Suikervrije bladerdeegstengels/ kaasstengels

Zoete stengelsOok in kaasstengels zit vaak suiker. Gek he? Gelukkig kan je ze heel makkelijk en snel zelf maken. Zelfgemaakt zijn ze niet alleen suikervrij, maar ook lekkerder én je kan zelf bepalen wat je erop doet en hoeveel. Ik maakte zowel hartige kaasstengels, als zoete kaneelstengels met palmsuiker. Het enige nadeel van deze stengels is dat ze altijd zo snel op zijn…

Als je beide soorten stengels (of misschien ook je eigen variatie) tegelijk wilt maken, doe ze dan gewoon tegelijkertijd in de oven. Dat gaat prima.

Kaasstengels (zonder suiker)
4 stengels

1 plakje bladerdeeg (ik vind Koopmans roomboter bladerdeeg het lekkerste)
30 gram fijngeraspte kaas (liefst wat oudere kaas, met veel smaak)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Ontdooi het plakje bladerdeeg. Dit kan je doen door deze buiten de koelkast te leggen en zo’n 10 minuten te wachten, of door het plakje even onder de warme kraan te houden.
  • Snij het plakje in 4 gelijke repen.
  • Rasp de kaas en sprenkel deze eroverheen. Om het meer luchtig te maken, kan je elk bladerdeegreepje eerst tot een soort wokkel draaien en dan de kaas eroverheen sprenkelen.
  • Bak in de oven gedurende 8-10 minuten, tot de stengels zijn gestegen en heel lichtbruin zijn geworden. Blijf tijdens het bakken in de buurt van de oven, zodat je  in de gaten kan houden dat ze niet te donker worden.
  • Meteen opeten, dan zijn ze het lekkerst!

Zoete stengels (zonder suiker)
4 stengels

1 plakje bladerdeeg
beetje kaneel
1 afgestreken eetlepel palmsuiker

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Ontdooi het plakje bladerdeeg. Dit kan je doen door deze buiten de koelkast te leggen en zo’n 10 minuten te wachten, of door het plakje even onder de warme kraan te houden.
  • Snij het plakje in 4 gelijke repen.
  • Sprenkel de palmsuiker en kaneel eroverheen. Om het meer luchtig te maken, kan je elk bladerdeegreepje eerst tot een soort wokkel draaien en dan de palmsuiker en kaneel eroverheen sprenkelen.
  • Bak in de oven gedurende 8-10 minuten, tot de stengels zijn gestegen en heel lichtbruin zijn geworden. Blijf tijdens het bakken in de buurt van de oven, zodat je  in de gaten kan houden dat ze niet te donker worden.
  • Meteen opeten, dan zijn ze het lekkerst!

12 reacties op “Suikervrije bladerdeegstengels/ kaasstengels” - Geef jouw reactie


    Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
  1. Ik ga ze direct maken want de geraspte kaas was 1+1 gratis bij de plus!

    Maar het is toch erg al die toevoegingen in het voedsel..

  2. Ik heb ze net geprobeerd en het was erg lekker. Ik heb ipv palmsuiker wat agavesiroop gebruikt: ook een aanrader!

  3. Hallo Anna en Marger,

    Leuke en mooie website!
    Ben zeker van plan wat recepten uit te proberen. Weten jullie hoe je rabarber kunt maken zonder suiker? Wij hebben dit in onze tuin en hoewel het erg lekker is, zoek ik liever een alternatief voor suiker.

  4. Leuk ook om met de kinderen te maken. Die van mij vinden het leuk om uit school dit te maken. Wij doen er ook nog een beetje grove zeezoutkorrels op.

  5. @ Fred, steviapoeder is geen goede vervanger voor suiker als het gaat om een gezond alternatief, namaaksuiker is zo mogelijk nog slechter dan echte suiker :)

  6. Leuk om zelf te maken, maar voor suikervrije kaasstengels kun je ook de stengels van Albert Heyn (huismerk) of Aldi kopen. Voor als je geen tijd hebt om te bakken!

  7. ik heb ze net gemaakt en opgegeten :D
    Erg leuk om te doen met een peuter van net 3! Zeker met dit weer. Alleen lust de peuter in kwestie geen kaas en had ik geen palmsuiker in huis. Dus ik heb ze gemaakt met appelstroop en een beetje kaneel. Ze vallen erg in de smaak. Zelf vind ik ze met kaas ook lekker, maar er mag van mij wel wat minder kaas op.

  8. Kelly,
    Wij kopen altijd Koopmans roomboter bladerdeeg. Daar zit geen toegevoegde suiker in.

  9. De bewering dat Stevia nepsuiker is, is niet correct. Stevia is een van nature heel zoet plantje. Een natuurlijk zoetmiddel dus. Het gaat erom dat je pure stevia neemt. De steviapoeder in de supermarkt bevat vulmiddelen die tevens uit zetmeel bestaan.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.