Suikervrij ontbijten: alleen fruit eten

Als Anna en ik geen producten met geraffineerde suikers eten, wat eten we dan wel? Een ontbijt zonder suiker kiezen was voor mij niet zo moeilijk, omdat ik daar al een paar maanden voor de start van ons project mee was begonnen om andere redenen. Mijn ontbijt bestaat uit alleen maar fruit: geen geraffineerde suiker, wel natuurlijke fruitsuikers.

Waarom fruit?

Ik merkte dat ik me afvroeg of ik wel genoeg fruit at. Elke dag minimaal twee stuks, hoor je vaak, maar dat tweede stuk fruit schoot er nogal eens bij in. Daarom besloot ik de dag te beginnen met een fruitsalade, zodat ik zeker genoeg fruit binnenkrijg. Kort nadat ik daarmee begon hoorde ik ook dat fruit eten op de nuchtere maag extra gezond is. Het heeft een zuiverende werking op je darmen, waardoor de onbruikbare stoffen die zich in je leven aan de darmwand hebben gehecht, langzaam weggewerkt worden.

Volgens het Leven lang fit Receptenboek mag fruit zelfs alléén maar op een lege maag gegeten worden. Vruchten (m.u.v. banaan, avocado en gedroogde vruchten) gaan dan direct door de maag heen naar de darmen en kunnen daar optimaal verwerkt worden en hun reinigende werk doen. Volgens dat boek mag je fruit dus niet samen met of direct na iets anders eten. Dan gaat het gisten in de maag en blokkeert het de spijsvertering.

N.B.: het boek geeft ook aan dat je fruit alleen ongekookt mag eten. Gekookt fruit is namelijk goede voedingsstoffen kwijtgeraakt en werkt zelfs nadelig op je spijsvertering.

Wennen en volgende maaltijd

Fruitsalade
Fruitsalade

Ik moest een paar weken wennen aan een ontbijt met alleen fruit. Fruit vind ik heerlijk, maar ik kon er maar kort op teren. Na het ontbijt zat ik vol, terwijl ik dan 30-45 minuten later al weer trek had. Ik ben gewend om pakweg twee uur na mijn ontbijt mijn volgende kleine maaltijd te eten, maar in die eerste weken viel ik dus al sneller aan. Na die weken begon mijn lichaam te begrijpen dat het veel uit dat fruit kan halen en kon ik langer vooruit met dit ontbijt.

Veel mensen eten na het ontbijt pas bij de lunch weer. Ik ben geen fan van het ritme volstouwen-hongeren-volstouwen. Na een kleine maaltijd kan ik twee tot drie uur vooruit en daarna eet ik weer een kleine maaltijd. Wie slechts drie keer per dag eet, zal waarschijnlijk niet een hele ochtend vooruit kunnen op een fruitsalade. Mocht je overwegen om met fruit te gaan ontbijten, luister dan vooral naar je lichaam en eet een kleine maaltijd als je honger krijgt. In hongerlijden zie ik geen heil.

Hoe ziet mijn fruitontbijt eruit?

Omdat banaan dus niet zo snel door je maag gaat, eet ik die niet bij het ontbijt. Wel later op de ochtend, als snack wanneer ik weer trek heb bijvoorbeeld. Verder kan ik al het fruit combineren dat ik wil. Mijn favoriet op dit moment is een granny-smithappel, een peer en een kiwi, geschild en in stukjes in een bakje. Het schillen en snijden kost wat tijd en het opeten ook. Ik vind het wel prettig om wat aandachtiger mijn ontbijt te bereiden en eten.

Ik mik meestal op een gelijke hoeveelheid fruit. Eén lychee i.p.v. een hele kiwi is dus niet genoeg. Ik wissel af als ik daar behoefte aan heb, mijn lichaam zegt me vanzelf wel of ik er genoeg van heb om een bepaalde vrucht regelmatig te eten.

Het effect

Behalve dat ik een heerlijk ontbijt eet, merk ik dat het fruitontbijt mij direct veel energie geeft, die ik goed kan gebruiken als ik net wakker ben. ‘s Ochtends heb ik genoeg energie te verbranden met de vaste ochtendroutine en daarna naar het werk. Na mijn ontbijt ben ik klaarwakker en kan ik er helemaal tegenaan.

Suikerproducten gaven mij vaak ook wel snel een energiepiek, maar die duurde dan heel kort, waarna ik een veel langer durende vermoeidheidsdip voelde. Dat probleem heb ik helemaal niet met het fruit: de twee uur na mijn ontbijt voel ik me continu energiek en dat gaat verder als ik vervolgens weer wat eet.

56 reacties op “Suikervrij ontbijten: alleen fruit eten” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Ik vind wel goed hoor van julie, dat julie zo bezig zijn
  zover ga ik allemaal niet maar ben wel bezig met gezonder eten
  Fruit salade lijkt me wel iets om te proberen, ben helemaal geen fruit eter dus dat kan nog leuk worden, een vraagje; kan je het fruit ook
  klaar maken voor paar dagen want zie mezlef dat niet iedere dag snijden
  in de ochtend…(in het begin dan…) hahhah daar begint dus al
  Groetjes Joyce:)

 2. Ik weet niet of het mogelijk is, maar ik zou het zelf nooit te ver van tevoren klaarmaken. Mijn idee is dat als je het meteen na snijden en eventueel schillen eet, het fruit het meest vers is en als je het een tijd laat staan, het vitamines e.d. gaat verliezen. Geen idee of het klopt, maar daarom eet ik het dus meteen na het klaarmaken.

  Ik doe nu ongeveer 10 minuten over het schillen en snijden van een appel, peer en kiwi. Dat leek me een paar maanden geleden wel lang, nu vind ik het geen probleem. Je kunt het ook als een vorm van meditatie zien ;) Je went eraan en wordt er sneller in als je het elke dag doet. Als je echt zo weinig mogelijk tijd wilt besteden hieraan, kun je natuurlijk bij appels en peren e.d. de appelboor hanteren. Schillen hoeft bij een aantal vruchten ook niet (ongeschild en goed gewassen is gezonder, maar ik vind dat weer minder lekker), dus daar kun je ook tijd op besparen.

 3. leuk om te lezen over dat fruitontbijten!!

  wij doen dat namelijk al vele jaren en voelen ons er erg goed bij

  alleen rijzen er de laatste tijd toch wat vraagjes bij ons op en ik weet niet of jij/jullie je daar ook wel ‘ns in verdiept hebben?

  dat fruit op je nuchtere maag goed is, is dat ook “wetenschappelijk” bewezen of omgekeerd: horen jullie ook wel geluiden dat fruit op je nuchtere maag NIET gezond is?

  wij horen dat wel eens namelijk, dat het te “scherp” is, te zuur etc

 4. Ik heb geen geluiden gehoord dat een fruitontbijt niet gezond zou zijn. Mijn lichaam reageert er goed op en het geeft me energie, dus voor mij is het een goed ontbijt.

  In het boek ‘Het lichaam is perfect’ van Annemarie Postma, schrijft zij dat je beter niet alleen maar zure vruchten kunt eten (en ook geen te rijpe vruchten). Daar ben ik het mee eens. Ik meng bijvoorbeeld het vruchtvlees van een halve grapefruit en een mandarijn met stukjes appel.

 5. hoi ik heb een vraagje, op een site’s voor peuter ontbijt word bruin brood met geprakte banaan voorgesteld, wat ik ook ben gaan geven. is dit slecht gaat de banaan dan gisten in de darmen omdat ik het op een boterham geef?

 6. Fruit kun je beter niet samen of na een maaltijd eten, omdat fruit sneller verteert dan de rest. Als je fruit samen of na een maaltijd eet kan het gaan gisten en dat is niet goed voor je lichaam. Daarom kun je naar mijn weten beter geen boterham met banaan eten.

  Als je je kind graag fruit wilt geven, kun je hem of haar dus beter eerst een banaan geven (geprakt als het kind dat lekkerder vindt, eventueel met wat kaneel erdoor) en daarna een boterham met bijvoorbeeld grasboter en suikervrije jam (van Zonnatura of biologische winkel).

 7. Hoi,
  ik ben ook terug gestart met gezonde ontbijten,
  Ik ben nu nog maar een week bezig en ik voel mij dus al beter in mijn vel,
  raar maar waar op die korte periode!!
  Een aanrader:
  een halve komkommer,
  het sap van één limoen,
  één appel,(het beste is een granny smith),
  enkele blaadjes munt (naar smaak),
  dit alles in een blender en je hebt een verkwikkende smoothie!!
  Zo proberen maar,

  Echt een stimulans deze site!!
  Bedankt,Vero.

 8. Jij ook bedankt voor de tip, Vero! Leuk om te zien dat je al zo snel effect merkt. Ik sta er af en toe ook versteld van wat eenvoudige wijzigingen in je voeding voor positieve uitwerking op je lichaam kunnen hebben.

 9. Hier werkt het ook prima, een fruitontbijt. Het is wel even wennen, die eerste weken, maar daarna is het het beste om je dag mee te beginnen!

  Wist niet dat een banaan niet goed werkt, die nemen we nou juist altijd als ontbijt (in de blender dan). Is een banaan dan ‘fout’ of is het alleen maar béter om iets anders te nemen?

 10. Ik zou me niet al te druk maken daarover. In het genoemde boek staat dat banaan een van de weinige vruchten is die niet direct door de maag gaat, maar wat mij betreft wil dat niet zeggen dat banaan er niet snel doorheen gaat. Als je alleen maar fruit eet bij het ontbijt en daarna een tijdje wacht met iets anders eten, lijkt mij persoonlijk dat die ‘trage’ banaan er ook echt wel doorheen is en niet alsnog gaat liggen gisten. Inmiddels eet ik zelf bij uitzondering ook wel eens banaan in mijn fruitontbijt. In de andere gevallen eet ik hem in de loop van de ochtend alsnog overigens.

 11. Ohh, dit vind ik echt goed om te lezen!
  Ik streef er zelf altijd naar om zo min mogelijk suiker te eten. Sinds een aantal maanden eet ik ook enkel nog fruit als ontbijt (na het lezen van fit for life inderdaad), maar ik hoor hier nogal negatieve dingen over uit mijn omgeving… Er wordt veel geatkinst/gehellerd en fruit past daar niet in.
  Zelf merk ik ook dat ik veel meer energie heb als ik zo eet. Maar… ik heb wel zo snel weer honger.
  Hoe veel fruit eet jij op een ochtend? Ik eet 3 à 4 stuks voor ontbijt en dan later nog 2 à 3 stuks..
  Hoe dan ook, ik ben blij om te horen dat fruit ontbijt wel in een suikervrij dieet past! En jullie weblog is leuk om te lezen :)

 12. Leuk dat onze site je bevalt, Chantal :) Ik eet bijna altijd 3 stuks fruit bij het ontbijt, waarvan meestal een flinke peer en appel. Als de totale hoeveelheid wat kleiner is dan gewoonlijk, dan gooi ik er soms wat extra’s bij om het weer aan te vullen. Later op de ochtend eet ik meestal nog een banaan en vaak ook nog een ander stuk fruit. Zodra ik daarna weer trek krijg, eet ik gewoon weer, want ik vind honger lijden nergens voor nodig! Op fruit kan ik ook niet zo lang teren als op bijvoorbeeld twee belegde sneetjes roggebrood, dat is wel normaal denk ik gezien het verschil in calorieën.

  Als je negatieve meningen hoort van mensen die een afvaldieet volgen, zou ik me daar niet te veel van aantrekken. De meeste diëten die ik ken zijn erop gericht om je in een zo kort mogelijke periode zoveel mogelijk te laten afvallen (en geven de volger daarna een flink jojo-effect). Dat is voor de meeste mensen niet de reden om suiker te minderen: die willen gewoon gezonder en energieker leven, net als Anna en ik.

  Ik vind persoonlijk het laten staan van gefabriceerde producten (zoals geraffineerde suiker) en het eten van verse producten een stuk natuurlijker en gezonder overkomen dan bijvoorbeeld het geforceerd mijden van álle koolhydraten, die van oorsprong gewoon deel uitmaken van menselijke voeding.

 13. Beste Allemaal,

  Ik ben hier wat aan het rondkijken geweest omdat ik zoveel mogelijk suikers moet gaan ontwijken. Om mezelf een beetje voor te bereiden ben ik aan het kijken naar mijn mogelijkheden beginnend bij het ontbijt.
  Nu lees ik hier over jullie fruitontbijt. Mij lijkt het ideaal, maar ik ben dus allergisch voor boomvruchten en kan dus een aantal fruitsoorten niet eten en dan gaat het niet alleen om degene die in bomen hangen. In iedergeval kan ik absoluut geen appel verdragen, peer hangt van het seizoen af. Wat ik wel kan verdragen is: Meloen, kiwi, banaan, aardbeien ananas en sinaasappelen/manderijnen, dit was het wel zo’n beetje.. Zijn dit dan ideale vruchten om de dag mee te beginnen of maakt het niet zoveel uit?

  Groetjes Babette

 14. Bij mij persoonlijk maakt het niet zoveel uit welke vruchten ik combineer. Het is voor mij belangrijker dat de hoeveelheid voldoende is dan dat ik bepaalde vruchten combineer. Ik zou in jouw geval dan ook de vruchten die je wel mag, naar smaak combineren tot het een vullend ontbijt vormt. Daarbij ga ik ervan uit dat je met ‘zoveel mogelijk suikers ontwijken’ niet doelt op natuurlijke fruitsuikers, want die zitten natuurlijk wel in die vruchten.

  Als er algemene overwegingen zijn om bepaalde vruchten wel of niet te gebruiken danwel te combineren bij het ontbijt, dan ken ik ze in elk geval niet. Per persoon kan het verder nog verschillen hoe bepaalde dingen vallen, bij sommige mensen gaat het bijvoorbeeld ook niet zo goed met vruchten met een hoge glycemische waarde.

 15. Hee, wat leuk deze site! Sinds een paar dagen neem ik ook alleen fruit als ontbijt, omdat ik ergens had gelezen dat het (natuurlijk) gezond is, goed voedt en inderdaad je lichaam zuivert, omdat je lichaam nog in ‘zuiverende stand’ staat van de nacht.
  Ik eet een banaan, een peer en pers 2 sinaasappels. Dan zit ik best wel lang vol, meestal eet ik bij de lunch dan pas weer. Ook dat is erg positief voor mij, want voorheen at ik alleen een boterham of plak ontbijtkoek, maar dan ga je dus snaaien in de loop van de ochtend…
  Wat ik me wel afvraag: ik eet nu minder brood op een dag, maar wil wel voldoende vezels binnen krijgen. Sowieso kies ik voor meergranenbrood, maar eet nu nog maar een sneetje of 3/4 per dag, normaal 5/6. Zit in het fruit voldoende vezels om dit aan te vullen?
  En ook: ik dring heel graag thee, met name kruidenthee en rooibos. Is het wel ok als ik dit drink na mijn ontbijt? Of moet ik hier ook mee wachten ivm dat gisten?

 16. Hoi Marjet,
  Volgens mij krijg je voldoende vezels binnen als je elke dag groente en fruit eet en ook nog 3 tot 4 meergranen boterhammen. Als je je zorgen maakt of professionele informatie wilt, verwijs ik je naar een diëtist.

  Kruidenthee is goed om te drinken. Ik probeer zelf niet of niet teveel tijdens het eten te drinken. Dan spoel je de goede stoffen die je eet namelijk meteen weer weg. Dus het beste is om voor het eten te drinken, of een tijd erna.

  Voor zover ik weet zorgt kruidenthee bij je fruitontbijt niet voor gisting.

 17. “Suikervrij ontbijten: alleen fruit eten”

  Dit is toch een contradictio in terminis? Bevat fruit soms geen suiker?

  En inderdaad, het is beter fruit op een lege maag te eten, op een volle maag krijg ik altijd last van mijn spijsvertering. Maar ja, de meeste mensen denken niet na en laten zich volledig door die domme macht der gewoonte leiden hé!

 18. Heb je de eerste alinea van het artikel gelezen? Daarin staat uitgelegd waarom het niet tegenstrijdig is.

  Inderdaad overheerst de macht der gewoonte bij veel mensen. De bekende manier is vaak de makkelijke, ook als dat soms ongemakken blijkt op te leveren.

 19. Daarin staat: “geen GERAFFINEERDE suiker, wel natuurlijke fruitsuikers.”

  Dan moet je dus niet zeggen: “suikervrij eten”, maar “GERAFFINEERDE-suikervrij eten”.

 20. Beste Marger,

  Ik heb met veel interesse jullie site bekeken en gelezen. Ik ben zelf ook van plan om iig minder geraffineerde suiker te gaan eten. Alleen toen ik jouw ontbijt recept las besloot ik hier toch hierop te reageren. Want een ontbijt van alleen verschillende soorten fruit is geen volwaardig ontbijt. Op deze manier krijg je wel je vitamine C gehalte binnen, maar wat dacht je van bijvoorbeeld vitamine B die vooral in (volkoren) graanproducten zit. En vezels zitten idd in fruit, maar dan vooral als je de schil er bij op eet. Juist de combinatie van verschillende producten zoals volkorenproduten, fruit en zuivel is goed. Door fruit (met vitamine C) in combinatie met volkorenproducten te eten kan je lichaam namelijk mineralen zoals ijzer opnemen. Alle productgroepen afzonderlijk van elkaar eten is juist geen goed idee.

  Tot slot nog een vraag, hoe kan je weten of de suikers in bijvoorbeeld sinaasappelsap nu geraffineerd of natuurlijke suikers zijn?

  groeten Silvie

 21. Hallo,
  Ik vind het een erg leuke en informatieve site, zo ook dit stukje over een fruitontbijt.
  Ik ben er gelijk mee begonnen toen ik het artikel las, zon 2 weken geleden. Alleen mijn darmen reageren er erg heftig op. Niet dat ik vaak naar het toilet moet ofzo maar ik heb de gehele dag last van lucht in mijn darmen, om het even netjes te verwoorden ;) Ik ben benieuwd of er nog meer mensen last van hebben, ik weet namelijk niet 100% zeker of het door het fruitontbijt komt maar ik kan verder niets anders bedenken. In het begin dacht ik ja logisch want het werkt reinigend op je darmen maar ik vind het erg lang duren. (ongeveer nu zon 10 dagen)
  Vanaf morgen ga ik weer even geen fruit meer eten op nuchtere maag om te kijken of het echt daaraan ligt.

  Ik hoop op reactie(s)

  Groetjes Bianca

 22. Hoi Bianca,
  Het zou kunnen dat je overgevoelig bent voor bepaald fruit en je daardoor lucht in je darmen krijgt. Ik zou een beetje gaan experimenteren om te zien of je lichaam beter reageert op het ene soort fruit dan het andere. Ik neem bijvoorbeeld ‘s ochtends alleen citrusfruit (uitgeperst en daarnaast muesli). Mijn lichaam is namelijk overgevoelig voor bepaald fruit (zoals aardbei en framboos), maar citrusfruit gaat bij mij prima.

  Je fruit niet ‘s ochtends, maar b.v. in de middag eten is ook goed om uit te proberen. Probeer dan wel ervoor of erna (ongeveer 45 minuten tot een uur) niets anders te eten, anders gaat het gisten (en dan krijg je waarschijnlijk alsnog lucht in je darmen).

 23. Heel erg bedankt voor de snelle reactie!
  Ik ga een aantal dingetjes uitproberen :)
  Groetjes Bianca

 24. Hoi Anna en/of Marger,
  Ik was benieuwd of je wel een kopje thee of warm water mag drinken vlak voor of vlak na zo’n fruitontbijt, of gaat dan het effect verloren? Ik heb gemerkt dat warm water (evt in de vorm van kruidenthee) op de nuchtere maag mijn darmen ook goed op gang brengt.
  groetjes Moniek

 25. Hoi Moniek,
  Een glas warm water (of warm water met een beetje citroensap!) of een kopje kruidenthee heeft naar mijn weten absoluut geen negatieve invloed op het fruitontbijt. Dus als ik jou was zou ik lekker een kopje drinken voor of na je ontbijt.

  Tijdens je fruitontbijt misschien niet, vooral als je fruit eventueel uit de koelkast komt. Het is namelijk niet goed voor je tanden om koud en heet te combineren.

 26. En als je nou na een paar uur honger krijgt omdat je voor je gevoel erg weinig hebt ontbeten, neem dan een banaan. Dan kan je er zeker tegen tot de lunch.

 27. Bij snel afvallen komen veel gifstoffen vrij ,maw dom
  Rekeningen houden met ORAC waardes, Glycemic index
  Ook suikers uit vruchten kunnen dik maken

 28. Ik neem op een nuchtere maag fruit en vervolgens een schaaltje sojayoghurt. Maakt het nog uit hoelang ik wacht met de yoghurt zodat de voedingsstoffen van het fruit zijn opgenomen? Of maakt dat in deze volgorde niet uit?

 29. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe lang de wachttijd is voor je een bakje yoghurt met musli kunt eten en je fruit dus verteerd is. Ik doe daar trouwens wel mijn eigen gemaakte musli in, zodat ik zeker weet dat er alleen zuivere ingredienten in gaan en dus geen geraffineerde suikers. Haver en boekweitvlokken in de oven met noten levert na 20 minuten op 150 graden een mooie crusli op trouwens. Hak er na afloop nog lekker abrikozen en rozijnen door en klaar! Eens per week maak ik een flinke portie van dit lekkers.

 30. Ik vond het onderstaande op deze website: http://www.mnwelldir.org/docs/nutrition/digestion01.htm over het combineren van voedselgroepen.

  “Do not combine fruit with any other food. Eat fruit separately, half an hour before anything else and three hours after a meal. If you must eat close to bedtime, and it is three hours since your last meal, then you can have a little fruit. Anthony Robbins in his book Unlimited Power, one book that really changed my life, recommends nothing but fruit before noon and nothing but fruit after six. I did this, as well as other things he suggested, and yes, it really changed my life. Fruit is digested “better” when it is eaten alone or before a meal.”

 31. Ik kwam toevallig op je site terecht. en ik vind je site geweldig

  bordevol nuttige info en heerlijke gezonde recepten.

  ga zo door.

 32. Een late reactie… maar ik zie vragen over hoelang men moet wachten na het eten van fruit en over bananen eten…. Als je het boek ‘Een Leven Lang Fit’ leest van Harvey en Marilyn Diamond (vaak heel goedkoop via Marktplaats te krijgen) dan staat dat daar heel precies in.
  Na de meeste soorten fruit ‘moet’ je 20 minuten wachten voordat je weer ander voedsel kunt eten. Na 20 minuten is het fruit namelijk al door je maag heen gegaan en mengt het zich dus niet meer met andere voedingsmiddelen, hetgeen o.a. gisting kan veroorzaken, wat we niet willen.
  Een banaan doet er wat langer over: 30 minuten.
  Dus nadat je een banaan eet kun je na 30 minuten weer iets anders, of ander fruit eten. Als je meerdere soorten fruit wilt combineren, kun je het beste eerst andere vruchten eten en dan als laatste je banaan. Dan gaan die andere fruitsoorten snel door je maag en zit die banaan niet ‘in de weg’.

 33. Ik lees tegenstrijdige berichten hierover op internet en boeken. Amber Albarda geeft de tip om fruitstuk met een klein handje noten te eten zodat je langer een verzadigd gevoel hebt.

  Maar volgens het levenlang fit receptenboek mag je het dus niet samen met wat anders nemen. Kimberly Snyder had ik ook horen zeggen dat je het niet na een maaltijd moeten eten. Van mijn moeder had ik vroeger al meegekregen dat fruit met yoghurt enorm slecht is omdat dat gaat gisten in de maag.

  Nu eet ik zelf s’ochtends suikervrije muesli, fruit (verschillend) met rijstmelk en ik heb totaal nergens last van en het vult voldoende, dus heb niet heel snel trek daarna.
  Iedereen is natuurlijk anders, dus misschien krijgt iemand er juist honger van i.v.m. gevoelige bloedsuikerspiegel.

 34. Ik ben ook nieuwsgierig naar wat voedselcombinaties uitlokken en wil graag de beste manier voor mij en mijn gezin eruit halen. Nu weet ik al dat ik mijn suikerspiegel op peil moet houden, en om de 2a3u iets moet eten. Ik probeer dat gezond te doen met ‘s ochtends fruit.
  Alleen stel ik vast dat mijn dochter een enorme zoetekauw is en om de 2u iets met chocola eet of frisdrank drinkt. Omdat ze vaak erg ‘flauw’ wordt en honger krijgt na het eten van een appel, wil ik haar graag goede tips geven ivm suikergebruik. Haar huisdokter zag er geen kwaad in maar ik maak me een beetje zorgen. Ze is slank maar er niet mee bezig,, en ze woont op kamers.

 35. Ik eet zelf volgens de levensstijlmethode. .een echte aanrader!en vroeger bij ons thuis aten we volgens een leven lang fit,wat dus heel veel overeenkomsten heeft..heb een paar jaar het “verslonst”en weer suiker gaan eten en alle combinaties van voedingsmiddelen door elkaar, lag dus vaak op de bank met buikkrampen,vaak opgeblazen gevoel en slap en futloos…ben nu 41 en heb me nog nooit zo energiek en happy in me vel gevoeld :))

 36. Hallo, ik heb een vraag: Hoelang kun je na het ontbijt je fruit eten en wanneer kun je dan lunchen?.( ik bedoel hoeveel tijd moet er tussen zitten, zodat het niet gaat gisten in je darmen)
  Fruit eten als ontbijt is voor mij geen optie, krijg er subiet maagpijn van.
  Bij voorbaat vriendelijk dank.
  Groetjes

 37. Ook wij eten al geruime tijd ‘s-morgens ons fruitontbijt.
  En dan een volkoren broodje bij de koffie pauze.
  Voelt goed.

  Op mijn zoektocht naar onderzoeken en onderbouwingen kan ik niets anders vinden dan “een leven lang fit” en het “Heydieet” die dit ondersteunen. Andere onderzoeken oid kan ik niet vinden.
  Kan natuurlijk ook zijn dat die gewoon weg niet gedaan worden :-(

  Logisch gesproken kan ik me er iets bij voorstellen, en dat is het belangrijkste om op die manier een lifestyle te kunnen volhouden.

  De stelling om ook koolhydraat rijke producten te laten staan is onze volgende stap. Sinds ik de wok en de sudderpot ontdek heb op mijn houtvuurtje is dit ook geen groot probleem. Wel te vermelden dan wij geen vegetariers zijn maar per saldo, per maaltijd, heel weinig vlees eten.

  Dus ons budget voor voedsel wordt weer hoger omdat verse biologische groente nu eenmaal duurder is dan aardappels, brood of pasta.

 38. Ik eet sinds enkele maanden ook fruit als ontbijt ,ananas ,peer ,appel wat er per seizoen te koop is wel met zaden , noten en rozijnen soms met enkele lepels youhourt en zelfgemaakte veenbes moes zonder suiker (dit als preventie tegen blaasontsteking echt een aanrader ) heb het recept uit Pascal Naessens recepten boeken . Vind dit zeer lekker en voel mij er goed bij .

 39. Hai,

  ik ben sinds deze ochtend ook begonnen met een fruitontbijt, omdat ik nooit aan mijn stukken fruit per dag kom, dacht ik dat het wel een goed idee kon zijn. Ik heb ontbeten met een banaan en een appel omdat we verder niks anders in huis hadden. Ik had alleen de eerste 1,5 uur na het eten buikpijn en een zwaar gevoel op de maag en nu, na 1,5 uur, begint m’n buik te rommelen en krijg ik honger. Hoe kan dit?
  Mijn moeder zei ook dat een banaan niet slim is om te eten en dat deze veel calorieën bevat en kan gelden als twee stukken fruit, zien jullie dit ook zo?
  Wat zijn volgens jullie de beste stukken fruit om mee te ontbijten?

  Groetjes Mandy

 40. @Mandy,

  ieder lichaam is natuurlijk anders, dus het kan zijn dat jij heftig reageert op fruit als ontbijt. Ik denk dat één dag proberen te weinig zegt, omdat de oorzaak van de buikpijn dan ook iets anders kan zijn. Ik zou het dan ook meerdere dagen achter elkaar proberen.

  Dat een banaan teveel calorieën zou bevatten om mee te ontbijten lijkt me onzin. Je eet gewoon wat je genoeg vindt, dus tot je geen trek meer hebt. Als dat na één banaan is, kan dat net zo gezond zijn als wanneer dat na 4 stuks frui is.

  Het is voor jezelf goed om te testen met welke soorten fruit je het beste kunt ontbijten. Ik wissel wel regelmatig af, dus niet wekenlang hetzelfde fruit. Appels en peren bevatten niet zoveel vitamines e.d., wat dat betreft zijn aardbeien, frambozen, bosbessen e.d. heel gezond.

 41. Ik was eerst sceptisch, maar we nemen nu al heel lang alleen fruit als ontbijt. Maar geen banaan.
  Levenlang fit is gebaseerd op vegetarisch leven. Ik ben een tijd bezig geweest met Hay dieet. Het scheiden van voedsel. Daarin wordt aangegeven dat het samen eten van fruit en banaan wordt afgeraden, ondanks onze bowls etc waarin dat wel wordt gedaan :-)
  In Haydieet wordt aangeraden het fruit in de middag te eten als koffiepauze, zo’n 1 of 2 uur voor het avondeten. Echter wordt daarbij vanuit gegaan dat het middagmaaltijd voldoet aan voedselscheiding waardoor de maag in principe leeg kan zijn.

  Ik handhaaf zoveel mogelijk haydieet, maar neem ‘s-morgens fruitontbijt.

 42. Volgens mij heeft elk fruit zijn suikers, maar doordat ze in de vezels zijn ingekapseld, komen ze langzamer vrij. Daarom geen sapjes voor mij, maar een stuk fruit.

 43. Marger,
  leuke site erg inormatief,
  ga het zeker uitproberen

  Leen,
  Zelf heb ik hypoglykemie
  (het tegenovergestelde van suikerziekte, wat net als candida net erkend wordt door reguliere artsen)
  ik herken wat je verteld over je dochter om de twee a’drie uur suiker willen eten, dit had ik ook
  ik eet nu om de twee uur geen suikers geen gist en geen fruitsuikers
  in het begin is het wat ik noem afkicken van de suiker en will je het toch gebruiken
  maar als je doorzet en om de twee uur suikervrij eet
  (zelf eet ik max 10 gram suiker op 100gram )
  blijft je bloedsuikerspiegel redelijk gelijk en voel je je beter

  ik weet uiteraard niet hoe anderen hierop reageren maar bij mij werkt het.

  ik eet trouwens ook geen suiker vervangers want je hersenen geven bij elke soort zoet een seintje aan je alvleesklier/pancreas dat je zoet binnen krijgt en deze reageert hier ook op.

  zelf zie ik wel iets in de eerder genoemde smoothie van grannysmith, komkommer en limoen/citroen . omdat de zuren van de vruchten zuiverend en tegen gisten zijn

  ga het zeker uitproberen

 44. aanrader is trouwens ook het candida kookboek

  het heden ik kookboek van Anne Marie Reuzenaar
  lekker eten ondanks Candida, ME,
  hypoglykemie en voedselallergieën

  cc

 45. Beste,
  Proficiat met deze site. Ik heb er al heel wat van opgestoken! Groeten

 46. Ik ben deze week gestopt met brood en suiker te eten. Mijn koffie en verse rauwe koemelk kan ik nog niet laten. (ik drink koffie verkeerd, beetje koffie met heel veel melk) Ik weet niet goed wat ik kan eten ‘s morgens. Fruit krijg ik niet binnen. Nu dacht ik dat het misschien de combinatie melk – fruit is. Passen eiwitten en vitaminen (fruit) wel samen? Is dit niet mijn lichaam dat aangeeft dat deze niet samen passen? Een eitje vind ik wel lekker. Maar alleen maar eieren ‘s morgens is erg eentonig.

 47. Letty, in alle fruit zit suiker, maar door ze te eten als fruit en niet als smoothie ziten veel suikers nog in de vezels waardoor ze gelijkmatiger vrijkomen. Kij naar de fietsers, die eten banaan, meloen als snelle suiker.

  Nele, koffie levert inderdaad verzuring, wat melk ook doet, maarjouw rauwe variant is natuurlijk een heeel stuk beter!

  Ik zelf heb redelijk vertrouwen in het Hay dieet waarbij geen eitproducten bij fruit wordt gegeten, ondanks at fruit ook onder de verzurende producten gerekend wordt.

  Wat zeer zeker niet met zuivelproducten gemengt moet worden: VERSE Kiwi, Ananas, papaja en babaco. Zijn wel erg goed bij suddervlees ivm aanwezige enzymen. De zuivelproducten reageren hierop.

 48. Ik ontbijt al 25 jaar met fruit, ben 50 en heb nog een conditie en een figuur als iemand van 25! Fruit is een supergezond ontbijt. Banaan mag dan traag zijn(blijkbaar), schrap hem niet uit je ontbijt. Een banaan is ontzettend gezond. Goed voor de spijsvertering, veel vitamine B6 en o.a. kalium en hij heeft zelfs een anti bacteriële werking. Helpt tegen een kater en, geloof het of niet, tegen wratten. Op een lege maag het beste en je kunt er zelfs 2 op een dag nemen. Dan heb je je fruitvitaminen sowieso binnen. Ik ben echt een bananen fan zoals je wel merkt????

 49. Wat een kortzichtig en ingefundeerd verhaal.
  Fruit is gezond? Ja. Alleen op een lege maag? Nope. Gisting? Nope. Maagzuur is dusdanig sterk dat gisting niet meer plaats kan vinden in de voorgeschotelde hoeveelheid. Bananen worden traag verwerkt? Nope. Als ergens snelle koolhydraten inzitten zijn het wel bananen.
  Minder vezels in smoothies dan in een stuk fruit? Onzin. Als je de hele vrucht verwerkt verwerk je ook de vezels. De werking van vezels op de koolhydraatverbranding wordt genegeerd in dit verhaal. Zo ook de glycemische index van fruit en zijn/haar koolhydraten.

  Al met al een nonsens verhaal. Tuurlijk van je af van fruit. Afvallen is een simpele berekening van kcal in/ kcal out. En fruit bevat weing kcal. 2000kcal is een hele volle mand.

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.