iets heel anders uit. Deze keer wilde ik suikervrije chocoladepasta maken, maar ik maakte heerlijke fudge! Daarnaast bleek deze chocoladefudge ook een heerlijke topping voor op de suikervrije brownies. De fudge is heel makkelijk om te maken en toch superlekker!

Er zit redelijk wat zoetmiddel in de fudge, dus ik raad aan om het niet te vaak te maken en niet teveel tegelijk. Zo blijft het iets speciaals, voor af en toe!

Chocoladefudge (zonder suiker)
voor 9 stukjes fudge

50 gram santen (kokoscréme, te koop bij de supermarkt)
1 eetlepel kokosolie (te koop bij natuurvoedingswinkel) OF 1 eetlepel olijfolie
2 volle eetlepels rijststroop (te koop bij natuurvoedingswinkel)
1 eetlepel agavesiroop (te koop bij natuurvoedingswinkel)
30 gram cacaopoeder

een plastic bakje van ongeveer 10×10 c.m. Ik gebruik een plastic bewaarbakje met deksel. Handig, want daarin kan je de fudge makkelijk afgedekt in de koelkast bewaren.

  • Smelt de santen en kokosolie in een steelpannetje op laag vuur. Blijf erbij, want het mag niet aanbranden!
  • Haal het pannetje van het vuur, zodra de santen goed is gesmolten.
  • De rijststroop, agavesiroop en cacaopoeder toevoegen. Goed doorroeren.
  • Schenk het warme mengsel in het bakje. Zorg dat het mengsel goed verdeeld is.
  • Zet het bakje een paar keer redelijk hard maar voorzichtig op het aanrecht, zodat luchtbelletjes onderin het bakje verdwijnen.
  • Laat afkoelen en zet daarna afgedekt minstens een uur in de koelkast, zodat het mengsel harder wordt.
  • De fudge is hard genoeg wanneer je er voorzichtig met je vinger op duwt en het mengsel niet meegeeft.
  • Snij de randen voorzichtig los met een mes. Zet het bakje omgekeerd op een plank of bord, zodat de fudgeplak eruit komt. Eventueel even schudden of hard neerzetten, zodat de plak uit het bakje schiet.
  • Snij de fudge in negen stukjes.

Variatie:
Wil je dit recept als topping voor de brownies gebruiken? Maak dan eerst de brownies en laat ze afkoelen. Snij ze nog niet in stukken. Maak de chocoladefudge en smeer deze over de brownies terwijl het mengsel nog warm is. Laat afkoelen en snij de brownies dan in stukken.

Hulp nodig bij stoppen met suiker?

banner voor cursus 40 dagen zonder suikerDe cursus "Natuurlijk Suikervrij" helpt je 40 dagen lang om van de suiker af te komen en leert je een suikervrij eetpatroon aan. Ruim 140 lezers van SuikerWijzer volgden de cursus van Miss Natural al. Er is zelfs een niet-goed-geld-terug-garantie.

Door je via ons aan te melden steun je automatisch SuikerWijzer.nl.

23 reacties op “Suikervrije fudge!” - Geef jouw reactie

  1. Ik heb deze week jullie site gevonden en helemaal doorgelezen. Super, alle tips en recepten voor een suikervrij leven!! Net als jullie wil ik ook geen suiker en zoetstoffen meer eten, ben nog maar een ‘beginner’ op dit gebied en heb veel opgestoken van jullie informatie! Alvast bedankt, en ik blijf jullie site zeker volgen.

  2. Hoi,

    Heb gister dit recept uitgeprobeerd. Had eerst brownies gemaakt en nog zoveel kokoscreme over dat ik dit ook heb geprobeerd. Bij mij is het alleen een pasta geworden :-) Dit, denk ik, omdat ik hier in chili nog niet alle ingredienten heb gevonden, bijv. geen agavesiroop, kokosolie en rijststroop. Maar goed, het is erg lekker.
    Wij zijn erg blij met deze website, hier in Chili is het nog lastiger, omdat eigenlijk overal suiker in zit en het heel ongewoon is als je al geen suiker (eetlepels!!)in je koffie of thee doet.
    Super bedankt!

    Geertje

  3. Heeeeeerlijk recept om fudge te maken, ik ben helemaal blij… maar is cacao niet ook gewoon suiker? Of kan dat wel gewoon?

  4. Meen je niet! Betekent dat ook dat ik chocolade van 99% cacaopoeder kan eten?

  5. Als er 99% cacao in een reep zit, dan is de overige 1% waarschijnlijk suiker. Dus als je dat geen probleem vindt, dan kan je ‘m gewoon eten! Ik denk dat het niet zo lekker is om zo’n reep zo te eten (bitter en erg heftig), die zijn meer om bij het koken/bakken te gebruiken.

    Wel kan ik je een reep met bijvoorbeeld 89% cacao aanraden. Dan zit er wat meer suiker in, maar dan is het wel lekker om zo te eten. Het ligt er helemaal hoe streng je wilt zijn met het suikervrij eten.

  6. wil je echt hele lekkere gezonde suikervrije chocola, moet je die van LOVESHOCK proberen, gemaakt van rauwe cacao en gezoet met gula java… mmmm….
    verder complimenten voor de recepten! ga deze ook zeker uitproberen

  7. Hoi Anna,

    Ziet er erg lekker uit! Ik ga dit binnenkort uitproberen! Zou je voor dit recept ook kokosmelk kunnen gebruiken ipv kokoscrème? En in welke hoeveelheid dan?

    En zou je hierin ook suikerbietenstroop kunnen gebruiken ipv rijststroop bijvoorbeeld? Hoeveel zou ik daarvan dan kunnen gebruiken? Zou de agavesiroop er dan ook nog bij kunnen, of wordt dat dan te zoet?

    Of is de smaak van suikerbietenstroop juist helemaal geen goede combinatie in dit recept?

    Bedankt voor al je lekkere recepten, ik kom hier heel vaak kijken, heb er veel aan, je bent heel goed in je eigen recepten! :)

    Groetjes Liyana

  8. Zou rijstmelk ook een optie zijn ipv kokos crème? En dan, omdat dat zo dun is, dikker maken en meer laten binden dmv maizena toevoegen aan de rijstmelk??

  9. Liyana,
    Bedankt voor je compliment! Leuk om te lezen. Ook leuk om te lezen dat je zo lekker bezig bent met de recepten!

    Ik heb het niet geprobeerd, maar weet vrijwel zeker dat het met kokosmelk niet goed zal werken. Ik zou gewoon kokoscreme (santen) kopen. Dit is te koop in de supermarkt, dus niet moeilijk te verkrijgen. Suikerbietenstroop heb ik zelf nooit geproefd en ik weet daarom niet wat de smaak is en hoe zoet het is. Ik zou het gewoon uitproberen als ik jou was!

  10. Hoi Anna,

    Bedankt voor je reactie! :)

    Ik heb vandaag idd maar even de santen kokoscreme gekocht, meteen ook cacaopoeder. We gaan er binnenkort mee aan de slag! Ik heb alleen geen rijststroop, maar dan doe ik gewoon een beetje extra agavesiroop, toch? Of is een klein beetje honing erbij een optie ipv rijststroop? Alvast bedankt!!

  11. Honing heeft een erg specifieke smaak, dus ik zou bij ontbreken van rijststroop deze inderdaad vervangen door (extra) agave. De rijststroop voegt wel echt iets toe aan de fudge, dus ik zou het wel een keer proberen als je een keer de kans hebt ‘t in de natuurvoedingswinkel te kopen!

    Veel snoepplezier!

  12. Hoi,

    Heb ze gemaakt en ze waren heerlijk!! Heb ze daarna nog een keer gemaakt. Gewoon net echte (pure) chocolade..

    Ook zo snel en simpel om te maken. Iedereen thuis vond ze erg lekker! Ben blij dat ik ze blij heb kunnen maken met dit recept.

    Bedankt Anna! :)

  13. Liyana,
    Wat goed om te lezen dat ze zo in de smaak vallen! Wij vinden het ook zo fijn dat ze zo makkelijk en snel te maken zijn. Handig voor als je even zin hebt in iets lekkers.

  14. ik heb gisteren fudge gemaakt echt heel lekker,maar ik hou heel erg van drop weet iemand mischien of dat in een natuurwinkel te krijgen is ik mag al 8 jaar geen suiker meer en ben nu 13 ik vind dit echt een hele goeie site dank jullie voor je hulp

    groetjes tamara

  15. Anna, dankjewel voor je fantastische site. Het is echt een cadeautje om te lezen. Kids mogen beide geen suiker en lactose (zuivel) meer, en hebt hier fantastische alternatieven op staan. Ik heb nu 2 keer de fudge gemaakt, maar helaas krijg ik niet zo’n mooie structuur. weet jij waar dat aan kan liggen? nogmaals thanx.

  16. Hallo!

    Gisteren de fudge gemaakt. Maar dan met maismoutstroop ipv rijststroop. Overheerlijk!
    Zelfs mijn man vond het erg lekker. En dat zegt heel wat, want hij vindt al die producten zonder suiker maar smakeloos ;-)

    Wel heftig spul zeg! 1 blokje is genoeg. Van 2 blokjes sta ik op z’n kop!

    Bedankt voor al je werk om andere mensen die minder handig zijn in recepten verzinnen toch lekker te kunnen laten snoepen zonder suiker!

  17. Marije, het zou kunnen dat je het pannetje te laat van het vuur haalt. Toen Marger de fudge voor het eerst maakte, had hij de pan langer op het vuur dan ik doe en werd de fudge korrelig. Dus het pannetje zo kort mogelijk op het vuur, net lang genoeg tot de santen is gesmolten. En niet teveel roeren als het pannetje op het vuur staat.

  18. Ook hier is het een succesrecept! Ik ben zo vrij geweest om een bewerking van jouw recept op mijn blog te zetten, met vermelding naar jou toe. groetjes Esther

  19. Dank voor het delen, want deze is wel zo heerlijk!
    Ik heb de agavesiroop vervangen door ahornsiroop en een andere keer helemaal weggelaten. Alle versies vond ik heerlijk.
    Wat ook lekker is, is om een beetje extra geraspte kokos over de fudge te strooien.

  20. Ik vroeg me af of er een vervanger is voor de producten waar kokos in zit. Er zijn namelijk weinig dingen die ik niet lust, maar kokos staat met stip op 1 wat dat betreft.

  21. Hi Anna, zoals Evelien hierboven ook vraagt… Ik ben ook benieuwd of ik iets anders kan gebruiken i.p.v. de kokos. Ik hou wel erg van kokos, maar ben de kokos inmiddels een beetje zat omdat overal kokos voor gebruikt wordt (overal waar ik recepten vandaan haal). Tips om het vervangen??? Verder…lekker de fudge, al heb ik vrij weinig zoetstof gebruikt, alleen een klein kneepje agavesiroop en ik er noten en rozijnen doorheen gedaan voor wat bite :)

  22. Evelien en Marlies, je proeft er geen kokossmaak van, maar de santen en kokosolie geven wel een bepaalde structuur aan de fudge. Je kunt fudge proberen te maken met amandelpasta of cashewpasta (o.a. te koop bij natuurvoedingswinkels), of met cacaoboter en gewone boter. De kosten van je ingrediënten liggen dan wel wat hoger dan wanneer je santen gebruikt.

    Ik heb het zelf nog niet geprobeerd met deze vervangers, Ik hoor graag jullie ervaringen! Ik zal het zelf ook gaan proberen, maar weet nog niet wanneer ik er aan toekom.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.