Suikervrij uit eten: restaurant ‘Jasmijn & ik’

Sinds wij op 1 januari stopten met suiker eten, was ik niet meer uit eten geweest. Gisteren kwam daar verandering in. Met een vriendin ging ik voor het eerst suikervrij uit eten in een restaurant. De keuze was gevallen op Jasmijn & ik, een restaurant in Utrecht. Op een restaurantsite hadden zij aangegeven dat suikervrij eten bij hun tot de mogelijkheden behoort, dus ik was benieuwd hoe dat zou gaan.

Van tevoren aangeven

Eerder op de dag hebben we telefonisch geïnformeerd. Dat lijkt me in zulke gevallen wel handig, zodat ik niet voor een verrassing kom te staan als het toch niet mogelijk blijkt, en de kok niet verrast wordt dat hij suikervrij moet koken. Er werd ons verzekerd dat suikervrij geen probleem was, maar de keuze van het menu zou wel beperkter zijn dan met suiker.

De aanpak

jasmijn-en-ikBij binnenkomst werd me meteen gevraagd of het klopte dat ik geheel suikervrij wil eten en werd me verteld dat men er nog op terug zou komen. Dat vond ik wel geruststellend, dat geeft meteen aan dat ze er serieus mee bezig zijn.

Aan tafel werd me even later aan de hand van de menukaart toegelicht uit welke gerechten daarop ik nog kon kiezen. Jasmijn & ik biedt Aziatische gerechten en normaal gesproken zit wel in ongeveer elke saus suiker. Er waren een aantal gerechten waarbij die saus niet vooraf wordt bereid, maar tegelijk met de rest van het gerecht en daar kon de kok voor een suikervrije variant zorgen door een andere saus te maken en toe te voegen.

Ik koos drie van de ‘Jasmijnhapjes’, waarvan een als voorgerecht en de andere twee samen geserveerd als hoofdgerecht zodat de helft niet koud zou worden, een goede tip van de serveerster. Toen de gerechten (heel behoorlijke porties voor iets dat een ‘hapje’ wordt genoemd) geserveerd werden en ik voor de zekerheid nog vragen had over het ontbreken van de suiker, ging de bediening dat ter volledigheid nog even navragen bij de kok.

De gerechten smaakten heel goed, wat een mooie bevestiging is dat het in een restaurant echt niet noodzakelijk is om het eten met suiker te bereiden. De aangepaste sausjes pasten goed bij de gerechten: met de flexibiliteit en smaakzin van de kok zit het wel goed.

Entourage

Ik ben heel tevreden over deze ervaring: het personeel ging prettig om met mijn suikervrije wens en was daar tegemoetkomend in. In het algemeen beviel de bediening trouwens goed: er waren voldoende serveersters voor de hele zaak, waardoor je niet ellenlang hoeft te wachten tot je iemand kunt aanspreken. De dames waren ook erg vriendelijk.

Het interieur van Jasmijn & ik is modern ingericht, redelijk sober met hier en daar een Aziatisch tintje. Het straalt rust uit en de tafels zijn ruim genoeg opgesteld om een gevoel van privacy te geven, zonder het te overdrijven. De prijzen waren ten slotte ook in orde: met zijn twee├źn waren we iets meer dan vijftig euro kwijt, inclusief enkele drankjes. Een positieve ervaring dus, voor herhaling vatbaar, zeker ook bij Jasmijn & ik.

8 reacties op “Suikervrij uit eten: restaurant ‘Jasmijn & ik’” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik lees op deze site helaas niets over de ontwenningsverschijnselen van stoppen met suiker. Zelf ben ik nu ongeveer vijf dagen bezig met drastisch verminderen (geen snoep, koek, weinig zoet fruit en 75% minder rietsuiker ‘s ochtends bij mijn muesli). Ik merk nu binnen slechts enkele dagen dat ik wazig zie en mijn best moet doen om de drang naar zoetigheid te verminderen. Verder vaak plassen en angstgevoelens. Wel is mijn ademhaling beter en voel ik dat ik al iets meer energie heb.

  Graag lees ik de ervaringen van anderen (in bijvoorbeeld een nieuwe rubriek). Hoe lang hebben anderen last en van welke klachten? Welke tips zijn er om in het moeilijke begin door te zetten? Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat dit voor mij een juiste keus is.

 2. Melvin, dat viel bij ons erg mee. Zie ook het nieuwe artikel over afkickverschijnselen bij het stoppen met suiker. Mooi dat je er vol overtuiging voor gaat. Als die verschijnselen aanhouden zou ik me sterk afvragen of het wel komt door afkicken van suiker en toch even een arts raadplegen.

  Ervaringen van anderen kun je al lezen in diverse reacties onder onze artikelen, we zullen eens kijken naar je idee voor een nieuwe rubriek daarover!

 3. Ik leef nu twee jaar zonder suiker (dus ook geen vervangers etc). Ik heb nl een suikerintolerantie. Als ik suiker eet krijg ik erg veel last van mijn darmen, pukkels en ben ik gigantisch moe. Dat is voor mij al een flinke stok achter de deur. De eerste 6 maanden vond ik het erg lastig maar nu heb ik totaal geen behoefte aan zoetigheid. Heel af en toe wel (eens per half jaar) maar dan neem ik een klein hapje. Maar 9 van de 10 keer kan ik er niet eens van genieten omdat het gewoon al snel te zoet smaakt. Het is toch echt een kwestie van een andere levensstijl. Het enige wat lastig is is broodbeleg. Ik eet bijna alleen maar kaas op brood (max 4-5 boterhammen per dag). Qua drinken is het kruidenthee en water met een klein beetje diksap (zonder toegevoegde suiker) en soms Spa rood. Ik heb verder geen klachten ondervonden. En er zijn genoeg (suikerloze) dingen waarvan je wel kan genieten! En een groot voordeel is dat ik altijd mooi op gewicht blijf, ik kom niet aan. Daardoor voel je je ook al sneller lekkerder in je vel.

 4. Annemarie, heb je ook ons artikel over brood beleggen zonder suiker gelezen? Misschien haal je daar nog inspiratie uit voor ander broodbeleg dan kaas. Natuurlijk klopt het wel dat je veel minder opties hebt als je geen suiker eet, maar toch vind ik dat er nog best wat lekkere mogelijkheden zijn.

  Leuk om te lezen dat je vergelijkbare ervaringen hebt als wij met het eten zonder suiker, zoals dat dingen met suiker te zoet smaken!

 5. Vraag,

  Kan iemand mij een voorbeeld geven van een weekmenu wat jullie zoal eten (suikervrij)
  Ik vind het erg moeilijk om suikervrij boodschappen te doen.

 6. Beste Marger en Anna,

  allereerst complimenten voor jullie website, ik heb er al veel tips vandaan gehaald.
  Hebben jullie nog algemene adviezen mbt uiteten gaan of als je ergens op visite bent?

  Ga vooral zo door!

 7. hallo ik heb een vraag hoe maak, je koeken brood zonder suiker
  of boterkoeken zonder suiker
  grt Marnix

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.