De meeste soorten brood die je in de supermarkt koopt bevatten suiker. Gemiddeld bestaat een brood uit 3% suiker1. Dat lijkt weinig, maar de meeste Nederlanders eten veel brood en dus eet je door het eten van brood toch veel verborgen suiker. Een boterham weegt zo’n 30 gram, als je 4 boterhammen per dag eet, krijg je 25 gram suiker per week binnen. Dat is 1 kilo en 210 gram per jaar! Hierbij reken ik alleen de boterhammen, niet het beleg.
Suiker in brood
De suiker wordt aan het brooddeeg toegevoegd om het gist te laten werken. Door de suiker maakt het gist namelijk alcohol en koolzuurgas, waardoor het deeg gaat rijzen. Meel is eigenlijk ook een soort suiker, maar het gist kan deze suikers moeilijk afbreken. Daarom wordt er gewone suiker of dextrose (druivensuiker) aan het brooddeeg toegevoegd. Suiker wordt tevens vaak gebruikt als aanvulling op de broodverbeteraar. Zo zorgt een klein beetje extra suiker voor een bruinere korst.
Thomas Allinson
Thomas Allinson (1858-1918) was een Britse arts. Hij was ervan overtuigd dat je gezondheid verbetert door de juiste lichaamsbeweging en voedingspatroon. In de tijd dat Allinson leefde was witbrood populair onder de rijke bevolking, omdat dit duurder was. Deze arts beweerde echter dat volkorenbrood beter is voor je gezondheid. Daarmee maakte hij een begin aan een ommekeer. Jaren later waren het namelijk de rijken die vooral volkorenbrood aten en was witbrood meer iets voor de arme bevolking. Thomas Allinson kocht een graanmolen en een bakkerij om zijn gezonde voeding te kunnen verkopen. In die bakkerij werd onder andere het Allinsonbrood gemaakt, een broodsoort die nu nog overal wordt verkocht. Wat maakt Allinsonbrood anders dan ‘normaal’ volkorenbrood? Gewoon volkorenbrood bestaat uit volkorenmeel (soms gecombineerd met andere soorten meel), melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker. Allinsonbrood bestaat uit 100% volkorenmeel, geen vet, minder gist en meer water. Er worden geen toevoegingen gebruikt om dit brood te maken, dus ook geen suiker.
1bron: http://www.vdbemd.nl/allergien2.asp
Warning: Use of undefined constant swij_comment - assumed 'swij_comment' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/u11185d26259/domains/suikerwijzer.nl/public_html/wp-content/themes/swij/comments.php on line 39
Nooit geweten dat er suiker in brood zit… :)
Maar even een vraag: is biologisch brood ook niet een betere keuze? Want volgens mij voegen ze aan alisson brood bij de AH wel suiker toe..en veel zout..
eten jullie alleen maar allison?
groet
Suus,
Aan Allinsonbrood wordt geen suiker toegevoegd, kijk maar naar het ingrediëntenlijstje op de verpakking. We eten ook roggebrood en tevens brood van de biologische winkel, speltbrood bijvoorbeeld. Ook maak ik soms zelf brood, dan weet je helemáál precies wat erin zit!
Ik maak ook mijn eigen brood en gebruik hiervoor tarwebloem/tarwemeel van de bakker. Om het wat luchtiger te maken, doe ik er ook nog wit meel doorheen. Da’s eigenlijk niet “goed”.
Iemand die wel alleen maar tarwebloem gebruikt? En dan? Hoe wordt jouw brood dan?
Ik gebruik volkoren meel van de molen, met ongebleekte bloem. In de supermarkt is de bloem namelijk chemisch gebleekt, dat van de molen is gezeefd meel. Ik vind het brood wel wat luchtiger dan met alleen volkoren meel. Maar dat van de winkel is wel stukken luchtiger, dus ik zou graag nog een maniertje ontdekken om het beter te krijgen. Heel goed kneden en lang laten rijzen werkt in elk geval het beste. Pas vergat ik trouwens vet door het brood te doen, en dat maakte helemaal geen verschil. IPV suiker gebruik ik wel honing. Wat gebruiken jullie om de gist te laten werken? en nog tips om het wat langer dan 1 dag houdbaar te krijgen?
Hoi Tienke :o),
Ik probeer het brood goed te verpakken, meestal is het de volgende dag dan nog wel goed te eten.
Ik moet toch eens op zoek naar een molen hier. Of iemand zo gek krijgen het bij me langs te brengen in combi met een bezoekje….
Dán is het lastig, geen auto…
Een verpulverd vitamine-C tabletje (zit dan wel weer suiker in (aargh!) schijnt ook een goede broodverbeteraar te zijn.
Ik gebruik volkoren meel van de biologische winkel om brood te bakken. Je kunt het gist extra laten werken door het eerst in een kopje met wat heet water te doen en 5-10 minuten laten staan. Daarna kan het door je meelmengsel. Toevoeging van suiker of een vervanging daarvan is niet nodig. Ik zou wel boter blijven gebruiken voor je brooddeeg, omdat het brood daardoor langer goed blijft.
Brood van ander soort meel is ook erg lekker, bijvoorbeeld boekweitbrood (wel iets brokkeliger dan gewoon brood).
Het brood dat ik maak blijft een paar dagen goed (wel goed verpakken in een plastic zak), maar wanneer het brood net uit de oven komt is ‘ie het lekkerste! Beetje grasboter erop en smikkelen maar.
Ik maak ook mijn eigen brood en gebruik hiervoor speltbloem/speltmeel van Voedingswaar. Als ik een wat luchtiger brood wil, gebruik ik een Voedingswaar broodmix. Dat is echt de lekkerste, zonder zuiker en super simpel:
Eerst 310 ml. (310 gr.) water (20-25 C.) in de bakvorm van de broodbakmachine , dan
500 gr. broodbakmix toevoegen.
Een bakprogramma selecteren van min. 2,5 uur.
Tip: Na de laatste kneedgang de machine openen en de kneedhaak verwijderen.
Bron:http://www.voedingswaar.nl/bakmix.htm
Krijg je de suiker die in een broodrecept staat eigenlijk wel binnen?
De suiker in brood is de voeding voor het gist. Die zetten het om in ethanol en CO2. Hoeveel suiker blijft er dan na het bakken nog over?
Ik heb geen idee, Frank. Hoe kom je aan die informatie? Ethanol is toch gewoon alcohol? Dat zou betekenen dat brood alcohol bevat, als ik het goed begrijp? Ik zou me dan inderdaad afvragen hoe men zeker weet dat de gistschimmels alle toegevoegde suiker opmaken.
Beetje algemene ontwikkeling en wat gezond verstand. Brood bevat wellicht nog een restje suiker en brood bevat geen alcohol, dat verdampt zoals je weet nogal snel. Op wikipedia kun je onderstaande lezen betreffende het gistingsproces: (http://nl.wikipedia.org/wiki/Gist)
Saccharomycesgisten (en sommige andere) zijn in staat om glucose te ontleden en deze om te zetten in alcohol en koolzuurgas.
Brood:
Bij het bakken van brood wordt gebruikgemaakt van de omzetting naar koolzuurgas, om het deeg te laten rijzen. Het koolzuurgas nestelt zich tegen het gluten en duwt het zo naar boven. Bovendien verandert gist de smaak van het brood. Door het op verschillende manieren te laten rijzen kunnen verschillende broodsoorten worden gemaakt met andere eigenschappen. De kleine hoeveelheid ethanol die, in dit geval als nevenproduct, geproduceerd wordt, verdampt al gauw als het brood gebakken wordt.
Gisteren bij de natuurwinkel werd mij vermeld dat zij al het brood maken zonder suiker.
Echter ben ik er niet helemaal zeker van of ik al het brood wat zij daar hebben wel mag eten.
Ik eet over het algemeen altijd allinson volkoren maar wil weleens wat anders.
Kan ik het witte brood uit de natuurwinkel wel gewoon eten?
Ook heb ik sinds kort mijn eigen broodmachine.
Kan ik elk soort brood gewoon maken of zijn er bepaalde meel/bloem soorten waar al suiker in zit of bepaalde dingen waar ik op moet letten? ( ookal koop ik deze bij de natuurwinkel )
Gr,
Liss
Hoi Liss,
Bij de natuurwinkel maken ze inderdaad al het brood zonder suiker. Hoewel ik daar een keer een krentenbolletje wilde kopen waar dan weer wel suiker in zat, dus vraag dat voor de zekerheid even na bij je winkel. Ik kies zelf altijd voor volkoren brood, dat biedt veel meer voedingsstoffen voor je lichaam. Om het meel voor witbrood te maken, halen ze allerlei stoffen uit het graan die juist goed voor je zijn. Dus ik raad je aan om te kiezen voor volkoren brood en bij de natuurwinkel hebben ze die in vele variaties.
Voor je broodmachine geldt hetzelfde: volkoren meel is gezonder en meer voedzaam. Als je pakken broodmix koopt, kijk dan voor de zekerheid op het ingrediëntenlijstje van de verpakking. Ik weet dat er vrijwel altijd suiker is toegevoegd aan de broodmixen die ze bij de gewone supermarkt verkopen. Of ze dat ook bij de natuurwinkel doen weet ik niet. Als je zelf je broodmix maakt, weet je precies wat erin zit. Een gewoon pak volkoren bloem zou geen suiker moeten bevatten.
Bij de Aldi verkopen ze vrij veel soorten brood (volkoren, waldkorn, meergranen en andere donkere broden) zonder suiker. En dat brood is echt erg lekker en niet duur!
Annemarie, dat zou kunnen, ik weet het niet uit mijn hoofd hoe dat zit bij de Aldi. Maar weet je zeker dat geen van de in dit artikel genoemde benamingen voor suiker op het etiket staan? Het is erg verraderlijk dat ze zoveel verschillende termen gebruiken!
Hoi Marger, Nee, er zit echt geen suiker in. In eentje wel maar weet even niet uit mijn hoofd welke dat is. Maar verder is er erg veel keus in de donkere broodsoorten zonder suiker! Zelf eet ik inmiddels meer dan 2 jaar geen suiker meer omdat ik er heftig op reageer en ik merk direct wanneer ik suiker op heb. Gelukkig kan ik het brood van de Aldi volop eten.
Hoi Anne en Marger, (en andere lezers!)
Ik wilde jullie eigenlijk gewoon even een algemene reactie sturen. Leuk innitiatief om deze site op te zetten. Ik eet (en mijn moeder ook) geen suiker. Maar dan ook écht geen suiker, geen wit brood etc… Naast dat eten wij ook alles biologisch.
Eigenlijk hebben we als streve dat we de weg van het produkt van het land naar je mond zo kort mogelijk willen hebben.En dat bevalt super, ik moet wel zeggen dat ik het fijn vind om te lezen dat er meer mensen zijn die er zo mee bezig zijn. Want soms voel je je een beetje aan de ”zijlijn” staan. En wat mij opvalt is dat je steeds gevoeliger wordt zeker wat eten betreft.. Zo had ik laatst brood van de bio iets van heel donder waldkorn of zo gekocht.
En hield ‘strek’ dus ik dacht: ”he? dit is toch bruin?, en er zit geen suiker in (stond op het etiket)hoe kan dat nou?” Ik dacht dat het gewoon aan mijn gestel lag en liet het maar links liggen.
Tot ik gisteren onze dagelijkse boodschapjes aan het doen was bij de bio, en een brood kocht.
Ik had het zo met de mevrouw van de bakafdeling over mijn eerdere ervaring met brood van hun, en tot mijn verbazing zei zij: ”Ja maar in al dat ‘donkere’ brood wordt moutsroop toegevoegd om het donkerder te maken”
”Huh? maar dat staat er helemaal niet op, en het is toch een andere mail soort?” zei ik
Maar ze vertelde dat ze bij het bedrijf is geweest die het brood voor de biowinkels maakt, en daar doen ze dat. Volkoren meel enzo is al best donder maar nooit echt heel erg donker, dat wordt het gemaakt. Welliswaar op natuurbasis. Maar het is een stroop.
Dat verklaarde mijn honger-neiging. Zo zie je maar, hoe een uitzoeken het is als je écht helemaal zonder suiker gaat.
Maar ondanks dat, vind ik persoonlijk dat het de zoektocht (eigenlijk kom je er gewoon achter achter dat je alles zelf moet maken hahaha)wel waard is, want je verrijkt jezelf er eigenlijk alleen maar mee om geen suiker te eten!
Nogmaals leuk jullie site, om te lezen dat er meer mensen zijn… geeft je weer even een gevoel van je bent niet alleen :-)
Groetjes Femke
Dank je voor de leuke reactie Femke! Ik ben het helemaal met je eens dat het al het uitzoekwerk waard is, als je je er beter door gaat voelen. Ik ben ervan overtuigd dat elke extra bewerking die voedsel ondergaat in principe ten koste van de voedingswaarde gaat. Hoe minder bewerkingen hoe beter dus!
Annemarie, we waren net bij de Aldi en hebben daar de ingrediëntenlijsten van 7 verschillende broden gecheckt die we zagen. Daarin zat echter bij allemaal dextrose in, dus er is wel suiker aan toegevoegd. Mogelijk heeft jouw Aldi een ander assortiment? Het blijft dus altijd goed opletten geblazen.
Hoi Marger, ik heb het zelfs nog eens gecheckt maar er zit bij mij echt geen suiker in, dus ook geen dextrose. Ik let er zowieso erg op want ik reageer heel heftig op suiker, zelfs op natuurlijke fruitsuikers zoals bijvoorbeeld rozijnen (zelfs in kleine hoeveelheid). Wellicht dat er dus een verschil in het assortiment per vestiging zit. Wel erg jammer want het is erg lekker en voedzaam brood, het wordt alleen blijkbaar niet overal verkocht.
Hoi allemaal,
Fijn dat er meer suikerloze wezens zijn op deze aarde. Ook ik en mijn partner ondervinden de macht van de commercie zoals die bij suiker.
In onze ontdekkingstocht naar gezond en zuiver voedsel zien we hoe groot en vergaand deze macht werkt, hoe in deze wereld vrijwel alles bepaalt word door mensen die uitzijn op macht en commercieel gewin, kortom eigenbelang i.p.v. dat het hen werkelijk gaat om de gezondheid van de mens. Sterker nog het blijkt dat men helemaal niet wil dat de mens zo gezond mogelijk leeft, daar heeft b.v. de farmaceutica geen belang bij, want die wil zoveel mogelijk medicatie verkopen. En het is nóg vele malen erger dan dit. Teveel om hier over uit de wijden,ik tip je een aantal websites waar je mogelijk nóg bewuster van zult worden: http://www.eqgen.nl, http://www.wijwordenwakker.org en http://www.pateo.nl. .
En het boek: Sugarblues .
Blijkt dat EU regels toch nog kunnen worden vermeden( omdat dat de EU zelf ook in handen is van de commercieele macht), zo las ik ergens dat er aan honing in de supermarkten ook veelal suiker word toegevoegd, en zelfs bijen worden gevoed met suiker ipv de nectar van de bloem, om het maar goedkoper en productiever te houden, ondanks het niet op de etiketten wordt vermeld.
Ons aller belang is dat we bewuster worden, zodat we niet als schaapjes ergens achter aan lopen. We hebben tenslotte zelf de keuze en verantwoordelijkheid om in vrije en gezonde wereld te leven, en die wereld begint bij jezelf, net als vrede.
Fijn dat er mensen zoals hier elkaar wakker maken en van gezonde informatie voorzien.
Heerlijk jullie site. Jullie geven mij nieuwe ideeen en weer extra motivatie om suikervrij te blijven. Het is soms best moeilijk vol te houden in een gezin wat gewoon suiker eet.
Dank jullie wel.
Wij bakken graag zelf brood, heeft er iemand een lekker recept voor brood zonder suiker?
Ik vroeg me af of er in biologisch speltbrood kwa volkeren zuurdesem suiker aan toegevoegd wordt? ik weet dat speltbrood glymische index 35 En dat tarwe niet in je lichaam kan verbranden om tarwe vet opslaat en speld niet en is ook heel erg gezond maar ik weet wel dat in alisonbrood ook de bio ook tarwemeel in zit maar mischien is dit brood beter dan andere tarwebroden om geen suiker in zit het is best lastig om je overal posetieve en tegenstrijdige berichten hoort.
Ik bak al tijden altijd mijn eigen brood. Doordat ik ook niet zo veel suiker mag, ben ik eens gaan zoeken op internet. Daar kwam ik vele bakkers tegen die al jaren geen suiker meer in hun brood gebruiken, terwijl ze het wel gewoon mogen hebben. Suiker kun je dus gewoon zonder problemen weglaten in broodrecepten. Alleen bij echte suikerbroden (rozijnenbrood, brioche etc.) kan de smaak anders worden, maar bij de meeste recepten proef je absoluut géén verschil!
Kan iemand mij vertellen waar allinsonbrood te koop is?
Martine,
Allinsonbrood is gewoon te koop bij de meeste supermarkten! Bij de bakker hebben ze het natuurlijk ook.
hallo,
ik zit er nu al een tijdje aan te denken om ‘suikervrij’ te gaan eten (maar voordat de stap echt genomen wordt…) Nu ben ik wel al regelmatig etiketten aan het lezen en het viel mij op dat er lang niet bij al het brood in de supermarkt suiker (of dextrose of iets anders) op de ingredientenlijst staat. Nu vroeg ik mij af of het ook zou kunnen dat het er wel in zit maar gewoon niet wordt genoemd, of mag dat in Nederland niet?
Kan ik er vanuit gaan dat als er geen suiker (of een van de andere benamingen) op het etiket staat, het er ook echt niet in zit? Vooral bij brood valt het me nl op dat het ene etiket veel uitgebreider is dan het andere.
Alvast bedankt voor de reacties.
Hoi Chantal,
Als er een etiket met ingrediënten op het brood zit, dan moet het erop staan als er suiker in zit. Vaak zit er helemaal geen etiket op het brood, dan kan je aan het winkelpersoneel vragen of ze een ingrediëntenlijst van dat specifieke brood hebben. Als het niet op het etiket of de ingrediëntenlijst wordt genoemd, dan zit het er ook niet in.
Er zijn zeker broden te koop zonder suiker of andere soorten van suiker! Bij de natuurvoedingswinkel zijn vrijwel alle broden suikervrij. Bij de supermarkt is inderdaad ook het een en ander te vinden.
Het valt mij op dat er bij veel broden geen ingredientenlijst te vinden is op de verpakking. Dit geldt voor broden bij de albert heijn en de eko plaza. Ik baal hier enorm van, hoe weet je nou of er suiker in zit of niet? Ik zal het niet zo snel vragen aan een 16-jarig meisje dat achter de toonbank staat. Ik denk niet dat zij er eerlijk gezegd verstand van heeft. Hoe lossen jullie dit op?
Verder merk ik dat ook bij de ekoplaza in bijna alles suiker zit of ze voegen een vervanger toe zoals tarwesiroop. Het lijkt mij wel een goed idee om toch een lijst op deze site te publiceren waar je suikervrije producten kunt vinden. In ieder geval een paar basic producten, zoals brood, beleg, bouillonblokjes, cruesli/muesli, ontbijtkoek enzovoorts…
Groetjes,
Michelle
Dat klopt helemaal ik haal me brood bij de biologisch markt daar voor in de natuurwinkel of ekoplaza ik heb het wel eens gevraagd maken jullie gebruik van suiker maar wat ik wel weet dat biologische brood wel op natuurlijk manier word gemaakt ik koop zuurdesembrood of speltbrood want andere broden word bijvolbeeld volkorenbrood zich te binden aan fytinezuur de bijwerkingen zijn te korte aan ijzer zink calium koper en magnesium en wat gebeurd er je word dikker en je ontwikkeld vetopslag om je deze miniralen moet missen
Bij de AH staan de ingrediënten inderdaad vaak niet op de verpakking van het brood vermeld. De werknemers bij het brood moeten lijsten hebben waar de ingrediënten van elk brood opstaan, dus daar kan je naar vragen.
Bij de natuurvoedingswinkels hebben ze misschien ook lijsten met ingrediënten, of anders zou de manager het wel moeten weten. Vrijwel alle broden bij de natuurvoedingswinkel zijn zonder suiker, alleen de zoete broden niet (zoals een rozijnenbrood met spijs).
Zo’n lijst met suikervrije producten maken, blijft lastig. Ik zal er nog eens over denken. Ontbijtkoek zonder suiker, een stroop of honing heb ik trouwens nog niet gevonden.
Ik heb ondertussen al aardig wat broodsoorten gevonden zonder suiker, bij de AH het blueband brood en de biologische afbakbroodjes, maar ook de voordeelbroden van de Deen (die zijn tenminste ook nog goedkoop). Ontbijtkoek zonder suiker bestaat volgens mij niet, heb al zoveel etiketten gelezen, dus die heb ik zelf gemaakt, ging redelijk, al krijg je het nooit zo zoals die in de winkel…. (met roggemeel en appelstroop)
@Roxanne e.a., dank je wel! Ik heb mijn ijskast nu doorgespit en tot mijn schrik zit bijna overal suiker in! Wat kan ik weggooien:
– ketchup (erg jammer, want vind ik toch erg lekker)
– jam
– ontbijtkoek
– alle chocola (maar dat lijkt mij logisch)
– bouillonblokjes van de AH
– honing? (staat geen ingredientenlijst bij)
– brood van de AH (geen ingedrientenlijst)
– diepvries rode kool van de AH (is suiker aan toegevoegd!! grrrrr)
– cruesli van de AH (suikervrije ook niet gevonden bij de ekoplaza)
– cornflakes van de AH (suikervrije niet gevonden)
Wat nu? :-(
Bij ekoplaza kan je veel dingen vinden waar geen extra suiker aan toegevoegd is biologische rook vlees alleen keukenzout of gewone zeezout en je heb twee verschillen agurken de ene met rietersuiker de ander zonder suiker en appelmoes de ene kan je kopen met fructose of rietersuiker maar ook zonder suiker alleen van de appel zelf en je kan zelf mayo vinden zonder suiker alleen eieren azijn en zonnebloemolie alleen het probleem daar van is plantaardig olie die veel mov bevatten mag je nooit verhitten om er dan stoffen vrij komen die gevaarlijk is voor je gezondheid maar je heb ook rauwe mayo die niet verhit is met rietersuiker maar je heb ook in sommige natuurwinkels die gebarseerd zijn in glymische waarde zoals 99% coco 1% rietersuiker glymische waarde 22 of yam gemaakt op de glymisch index vaak word er in soep ook de biologische smaakversterker E621 is slecht voor de gezondheid maar je eetlust word gestumeleerd en je word dikker van en als je zonder die smaakversterker wil kom je toevallig eentje tegen met tarwestroop er in daarom is chips sow slecht in chips zit er vaak zonnebloemolie dat mag je eigelijk niet verhitten en palmolie is afvalproduct om de belanrijkste voedingstoffen er uit worden gehaald extra vierge zijn goeie olies en geen extra vierge zijn geraffineerde olies zelfs in de bio winkels valt wel wat te verbeteren. en kwa poeders kan je deze nemen se zijn rauw
lucuma
-maqui
-vanille
-mesquite
-acai
-camu camu
en als ik warme kop Chocolade neemt neem ik deze Gula Java Cacao om het weinnig fructose bevat en vooral surose fructose is de suiker die eerder voor vetopslag zorgd.
@ Roxanne
Thnx voor je berichtje. Ik heb nog een paar vragen.
1) Wat is mov?
2) Welke mayonaise is nou uiteindelijk het beste?
3) Wat is glymische waarde?
4) En voor E621 moet ik dus uitkijken?
5) Ik had geen idee dat je zonnebloemolie niet mocht verhitten. Dus geen chips meer eten?
6) Wat doe je met die poeders? Gekke vraag misschien…
7) Maar Gula Java Cacao bevat dus toch weer suiker. Dan maar geen coco.
Kortom, ik heb meer vragen dan antwoorden hihi.
Ps ik vind het echt te bizar voor woorden dat er aan diepvries groenten suiker wordt toegevoegd!!
Ik heb chocola gevonden bij de ekoplaza. Er staat bij dat er geen suiker in zit. Bij de ingredienten trof ik aan: maltitol, cocoa butter, soy flour, cocoa mass, inulin, emulsifiers (soya lecithin E476), natural flavours.
Wie weet wat hier allemaal mee bedoeld wordt en of je dit beter wel/niet kunt eten?
Ps qua calorieen zie ik overigens nauwelijks verschil met gewone chocola waar wel suiker in zit.
E476 is polyglycerol polyricnoleaat je kan er allergieen van krijgen en is van dierlijk of transgenische oorsprong en van zoetstof risco is diree en misselijkheid en word gemaakt uit sacharose of melksuikers het kan ook genetisch gemodifciteerd is uit mails verkregen dat klink niet fijn
@Roxanne, ok thnx! Ik heb vandaag zuurdesembrood gekocht…..En augurken gevonden zonder suiker bij de AH. Ook de balsamico dressing van de AH heeft geen suiker!
zuurdesem en speltbrood zijn de gezondste broden om de Fytinezuur te binden aan mineralen zoals calcium, ijzer en zink en zuurdesem breekt dat 90 % af als je krijg je te korte aan deze miniralen en dat zorg voor aankomen en vetopslag als je pannenkoeken wil het is beste boekweit en teff pannen koeken te nemen. als er op staat geen toegevoegde suikers kunnen wel suikersvervangers in zitten en de meeste doen precies het zelfde als graffineerde suiker je suikerspiegel pieken en dalen waar door je erg moe kan voelen dat je schreeuwd om honger.
Michele, ik heb suikervrije cornflakes gevonden bij de reformzaak en zonnatura heeft een suikervrije muesli waar wat gedroogd fruit doorheen zit wat het wat krokanter maakt. Suikervrije jam is bij de meeste supermarkten wel te verkrijgen.
Bedankt voor deze website vol handige info! Ik begin vanaf 1 januari met suikervrij eten. Ben nu aan het uitzoeken wat ik dan nog wel kan eten. Dat valt behoorlijk tegen …
Voor wat betreft brood: ik at altijd volkorenbrood van de Super de Boer. Op de ingredientenlijst kan ik geen suiker vinden, of zie ik iets over het hoofd? Zouden jullie met me mee willen kijken?
Volkorentarwemeel, water, bakkersgist, bakkerszout, tarwebloem, moutmeel (gerst) , veldbonenmeel, plantraardige olie, emulgator E482.
En is dit brood eigenlijk wel gezond? Of kan ik beter Allinsonbrood of brood bij de natuurwinkel halen?
Alvast bedankt!
Het is belangrijk om sow veel mogelijk e-nummers te vermijden plantaardig olie lijk me niet sow gezond om geraffineerde olies zijn alleen extra vierge is gezond alles wat plantaardige olie ongeharde palmolie zonnebloemolie en bakkergist biergist gistextract is het zelfde als toegevoegde gist bevat van nature vrije glutamaat en gerst bevat ook van nature MSG. ik koop speltzuurdesem Speltmeel volkorenspeltmeel speltgrutten en zeezout en heb glymische index van 35 en je prodiceerd geen insuline en verhoog je suikerspiegel niet omdat tarwe snel word opgeslagen als vet om het te zwaar is om tarwe te verteren en word snel opgeslagen als buikvet daarom vind ik alison volkoren niet echt gezond en volkoren bevat hoog gehalte aan fytzuur bind zich aan miniralen zoals calium magnesium ijzer zink en die word niet opgenomen in lichaam die miniralen en spelt bevat 40% minder fytzuur dan tarwe en zuurdesem breekt 90% fytzuur af maar gist zorg er voor dat fytzuur niet afgebroken kan worden.
Hannah, er zit geen suiker bij die ingrediënten. Ik heb geen idee of het brood gezond is, zelf hebben wij goede ervaringen met brood van de biologische winkel. Dat is vrijwel altijd suikervrij en voedt naar ons gevoel het beste. Het nadeel is dat het wel een stukje duurder is dan in de supermarkt, maar daar is dus volgens mij een goede reden voor. Hopelijk kun je verder nog ideeën opdoen op de rest van onze site, over wat je zou kunnen eten!
Ook, zonnatura heeft brood zonder suiker en ook in “brinta brood”zit geen suiker. Tenminste in het volkoren brood, het witbrood bevat glucose.
hey, is het bekend dat bakkersgist over het algemeen een mengsel is van gist en suiker? Dus toch suiker in het brood van Super de Boer. Zelf desembrood bakken is ook een leuk en lekker alternatief.
Aan de verse biologische pistolets van de AH is géén suiker toegevoegd, ik heb het nagevraagd. Deze broodjes liggen altijd per twee voorverpakt op de broodafdeling, op de sticker staat “P&E* pistolet bruin”. Ik ben hier erg blij mee, want ze zijn LEKKER!!!
* Puur & Eerlijk
Sarah,
Bedankt voor het doorgeven! Dat is heel goed om te weten :-) Ik eet die pistoletjes ook af en toe namelijk.
Dag allemaal!
Vraagje: is het brood van de Lidl ook suikervrij? In het meergranenbrood zitten de volgende ingrediënten:
water, volkorentarwemeel, tarwebloem, lupinegranulaat, gerstemoutmeel, gist, tarwegluten, bakkerszout, gierst, gerstevlokken, boekweitgrutten, havervlokken en tarwemoutmeel.
C’est tout, op enkele mogelijke noten- en sesamsporen na. Het is verrukkelijk brood, werkelijk waar. Dus er zal wel een addertje onder het gras zitten denk ik..?
Alvast bedankt!
Hoi Patatski,
Als dat de ingrediënten zijn, dan zit er geen suiker in het brood! Lekker toch!
Er is best wat brood te vinden zonder suiker. Ook bij de AH bijvoorbeeld. Gelukkig maar. En fijn dat je dit brood van de Lidl zo lekker vindt. Ik zou het brood van de natuurvoedingswinkel ook eens proberen, dat is mijn favoriet (maar wel prijzig…).
Door het meergranenbrood van Lidl zit helaas ook bakkersgist..
Hallo,
op deze site las ik dat Waldkornbrood suikervrij is, maar ik heb het nagevraagd bij 1 van de bakkerijen die dat brood leveren en ik kreeg als antwoord dat er gedroogde glucosestroop inzit. Alleen wordt dat niet vermeld op de verpakking. De bakkerij was er ook zelf mee bezig om dit uit te zoeken en vermeldde op een extra sticker deze glucosestroop.
Is gedroogde glucosestroop net als gewone glucosestroop iets om te vermijden?
Alvast bedankt voor de andere tips en de informatie!
Janneke
Hoi Janneke,
je moet dat in een reactie van een bezoeker hebben gelezen en die kunnen het mis hebben. Iedere bakker kan zijn brood Waldkornbrood noemen en erin stoppen wat hij wil, dus blijft het altijd etiketten lezen en vragen. Wel kwalijk als er glucosestroop in gedaan wordt zonder dat op het etiket te vermelden, wat goed dat je zelf alert was!
Ik zou gedroogde glucosestroop zeker ook vermijden. Waarschijnlijk is het enige verschil dat het vocht eruit is en het goedje dus nóg geconcentreerder is.
Bedankt voor je reactie!
Ik dacht ook dat Waldkornbrood per bakker verschilde, maar in elk geval de Waldkornbroden in de supermarkten worden met dezelfde mix gebakken, volgens degene met wie ik mailde. Die mix schijnt landelijk gebruikt te worden. Misschien dat de echte Warme Bakker een eigen recept heeft…
Vikorn is volgens mij ook suiker-vrij en lekker :)
http://www.vikorn.nl/wat-is-vikorn/
Voorlopig hou ik het wel bij (volkoren) zuurdesembrood en Friese roggebrood, haha. Ik ben door @Dirkjes vraag nu ook wel benieuwd of bakkersgist inderdaad een mengsel is van gist en suiker.
Ik vraag me echter af of Turks brood (zowel wit als volkoren) in het algemeen ook dextrose bevat, want het brood van de toko bevat geen ingredienten op het etiket… Iemand ervaring daarmee? Of weten jullie waar ik suikervrij Turks brood kan vinden?
Goede site hebben jullie, bedankt!
Weten jullie of er suiker zit in speltbrood ( van de natuurwinkel, 100% spelt)
Hoi Ilse,
Als het goed is, zit er in geen enkel brood van de natuurvoedingswinkel suiker. Behalve als het duidelijk een gezoet brood is (zoals suikerbrood of brood met spijs, dan zit er waarschijnlijk suiker in het spijs). Dus het speltbrood is heerlijk en suikervrij!
Ik vind jullie site fantastisch! De informatie, maar zeker ook de recepten. Daar heb ik wat aan, het scheelt echt om niet alles zelf uit te hoeven zoeken en te ontdekken, super. Ik eet zelf altijd het zuurdesum (Duits) brood van ‘t Stoepje. Ze hebben verschillende soorten hierin. Kan ik er van uitgaan dat dit brood, omdat het zuurdesum is, suikervrij is? Ik hoop het! En ik mag graag rijst ‘zoutjes’ eten, met soja en zeewier. Dit lijkt een gezond alternatief, maar is het aannemelijk dat hier ook suiker aan is toegevoegd? Met vriendelijke groet.
Zoë,
Bedankt voor je compliment!
Zuurdesembrood is niet altijd suikervrij. Ik zou om een ingrediëntenlijstje vragen bij de bakker. Het brood dat je bij natuurvoedingswinkels kan krijgen, is wel altijd suikervrij (behalve de soorten die zoet zijn, zoals suikerbrood).
In Japanse mix zit helaas meestal wel suiker. Lees altijd eerst het ingrediëntenlijstje op de verpakking voor je het koopt. Biologische Japanse zoutjes zijn vaak wel suikervrij. Bijvoorbeeld de Yakso Bio Muto Mix.
de suiker in brood wordt omgezet in alcohol en koolzuurgas schrijven jullie, dan is de suiker dus weg… hierdoor krijg je luchtiger brood omdat het makkelijker te verteren is voor de gist.
De berekening slaat dus nergens op. Bovendien is 25 gram suiker in de week niet veel, weeg maar eens af op de weegschaal: wat een zielig hoopje, en dat voor 7 dagen! Het vermijden van suiker is niet slecht, maar dit gaat te ver.
Sandra,
Ik hoor wat je zegt. Je hebt een andere mening dan wij over het gebruik van suiker in brood. Daarnaast: Toen we dit brood niet meer aten, gingen brood uit de natuurvoedingswinkel eten. Daar zit geen suiker in, maar het is ook veel voedzamer en eerlijker. Met brood uit de supermarkt wordt sowieso vaak gerommeld, bijvoorbeeld om het er bruiner uit te laten zien.
ik eet wel meer dan 1 brood per week hoor :) Als een brood meer dan 2 dagen blijft liggen is het lang.
Maargoed, ieder z’n mening.
Hoi Anna,
Bedankt voor dit artikel.
Ik vind 25 gr suiker per week veel te veel, ik mag nog geen korrel, vandaar…
Ik koop mijn broden bij de bakker, maar ga daar dus om een ingeredientenlijst vragen.
Hallo,
Hoeveel suiker wordt er dan eigenlijk aan de gist toegevoegd?
SD,
Gemiddeld bestaat een brood uit 3% suiker. Het precieze aantal grammen suiker dat in eerste instantie aan het deeg wordt toegevoegd, daar kan ik je helaas niet vertellen. Als je het precies wilt weten, kan je het misschien te weten komen via een goede bakker.
lees de eerdere reacties, van Frank in sept 2009: er wordt een beetje suiker aan brood toegevoegd. Dit wordt omgezet in CO2 (koolstofdioxide) en alcohol. Dit verdampt, tegen de glutenstrengen. Daardoor rijst het brood.
Bij de reactie komt ook warmte vrij, dus het is niet meer dat je die toegevoegde suiker eet als je brood eet.
Bovendien wordt suiker gebruikt omwille van de invloed die het uitoefent op de narijs en de kleur van de korst. Daarenboven heeft het ook een invloed op de regelmatigheid van de celstructuur van de kruim en op het volume van het brood. (http://www.classofoods.com/pagina1_4.html).
Dit neemt natuurlijk niet weg dat er gewoon wel 45 % koolhydraten in brood zit. Dat is veel belangrijker dan het schepje suiker, dat veranderd is in gas en warmte bij het bereiden van het deeg.
Hallo allemaal,
Ik zit zo alles een beetje te lezen over het suiker probleem. Alleen moet ik jullie mede delen dat er standaard in bloem/meel suiker zit dat is namelijk. Het is voeding voor het gist. Verder worden wel bijna alle suikers opgegeten door het gist maar niet alle. Alleen worden bij sommige bedrijven extra suikers toegevoegd om het sneller te laten rijzen van het deeg en smaak voller te maken. Verder staan lang niet alle ingrediënten op de ingrediëntenlijst omdat er gewoon te weinig in zit. Ook spelen ze met de namen of de E nummers. En zelfs daarvoor moet je bijna gestudeerd hebben.
Succes.
Bakker van beroep
en voedingsdeskundige
goedemorgen,
allereerst jullie hebben een leuke site, met heerlijke recepten
maar je paasbrood is absoluut niet suikervrij
in rozijnen zit suiker en gist
waar veel mensen niet bij stil staan
suiker is gist
druiven zit vol met suiker/gist
rozijnen zijn druiven
je kan gist vervangen door bakpoeder
Ik bak mijn brood altijd zonder suiker, tenzij ik haast heb ;-) dus ik snap niet zo goed waarom mensen suiker bij het deeg doen, nergens voor nodig.
Helaas bij de Plusmarkt stoppen ze in de Allisonbrood WEL suiker,
dus altijd goed de verpakking lezen en niet af gaan op de naam
Weet iemand of er suiker in het verse biologische brood van de AH zit? Want hier zit nl geen ingediëntenlijst op.
Bedankt!
bovendien weten we nu via Keuringsdienst van Waarde dat er mensenhaar in supermarktbrood zit…
@Frida, je kan de mensen die bij het brood werken in de supermarkt altijd vragen om de ingrediëntenlijst!
@Henk, ik heb het gezien. Gek he! Wij kopen altijd brood bij de biologische winkel, daar gaat het er vast niet zo aan toe als bij de productie van supermarktbrood.
Op vakantie in Portugal,heb ik suikervrij muesli van Alpen kunnen kopen.
De vepakkings doos is blauw i.p.v rood bij de muesli met toegevoegde suiker.
Helaas in de Nederlandse en Belgische supermarkten niet kunnen vinden.
Hallo allemaal
Ik ben pas begonnen met suikervrij eten. Thuis eten wij altijd Allisonbrood. Ik lees hier dus dat daar nooit suiker in zit. Toch heb ik het eens nagevraagd bij de bakker, waar wij het altijd kopen, en die zegt dat er wel suiker in zit. (om te gisten etc). Iemand een idee hoe dit kan?
Zelf eet ik al een maand of 4 suikervrij en dat bevalt me prima. Ik wist al wel dat in veel produkten suiker wordt toegevoegd, maar als je etiketten echt goed gaat lezen is het nog veel erger dan je denkt. Waarom in hemelsnaam moet er suiker worden toegevoegd aan bijvoorbeeld een blikje kidneybonen?? Gelukkig heb ik inmiddels met wat shoppen in verschillende winkels en goed vergelijken wel al heel veel dingen gevonden die echt vij zijn van toegevoegde suikers. Zo ook brood. Ik eet altijd het extra volkoren brood van de Aldi. Suikervrij, maar helaas wel met wat vervelende e-nummers erin. Bij de Lidl is meergranenbrood te koop zonder e-nummers en ook zonder suiker. Maar dat is dan weer helaas niet volkoren. Beide broden kosten 1,49 dus ook nog eens heel betaalbaar, dat in tegenstelling tot de broden bij bijvoorbeeld Ekoplaza.
Anna/Marger,
Ik heb het idee dat deze suiker-hype van de industrie nieuw is.
Dat ze overal suikers instopten. Van augurken tot gehakt.
Volgens mij is ergens in afgelopen jaren de voedselwetgeving hierover verlicht waardoor de fabrikanten de gelegenheid aangrepen om massaal suiker in hun producten te stoppen.
Kunnen jullie hier niet een artikel over schrijven?
In elk brood zit suiker dit hoeft niet te zijn toegevoegd. Maar ontstaat tijdens het rijsproces