Een van de dingen die ik zo af en toe heerlijk vond toen ik nog suiker at, was boterkoek. Ik nam het niet vaak, maar genoot altijd van de structuur van écht goede roomboterkoek: stevig, maar wel smeuïg, en natuurlijk lekker romig. Toen ik onlangs weer zin kreeg in boterkoek, besloot ik maar eens te gaan experimenteren om tot een recept voor suikervrije boterkoek te komen.
Boterkoek maak je met echte roomboter. Margarine smaakt heel anders, dat is wat mij betreft vloeken in de kerk (tenzij je veganist bent). Het is lekker om een stukje boterkoek te proeven als hij net uit de oven en dus nog warm is, maar boterkoek wordt alleen maar lekkerder als hij een tijdje heeft gestaan. Voor de optimale beleving laat je hem dus rustig afkoelen en bewaar je hem daarna (verpakt) minimaal een paar uur of een nachtje, voordat je toetast.
Boterkoek (zonder suiker)
Ongeveer 8 porties
200 gram bloem
175 gram roomboter
2 gram zout
4 eetlepels agavesiroop
- Voor de boterkoek gebruik ik een kleine springvorm (doorsnede 15,5cm). Vet de vorm in met boter.
- Doe de bloem in een beslagkom en schep het zout er even doorheen.
- Voeg de boter erbij en snijd met twee messen de boter in kleine stukjes door het meel heen.
- Voeg de agavesiroop toe.
- Kneed dit alles snel tot een deegbal. Het deeg kan een beetje plakkerig blijven. Dat is niet erg, maar als je wilt kun je een beetje bloem toevoegen om het wat droger te maken.
- Doe het deeg in de ingevette vorm en druk het plat tot het egaal is. Je kunt er met de achterkant van een mes o.i.d. strepen in zetten om een ruitjespatroon te maken als je wilt.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 170).
- Zet de vorm in de oven en bak de boterkoek zo’n 25 minuten.
- Prik er met een satéstokje in om te kijken of de koek gaar is. Als er deeg aan het stokje blijft hangen, kun je de koek nog een paar minuten langer bakken.
- Haal de vorm uit de oven en laat hem even afkoelen voordat je de springvorm opent.
- Laat de koek helemaal afkoelen en verpak hem dan in een doosje of bijvoorbeeld aluminiumfolie, zodat hij niet uitdroogt.
Aangezien dit recept witmeel (bloem) bevat en ik geen groot voorstander ben van dat geraffineerde product, raad ik je aan het echt maar af en toe als delicatesse te maken.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Lekker bakken terwijl het buiten vriest en er een lekker pak sneeuw ligt. De keuken vult zich met een heerlijk zoete geur… en dat… zonder suiker!
Mijn vrouw heeft een suikerallergie en ik moest echt opnieuw leren bakken. Vandaag staat de suikervrije boterkoek in de oven en we verheugen ons er nu al op!
Een ander heerlijk recept is soezen. Je maakt soezendeeg op de gebruikelijke manier met bloem, eieren en zout. De vulling maak ik met slagroom waar ik fruit doorheen mix. Vooral lekker zijn aardbeien en banaan. De suiker mis je in het geheel niet!
Een tijdje geleden alweer heb ik deze boterkoek gebakken. Helaas niet lekker. Mijn idee is dat bij boterkoek de suiker toch invloed heeft op het bakproces. Het is ook niet mijn doel om suikervrij te leven maar vond het gewoon leuk om eens want anders te proberen.
Ik heb deze boterkoek net geprobeerd te maken, maar ik vond het tegenvallen. Ik heb oerzoet gebruikt in plaats van agavesiroop, zou dat het grote verschil zijn? Is de agavesiroop echt nodig?
Annelot,
Oerzoet heeft een heel andere structuur en een andere zoetkracht dan agave, dus het zal daaraan liggen. Ook heeft oerzoet een andere smaak. Daarom zou ik het inderdaad echt met agavesiroop maken.
Succes!
Ik moet zeggen dat het vanmorgen wel beter smaakte.
Toen ik nog met suiker bakte, was dat veel makkelijker: suiker is suiker. Nu zijn er zoveel verschillende zoetstoffen, in elk recept wordt weer wat anders gebruikt..
Vanmorgen een bezoek aan de bakker gebracht. Hij heeft me allerlei tips gegeven.
De soes met fruit en slagroom verkoopt hij ook in de bakkerij. Hij is heerlijk.
Ook enkele brood soorten heeft hij zonder suiker. Een gesprekje met de bakker leverde mij enorm veel mogelijkheden op en onze jongste is super blij dat hij iets te snoepen heeft bij een verjaardag wat van de bakker komt.
gewoon speltbloem gebruiken, is net zo lekker en heel wat gezonder dan die witte bloem
heeii ik ben shanon(13 jaar)
ik mag geen suikers:( dus ik ben op allerlij site’s aan het kijken voor suikervrije recepten. nu ben ik hier op terecht gekomen, en ga ik deze suikervrije boterkoek proberen te maken. er is 1 probleempje ik heb geen agavesiroop.
hoi allemaal,
Ik leef momenteel ook zonder suikers.
Ik let vooral op de koolhydraten omdat deze bestaat uit suikers.
In bloem zit echt veel koolhydraten dus ook suikers.
gr chantal
De boterkoek staat ‘as we speak’ in de oven. Heb nog wel even met eigeel de bovenkant bestreken en er een paar amandelen ingeprikt.
Gisteren gemaakt. Wel ei over de bovenkant gekwast en een paar amandelen erin geduwd. Echt super lekker!
Wat is agavesiroop?
De bloem zit ook suiker in, hoe zit dan van 100 procent suikervrije boterkoek.
Cora
Ik ga het ook met speltbloem proberen ben heel benieuwt is ook beter voor je bloedsuiker
ik wil deze gaan maken ik mis alleen het ei
moet die er niet door heen en gebruikt worden om te bestrijken?
ik dacht eigenlijk dat agave siroop niet suikervrij was, of heb ik dat verkeerd?
Agavesiroop is wel een zoetmaker, maar geen geraffineerde suiker zoals witte suiker (wat slecht is voor je gezondheid en je bloedsuikerspiegel piekt er van). Dus vaak als er recepten geplaatst worden waarbij staat ‘zonder suiker’, wordt er bedoeld ‘zonder geraffineerde suiker’.
Inderdaad vraag ik me af of je het ei niet mist, wat in de meeste recepten voor boterkoek gebruikt wordt?
Zelf ben ik voorstander van volkoren (spelt)meel. Ik heb het recept nog niet geprobeerd, maar ben wel benieuwd hoe het dan gaat worden.
Wat als je de bloem vervangt door amandelmeel?
Ik had dezefde vraag als Helga. En kan ik agave siroop vervangen door rijststroop?
Ben erg benieuw. Binnen kort jarig en deze leek mij prima geschikt voor mij suikervrije feestje..
Wij hebben dat niet geprobeerd met amandelmeel. Ik zou het gewoon een keer proberen op het moment dat je het nog niet gaat serveren aan anderen.
Rijststroop smaakt minder zoet dan agavesiroop en is ook dikker van structuur. Dat gaat dus zeker een ander resultaat opleveren, dus dat zou ook een kwestie van zelf experimenteren zijn.
Ik heb m gemaakt met 200 Gr amandelmeel
175 Gr roomboter 1 ei en paar flinke scheppen sukrin.
Hij is heerlijk
Vanochtend deze koek gemaakt.
Wel met speltbloem.
Maar we vinden hem heel erg droog. Zou je misschien weten hoe dit komt?
Erg lekker!
Ik heb hem net gemaakt -en goedgekeurd!- met 100 Gr amandelmeel en 100 gr speltbloem, en 2 el agavesiroop en 2 el kokosbloesemsuiker. Ook heb ik een half geklutst ei erbij gedaan (en met de andere helft de koek bestreken). Iets anders maar erg lekker en makkelijk!
Lang opzoek geweest naar een makkelijk recept voor boterkoek maar dan suikervrij. Deze variant is makkelijk en lekker van smaak. Alleen door de verhoudingen vind ik hem veel te droog. Ik denk dat ik een volgende keer toch een ei zal toevoegen. Of wellicht zijn er nog andere tips?
erg lekker, wel droog aan de bovenkant
Ik gebruik nooit bloem omdat er geen vezels in zitten. Daarom experimenteer ik altijd met amandelmeel in combinatie met andere meelsoorten (volkoren, of bruine rijst, maïs, havermout, soja, boekweit, etc.). Als zoetstof neem ik meestal fijngeprakte banaan en/of fijngehakte dadels en/of rozijnen, en soms honing. Een ei werkt goed als bindmiddel. Als rijsmiddel neem ik baking soda + citroensap. Gezond en koolhydratenarm.
Agavestroop bevat 68% suiker