Een tijd geleden was ik al bezig om suikervrije chocoladepasta te maken. Poging 1 mislukte en daarna was ik het idee even uit het oog verloren. Gelukkig herinnerde een lezer van Suikerwijzer.nl mij eraan, omdat zij ook graag suikervrije chocopasta wilde eten. Dus ging ik vol goede moed weer aan de slag. Deze keer lukte het! Hier het recept.
Chocoladepasta (zonder suiker)
voor 225 gram
150 gram roomboter
50 gram melkpoeder (zonder suiker, te koop bij de natuurvoedingswinkel) of sojamelkpoeder
3 eetlepels agavesiroop
4 afgestreken eetlepels cacaopoeder
- De melkpoeder van de natuurvoedingswinkel is te korrelig naar mijn smaak. Daarom deed ik deze eerst even in de keukenmachine tot het echt poeder is geworden.
- Doe de roomboter en agavesiroop in een ruime kom. Mix deze met de slagroomklopper tot het heel romig is geworden.
- Voeg de cacaopoeder toe en mix het erdoorheen. Zet hiervoor de klopper op een lage stand.
- Voeg het melkpoeder toe en mix het er ook doorheen, met de klopper op een lage stand.
- Doe het mengsel in een goed afsluitbare pot.
- Als je de chocoladepasta binnen een paar dagen ophebt, kan je deze beter overdag buiten de koelkast bewaren. Dan is ‘ie namelijk beter smeerbaar. Als je er langer over doet, is het beter de pasta in de koelkast te bewaren.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Een gezonde vervanger van chocola is Carob, te verkrijgen in natuurwinkels. Hiermee kun je een heel eind komen om bv een chocoladeafhankelijkheid in toom te houden ;-)
Wij eten thuis de zonder-suiker variant van Ukkie, errug lekker. Gezoet met honing. Ook suikereters vinden dit een ware echt concurrerende chocopasta…scoort altijd goed…en dus is zo op :-)
Er zijn naast gewoon ook een hazelnoot en duo variant.
Potten gaan wel hard, dus een carobe variant zonder suiker (heeft Ukkie niet) is ook een goede tip!
Doe er eens schraapsel van een vanillepeul door. Komt de chocolade smaak meer naar voren. Maakt de smaak voller en ronder.
De melkpoeder laat ik achterwege. Waarvoor zit dit erin?
Zonder melkpoeder wordt het een heel ander product.
Chocoreale! in dat merk zitten honing en maisstroop en je proeft het verschil nauwelijks (nja wel dat die vieze suikersmaak er niet inzit :D )
Ik ben dat merk wel tegengekomen, maar dan zat er rietsuiker in. Gaat het misschien om een specifieke smaak die met honing en maisstroop is gezoet? Overigens gebruiken wij die twee zoetmiddelen zelf liever niet vanwege de invloed op de bloedsuikerspiegel.
Hier zit geen rietsuiker in, wel maisstrooppoeder (32%!) (poedervorm was beter las ik ergens op de site?) en honingpoeder (2%) En verder vrij weinig producten (hoofdbestanddeel zonnebloemolie)
Ik vind het fijn als er geen waslijst met ingrediĆ«nten op staat, dat zijn nl. niet altijd de beste… En deze heeft niet die vieze suikersmaak :D
Hoi,
Ik wil liever geen melkpoeder gebruiken omdat daar vaak verharde plantaardige vetten inzitten. Is er iets waarmee ik dat kan vervangen?
Groetjes Charlotte
Charlotte,
Je kan de melkpoeder vervangen door sojamelkpoeder. Daar zitten erg weinig verzadigde vetten in.
Bedankt voor het geweldige recept. Mijn dochter smult er van. Door een zeer streng dieet (geen fructose en suiker) zijn de opties voor broodbeleg erg beperkt, maar deze is sinds ik het gemaakt heb favoriet.
Heb de agavesiroop (vol fructose) vervangen door rijststroop.
Super recept!
Ingaand op een aantal reacties:
Die van Ukkie vind ik trouwens echt NIET lekker! Echt mierzoet en je proeft nauwelijks meer de ‘chocoladesmaak’. Jammer dat de ‘oude’ chocoladepotten niet meer verkocht worden (weet zo even niet meer het merk). Nu neem ik wel eens die van chocoreale inderdaad, veel duurder dan de oude potten. De puur is wel erg lekker, maar de melk vind ik weer niet lekker door de honing.
Hallo allemaal,
Goed idee die chocoladeboter!
Ik heb nog een aanvulling, gemalen kokos er doorheen roeren, ook heel lekker. En van die vanille erdoor heen ga ik zeker proberen!
gr. Klaartje.
Hallo,
Ik ben voor mijn tante op zoek naar suikervrije witte chocopasta. Bestaat dat?
Groeten,
Rob
Rob,
Dat bestaat niet voor zover ik weet. Wij eten heel soms witte chocolade en nemen dan die van het merk Vivani, de soort met vanille. Deze bevat suiker, maar veel minder dan de meeste andere merken witte chocolade. Misschien dat je daar wat aan hebt?
Als je experimenteel bent met koken, kan je proberen pasta te maken met pure cacaoboter en een zoetstof als agavesiroop of kokosbloemnectar.
Ik maak deze suikervrije chocopasta, erg simpel recept en volgens mijn zoon ook erg lekker! Je kunt er ook chocomousse van maken:
* 6 eetl. ongezoete cacao (ik gebruik die van Blooker)
* 3-6 eetl. melk
* 1 eetl. halvarine
* 2 eetl. appelstroop (zonder beetwortel = suikerbiet)
Zeef de cacao boven een pannetje. Voeg 3 eetl. melk, de halvarine en de appelstroop toe. Meng de ingredienten op matig vuur (mag niet koken) onder voortdurend roeren met een vork. Voeg evt. wat meer melk toe (kleine beetjes tegelijk) totdat je een pasta hebt, dikte vergelijkbaar met satesaus.
Haal ‘t pannetje van ‘t vuur en schep alles in een bakje.
Wil je er chocomousse van maken voeg er dan nu ca. 100 ml opgeklopte ongezoete slagroom aan toe.
Zet het bakje afgesloten een nacht in de koelkast. Hoe langer de pasta staat, hoe lekkerder deze wordt.
Smul smakelijk!
Hallo,
Ik heb Ukkie een mailtje gestuurd met de vraag waar de fructose van gemaakt is, dat blijkt uit suikerbiet gemaakt te worden! Als je geen suikers wilt, dan geen Ukkie kopen. Dat geldt kennelijk voor meer producten, uitkijken als er fructose op staat, vaak wordt dat dus uit suikerbiet gewonnen. Met honing moet je ook oppassen omdat de bijen vaak bijgevoerd worden met suiker. Agavesiroop kan volgens mijn homeopatische arts wel, zullen kennelijk de echte vruchtensuikers zijn die minder kwaad kunnen voor je lichaam.
Ik ga deze pasta zeker eens proberen te maken! Bedankt.
Hallo,
Heerlijk recept!
Ahorn is ook een zeer lekkere vervanger voor de agavesiroop.
Geeft een volle smaak.
kan ik hier ook een hazelnoot fariant van maken of word de struktuur dan veranderd?
Corrie, het is vast lekker om er kleine stukjes hazelnoot in te doen! Dat zou ik zeker proberen als je van hazelnoot houdt.
ik heb zojuist de pasta gemaakt maar het is jam-achtig, klopt dit? Hoe krijg ik het dikker?
Heb magere biologische melkpoeder gebruikt en verder het recept gevolgd.
Ben een beginneling op dit gebied ;)