Suikervrije digestives/ havermoutkoekjes

Digestives Digestives/ havermoutkoekjes zijn vooral populair in Engeland. Daar liggen vele soorten en maten in de winkels. Ook eten ze er digestives die nauwelijks zoet zijn, deze gebruiken ze vooral om er een lekker stukje kaas op te serveren. Mijn suikervrije digestives zijn lichtzoet en wel bedoeld als ‘gewone’ koekjes. Het zijn lekkere koekjes hoor. Zelfs Marger vindt ze lekker, terwijl hij van tevoren dacht dat hij ze niet zou lusten.

Digestives/ havermoutkoekjes (zonder suiker)
ongeveer 12 koekjes

100 gram volkoren meel
100 gram havermoutmeel (dit maak je door havermoutvlokken fijn te malen in de keukenmachine)
100 gram gemengde rozijnen (donkere en blanke rozijnen)
halve afgestreken theelepel zout
1 theelepel bakpoeder
100 gram roomboter
1-2 theelepels melk

  • Doe de rozijnen in de keukenmachine en zet deze kort aan totdat de rozijnen grof gehakt zijn.
  • Meng alle ingrediënten behalve de boter en melk in een ruime kom door elkaar.
  • Voeg de boter toe en kneed het deeg tot het eruit ziet als broodkruimels.
  • Voeg 1-2 theelepels melk toe, zodat het een mooi samenhangend (maar niet te nat) deeg is.
  • Doe het deeg in een een afgesloten bakje of in plastic folie en laat 15 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Maak van het deeg ongeveer 12 koekjes van een paar m.m. dik.
  • Leg bakpapier op de bakplaat en leg daar de koekjes op.
  • Bak de koekjes 15-25 minuten in de oven tot lichtbruin (bakduur is afhankelijk van je oven)
  • Haal ze voorzichtig uit de oven om op een plat oppervlak af te koelen. De koekjes zijn redelijk breekbaar, vooral als ze nog warm zijn.
  • Als de koekjes geheel zijn afgekoeld, kan je ze bewaren in een trommel.

23 reacties op “Suikervrije digestives/ havermoutkoekjes” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Hallo, ik heb net deze blog ontdekt; ik was op zoek naar info over agave siroop. Mijn dochter heeft wss candida (we wachten nog op de uitslag van het onderzoek) en zij is intussen begonnen met een suikervrij en gistvrij dieet.
    Nu mag ze ook geen fruit, dus ook geen frucose, of andere suikervervangers. Alleen stevia.
    Ik probeer een beetje rond te zien over het maken van koekjes met stevia, maar tot nu toe nog niets gevonden? We wetenniet zeker of ze agave siroop mag…

    Ik kijk nog wat rond op jullie blog om ideeën op te doen ;)..

    Groetjes!
    Flora

  2. Flora,
    Wij gebruiken geen stevia, hier kan je lezen waarom. Als je dochter echt alleen stevia als zoetmiddel mag, zou ik het niet afraden. Wel zou ik even aan de hulpverlener/arts vragen of ze agavesiroop mag, want dat is naar mijn idee nog beter!

    Succes!

  3. Hoi anna,

    Bedankt voor je antwoord.
    Mijn dochter is inmiddels wel Stevia gaan gebruiken. Agavesiroop mocht ze nog niet hebben, te hoge fructosewaarden en dat mocht ze nog niet.
    Ik woon in spanje en hier in de natuurwinkels kan je stevia kopen in alle vormen en maten. wij hebben vloeibaar gekocht en je hebt echt aan 1 druppel genoeg. Het is wel zo dat mijn dochter nu met dit dieet ook steeds minder naar zoet verlangt, dus dat flesje stevia gaat hééél lang mee, hihi. We hebben ook stevia gekocht in poedervorm, maar het is groen, niet wit. Niet geraffineerd dus, maar puur gedroogde en gemalen poeder. Ook hier heb je maar minder dan een mespunt van nodig.
    Inmiddels is zij van haar candida dieet, fase 1 voorbij. Dat betekend dat ze nu heel voorzichtig iets van fruit mag toevoegen: groene appels, peren en bosbessen.

    Beetje bij beetje, hel langzaam, gaat het de goede kant uit, maar het zal nog zeker een jaar duren, denk ik wel..

    Groetjes!
    Flora

  4. Hallo,

    Vol nieuwsgierigheid heb ik tussen de recepten zitten neuzen.
    Uiteindelijk ben ik deze koekjes gaan maken.

    Jammer genoeg heb ik ze allemaal weggegooid, want ze zijn veel te zout!

    Staat de hoeveelheid zout wel juist vermeld in dit recept?

    Morgen herkansing (moet nieuwe rozijnen halen) en dan met veel minder zout. wel zonde van mijn producten dit :-(

    Groet,
    Linda

  5. Hallo Linda,
    Het is inderdaad erg jammer dat je je koekjes moest weggooien omdat ze te zout waren. Misschien moet ik de hoeveelheid zout duidelijker definiëren, want ik neem een halve afgestreken theelepel. Waarschijnlijk heb je het geïnterpreteerd als meer dan dat. Ik zal het in ‘t recept aanpassen. Ik hoop dat je volgende lading koekjes wel lekker worden!

  6. A-ha, dat verklaart een hoop! ;-)

    Fijn dat je het hebt aangepast!

    Ik ga er vanuit dat de koekjes morgen wel lekker worden :-)

    Groet,
    Linda

  7. super lekkere koekjes!! de kinderen zijn er gek op. Ik voeg nog wel 100 ml ahornsiroop toe om het zoeter te maken, maar ik maak ze wekelijks voor de kids om mee te nemen naar school.

    Groetjes

  8. Heb ze zojuist gemaakt en ze zijn echt heerlijk! (ook al zijn ze nog niet geheel afgekoeld.. ;)
    Dank voor het recept!

    Enige kanttekening is dat bij mij bij 20-25 min niets eetbaars over blijft, 15 min is ruim voldoende!

  9. Hoi Anna,

    Ik mag geen rozijnen, denk je dat deze koekjes ook zonder de 100 gram rozijnen gemaakt kunnen worden?

    Groet,
    Hanne

  10. Hanne,
    Mag je wel andere gedroogde vruchten? Zo ja, dan kan je de rozijnen makkelijk vervangen door bijvoorbeeld gedroogde abrikoos of pruim. Wanneer je helemaal geen gedroogde vruchten mag, zou ik deze vervangen door een ander zoetmiddel, zoals 1-2 eetlepels rijststroop.

  11. Hoi Anna,

    Bedankt voor je snelle reactie. Heb ze gister al gemaakt zonder de rozijnen en ze zijn op zich wel goed gelukt, alleen erg droog. Een beetje rijststroop zal misschien wel helpen. Ik mag helaas ook geen andere gedroogde vruchten, dus dat wordt hem niet.

    Zal het de volgende keer is met wat rijststroop erbij proberen.

    Nogmaals bedankt!

  12. Vandaag gemaakt, en ze waren heerlijk! Ik heb wel dezelfde ervaring als Lenna: 20 tot 25 is echt te lang. Toen ik na 20 minuten eens ging kijken, heb ik een derde weg moeten gooien, omdat ze aangebrand waren. Ik heb een gasoven, weet niet of dat uitmaakt. Wel netjes op 180 graden voorverwarmd.

  13. Linda en Lenna, ik heb de bakduur aangepast naar 15-25 minuten. Bedankt voor het doorgeven! Blijkbaar moeten deze koekjes in sommige ovens korter dan de baktijd die er eerst stond.

  14. Ze zijn prima gelukt, alleen heb ik voor het volkorenmeel, gewoon mijn favoriete SPELTMEEL gebruikt, heel smakelijk, ze waren zalig! Bedankt voor de tip!!

    Groeten;Wilma

  15. Ik heb ze nu voor de 2e keer gemaakt. Ik vind ze lekker maar wel een beetje droog.
    Hoe kun je dat voorkomen? En kun je er ook gemalen noten doorheen doen of wordt het dan nog droger?
    Leuk, nu kan ik mijn kleindochter morgen verwennen met gezonde koekjes!
    Bedankt voor het recept

  16. Heb de koekjes nu 3 keer gebakken in 2 dgn tijd maar vindt ze echt veel te zout en te droog, heb nu al minder zout gebruikt en dat is wel beter, maar ze vallen echt uit elkaar en jammer genoeg zijn ze niet knappering, Tips???

  17. Ik heb vandaag voor het eerst deze koekjes gemaakt. (de 2e keer dat ik bak zonder suiker). Ben het bakpoeder en het zout vergeten. Ze zijn nu ook best lekker (moet nog wennen aan suikervrij eten). Ben benieuwd hoe ze smaken als ik er alles in doe.
    Mijn 2-jarige zoontje heeft “helpen” bakken.

    Bedankt verder voor alle informatie op de site. Eet sinds afgelopen maandag zo goed als geen toegevoegde suiker meer. Ik moet geloof ik bekennen dat ik meer aan suiker verslaafd was/ben dan ik dacht. Nu 3 dagen zonder suiker merk ik dat ik ook veel minder behoefte aan zoet heb. Het gaat de goede kant op.

    Hopelijk heeft dit een gunstig effect op m’n darmen.

  18. De laatste tijd ben ik bezig met gezonder en minder vet te eten. Ik vroeg mij dan ook af of de boter ook vervangen kan worden door iets gezonders. Aangezien roomboter niet heel gezond is.

  19. Beste Merel,

    Ik heb zelf een allergie voor koemelk, lactose, gluten en suiker. Ik vervang de koemelk door kokosmelk, de roomboter door kokosolie en het volkorenmeel bijvoorbeeld door kastanjemeel. Gewoon uitproberen waar jij van smullen kunt.

    Succes!

  20. Net gebakken met de kleintjes: Smaak is goed, maar de koekjes zijn erg droog, ze vallen bijna als poeder uit elkaar op het moment dat je een hap neemt. Iemand een oplossing hiervoor?

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.