Deze muffins geven voldoening en zijn fris door de appel en het vleugje gember dat je er doorheen proeft. Tegelijkertijd zijn ze smeuiig en zacht. Ook zijn ze veganistisch en lactosevrij. Je kan deze muffins op elk moment van de dag eten. Hier waren ze dan ook heel snel op!
Appel-gember muffins (zonder suiker)
voor 4 grote muffins
120 gram gebuild tarwemeel of volkoren meel
1 tl bakpoeder
20 gram kokosbloesemsuiker
2 tl steviapoeder
1/2 tl gemberpoeder
30 ml rijstemelk of een andere melk naar smaak
90 ml zonnebloemolie (het liefste eerst persing)
1 el agavesiroop
1/2 tl appelciderazijn
1 zoete appel (bijvoorbeeld Elstar of Jonagold), gewassen en in blokjes gesneden
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Zet een siliconen muffinvorm klaar, of muffinbakjes (vet deze in, indien nodig).
- Doe het meel, bakpoeder, suiker, steviapoeder en het gemberpoeder in een ruime kom. Meng het door elkaar.
- Roer in een grote maatbeker de melk en azijn. Roer even door. Laat 5 minuten staan.
- Roer dan de olie en agavesiroop er doorheen.
- Meng de natte ingrediënten met de droge ingrediënten. Doe dit met zo min mogelijk roeren.
- Meng nog snel de stukjes appel erdoor.
- Doe het beslag in de muffinvormpjes.
- Bak gedurende 15-20 minuten. De muffins zijn gaar als je er een satéprikker insteekt en deze er droog uitkomt.
- Haal ze uit de oven en laat afkoelen. Ze zijn het lekkerste als ze nog een beetje warm zijn.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Ik heb de muffins vanmiddag gemaakt en ze hebben niet de kans gekregen om koud te worden ;-)
De kinderen vonden ze ook heel lekker!
Ik heb ze met gedroogd steviablad en een paar lepels oerzoet gemaakt. Zo zijn de muffins zo natuurlijk mogelijk.
Zeker een aanrader om te proberen!!
Heerlijk! Ik verving deed er verse gember bij, mmmmm!
(en ik verving de olie door olijfolie en liet de stevia weg en gebruikte palmsuiker en gewone melk ;-) )
Voor mij is lactosevrij niet belangrijk. Kun je de rijstemelk en de appelciderazijn ook vervangen door karnemelk?
Ik wilde graag even laten weten wat een geweldige website ik dit vind en hoe blij ik ermee ben. Sinds een jaar eet ik suikervrij nadat mijn dokter mij erop wees dat mijn jarenlange darmklachten wel eens door de suikers zouden kunnen komen wat de dietist erkende gezien de overige klachten (moeheid, zweten, pukkels) Ik had in het begin nog steeds last en twijfelde aan zijn ideen, maar kwam erachter wat nog steeds verkeerd was (zoals biologische koekjes met verkeerde zoetvervangers, tarwe, zetmeel etc.). Het gaat nu goed en ik merk het verschil als ik uitzonderingen maak.
Deze website is zo goed om anderen erop te wijzen, zo veel mensen gaan ermee door en willen niet minderen (een mens verandert pas als de pijn te groot is zeggen ze wel eens, net als ikzelf). Ik ben blij met de recepten en ga het als ik straks getrouwd ben lekker allemaal maken voor mijn vriend/man die steeds meer meedoet, waardoor zijn huid een stuk rustiger is!
Je ziet steeds meer winkels met suikervrije producten. Bedankt dat jullie de mogelijkheid geven om het zelf te doen, aangezien het zo duur allemaal is.
hier nog wat ervaringen waar jullie mischien wat aan hebben:
– tarwe, zetmeel (pasta, wit brood) had bij mij hetzelfde effect, zet ook om in suikers. Spelt is dan beter (brood, pizzabodem)
– atkins heeft goede suikervrije producten (heerlijke repen), bij kruidvat som voor de helft van de prijs verkrijgbaar en hun website heeft ook goede links voor meer info en producten waar suiker al is vervangen door stevia
– ik vervang zelf suiker vaak door stevia, zo heb ik appeltaart gemaakt, ook een keer gewoon beide weggelaten en niemend die het doorhad haha
Succes met de website en ik ga er regelmatig op kijken!
Groeten
Leuk dat jullie je eigen versies maken!
@Anne Het mengsel van melk en azijn helpt deze muffins rijzen. Karnemelk is een heel ander product dan dit mengsel. Ik snap wel hoe je bij karnemelk komt, maar ik vrees dat dit niet zo goed werkt. Je kan wel karnemelk en ei gebruiken in plaats van rijstemelk en azijn. Je moet dan wel even testen wat betreft de hoeveelheid van de karnemelk en ei. Tevens kan je de rijstemelk ook vervangen met sojamelk, misschien heb je dat wel in huis.
@Bernadet Bedankt voor je compliment en je tips!
Hoi!
Ik wil even zeggen dat ik deze site ook helemaal geweldig vind. Niet alleen eet ik tegenwoordig veel gezonder, maar ik moet heel eerlijk bekennen dat ik het ook veel lekkerder vind! Zelf ben ik gek op lekkere dingen en ik bak dan ook heel veel. En op verjaardagen hoor ik niks dan lof over mijn taarten (zonder suiker, koemelk en tarwe). Ook van deze site heb ik al eens een receptje uitgeprobeert. Keep up the good work!
Wel een vraagje over dit recept.. Heb je het al eens geprobeert met ander meel? Bijvoorbeeld spelt of rijstmeel. Ik heb namelijk gemerkt dat er nog al eens verschil in zit en dat het ene vervangen door het andere niet zomaar werkt ghehe. Maar wij eten toch liever geen tarwe.
Alvast bedankt!
Jill,
Dankjewel voor de mooie woorden!
Ik varieer zelf graag met verschillende soorten meel. Spelt is een soort oertarwe en is daarom de makkelijkste vervanger voor tarwemeel. Wel is spelt iets droger dan tarwe. Je kan de verschillende soorten meel inderdaad niet zomaar vervangen. Als je het wil proberen, raad ik je aan om het met speltmeel te doen. Als ik dit recept een keer maak met een ander soort meel en het pakt goed uit, dan zal ik het bij dit artikel vermelden.
Gisteren een fortuin uitgegeven aan alle ingredienten en ‘s avonds enthousiast aan de slag gegaan, maar helaas zien ze er absoluut niet zo uit als op het plaatje… De smaak is wel oke, maar volgens mij is de structuur niet zoals hij zijn moet… Volgende week nog maar een keer proberen!
Zou ik ipv de gember ook kaneel kunnen gebruiken? Vind de gember nasmaak niet zo lekker…
Fiona, wat jammer zeg! Ik hoop dat je ze inderdaad nog eens probeert (en dat ze dan wel helemaal goed worden).
Je kan prima kaneel gebruiken in plaats van gember. Weinig roeren is belangrijk om de muffins goed te laten rijzen. Verder werkt sojamelk het makkelijkste.
Ik had rijstemelk gebruikt omdat ik dat iedere ochtend in m’n muesli eet. Ik kan we sojamelk kopen, maar zit daar geen suiker in?
Het rijzen was inderdaad niet gelukt, maar ik had niet extreem geroerd. Gewoon met een vork totdat ik geen losse “poeder” meer zag, toen gelijk gestopt!
Fiona,
Er is inderdaad bijna altijd suiker aan sojamelk toegevoegd. Jammer is dat! Bij sommige natuurvoedingswinkels hebben ze wel sojamelk zonder suiker, dacht ik. Wat het eventueel ook nog kan zijn is dat je bakpoeder niet meer goed werkt, of had je die ook net nieuw gekocht?
Alpro heeft volgens mij ook ongezoete sojamelk. Zou ik eens kunnen proberen. Al is het wel zonde een heel pak te kopen voor die paar ml ;)
Bakpoeder had ik gewoon van de supermarkt. Ligt er wel al een tijd, maar het zakje was nog niet open. Toen ik laatst reguliere vegan cupcakes maakte deed dat het nog prima.
Ik had wel het recept verdubbeld omdat ik veel honger had ;) Misschien werk dat ook niet zo lekker omdat je door de hoeveelheid ingrediënten misschien toch te lang moet roeren. Ik ga het vanavond weer proberen zonder te verdubbelen!
Update: Ik heb een tweede poging gedaan. Dit keer met ongezoete sojamelk en kaneel ipv rijstemelk en gember. De smaak is beter, maar het ziet er nog steeds niet uit als iets wat je kan presenteren aan anderen. M’n bakpoeder was nog dicht en goed tot 1-2014, dus dat zou goed moeten zijn. Had er zelfs wat extra ingedaan. Verder mij precies aan het recept gehouden. Blijkbaar is dit niet het recept voor mij. Ik ga iets anders zoeken helaas!
Ik had best wat ingrediënten niet in huis, verving cider door balsamico azijn, deed er 4 el honing in ipv vervangend suikers van het recept, 1lepel gember siroop en ook 1 gemberstuk gesneden ipv gember poeder en deed koemelk ipv rijstemelk en beetje met tarwe meel op de gok, want het was een beetje plakkerig en ze waren perfect! Heerlijk genoten!
lees belangrijk en lekker