Suikervrije fruitcookies

fruitcookiesAls je de ingrediënten eenmaal in huis hebt, zijn deze suikervrije fruitcookies heel makkelijk te maken én snel klaar! Voor het recept was ik geïnspireerd door de fruitcookies van Billy’s farm. Deze zijn te koop bij natuurvoedingswinkels.

 

Fruitcookies (zonder suiker)
ongeveer zes koekjes

100 gram speltmeel
15 gram havermout
50 gram rozijnen (bruine en/of blanke)
3 gedroogde abrikozen of pruimen, in stukjes
2 afgestreken eetlepels palmolie, kokosolie of een mengsel
1 eetlepel rijststroop
1 eetlepel diksap (zonder suiker)
beetje kaneel (2-3 keer schudden)
1/2 theelepel baking soda (of bakpoeder)
1/4 theelepel zout

  • Haal de bakplaat uit de oven en bedek deze met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Meng alle ingrediënten goed met elkaar in een grote kom. Het deeg is nu best plakkerig, dat hoort zo.
  • Maak ongeveer zes koekjes van het deeg en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de koekjes gedurende ongeveer 10 minuten tot ze lichtbruin en gaar zijn.

Als je geen speltmeel wilt gebruiken, kan je het vervangen door tarwemeel. Ik gebruik speltmeel omdat mijn lichaam er beter op reageert dan op tarwe. Spelt is een soort oertarwe, waar je onder andere heerlijk brood mee kan maken. Speltmeel zorgt er wel voor dat koekjes en dergelijke iets makkelijker kruimelen. Bij deze fruitkoekjes merk je daar weinig van.

16 reacties op “Suikervrije fruitcookies” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Deze heb ik vanmorgen ook gemaakt. Heerlijk!
    Ik had alleen geen palmolie, dus ik heb er maar olijfolie in gedaan, dat ging ook prima. En de rijststroop heb ik vervangen door appelstroop.
    Jammer dat het recept maar voor 6 koekjes is :) Ik heb er meteen erna nog maar eens 9 gemaakt.

  2. hey, ook wij hebben deze koekjes gemaakt. Alleen vond ik het deeg erg droog en kon ik er geen samenhangend geheel van maken. Ik heb er nog wat boter door gedaan en toen ging het goed. Ze zijn zalig.

  3. Ohh heerlijk! Ze hadden bij onze kleine natuurwinkel geen palmolie en de kokosolie was nogal duur. Ook ik heb dus olijfolie gebruikt al vind de smaak wel wat overheersen. Graag maak ik ze nog een keer overnieuw met 2 eetl gesmolten roomboter om te kijken hoe dat is.
    Ook heb ik de rijststroop door appelstroop vervangen; thanx voor die tip ;)

  4. Ik heb ze vandaag gemaakt met dadels en cranberries (rozijnen waren op) en een beetje dadelstroop. Hmmmm…

  5. Hmm, heb ze vanavond maar weer eens gemaakt. Geen palmolie en kokosolie was op, dus daarvoor in de plaats arachideolie en een eetlepel roomboter. Heerlijk!!

  6. Ik heb ze net gemaakt en….heerlijk!!! Al had ik er ook even last van dat het deeg te droog was. Ik heb er toen een beetje water bij gedaan. Omdat ik gek ben op noten heb ik ook wat hazelnoeten door het deeg gedaan, echt super. De volgende keer ga ik weer deze koekjes maken, lekker makkelijk en gezond. Wat dat betreft een topsite ga zeker nog meer recepten proberen!

  7. Je kunt beter geen palmolie gebruiken omdat dit na verhitting erg slecht is. Geharde onverzadigde vetten worden van palmolie gemaakt en krijgen vaak het etiket plantaardige vetten. Wat er niet bij verteld wordt dat dit het slechtste vet is wat er bestaat en zorgt als eerste voor gezondheidsklachten zoals b.v. overgewicht. Daar is dit recept toch niet voor bedoeld.

  8. Hoi ik heb even een vraagje over die baking soda kan dat ook met zelfrijzend bakmeel en hoeveel heb dan nodig? Groetjes Marieke

  9. Nog even terug te komen op mijn eerdere topic kokosolie is ook palmolie en palmolie gaat in Frankrijk verboden worden in voedingsmiddelen vanwege het gezondheidsrisico.
    Naar mijn mening is de diabetesexplosie samen met zout hiermee een van de oorzaken.
    Als je in gerechten zout wil gebruiken kun je dan ook het best kaliumzout gebruiken wat zelfs bloeddrukverlagend is. In dieetzout verkrijgbaar onder de naam losal zit een groot gehalte kaliumzout wat dan echt stukken beter is voor de gezondheid.
    Smaakverschil is er niet of nauwelijks terwijl puur kaliumzout wel een bittere smaak geeft.
    Nu is het helaas zo dat in de meeste voedingsproducten palmolie verwerkt is in de vorm van onverzadigd plantaardig vet. Dit moet op het etiket vermeld staan, het is dan ook belangrijk het etiket te lezen en te kiezen voor een product waar het kleinste percentage in zit.

  10. Ik heb deze koekjes ongeveer een jaar geleden gebakken en vond ze heerlijk…nu wil ik ze graag weer gaan bakken maar kan niet ontdekken of ik mijn potje rijsstroop nog kan gebruiken??! Mijn volle potje staat al ca een jaar (geopend) in de koelkast en de THT datum is afgelopen maand mei verstreken…ik zie er echter niks vreemds aan en wat geur en smaak betreft weet ik niet hoe het hoort te smaken dus twijfel ik of ik een nieuw potje moet gaan kopen ;)….iemand die dit weet?

  11. @Marleen Als het er goed (helder) uitziet en goed smaakt, zou ik die rijststroop gewoon gebruiken! Mijn zoontje eet trouwens (een heel klein beetje) rijststroop op zijn pannenkoek. Misschien een tip zodat je dit zoetmiddel wat vaker kan inzetten?

  12. wat wordt bedoeld met speltmeel.
    is dit de “witte” variant of de volkoren variant?
    witmeel kan toch ook voor een snelle piek in je bloed zorgen?

  13. Saskia, speltmeel is de volkoren variant. Meel is altijd de volkoren versie, bloem de witte versie.

  14. Ze staan nu in de oven…ben benieuwd! Het deeg was erg droog en niet samenhangend. Ik heb er wat meer kokosolie en wat water…toen ging het net. Ik vraag me af of ik iets fout heb gedaan?

  15. Ik ga het proberen met olijfolie. Aub GEEN PALMOLIE gebruiken, dat is heel slecht voor de natuur :-(

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.