Suikervrije amandelkoekjes met walnoot

amandelwalnootkoekjes Soms gooi ik eens wat van dit en wat van dat bij elkaar, kneed wat, schuif het in de oven en zit een klein kwartiertje later te smullen van wat ik net had gebakken. Leuke momenten zijn dat hoor! Gelukkig schrijf ik tegenwoordig op wat ik aan het maken ben, zodat ik het later nog eens kan maken en het recept eventueel hier op Suikerwijzer kan plaatsen om het met jullie te delen.

Ik gebruikte aan vetten een deel roomboter en een deel saffloerolie. Ik merk dat mijn lichaam het prettig vindt niet teveel roomboter te gebruiken. Roomboter is bovendien niet het allerbeste vet. Gezonder is het om bepaalde soorten olie te gebruiken, zoals saffloerolie. Dat is te koop bij de natuurvoedingswinkel. Deze olie is helaas niet goedkoop, net als het amandelmeel dat ik voor deze koekjes gebruikte. Misschien is dat een extra reden om ze niet te vaak te maken en er echt van te genieten.

Amandelkoekjes met walnoot (zonder suiker)
ongeveer 6 stuks

110 gram speltmeel (of ander meel, zoals tarwemeel)
40 gram amandelmeel
40 gram roomboter
snufje zout
30 gram walnoten
2 eetlepels rijststroop
2 eetlepels saffloerolie

 • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
 • Meng het speltmeel met het amandelmeel in een ruime kom.
 • Voeg het zout toe.
 • Snij de roomboter in blokjes en voeg dit toe aan het meelmengsel.
 • Hak de walnoten en voeg deze ook toe aan het meel, net als de rijststroop en de saffloerolie.
 • Kneed het goed door met je handen tot je een mooie deegbal hebt.
 • Maak zo’n 6 koekjes van dit deeg. Leg ze op de bakplaat.
 • Bak de amandelkoekjes gedurende 10-12 minuten tot heel lichtbruin.
 • Afgekoeld vind ik ze het lekkerst!

17 reacties op “Suikervrije amandelkoekjes met walnoot” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hoi hoi…

  Heb net deze amandel koekjes gemaakt( en er een eigen draai aan gegeven, met hazelnoten, blanke rozijnen en maanzaadjes)…..en ze zijn echt reuze lekkerrrrr…..Bedankt voor de zoveelste goeie bak inspiratie!!!
  groetjes claudia

 2. Lekker hoor! Jammer alleen dat hier zoveel recepten “suikervrij” genoemd worden, terwijl er wel degelijk suiker in zit. Ook dit recept is niet suikervrij, er zit rijststroop in, en dat is suiker (dat leggen jullie nu net zo haarfijn uit op deze blog… ).

 3. Denize,
  Met suikervrij bedoelen we ‘zonder geraffineerde suiker’. Dat leggen wij ook heel duidelijk uit op deze website.

  Als je liever geen rijststroop eet, dan kan je dit recept beter niet maken of het zelf aanpassen.

 4. Wat een heerlijk recept weer!
  Een goede vervanger voor roomboter is overigens (suikervrije) appelmoes, ik gebruik van die portiecupjes zonder suiker, die zijn bijna overal te koop. Je kan alle roomboter in een recept vervangen, of een deel. Werkt echt!!

 5. Ik heb een vraagje. Kun je alle roomboter recepten vervangen door die saffloerolie???
  En hoeveel heb je daar dan van nodig? Ik heb namelijk een Gastric Bypass (een maagverkleining) waardoor suiker uit den boze is voor mij!! Nu zie ik hier allemaal lekkere recepten op jullie site maar door de roomboter zit er natuurlijk ook wel veel calorieen in. Ik ben zeer benieuwd.

 6. Hoi Petra,
  Ik neem aan dat je bedoelt dat je op zoek bent naar recepten waar zoveel mogelijk onverzadigd vet in wordt gebruikt. Dan is saffloerolie inderdaad een goede optie. Je kan roomboter helaas niet zomaar 1 op 1 vervangen door olie. Dat is een kwestie van uitproberen en aanvoelen, voor elk recept is het anders. Ook heeft saffloerolie een specifieke smaak die ik in sommige recepten juist lekker vind en in andere liever niet heb.

  Ik raad je aan eerst recepten te maken waar sowieso saffloerolie in zit. Dan kan je daarna met andere recepten gaan experimenteren. Een andere optie is de roomboter vervangen door plantaardige bakboter.

 7. Heej Anna, na mijn afvalproject vorig jaar in het programma obese ben ik helemaal fan van je website!! ik heb nu de helft van de recepten ongeveer geprobeerd en vind ze geweldig!! zo`n heerlijke ontdekking hoe je, zonder geraffineerde suiker en meel toch lekker kan eten en trakteren! En een leven zonder suiker maakt me veel rustiger, ik kan me beter concentreren en word niet constant gelokt naar eten toe!

  Wilde even zeggen dat deze koekjes de absolute favoriet van Alex (mn vriend) zijn :)
  Ga ze nu weer een x maken (niet te vaak haha want we moeten op ons gewicht blijven letten natuurlijk!!)
  Nogmaals thanks voor je site en het delen van al jullie bakervaringen (marger ook bedankt haha)

 8. Waar kun je de producten (zoals saffloerolie en speltmeel en/of tarwemeel) het beste kopen? En is tarwemeel en speltmeel hetzelfde, zeg maar vervangbaar door elkaar, zodat ik niet allebei hoef te kopen?

 9. Jessica,
  Saffloerolie en speltmeel kan je bij de natuurvoedingswinkel kopen. Spelt is een oertarwe en is iets droger dan tarwe. Sommige mensen (zoals mijn zoontje) kunnen niet tegen tarwe en wel tegen spelt. ]

  Je kan best tarwemeel gebruiken in plaats van spelt. En je kan saffloerolie eventueel vervangen door een andere olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie), maar gebruik dan wel koudgeperste olie. Gewone zonnebloemolie van de supermarkt geeft een ‘ranzige’ smaak aan baksels en is niet echt gezond.

 10. Ik lees hier het een en ander over wel/niet/minder gebruik van roomboter;
  De laatste tijd heb ik geexperimenteerd met kokosolie (in de harde vorm)
  Zowel in hartige als in zoete gerechten, ze lukten prima.
  superlekker, en prima alternatief voor roomboter. Het is veel beter verteerbaar en het smaakt niet naar kokos (wat veel mensen denken)
  Je hebt in eer recept iets minder van het kokosvet nodig dan de roomboter, dus net niet 1 op 1 vervangen.

 11. Ik heb niet alles goed gelezen, wel je recept. Maar waarom gebruik je geen kokosolie dat is lekker en gezond.

  groetjes Lynda

 12. Lynda,
  Saffloerolie is ook gezond. Voel je vrij om kokosolie te gebruiken!

 13. Hmm, ze leken mij heel lekker, maar mislukt. Ik heb de roomboter vervangen door kokosboter en ipv rijsstroop steviadruppels. Die saffloerolie heb ik weggelaten. Ze waren helemaal niet lekker. Gewoon een hap meel / zand Vreemd.

  Zou dit komen door het gebrek aan suiker (lees rijsstroop)?

 14. @Xena Als ik jou was, zou ik de volgende keer het recept precies volgen. Dan heb je lekkere koekjes. Het is jammer als je zin hebt in een lekker koekje, de moeite neemt ze te maken en dat ze vervolgens niet lukken zoals je voor ogen had.

 15. De opmerking dat roomboter minder gezond is ben ik het niet eens,een studie heeft aangetoond
  dat roomboter het enige vet is wat door het lichaam gezond verteerd wordt en alle andere Olies
  en vetten verhit boven 70 graden onverteerbaar zijn , zelfs vloeibare en wat van vloeibaar tot vaste
  verwekt wordt onverteerbaar voor de mens. Het rapport daarvan is iemand eens op gepromoveerd.
  Dus ik heb dit niet zelf bedacht, graag uw mening hier over
  Femmy

 16. Femmy, ik wil een keer een artikel over de verschillende vetten en hun gebruik schrijven, maar ben er nog niet aan toegekomen.

 17. ik weet ook een wreed goe receptje, zonder suiker als tussendoortje:

  1 banaan
  150gr havermout
  scheutje olijfolie
  50gr pindakaas
  alles mixen
  daarbij 50gr gemalen amandelen en hazelnoten
  schaal met bakpapiertje en in oven voor 30 min 180 graden
  daarna 60 gr pure chocolade smelten met wat water . en smeren op het mengsel na afkoelen

  heel lekker!!

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.