Een van de lezers van suikerwijzer.nl vroeg me om een recept van appelkruimeltaart. Ik ga graag op zo’n verzoek in en maakte daarom een taart om van te smullen.
Ik gebruik het liefst Jonagold of Elstar appels voor een appeltaart, omdat dit soort appels redelijk zoet zijn. Je kan ook andere vruchten gebruiken voor bijvoorbeeld een pruimenkruimeltaart, of een abrikozenkruimeltaart. De palmsuiker voor dit recept is te koop bij de natuurvoedingswinkel. Palmsuiker heeft een smaak die vergelijkbaar is met bruine basterdsuiker, maar is veel minder geraffineerd en heeft niet zo’n effect op de bloedsuikerspiegel.
Appelkruimeltaart (zonder suiker)
voor ongeveer 6 personen
voor de bodem:
250 gram bloem of volkorenmeel
125 gram roomboter
snufje zout
2 afgestreken eetlepels agavesiroop
voor de inhoud:
6 appels
sap van een halve citroen
100 gram rozijnen
voor het kruimeldeeg:
50 gram palmsuiker
100 gram boter
100 gram bloem of volkorenmeel
1 theelepel kaneel
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Vet een taartvorm in met een beetje roomboter.
- Meng de ingrediënten voor de bodem in een ruime kom met de hand door elkaar, of in een keukenmachine. Voeg wat koud water toe (ongeveer 1 eetlepel) om het een samenhangend, maar niet te nat deeg te maken.
- Doe het deeg in de taartvorm, spreid dit met je vingers mooi uit over de bodem en zorg dat de randen ook bedekt zijn. Zet afgedekt (met een bord of huishoudfolie) in de koelkast.
- Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij de appels in plakjes of stukjes. Doe ze in een kom.
- Voeg het citroensap en de rozijnen toe aan de appels en meng. Zet even opzij.
- Meng de ingrediënten voor het kruimeldeeg met de hand of in de keukenmachine tot een mooi kruimeldeeg.
- Haal de taartvorm uit de koelkast, haal het bord of de folie eraf. Doe het appelmengsel in de taartvorm en zorg dat er overal ongeveer evenveel appelmengsel ligt.
- Verspreid het kruimeldeeg over het appelmengsel.
- Zet de taart in de oven en bak gedurende 45 minuten tot het kruimeldeeg middenbruin van kleur is.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Ook lekker om wat havervlokken of (suikervrije) muesli door het kruimeldeeg te doen voor een extra “bite”.
hier wat gevonden over agavesiroop… het is wel even overwegen waard….
http://www.praktijk-advance.nl/blog/voeding/agavesiroop-een-wolf-in-schaapskleren
Je hebt gebakken met de palmsuiker zie ik! Makkelijk en lekker he! Inmiddels ben ik erachter dat je in elk willekeurig recept de gewone suiker gewoon 1-op-1 kunt vervangen door gula java/palmsuiker.
Ik maak vaak muffins met deze palmsuiker, niemand die ooit merkt dat hier geen ‘normale’ suiker in zit.
Een van de dingen is wel dat als je geen suiker gebruikt, je gebak en muffins vaak wat zwaarder/minder luchtig worden. In plaats daarvan gebruik ik tegenwoordig speltmeel en dan is veel luchtiger.
Nog even over de palmsuiker: het is wel opletten welke je koopt want in bijvoorbeeld turkse winkels verkopen ze ook palmsuiker maar dan geraffineerd.
Ik vind net ook een – zo te zien heerlijke – suikervrije banaan-kwarktaart op deze link: http://lestroisgrasses.nl/Recepten/recept_get.php?id=19&catagorie=Desserts%20&%20gebak
Er zit alleen 1 eetlepel honing in.
hm, die banaan kwarktaart is dus niet suikervrij, maar zonder toegevoegde suikers!
(in banaan zitten veel kolydraten -> suikers, honing is ook suiker… en in kwark zitten melkprodukten -> melksuikers…. ja sorry, ik heb suikerziekte dus kan helaas deze ook niet eten… niet als ik normaal lig…. alleen als ik laag lig)
Oh, okee, dat wist ik weer niet. Ik let inderdaad alleen op geraffineerde suikers en synthetische zoetstoffen. Maar ik ben dan ook een verder gezond mens. :)
Door bakpoeder te gebruiken wordt je gebak ook luchtiger van structuur.
Ik heb ook nog een vraagje over palmsuiker; is het nu een niet geraffineerde suiker of wel. Mijn dochter heeft namelijk een suiker- en sacharose vrij dieet.
Willeke,
In het artikel Alles over palmsuiker op deze website lees je hier meer over. Als je dochter geen suiker mag, zou ik haar ook geen palmsuiker geven. Eventueel even overleggen met een diëtist.
Nee Willeke, zoals Anna ook al zegt, dan zou ik ook geen palmsuiker gebruiken voor je dochter.
Als ze ‘ooit’ wel eens ‘wat’ suiker mag, dan is dit misschien een betere variant
(let dan wel op de herkomst/inhoud. Ik wist niet dat de Turkse winkels deze ook verkocht en zeker niet dat het dan een geraffineerde versie betreft. Goed opletten dus!)
Ben wel even benieuwd hoe je dan weet/ziet dat het om een geraffineerde palmsuiker gaat? Heb de mijne van de toko hier.. onregelmatige bruine vederlichte korreltjes.
On topic: Ik heb de taart gemaakt! Gezien het overschot aan peren van onze perenboom is het een perenkruimeltaart geworden. ;)
In plaats van kaneel heb ik wat gebroken amandelen door het kruimeldeeg gedaan. En nog wat slagroom erop. En oh, wat was het heerlijk!
Ik had trouwens half volkoren/half witte bloem gedaan, gezonder en toch nog lekker.
Ga zeker meer recepten proberen binnenkort. Zeer binnenkort..
In het recept staat agavesiroop en palmsuiker. Ik heb vandaag Stevia poeder gekocht. Kan ik dat gebruiken in plaats van de agavesiroop en de palmsuiker?
Zo ja, op de verpakking staat dat 1/4 tl SteviJa gelijk staat aan 1 tl suiker. Dus 1/4 van gewone suiker. Maar hoe moet ik dit zien met de agavesiroop en palmsuiker?
@Lenna Als je zeker wilt zijn van ongeraffineerde palmsuiker, kan je die het beste in de natuurvoedingswinkel kopen (en dan alsnog even de ingrediënten checken), in een winkel of online. Masarang Arenga Palmsuiker is bijvoorbeeld een goed merk.
@Ingeping Het ene zoetmiddel kan je helaas niet zomaar vervangen door het ander. Ook niet als je weet hoeveel je ervan moet gebruiken. Met stevia heb je bijvoorbeeld vrijwel geen ‘fysieke aanwezigheid’, zoals je met palmsuiker wel hebt. Stevia is immers een poeder of vloeistof. Dan moet je het hele recept aanpassen. Het is een kwestie van proberen als je zoetmiddelen wilt gebruiken die niet in het recept staan. Hoe meer ervaring je ermee krijgt, hoe makkelijker dat gaat.
Wat een leuke recepten! Heb je ook recepten met Gula Java Cacao?
Lilla, ik heb nog geen recepten met Gula Java. Ik wil wel nog eens aan de slag met de kokosbloesemsuiker.
Ik heb het plan om deze kruimeltaart te gaan maken, maar omdat m’n zoons gek zijn op banketbakkersroom wil ik dat nog over het appelmengsel doen.
Alleen ik kan niet goed bedenken welke suikervervanger ik daar voor zal gebruiken omdat ik de smaak niet teveel wil veranderen…
Heeft iemand een suggestie??
Alvast bedankt!
Nynke,
Ik zou het proberen met agavesiroop. Die geeft geen duidelijke smaak af, maar maakt het wel lekker zoet. Agavesiroop heeft een sterkere zoetkracht dan suiker. Doe eerst een beetje door de room en proef, voeg daarna eventueel nog wat meer agave toe. Dat wordt vast heerlijk!
Hoi,
wat ik zou kunnen bedenken is om Stevia te gebruiken.
Het is gemaakt van een suiker plantje en is ook zeer gezond.
Ik weet niet hoe het is in appeltaart maar als het deeg ook reageert en rijst zonder de suiker dan lijkt het mij geen probleem om Stevia te gebruiken. Het is te koop in poedervorm druppels en in tabletjes vorm te gebruiken.
Groeten Gerrit
uitproberen
stevia is ook in kristal vorm te krijgen, daar kan je beter mee bakken heb ik gemerkt. Appeltaart ging perfekt maar chocolade plaktaart (zweedse kladdkaka) ging helaas niet, dat werd een baksteen hahaha
zou de roomboter vervangen door plantaardige margarine, voor diabetes patiënten die dit lezen is vet een grotere boosdoener dan suiker,,,,..en voor alles geld, met mate!!
Hoi,
Is het ook mogelijk een appeltaart te bakken met cocosvet en stevia ?
Ik ben benieuwt
Groeten Gerrit
@Gerrit Dat kan zeker, maar je moet wel even uitzoeken wat de juiste hoeveelheden zijn. Je kan het niet 1 op 1 uitwisselen. Vooral stevia is lastig, omdat het veel zoetkracht heeft en weinig ‘body’ (om het maar zo te noemen). Bakken met kokosvet/olie bevalt mij heel goed en ik vermoed dat deze taart ook erg lekker wordt met kokosvet! Ik ben zelf niet zo’n fan van stevia, maar dat is mijn persoonlijke smaak.
Zie dat er al een poos niet gereageerd is op dit recept, maar omdat ik het vandaag gemaakt heb wil ik toch nog even reageren!
Wat heb je een leuke recepten op het blog staan, super!
Dit is mijn eerste taart zonder geraffineerde suikers, en het is prima bevallen. Alle kinderen vonden het heerlijk, eentje vond alleen dat het wel wat zoeter mocht maar dat is dan ook een zoetekauw.
Het volgende wat ik ga uitproberen is de kaneelrol, die lijkt me ook heerlijk.
Ik heb trouwens gebakken met speltmeel, dat ging prima zowel in het deeg voor de bodem als in het kruimeldeeg.
Bij een volgende verjaardag komt deze zeker op tafel!
Dag Anna,
Dit wordt m. Mijn eerste taart met palmsuiker. Mijn eerste appelkruimeltaart uberhaupt. Nu heb ik wat imgredienten in huis staan, waaromder speltmeel. Kan ik dit 1 op 1 vervangen met de bloem of volkoren meel? Of moet ik dan iets anders toevoegen?
Groet, Eva
Hoi Eva, je kan speltmeel en tarwemeel 1 op 1 vervangen! Veel plezier met de taart!