Suiker zit in zoveel producten dat het heel normaal lijkt en wellicht zijn sommige mensen er daardoor van overtuigd dat het menselijk lichaam suiker nodig heeft. Geen idee of het gaat om een misverstand of om doeltreffende propaganda, maar met enige regelmaat krijgen we reacties als: “Geen suiker meer eten? Dat moet heel ongezond zijn, want je kunt niet zonder suiker.”
Die uitspraak is echter niet juist. Geraffineerde suiker – dus tafelsuiker en alle suiker die aan voeding wordt toegevoegd door de fabrikant – heb je werkelijk niet nodig. Al bijna een jaar zijn Anna en ik het levende voorbeeld daarvan, maar ook andere mensen floreren al veel langer zonder suiker te eten, gezien diverse reacties verspreid over deze website. Ook de huisarts bevestigt dat koolhydraten noodzakelijk zijn, maar geraffineerde suiker overbodig is.
Het menselijk lichaam heeft brandstoffen nodig, die het bijvoorbeeld uit vetten en koolhydraten haalt. Van koolhydraten maakt je lichaam glucose, dat als brandstof voor o.a. de hersenen dient. Koolhydraat is een verzamelnaam voor een grote groep stoffen. Planten bevatten koolhydraten, dus het eten van fruit en groenten levert ons die nodige koolhydraten. Ook volkorenbrood, pasta en rijst en andere granen zijn uit plantaardige bron en bevatten veel koolhydraten.
Een deelgroep van de koolhydraten vormen de suikers: natuurlijke suikers die in planten voorkomen en dus ook in groenten en fruit. Heel gezond, niets mis mee. Geraffineerde suiker ontstaat als fabrikanten allerlei bewerkingen loslaten op specifieke planten, zoals de suikerbiet. Deze geraffineerde suiker is precies wat Anna en ik niet eten.
Logischerwijs eten wij natuurlijk wel nog andere koolhydraten, aangezien deze inderdaad erg belangrijk zijn voor het lichaam. Wat geraffineerde suiker met jou doet, kun jij alleen zelf beoordelen. Wij hebben in elk geval geconstateerd dat het stoppen met geraffineerde suiker eten alleen maar positieve lichamelijke effecten voor ons heeft gehad.
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Hoi Anne en Marger,
Mijn complimenten voor de site en de recepten!
Wat fijn.
vraagje; wat is jullie ervaring met het alternatief ahorn siroop, dat kan ik niet vinden hier. (of ik heb nog niet goed genoeg gezocht)
of valt dat onder de moutstropen?
Vriendelijke Groet
janneke
Beste Janneke,
Ik ben toevallig bezig met een artikel over ahornsiroop, dus je zult er binnenkort wat meer over kunnen lezen. Op zich heeft ahornsiroop een vrij lage glycemische index vergeleken met geraffineerde suiker. Toch ligt deze waarde nog vrij hoog. Ik zou in ieder geval aanraden pure en ongeraffineerde ahornsiroop/maple syrup te gebruiken.
Beste Marger,
Je schrijft, dat het stoppen met geraffineerde suiker eten alleen maar positieve lichamelijke effecten voor ons heeft gehad. Ik heb inmiddels allerlei artikeltjes op jullie website gelezen en daardoor wat effecten gelezen. Kan ik ergens alle lichamelijke effecten – maar misschien zijn positieve psychische effecten er ook wel – in een soort overzichtje bij elkaar vinden?
Mvg, anita
Hebben jullie de documentaire ‘SUGAR- the bitter truth’ al eens gezien?
Is te bekijken op youtube. Erg interessant. Spreekt ook over het gevaar van fructose (wanneer dat niet in de vrucht genuttigd wordt, althans).
Die heb ik niet gezien Ulrike, maar hij staat nog wel in mijn kijklijst (anderhalf uur is vrij lang), maar ik zal hem binnenkort eens gaan bekijken. Bedankt voor de reminder! Anna had ‘m wel al bekeken.
Anita, we hebben ze nergens op een rijtje staan, maar een artikel daarover staat wel in de planning! Een psychisch effect dat ik wel vast wil noemen is mijn toegenomen interesse in de effecten van voeding en in ‘eten om te voeden’ i.p.v. ‘eten om te eten’ of een andere reden. Die interesse was bij mij voorheen een stuk minder groot.
Bedankt,
Ik wacht het artikel af..
voor nu; fijne suikervrije feestdagen gewenst!
Groet
janneke
Beste Janneke,
Ik heb net mijn artikel over ahornsiroop geplaatst!
Hallo Anne en Marger,
Met regelmaat kijk ik naar jullie site.
Echt super dat jullie de sprong gewaagd hebben, ik sta hier helemaal achter.
Volgens mij zijn jullie ook afgevallen door te stoppen met suiker eten toch?
Ik vroeg me af hoeveel dat is, nu jullie zo’n jaar lang zonder toegevoegde suiker eten.
Ik kan me voorstellen dat het best wat is, vooral omdat bij jullie de klik is gekomen om te eten om je te voeden, in plaats van te etene om te eten.
Ik ben benieuwd wat jullie gewicht was (met suiker) en nu is, nu je al een tijdje suiker (en schommeling) vrij bent!
Ook ben ik benieuwd naar jullie verhalen over hoe het jullie vergaat met mensen die het ‘ongezellig’ vinden!
Ik voed mijn dochtertje zonder toegevoegde suiker op, nu ze ouder an een jaar is vinden sommige familieleden het zielig.
Maar ja ik weet wat suiker met mij en mijn man heeft gedaan.
Ik ben dus benieuwd hoe jullie omgaan met mensen die er een heel andere mening op na houden.
met groeten
Hoi Barbara,
in de laatste update over afvallen kun je de resultaten lezen, ook in de reacties eronder. Dat is sindsdien niet veranderd. Anna is niet afgevallen, maar die had ook helemaal geen overgewicht.
Wij stuiten niet echt op mensen die het ongezellig vinden! We horen van veel mensen dat ze het interessant vinden en de mensen die het zelf niet helemaal begrijpen, respecteren het meestal wel. Over mensen die onze keuzes over onze lichamen niet kunnen respecteren, maken wij ons niet druk. Iedereen zijn mening, maar wíj bepalen wat wij eten. Wie dat niet gezellig vindt en daar moeilijk over doet, staat blijkbaar niet open voor een andere manier van leven. Dat zien wij niet als ons probleem maar dat van die ander. Misschien schrijven we hier binnenkort nog wel eens een artikel over.
Hoi Barbara,
Wat je zegt over ‘eten om je te voeden, in plaats van te eten om te eten’, dat deed ik al voordat ik stopte met het eten van (geraffineerde) suiker. Ik vind dat de ideale manier om met eten om te gaan. Als je goed naar je lichaam luistert, weet je prima wanneer en wat je moet eten. Ik heb nooit overgewicht gehad, dus viel ik ook niet af na het stoppen met suiker. Dat was niet nodig. Wel voel ik me er beter door. Dat merk ik vooral in het feit dat ik minder moe ben.
We komen inderdaad geen mensen tegen die het echt ongezellig vinden dat we geen suikerproducten eten. Wel merk ik soms dat mensen het een beetje raar vinden (alsof we ons een beetje aanstellen, of wel héél erg met onze gezondheid bezig zijn). Of mensen die het vervelend vinden dat ze niets ‘lekkers’ voor ons in huis hebben waar geen suiker in zit. Ook heb ik gemerkt dat er mensen zijn die het keer op keer vergeten dat ik geen suiker eet. Dat vind ik wel eens lastig, want dan moet ik het steeds weer vertellen en uitleggen. Als ik bij mensen op bezoek ga die niet weten dat ik geen suiker eet, of bij mensen die het steeds vergeten, zorg ik dat ik zelf wat extra eten meeneem. Het kan dan namelijk voorkomen dat ze op dat moment niets in huis hebben zonder suiker en ik toch trek krijg. Dan eet ik gewoon op wat ik zelf had meegenomen. Of ik bak van tevoren zelf een lekkere suikervrije taart en neem die mee als kado voor de gastvrouw/-heer (dan heb ik zelf ook een lekker stuk taart om te eten!).
Het vergt dus wat aanpassing, maar ik heb het er graag voor over. We komen trouwens vaker mensen tegen die het reuze interessant vinden dat we geen suiker eten en er graag meer over willen weten. Of zelfs mensen die geïnspireerd raken om zelf minder suiker te gaan eten.
Hallo,
Ik ben inmiddels gestart met de opleiding voor voedingsdeskundige via het centraal instituut voor alternatieve scholing (CIVAS). Vreemd genoeg staat hierin dat suiker best past in een gezond voedingspatroon, mits je het niet overmatig gebruikt.
Wat vinden jullie hiervan? Ze verwijzen naar www .suikerinfo.nl
Hoi Alies,
Van hun perspagina: “Als wetenschappelijk kenniscentrum van de Nederlandse suikerindustrie is Suikerstichting Nederland actief in wetenschappelijk onderzoek naar suiker in relatie tot voeding en gezondheid.” Niet echt objectief naar mijn idee. Als ik dan zie welke draai ze proberen te geven aan het eerste artikel dat ik eruit pik (“Kind te dik door te weinig bewegen, niet door suiker” waarin een onderzoek wordt aangehaald waaruit letterlijk geen enkele conclusie over het effect van suiker mag worden getrokken), kan ik die site al niet meer serieus nemen.
Ik zou het persoonlijk erg vreemd vinden als ik een opleiding volgde waarin men uitging van informatie die toch minimaal neigt naar industriële propaganda.
Ik heb inmiddels contact gehad met het civas zelf. Zij zeggen dat de opleiding zowel regulier als alternatief is gericht. Het reguliere deel moet erbij om een erkend diploma voedingsdeskundige te kunnen krijgen.
Uiteraard richt ik me op het alternatieve deel en ga ik mensen ook op die manier adviseren. Ik lees naast mijn opleiding ook erg veel boeken over voeding die allemaal zeggen dat je geraffineerde suiker niet nodig hebt.
In april 2012 ben ik gstopt met het eten van gerafineerde suikers. In mijn hele leven nog nooit zo goed gevoeld. Ik had vroeger last van hormoonschommelingen, PMS, schommelingen in bloedsuikers en ik had last van vocht in mijn lichaam.
Niks meer van dat alles. Ik voel mij enorm happy en heb het geen sec gemist. Ik kan het iedereen aanraden………………..
Leuk om te lezen dat dit zo goed uitpakt voor je, Ina!
Ik krijg ook vooral negatieve reavcties over suikervrij eten en dat mijn zoontjes ook geen suiker mogen.
Ze zeggen dingen zoals: wat zielig! Of: een beetje suiker kan kwaad,daar gaan ze niet dood van! Of: overdrijf je niet een beetje? Suiker heb je nodig…oja en : wacht maar als hun groot zijn dan gaan ze alles dubbel en dwars inhalen, ze zullen er nog wel achter komen hoe lekker suiker is.
Ik vind het erg vermoeiend om steeds maar weer te verdedigen. Ze spreken zonder kennis, echt totale onwetendheid! Ik zeg vaak: ga je maar eerst echt in suiker verdiepen en kom dan nog een keer terug om te discussieren.
Wauw wat een leuke site en wat geweldig om jullie dingen te lezen. Ik herken veel in jullie verhalen. 4 maanden ben ik nu suikervrij en heb zeker een week afkick verschijnselen gehad. Elke dag aanhoudend hoofdpijn en rillerig en duizelig. Gelukkig was dat snel over en voelde ik me al snel veel beter in mijn vel zitten zonder die geraffineerde rotzooi. Ook ben ik al aantal jaartjes vegetarisch. Dit maakt het aan de ene kant makkelijker kwa keuzes maar aan de andere kant eg moeilijk omdat er voor jou idee weinig overblijft. Maar naarmate je langer suikervrij leeft vind je daar steeds meer je weg in. Jammer dat het suikervrij leven zo duur is, of ligt dat aan mij. Ik ben een manier aan het uitvinden hoe je ook goedkoper suikervrij door het leven kan gaan. Ik ben sinds een paar maanden bezig met de opleiding gewichtsconsulente en wil zeker verder leren in de voeding. Voedingsdeskundige, overgewicht bij kinderen en sportvoeding trekken mijn aandacht. Tips en trucks zijn altijd welkom bij mij. Hihi. Ik ben aan aantal kilo’s afgevallen sinds ik suikervrij leef, dit gebeurde vanzelf zonder dat het nodig was want heb een perfect gewicht enzo. Lastig vind ik de mensen om je heen. Ik had van het weekend 5 kerstkransjes gegeten en werd erna snel ziek van en heb zelfs moeten overgeven. Meteen kreeg ik van die stomme reacties : eet gewoon suiker joh, je moet ook normaal doen, ook onzin om geen suiker meer te eten…..bla bla…. Mensen met hun oordeel ipv hulp aanbieden!!! Vind ik zo jammer
Beste Marger,
Ik ben bezig met mijn profielwerkstuk over suikers.
Zou jij een paar van deze positieve effecten kunnen noemen van het suikervrij eten?
Hebben jullie niet een hele lage bloedsuikerspiegel?
Of wat eten jullie vooral om te zorgen dat de bloedsuikerspiegel niet te laag wordt?
Groetjes Femke
Femke, de positieve effecten die wij merken staan in verschillende artikelen op deze site genoemd. Wij hebben geen hele lage bloedsuikerspiegel en daar eten wij ook niets bijzonders voor.
Mooi artikel, wat vinden jullie van honing?
Gr. Marco
Daar hebben we lang geleden een artikel over geschreven: https://suikerwijzer.nl/alles-over-honing/ . Momenteel eten wij alleen (regionale) honing van de imker, maar wel met mate.