Suikervrije babi ketjap (woksaus)

babi-ketjapBij Aziatische gerechten zit vaak een heerlijk sausje, met veel smaak en gebaseerd op sojasaus. Helaas zit er (vrijwel) altijd veel suiker in. Daarom maak ik al een tijdje mijn eigen woksaus. Een van de lezers van Suikerwijzer.nl vroeg naar zo’n saus, daarom plaats ik deze nu op de website.

Verwacht niet een dikke, donkere saus zoals die je in de winkel koopt. Deze suikervrije versie is anders, maar smaakt evengoed erg lekker.

Babi ketjap/ woksaus (zonder suiker)
bij een gerecht voor 2 personen

1 theelepel korianderpoeder
1-2 theelepels komijnpoeder
1 teentje knoflook, uitgeperst
tamari (of sojasaus zonder suiker)
klein scheutje citroensap of ciderazijn
2 theelepels agavesiroop
1 c.m. verse gember, geraspt (anders halve theelepel gemberpoeder)
1 eetlepel sesamolie
halve tot 1 theelepel tijm
peper (naar smaak)
mespunt cayennepeper

Ik gebruik deze saus voor een gerecht met noodels (liefst boekweitnoodels) met verse groenten (bijvoorbeeld prei, courgette, taugé en paddestoelen). Ik doe alles in een pan en voeg bovenstaande ingrediënten eraan toe als het gerecht bijna klaar is. Je kan zelf een beetje variëren met de ingrediënten van de saus, in hoeveelheid en soort. Misschien vind je wel lekkere andere kruiden om erin te doen. Bij mij smaakt de saus elke keer net anders en dat vind ik juist leuk.

 

Gepost in rubriek Diner

9 reacties op “Suikervrije babi ketjap (woksaus)” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hallo wat fijn dat je dit ook suikervrij kan maken, maar ik vraag me af kan je het ook bewaren als je het in grotere hoeveelheden maakt?
  Ik hoop wat terug te lezen hier.

  Bvd Suzan.

 2. Sandra,
  Ik denk dat het niet lekker is om deze saus te bewaren. Het is juist de bedoeling om deze vers te maken terwijl je de maaltijd bereidt.

 3. Kees van Bree,
  Dit artikel wordt vaak aangehaald door mensen die reageren op suikerwijzer. Onder veelgestelde vragen kan je ons antwoord hierop lezen. Agave is prima als je de pure vorm koopt en er niet teveel van gebruikt.

 4. Ik heb ergens een recept gevonden dat min of meer overeenkomt met bovenstaand recept maar dan met melasse in plaats van agavesiroop. Het ging hierbij om duivenmelasse. Kennen jullie melasse en hoe kijken jullie naar dit product?

 5. @WZK Ik heb me nog niet erg verdiept in melasse en wil dat wel gaan doen. Voor zover ik weet kan het best een interessant zoetmiddel zijn.

 6. Wat een heerlijk recept! Mijn zoon mag ook geen agavesiroop, maar wel sporadisch honing. Dat is dus ook heerlijk!

 7. ‘k heb het recept ook gemaakt met een heel klein beetje honing ipv agavesiroop, het smaakte heerlijk! Ook m’n man die niet perse suikervrij eet vond het lekker.
  Veel succes nog met jullie site, k kom hier regelmatig nu k suikervrij eet, bedankt voor alle ideeen.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.