Suikervrije chocolademuffins

chocolademuffinsDeze chocolademuffins zijn lekker én suikervrij, eivrij & lactosevrij. Je kan heel goed cakejes en muffins bakken zonder ei. Ze worden evengoed lekker luchtig, als je de juiste ingrediënten samenvoegt en het recept volgt. Hmmm!

In deze heerlijke chocolademuffins zitten stukjes chocolade (chocolate chips). Daardoor vind ik ze extra lekker. Je kan hiervoor chocolade gebruiken met een hoog percentage cacao (70-80%) zodat er weinig suiker in zit, of chocolade gezoet met een alternatief zoetmiddel zoals kokosbloesemsuiker.

Chocolademuffins zonder suiker
voor 6 kleine muffins

30 gram chocolade (met hoog percentage cacao)
150 gram gebuild tarwemeel
20 gram cacaopoeder
2 afgestreken theelepels bakpoeder
halve theelepel baking soda
snufje zout
120 ml rijstemelk of sojamelk
30 gram kokosbloesemsuiker
30 ml saffloerolie (o.a. te koop bij natuurvoedingswinkel)
30 ml olijfolie
klein scheutje appelciderazijn

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  • Meng een halve theelepel bakpoeder met de melk, suiker, olie en azijn. Laat even rusten.
  • Snij de chocolade in kleine stukjes (van ongeveeer een halve c.m.).
  • Meng het meel, cacaopoeder, anderhalve theelepel van ‘t bakpoeder, baking soda en zout in een ruime kom.
  • Roer de twee mengsels door elkaar. Roer het zo kort mogelijk. Het is niet erg als het niet 100% gemengd is.
  • Meng de stukjes chocolade er snel doorheen.
  • Doe het beslag in 6 muffin/cake-vormpjes.
  • Zet ze in de oven en bak gedurende 12-15 minuten.

18 reacties op “Suikervrije chocolademuffins” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Dit recept klinkt ook weer erg lekker! Ik heb inmiddels meerdere recepten van jullie site geprobeerd en meestal met veel succes. Mijn man en ik eten volgens het principe van Montignac, waardoor wij o.a. ook geraffineerde suikers vermijden. Het tarwemeel vervang ik wel altijd door boekweitmeel of volkorenmeel, hierdoor wordt het resultaat soms wel wat droger. Maar dit is een kwestie van spelen met de juiste bakduur en temperatuur.
    Ook dit recept past weer binnen fase 2 van Montignac, zal ik dan ook zeker een keertje maken. Vrouwen en chocola…. ;-)
    Bedankt voor weer een nieuw recept, dankzij jullie site kunnen we toch af en toe ‘zondigen’ met iets lekkers! Jullie staan inmiddels bij onze favorieten!

  2. Even ter ‘waarschuwing’ in Sojamelk zit (helaas) suiker toegevoegd. Rijstmelk is tot nu toe het enige alternatief voor gewone mel dat we hebben kunnen vinden zonder toegevoegd zoet…

  3. De sojamelk die ik in de Biowinkel haal heeft geen toegevoegde suiker. Alpro heeft inderdaad suiker en allerlei andere zaken toegevoegd, maar de bio versie die ik gebruik heeft soja en water als ingrediënt. Ik gebruik het merk Lima. Smaak is wel anders dus dat is even wennen.

    Groetjes!

  4. Goe om te weten! Dankje voor deze info :) Ik ben bezig met een kuur om van suiker- naar vetverbranding over te gaan en dus op zoek naar suikervrije alternatieven voor allerlei zaken. Ik wil je wel nogmaals rijstmelk aanraden ;)

    Is het merk Lima niet erg duur trouwens?

  5. Ik gebruik soms ook rijstemelk, maar ik vind het soms een beetje te waterig.
    Als je de (stunt)prijzen van de supermarkt gewend bent is Lima misschien wat duurder. Een voor pak lima soyamelk naturel betaal ik 1,75.

  6. Havermelk is ook een goed anternatief. Het smaakt van zichzelf al wat zoet, dus er zit vaak geen suiker bij, tenminste niet bij de naturel varianten. Het zit qua waterigheid tussen rijst- en sojamelk in, vind ik.

  7. Ik wil reageren op de in Sojamelk zit suiker. Dat is alleen waar als je Alpro koopt (bij de Supermarkt) maar ik gebruik Sojamelk van Provamel (alleen te verkrijgen bij reforma winkels) en die heeft geen suiker.

    Er zijn verschillende varianten te verkrijgen.

  8. @green evelien Dat is een goede vraag. Ik wil al een tijd een artikel over de verschillende vetten schrijven en doe dat ook zodra ik er tijd voor heb gevonden. Saffloerolie heeft een eigen smaak, die in sommige gerechten iets toevoegt en die je in andere gerechten juist liever niet wilt hebben.

    @Floor Ik zou ze niet zonder suiker of ander zoetmiddel maken, dan worden ze namelijk echt niet lekker (helaas). Zijn er helemaal geen zoetmiddelen die je mag gebruiken?

  9. je hebt nu toch ook Truvia, gemaakt van stevia? Misschien is dat wat? Ik gebruik dat weleens door hartige dingen die iets zoeter mogen of door de pannekoeken…

  10. Die van mij waren erg droog, ws door de meel (spelt in combi met gewone tarwemeel) en ws door de stevia? Of hoort het zo droog? Ik vond de smeuïge appel-gember veel lekkerder.

  11. @Eliane Speltmeel maakt het inderdaad droger. Misschien hebben ze ook wat te lang in de oven gestaan? Iedere oven is weer anders en het zou best kunnen dat ze in jouw oven wat harder gaat dan gemiddeld. Ze horen niet zo smeuiig als de appel-gembermuffins, maar ze zouden niet droog moeten zijn. De topping geeft ze trouwens nog wat extra smeuiigheid, voor de liefhebber!

  12. CC,
    Truvia wordt gemaakt door de CocaCola fabriek. Ze doen naar mijn weten een beetje onduidelijk over de productiemethode. Daarom ben ik bang dat de ingrediënten redelijk geraffineerd zijn. Net als sommige stevia-soorten.

  13. Het jammere is dat ik gewone stevia vaak wat droppig vind smaken. Ik heb wel een merk (ook uit Amerika) dat me goed bevalt. Ik weet van Truvia en CocaCola, maar gebruik zo weinig (een vriend van ons is hier 4 jaar geleden geweest en bracht een voorraad mee waarvan ik nu nog het meeste heb staan ;) Ik zie dat dus maar door de vingers. En om heel eerlijk te zijn, ik gebruik het om calorieen te beperken en om MINDER ongezonde zooi te eten, niet omdat het nou zo gezond is ;) Ik doe soms nog geen half zakje ergens in, dus dat is 1 gram geloof ik. Met 1 gram suiker of honing kom je nergens…(Ik ben so wie so echt geen zoetekauw)

  14. Ik gebruik nu sinds een week amandelmelk ipv gewone melk bij mijn ontbijt van havervlokken. Wat vinden jullie van deze ‘melk’?

  15. Brin, amandelmelk is lekker en gezond! Jammer dat het wel prijzig is. Ik gebruik ook rijstemelk, havermelk en biologische sojamelk, waarvan de laatste het minst duur is. Je kan trouwens ook zelf amandelmelk maken, dan weet je precies wat erin zit. Via google vind je zo een aantal links waarin beschreven staat hoe dat moet.

  16. Ik vind de muffins ook vrij droog. Heb alleen geen saffloerolie gebruikt, in plaats daarvan de 1e keer kokosolie en de 2e keer in een gezondheidsmaniakale bui koolzaadolie, maar dat laatste is geen aanrader. De smaak van koolzaadolie past niet zo goed bij dit recept. Hoe smaakt saffloerolie? En heeft iemand nog andere tips om ze smeuïger te maken? Ik heb de 2e keer ook kokoscrème toegevoegd omdat dat ook in de brownies zat, maar merkte er niet zoveel van.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.