Suiker in babyvoeding

Het is naar mijn idee heel onlogisch, maar er zit nog steeds vaak suiker in babyvoeding. Ik ben naar een grote supermarkt en een natuurvoedingswinkel gegaan om te bekijken welke populaire babyproducten (een vorm van) suiker bevatten. Zo kon ik een handige lijst maken van babyvoeding met en zonder suiker.

Ingrediëntenlijstjes

Suiker kan in verschillende vormen en onder diverse benamingen op de ingrediëntenlijstjes staan. Zo kwam ik regelmatig ‘glucosestroop’ tegen. Dit is een vorm van suiker die, net als geraffineerde suiker, niet geschikt is voor baby’s (en ook niet voor volwassenen).

Groente en maaltijdhapjes (uit potje of bakje)

De groente en maaltijdhapjes (uit potje of bakje) die ik in de supermarkt bekeek, zijn allemaal suikervrij! Ik maak de babymaaltijden zelf (en in stukjes), omdat dat het meest puur en gezond is. Ik kan me voorstellen dat niet iedere ouder daar zin of tijd voor heeft. Dan is zo’n potje een alternatief. Kies dan het liefst voor een biologisch hapje.

Let op!

Ik hou in onderstaande lijst geen rekening met wat je zelf aan het product toevoegt. Vaak wordt bijvoorbeeld bij pap aangeraden dit aan te maken met opvolgmelk en daar zit suiker in. Soms is er al opvolgmelk aan het product toegevoegd en is dat de reden waarom het babyproduct niet suikervrij is.

Deze lijst is niet volledig en producenten veranderen de ingrediënten van hun producten regelmatig. Lees daarom zelf altijd eerst het ingrediëntenlijstje op het etiket voordat je een babyproduct koopt. Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend.

Bambix (van Nutricia)

 • Bambix rijstebloem naturel (vanaf 4 maanden): suikervrij
 • Bambix rijstebloem vanille (vanaf 4 maanden): suikervrij
 • Bambix Fijne Granen Groeiontbijt (vanaf 6 maanden): suikervrij
 • Bambix Licht Volkoren Groeiontbijt (vanaf 6 maanden): niet suikervrij (dextrose, honing en moutextract)
 • Bambix Acht Granen Peuterontbijt (vanaf 12 maanden): suikervrij
 • Bambix Avondpapje vanille kant en klaar (vanaf 6 maanden): niet suikervrij (glucosesiroop, fructose, glucose en melisse extract)
 • Bambix Avondpapje banaan kant en klaar (vanaf 6 maanden): niet suikervrij (glucosesiroop en maltodextrine)

Nestlé

 • Nestlé Rijstepapje natural (vanaf 4 maanden): niet suikervrij (suiker, maltodextrine)
 • Nestlé Mijn eerste pyamapapje Rijstebloem vanillesmaak (vanaf 4 maanden): niet suikervrij (maltodextrine)
 • Nestlé Pyamapapje biscuit kant en klaar: niet suikervrij (suiker, glucosestroop en karamel)
 • Nestlé Pyamapapje banaan kant en klaar: niet suikervrij (suiker, glucosestroop)
 • Nestlé Pyamapapje fijne granen (vanaf 6 maanden): niet suikervrij (maltodextrine)
 • Nestlé Pyamapapje Ontbijt met biscuit (vanaf 6 maanden): niet suikervrij (maltodextrine)
 • Nestlé Pyamapapje Ontbijt Peer-Appel (vanaf 6 maanden): niet suikervrij (maltodextrine)
 • Nestlé Fruitreepje Appel-Banaan (vanaf 1 jaar): niet suikervrij (maltodextrine)
 • Nestlé NaturNes maaltijden (vanaf 6 maanden): suikervrij

Liga

 • Liga Biscuits eerste stap (vanaf 4 maanden): niet suikervrij (glucosestroop en suiker)
 • Liga Biscuits tweede stap (vanaf 6 maanden): niet suikervrij (suiker, glucose-fructosestroop, glucosestroop)
 • Liga Biscuits derde stap (vanaf 12 maanden): niet suikervrij (suiker, glucosestroop)

Bolletje

 • Nijntje babybiscuit (vanaf 8 maanden): niet suikervrij (suiker, glucose-fructosestroop)
 • Nijntje dreumesbiscuit (vanaf 12 maanden): niet suikervrij(suiker, glucose-fructosestroop)

Biobim (te koop in natuurvoedingswinkel)

 • Biobim Baby (vanaf 4 maanden): suikervrij
 • Biobim Banana (vanaf 6 maanden): niet suikervrij (maltodextrine)
 • Biobim Benjamin (vanaf 7 maanden): suikervrij
 • Biobim Slaappapje (vanaf 6 maanden): niet suikervrij (maltose, maltodextrose)
 • Biobim Fruit Moment (vanaf 4 maanden): suikervrij

19 reacties op “Suiker in babyvoeding” - Geef jouw reactie


  Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
 1. Hallo Anna en Marger,

  Via mijn website http://www.eetgoedvoeljegoed.com heb ik jullie een award toegekend voor jullie informatieve en plezierige website. Ik er graag op en heb hem sinds kort aan mijn links toegevoegd zodat meer mensen bij jullie terecht kunnen voor gedegen informatie over zoetstoffen (in het algemeen). Keep up the good work!

  Groeten,
  Heleen Quantrill

 2. Hoi Heleen,
  Wat leuk, een award! Dankjewel. (Hoewel ik ‘m (nog?) niet op je site kan vinden, misschien kijk ik niet goed?) Leuk om te lezen dat je onze site zo plezierig en informatief vindt. Daar doen we het voor!

 3. Hoi Anna,

  Je ‘staat’ links op mijn site onder Favorieten. Ik heb je er eerder deze week neergezet. Volgens mij sta jij bovenaan! :-)

  Groetjes!

 4. Hallo,

  Ik kan onze baby van drie maand geen bv geven omdat het ons pleegzoontje is. Via via krij hij toch 100 cc borstvoeding per dag maar voor het overige ben ik aangewezen op flesvoeding. Nu zag ik dat zelfs biobimlac1 maltodextrose bevat. Welliswaar van biologische oorsprong. Weet je een merk babyvoeding vanaf 0 maand dat niet van die ‘meuk’ bevat?

  Ik ben zelf nogal serieus met voeding bezig, ben van puur en natuur en geen of weinig toevoegingen, maar zie nu door de bomen het bos even niet meer.

  Groetjes, W

 5. @W Voor zover ik weet is er geen flesvoeding zonder toegevoegde suiker (of glucosestroop of iets dergelijks). Ik heb niet alle flesvoeding bekeken, maar wel veel. Borstvoeding is altijd het beste, maar je moet het wel kunnen geven. Is het niet mogelijk om meer borstvoeding te krijgen? Er zijn organisaties via waar je het kan krijgen, als het goed is.

  Als dat niet lukt, gewoon de flesvoeding kiezen waar je kind het beste op reageert en bedenken dat het voor tijdelijk is. Je kan na 6 maanden (sommige ouders doen het zelfs eerder) beginnen met bijvoeding (zonder suiker). Succes!

 6. Inmiddels babyvoeding gevonden die zonder dextrose is. Ook bij de bioloog: op basis van geitenmelk. Nature care.

 7. Haai,

  Ik vind dit een superleuke en interessante site!
  Vandaag heb ik nestle fruitreepjes gekocht in de veronderstelling dat ze suikervrij zijn. Nadat ik ze aan mijn kinderen heb gegeven, ben ik toch even op de verpakking gaan kijken. Maltodextrine staat toch echt tussen de ingredienten. Dit is ook een geraffineerde suiker toch? Alvast bedankt.

  Groetjes,

 8. Tihlowe, volgens de website van Nestlé zit er namelijk geen toegevoegde suiker (en dus ook geen dextrose) in de fruitreepjes appel-banaan. Weet je zeker dat je dezelfde hebt gekocht?

 9. hallo anne,

  Ja ik weet het zeker, er stond maltodextrine bij. Als ik naar de winkel ga, ga ik gewoon nog een keer kijken. Het aantal calorieen was ook 90 per reepje, ipv van 85, wat er dus op de website staat. Ik kijk het nog een keer na en dan laat ik het je gewoon weten. Wat ik me wel afvroeg, maar misschien dat het hier niet hoort is of je misschien ooit een suikervrije biscuit hebt gebakken. Ik ben namelijk hobby-taartbakster en ik een taar gaat nogal wat suiker. Dus ik vroeg me af of ik de suiker kan vervangen door agavesiroop, of wellicht heb jij een beter recept? alvast bedankt.

  Groetjes

 10. Tihlowe,
  Gisteren zag ik de reepjes toevallig bij een drogist liggen en ik keek natuurlijk meteen op het ingrediëntenlijstje. Je hebt helemaal gelijk, daarop staat dat er maltodextrine in zit. Op de website van het merk vermelden ze dat niet. Daarom zal ik Nestlé gaan vragen hoe dat zit.

  Over je andere vraag. Ik heb suikervrije cakejes gebakken, maar nog geen biscuit. Het lijkt me leuk om dat binnenkort eens te proberen. Als het me is gelukt, dan laat ik het je weten. Helaas is het meestal niet zo simpel dat je de suiker zomaar kan vervangen door agavesiroop, maar je kan het wel proberen om te kijken hoe het uitpakt.

 11. Tihlow,
  Nestlé vertelde me dat de receptuur onlangs is gewijzigd en er nu inderdaad een klein beetje maltodextrine in zit.

 12. mijn kleinste van 8 maanden knabbelt idd graag op een nijntje koekje, weten jullie nog een ander alternatief wat verpakt is om mee te nemen?
  ik heb een aantal recepten opgeschreven met cacao maar dit is niet het meest practische met 3 kleine kinderen, haha.

 13. Miranda,
  Er zijn helaas niet zoveel voorverpakte baby/kinderproducten te koop zonder suiker. Je kan je kind natuurlijk een soepstengel geven, toastjes of een rijstewafel. Mijn kind kreeg toen hij rond de 8 maanden was vaak een rijstewafel van me en dat vond hij helemaal prima. Of stukjes fruit, rozijntjes, stukje brood. Als ze koekjes en andere zoetigheden niet gewend zijn, missen ze niets en vragen ze er niet om, is mijn ervaring. Voor oudere kinderen is het anders, omdat ze zien dat anderen wel koekjes en dergelijke eten. Daarom maak ik regelmatig zelf suikervrije lekkernijen die je mee kan nemen in een bakje. Zelf maken kost meer tijd, maar het is wel erg fijn om aan je kinderen te geven!

 14. Goede site! Onze dochter is nu 6 maanden en ik vind het schrikbarend al die voeding waar suiker in zit. Die pyamapapjes bijvoorbeeld. Borstvoeding lukte helaas niet, maar de rest kan ik wel kiezen en dat zijn absoluut enkel producten zonder suiker en vers. Soms eens een potje, maar dus zonder suiker.

  Enfin, je moet bijna voedselexpert zijn wil je gezond eten, zoveel zooi zit er overal in. Als je al begint met een baby suiker te geven is het eind zoek. Ben benieuwd hoe saai ze ons eten dadelijk vindt als ze met andere kinderen in contact komt, die wel allerlei zooi mogen eten….

 15. het enige Babykoekjes waar geen suiker is zit zijn die van Goodies. deze zijn gezoet met druivensapconcentraat. De meeste producten van Goodies zijn volgens mij wel zonder rotzooi. Daar promoten ze ook op. Zo hebben ze bv ook chips voor kinderen alleen dan gemaakt van wortel. Ik weet zelf niet of dat ook zo gezond is want heb de verpakking nog niet bekeken. Mijn kindje is namelijk nog maar 9 maand.

 16. hallo, het is alweer een tijd geleden dat er op deze topic is gereageerd. Toevallig heb ik gister ook op de verpakking gekeken van de goodies koekjes die gezoet zijn met druivensapconcentraat. Ik was namelijk op zoek naar iets voor mijn zoontje. Ik ben er nog niet helemaal uit of dit nou wel of geen goed zoetmiddel is. Wellicht kan iemand mij dit duidelijk maken. Bedankt. groetjes

 17. tihlowe, ik heb inderdaad geen tijd meer gehad dit artikel meer up to date te maken. Dat komt nog wel, maar voorlopig niet. Druivensuiker gebruiken wij niet, omdat het je bloedsuikerspiegel snel doet stijgen. Bovendien is het geraffineerd.

 18. Een babypotje is even gezond als een eigen gemaakte, is bewezen. En je moet ook je eigen fruit goed wassen tegen al het gif wat er op wordt gespoten dusss je haalt nooit alles er af!!! Weer iemand die denkt dat zij er meer verstand van heeft -.-. Helemaal moe wordt ik er van

Jouw reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.