Het duurde even voordat ik een recept voor chocolate chip cookies had gemaakt waar ik echt tevreden over was.
Toen ik nog geraffineerde suiker gebruikte, at ik weleens chocolate chip cookies van de winkel. Elk merk smaakt anders. Die van de Hema vond ik het lekkerst (ze verkopen ze niet meer!): smeuiig, de buitenkant een beetje knapperig en ze waren lekker groot. Met de cookies van de Hema in mijn achterhoofd, maakte ik deze. Maar dan suikervrij natuurlijk!
Deze chocolate chip cookies bevatten een klein beetje geraffineerde suiker, dat zit in de stukjes chocolade. Ik gebruik chocolade met 86% cacao (o.a. te koop in de supermarkt). Dat betekent dat 14% van de chocolade bestaat uit suiker en wat andere bestanddelen. Er is ook chocolade te koop zonder geraffineerde suiker, zoals Lovechock (met kokosbloesemnectar) of Willie’s cacao (zonder zoetmiddel, voeg dan iets meer palmsuiker toe aan het deeg), maar dat is een stuk duurder. Ik kies in dit geval voor een heel klein beetje geraffineerde suiker. Op die manier zijn de chocolate chip cookies niet helemaal suikervrij, maar je kan ze wel 100% suikervrij maken.
Chocolate chip cookies (zonder -of met een heel klein beetje- suiker)
voor 4 grote cookies
100 gram roomboter
40 gram palmsuiker OF 2 eetlepels agavesiroop
1 ei
1/4 tl vanillepoeder of 1/2 vanillestokje (niet verplicht)
100 gram gebuild tarwemeel
1/2 afgestreken tl baking soda
mespunt zout
85 gram chocolade (ik gebruik chocolade met 86% cacao, daar zit een klein beetje suiker in. Zoals ik hierboven beschreef kan je ook chocolade gebruiken zonder geraffineerde suiker)
- Verwarm je oven voor op 150 graden Celcius.
- Haal je bakplaat uit de oven en leg bakpapier op je bakplaat.
- Meng in een ruime kom de boter met de palmsuiker door er met twee messen kruislings in te snijden tot je een kruimeldeeg hebt.
- Voeg het ei toe en roer het snel door. Niet teveel roeren.
- Meng in een ander kom het meel, baking soda, zout en vanille (als je het gebruikt).
- Voeg het meelmengsel toe aan het botermengsel.
- Roer door. Niet teveel roeren.
- Hak de chocolade grof.
- Voeg de chocolade toe aan het deeg en roer dit er ook vlug doorheen.
- Maak er 4 grote cookies van. Of maak kleinere cookies.
- Leg de cookies op de bakplaat.
- Bak gedurende 8-10 minuten tot ze bovenop een klein beetje hard zijn.
- Haal uit de oven en laat minstens 10 minuten afkoelen terwijl de cookies nog op de bakplaat liggen.
- De chocolate chip cookies zijn het lekkerst als ze helemaal zijn afgekoeld.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Ze zitten in de oven! kan niet wachten….. nog 6 minuten (en 10 min afkoelen)
Cristel,
Zijn ze naar je smaak geworden? Lastig he, dat wachten. Vooral het afkoelen.
jaaa ze zijn heerlijk!!!! mjammieeee lekker voor bij de thee. Zeker voor herhaling vatbaar! Bedankt voor het recept :D
Ziet er erg lekker uit! Wat is gebuild tarwemeel en waar kun je dat en de palmsuiker kopen? Ik woon in een klein dorp, dus ik moet het vaak doen met wat de supermarkt te bieden heeft. :)
Anne,
Gebuild tarwemeel kan je kopen bij de natuurvoedingswinkels en bij de molen. Je kan ook gewoon tarwemeel gebruiken, of bloem (maar dat is geraffineerd). Palmsuiker kan je kopen bij de toko en bij sommige natuurvoedingswinkels. Je kon het ook krijgen bij de Jumbo, maar volgens de laatste berichten is het er niet meer te koop (ik heb het nog niet gecheckt). Misschien om de zoveel tijd even goed inkopen doen bij de dichtstbijzijnde natuurvoedingswinkel? Of laten bezorgen via een webwinkel met dit soort producten in hun assortiment?
Mijn dochter is geadviseerd om geen suiker en glutenvrij te eten. Dit recept ziet er lekker uit maar welk meel kan ik het beste gebruiken als het glutenvrij moet zijn.
speltbloem???
spelt zitten ook gluten in, maar boekweitmeel en rijstebloem (pure boekweitmeel heeft een typische smaak, maar omdat rijstebloem bijna geen smaak heeft gaat dat prima) in Zweden hebben ze havermout en meel zonder gluten (is via internet te bestellen). Amandelmeel kan je ook gebruiken. Verder kan ik je ook aanraden eens te kijken op http://www.eetgoedvoeljegoed.com te kijken die recepten en tips (het hoeft bijvoorbeeld niet altijd brood te zijn er zijn ook smoothies die heel veel goede voedingsstoffen bevatten en waar je echt een hele ochtend op doet) zijn suiker en glutenvrij.
Hoe hak je de chocolade?
Anna en Anne,
Ikheb vandaag (11 febr.) nog palmsuiker bij dejumbogekocht.
@Esther Het is wel lastig om zo uit te leggen hoe ik chocolade hak, maar hierbij mijn poging. Ik hoop dat je het zo snapt. De chocolade hak je door je handpalm op de botte kant van een grof mes te houden en in de chocolade te duwen. Zo breekt het is stukken. Zet je mes op het volgende stuk chocolade en doe hetzelfde tot je stukken hebt die klein genoeg zijn.
Je kan ook ‘chocolate chips’ of ‘drops’ kopen. Deze zijn te krijgen bij de meeste delicatessen- en taartenwinkels.
@Cora Dat is goed om te lezen!
Frances, wij gebruiken voor onze zoon kastanjemeel, speltmeel en teff. We doen meestal per recept de helft teffmeel, en dan aanvullen met de andere 2. Alles te koop in de natuurvoedingswinkel. Bij ons goede resultaten! Succes ermee.
Groetjes Andrea
Zouden de koekjes ook zonder palmsuiker kunnen worden gemaakt en met een andere vervanger? Agavestroop of honing bijv?
Groetjes,
Marion
Marion,
De koekjes krijgen wel een extra lekkere smaak door de palmsuiker. Deze suiker smaakt een beetje als basterdsuiker. Ook heeft de palmsuiker invloed op de structuur. Het is natuurlijk wel te vervangen, maar het vergt wat uitproberen. Ik zou geen honing gebruiken, maar agave is een goede optie. Ahornsiroop zou ook lekker zijn bij deze koekjes, maar gebruik er niet teveel van.
Aanvullling: ik heb inmiddels een goede vervanger voor palmsuiker in eht recept verwerkt!
En stevia? Is dat ook te gebruiken. Lovechock helemaal verzot op! Almond Fig is mijn favoriet, maar alledrie zijn ze lekker. Is inderdaad wel duur want je hebt twee repen nodig, dus maar een keer gewone kopen voor de koekjes. Altijd minder suiker dan de gewone.
Olivia,
Stevia kan je ook proberen in deze koekjes, maar ook daarvoor geldt dat de palmsuiker een speciale smaak heeft die lijkt op basterdsuiker en dat heeft stevia niet. Maar je kan het zeker proberen met stevia!
Ik zal het uitproberen. Eens zien hoeveel die palmsuiker kost…..heb helemaal geen suiker meer in huis alleen nog stevia…..daar heb ik voor gekozen een jaar geleden. Dus alles wat ik wil zoeten zoet ik met stevia. Lastig blijft het als ik bij anderen ben want die gebruiken gewoon suiker dus 100% zonder suiker ben ik helaas niet.
Hoi,
Weleens gedacht aan zelf eerst de chocolade te maken op de raw food manier? de basis: rauwe cacoapoeder, rauwe cacaoboter, lucuma poeder, eventueel wat agave siroop en dan kun je eindeloos variëren met ingrediënten. Niet moeilijk, wel lekker en geen geraffineerde suikers. De ingrediënten zijn in aanschaf zeker prijzig, maar wel de moeite waard.
@Chila Het is toevallig dat je het vraagt, want Marger is van plan dit binnenkort te proberen. Ik ben erg benieuwd hoe zelgemaakte raw chocolate smaakt!
@Anna: het is heerlijk. Idd net als zo’n reep I love chock; Ik heb het vorige week alleen met kokosolie gedaan, maar dat vind ik een minder succes want dan krijgt de chocolade niet de stevigheid die ik lekker vind en smelt het op het moment dat je het oppakt, maar ook lekker.
Wij hebben maanden geleden een ommezwaai gemaakt met het hele gezin. Er werd aangeraden geen suikers meer te geven aan onze oudste zoon (zelfs even geen fruitsuikers) omdat hij er gewoon sterk op reageert. Dus jullie site is voor ons heel fijn, alhoewel ik ook zo min mogelijk suikervervangers probeer te gebruiken (hoogstens beetje agavesiroop).
Vanmiddag ga ik ook weer verder experimenteren. Ook willen wij zo min mogelijk zuivel (op basis van koemelk gebruiken) gebruiken, maar in de raw food wordt melk, boter ed ondervangen door bijvoorbeeld avocado. Leuke tip: echt lekkere choco mousse (rauwe cacaopoeder, agavesiroop en avocado), beetje zout en vanille essence. Ik had het laatste niet, dus heb dat weggelaten en gojibesjes toegevoegd. Binnen 2 minuten klaar, laten opstijven in de koelkast en echt superlekker.
waar kan ik de baking soda vinden ? bij de jumbo ook ?
Bibi, ik weet niet of je baking soda bij de Jumbo kan krijgen. Je kan het in ieder geval krijgen bij de toko.
En bij elke bio…..in de gewone supermarkt is het niet te krijgen mits je gewoon voor gist wil gaan dat wel…..ik probeer gist zoveel mogelijk te vermijden en dan is baking soda een goed alternatief.
Even een vraagje, kun je ook wijnsteenzuur bakpoeder gebruiken ipv baking soda of is dat wat anders?
Wijnsteenzuur is wat anders dan bakpoeder of baking soda. Het zijn wel allemaal rijsmiddelen. Je kan het proberen en zien hoe het uitpakt. Mijn ervaring is dat baksels met wijnsteenpoeder minder luchtig worden dan met de andere twee middeltjes.
wat is gebuild tarwemeel?
Sabrina, gebruikd tarwemeel kan je kopen bij de natuurvoedingswinkels en vaak ook bij molens waar ze meel en bloem verkopen. Dit meel is gedeeltelijk gemalen, zodat het vrij licht is en toch veel van de voedingsstoffen bevat die in volkorenmeel zitten.
Anna,
Dank je wel voor de uitleg.
Hallo! Geweldig leuke site is dit!
Ik ben zelf al een tijdje bezig met suikervrij eten omdat ik merk dat ik me beter in mijn vel voel als ik geen suiker eet, en het is leuk om te weten dat er meer mensen zijn die dit doen.
En die ook nog eens geweldige recepten op een website hebben staan!
Ik had een vraagje, zou je in die recept de palmsuiker kunnen vervangen voor druivensuiker?
Groetjes, Majka.
@Majka: misschien wel, maar het kan zijn dat de zoetkracht van druivensuiker/dextrose anders is dan die van palmsuiker en dat je dus een andere hoeveelheid nodig hebt om dezelfde mate van zoetheid te bereiken. Overigens gebruiken wij zelf nooit druivensuiker, omdat dat net zo geraffineerd is als normale witte suiker.
als je raw chochnibbs neemt heb je suikervrij…. ga ze maken.
Beste Anne en Marger,
Ik heb de koekjes nu in de oven staan maar er gebeurt iets heel geks: de boter loopt er uit na een tijdje. Het beslag loopt dus niet uit, het is de boter…
Heeft iemand anders dat ook? Ik gebruik agave i.p.v. palmsuiker, verder alleen wat minder chocola.
Excuus, Anne moest natuurlijk Anna zijn.
@Joanna Dat is jammer. Het komt omdat je andere ingrediënten gebruikt, dan wordt de structuur van de koekjes ook anders. Hopelijk probeer je ze nog eens en dan met de ingrediënten zoals ze in het recept staan. Dan lukken ze vast wel!
Helaas niet zo goed gelukt. Ik gebruikte tarwemeel en moest zeker het dubbele gebruiken omdat het deeg te plakkerig was.
Het resultaat: mijn zus zei: “het is net een afbak broodje met chocolade pasta”. Mijn broertje riep: “Ik krijg een droge strot van die koekjes van Thea.” Hmm. Zelf vond ik ze ook niet voor herhaling vatbaar. Gezond? Ja. Lekker? Nee.
@Thea Dan ben je een goed voorbeeld van dat je een glutenvrij recept niet zomaar kan omzetten in een recept met tarwe (gluten) erin. Ik zou het nog eens proberen en dan echt het recept volgen. Dan krijg je vast andere reacties van je familie!
Dat had ik eerder moeten lezen dat gebuild tarwemeel niet hetzelfde is als volkoren tarwemeel.
Hier ook uitgelopen natte koekjes…worden vast niet knapperig bij het afkoelen :( zonde, weer al zo’n probeersel mislukt :(
Ik heb heel precies het recept gevolgd. Ze staan er inmiddels 20 minuten in. Al zien ze er lekker uit, ze zijn nog steeds niet een klein beetje hard aan de bovenkant. Het deeg zag er al erg plakkerig uit. Gezien ik een kilo gebuild meel in huis heb ga ik het wel weer opnieuw proberen… wat doe ik fout? Mag misschien de boter niet op kamertemperatuur zijn?
Kan je overigens ook chocola van een ander percentage cacao kopen? De koekjes zijn uiteindelijk toch best bros geworden, maar ik vind de chocola heel heftig! Het zal vast veel uitmaken wat je koopt.