Suikervrije broodtaart (veganistisch + glutenvrije versie)

broodtaartWe hadden nog brood liggen dat op moest. Daarom besloot ik om een ouderwetse broodtaart te maken, natuurlijk wel suikervrij. Deze broodtaart is veganistisch en voor mijn zoontje maakte ik een aparte portie in glutenvrije versie. Het enige verschil daarbij is dat je glutenvrij brood gebruikt in plaats van ‘gewoon’ brood.

Broodtaart (zonder geraffineerde suiker)
4 personen

200 gram suikervrij bruin brood (met de korst eraf gesneden)
350 ml rijstemelk, of amandelmelk of sojamelk
100 gram appelmoes (zonder suiker)
40 gram rozijnen
2 eetlepels kokosbloesemsuiker + wat extra (te koop bij natuurvoedingswinkels)
1 tl kaneel + wat extra

  • Je kan gekochte appelmoes gebruiken, of zelf appelmoes maken (van ongeveer 2 appels).
  • Meng 300 ml melk, de appelmoes, de rozijnen, 1 tl kaneel en 2 el kokosbloesemsuiker.
  • Snij het brood in blokjes en doe ze in een ruime kom
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Giet het melkmengsel over het brood en laat dit ongeveer 15 minuten weken tot het brood doorweekt en zacht is.
  • Voeg eventueel nog 50 ml melk toe als het brood nog niet overal doorweekt is. Hoeveel melk je precies nodig hebt, hangt af van het soort brood dat je gebruikt.
  • Vet een ruime bakvorm in met wat plantaardige margarine.
  • Doe het broodmengsel in de vorm. Druk het een beetje aan met de bolle kant van een eetlepel.
  • Besprenkel de bovenkant met een beetje kokosbloesemsuiker en kaneel.
  • Zet ongeveer 30 minuten in de oven, tot de broodtaart wat bruin is geworden en een beetje ‘n krokant korstje heeft. Kijk na 20 minuten even in de oven of het al klaar is. Zo niet, check het dan elke 5 minuten.
  • Schep voor iedereen een portie op en eet het warm.

Variaties
– Doe 2 bananen in plakjes door het melkmengsel en prak het er een beetje doorheen.
– Voeg stukjes walnoot toe, of andere noten of zaden die je lekker vindt. Voeg dit toe nadat het broodmengsel 15 minuten heeft geweekt.
– Gebruik in plaats van 1 soort melk, een mengsel van rijstemelk, amandelmelk en/of koemelk (dan is de broodtaart niet veganistisch meer).
– Je kan er eventueel wat griekse yoghurt of crème fraîche bij serveren (dan is de broodtaart niet veganistisch meer).

6 reacties op “Suikervrije broodtaart (veganistisch + glutenvrije versie)” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Ik ben een beetje in de war. In gewoon brood zit toch ook suiker? Dan is dit toch geen suikervrije variant? Of heb je desembrood gebruikt?

  2. ‘Gewoon brood’ stond tussen aanhalingtekens, omdat wij natuurlijk alleen maar suikervrij brood eten. Ik heb het voor de duidelijk nog even bij de ingrediënten toegevoegd.

    Wij eten wel zuurdesembrood, maar dat is niet automatisch suikervrij. Kijk altijd op de ingrediëntenlijst van het brood of er suiker aan toegevoegd is.

  3. Ziet er lekker uit!! ik kan me niet voorstellen dat dit zonder suiker is gemaakt ik zal het uitproberen met me vriendin.

  4. hallo,

    Welke amandel, rijstemelk of soja melk gebruiken jullie?
    tot nog toe heb ik geen van de soorten zonder toegevoegde suikers gevonden.
    nog een vraag: hoeveel suiker (dextrose) is er toegevoegd aan brood? is het niet te verwaarlozen?
    bij de biowinkel staat het meestal niet op de zak omdat de broden onverpakt aangeleverd worden, sinds kort eet ik alleen speltbrood, die van de biowinkel heeft een wat zurige smaak en is erg compact, sinds kort verkoopt de AH ook 100% spelt, dit is iets luchtiger misschien toch door toegevoegde suikers?

  5. Roos, wij gebruiken rijstemelk die je bij de AH kan kopen (daar is geen suiker aan toegevoegd), of we maken het zelf (nog beter én goedkoper). Sojamelk en amandelmelk gebruiken we niet, omdat ons zoontje daar niet goed tegen kan.

    Als je brood van de natuurvoedingswinkel eet, hoef je je geen zorgen te maken over toegevoegde suikers. Behalve natuurlijk als het echt een gezoet brood is. Je kan bij de biowinkel altijd vragen om de ingrediënten. Die moeten ze op een lijst hebben staan. Brood dat zurig smaakt, is brood met zuurdesem. Die zijn meestal inderdaad ook wat compacter. Ze hebben er ook brood met gist, dat smaakt niet zurig. Het speltbrood van de AH is ook met gist gemaakt. Op zich is zuurdesem beter voor je en het smaakt lang niet altijd zurig. Vraag bij de biowinkel maar eens naar zuurdesem dat wat luchtiger is, dat hebben ze ook!

  6. Mijn moeder maakte vroeger altijd broodkoek van oud brood, ze had dit geleerd van haar Haagse grootmoeder. Dan maak je een beslag van (koe, rijste, soya, amandel) melk, ei* en kaneel en voeg je in stukjes gescheurd oud brood toe. Om het helemaal lekker te maken kun je er ook nog citroenrasp doorheen roeren. Er moet een dikke ‘pap’ ontstaan. Dit giet je in een hete (ingevette) koekenpan, en bak je zachtjes eerst aan 1 kant bruin. Daarna omdraaien (op een bord laten glijden, en dan de koekenpan er boven houden en omdraaien. Het is vrij zwaar deeg, dus onmogelijk om zonder bord heel om te draaien) en ook de andere kant bruin bakken.
    Wij aten het altijd met zelfgemaakte appelmoes. Maar kan ook met jam (suikervrije natuurlijk :-)).
    Het is dus eigenlijk een broodpannekoek. Erg lekker vonden wij, en vind ik nu nog!
    *hoeveelheid ei is afhankelijk van hoeveelheid brood. Ik hou meestal 1 ei aan per drie grote of 4 kleinere boterhammen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.